Eurocup: Kikapott a Zaragoza, maradt esélye az Olajnak

A múlt heti meccsek visszavágói során a Sassari és a Zaragoza csatájából ezúttal a szárdok jöttek ki győztesen, mindketten 2-2-vel állnak.

A múlt heti meccsek visszavágói során a Sassari és a Zaragoza csatájából ezúttal a szárdok jöttek ki győztesen, mindketten 2-2-vel állnak. Megvannak az első továbbjutók is a negyedik forduló után, a H-csoportot már rövidre is zárta a Strasbourg és a Gran Canaria, a Kazany pedig a Maccabit oda-vissza verve jutott be a nyolcaddöntőbe. A Bayern Münchennek és a Zenitnek volt még esélye ugyanerre a héten, ám ők hazai vereségeik miatt egyelőre nem éltek a lehetőséggel.

 

Legjobb 32, 4. forduló

G-csoport

Banvit Bandirma (török, 3-1) – ratiopharm Ulm (német, 0-4) 92-72

A múlt heti, németországi sikere után gond nélkül intézte el otthon is a Banvit az Ulmot, így a törökök nagyon jó helyzetből várhatják a hátralévő meccseiket. A sima győzelem alkalmával Adrien Moerman (19/9 pont, 14 lepattanó, 2 blokk, 7/6 mezőnyből) és Courtney Fortson (10/3 pont, 11 gólpassz) megint hozták a maguk dupla-dupláját, de mellettük Dominique Johnson (20/18 pont, 5 lepattanó, 8/6 tripla) is nagy dobóformában volt, illetve Gasper Vidmar és A.J. Slaughter is termelt 15-15 pontot.

FC Bayern München (német, 3-1) – Dominion Bilbao Basket (spanyol, 2-2) 88-90

Egyelőre nem tudott továbbjutni a Bayern München, hiszen a Bilbao nagy győzelmet aratott a bajor fővárosban, ezzel kissé megkeverve a szálakat a G-csoportban. A baszkok ugyanis ezzel elérték, hogy amennyiben jövő héten érvényesítik a papírformát otthon az Ulm ellen, úgy a hatodik fordulóban a továbbjutásért egy ki-ki meccsre utazhatnak a Banvithoz. A múlt hetihez hasonlóan ezúttal is remek meccset játszott a két csapat, amit teljesen megérdemelten nyertek meg a jobban játszó baszkok. Dairis Bertans (24/12 pont, 4/4 tripla) és főleg Alex Mumbru (22/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) vezérletével ugyanis kontrollálta a meccs jelentős szakaszát a Bilbao, a negyedik negyedben 13 ponttal is vezettek a vendégek. Az egyaránt mindössze 1-1 dobást rontó Paul Zipser (22/6 pont, 6 lepattanó, 10/9 mezőnyből) és Alex Renfroe (23/6 pont, 10/9 mezőnyből) fémjelezte Bayern aztán még kiegyenlített az utolsó percben, ám Mumbru és Bertans kosarai a győzelmet jelentették a baszkoknak.

A következő forduló programja:
FC Bayern München – Banvit Bandirma 
Dominion Bilbao Basket – ratiopharm Ulm

 

H-csoport

Avtodor Szaratov (orosz, 1-3) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 3-1) 85-92

Egy nagyon jó meccsen idegenben is le tudta győzni a Gran Canaria az Avtodort, és mivel a csoport másik találkozóján is nekik kedvező eredmény született, így már most továbbjutást ünnepelhettek a spanyolok. Az Avtodort is maximális dicséret illeti meg, hiszen 18 pontos második negyedbeli hátrányukból álltak talpra, sőt, Jeremy Chappell (17/9 pont, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Travis Peterson (19/12 pont, 5 lepattanó) főszereplésével fordítottak is, 82-75-nél pedig kifejezetten ígéretesen állt számukra a meccs. Az oroszok tankjában azonban ennyi volt, Sasu Salin (19/9 pont) pontjainak és gólpasszainak hála csinált egy 10-0-s futást a Gran Canaria, majd lezárta a mérkőzést.

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 0-4) – Strasbourg IG (francia, 4-0) 69-79

Negyedik meccsét is megnyert a Strasbourg, így természetesen bejutottak a nyolcaddöntőbe, és vitték magukkal a Gran Canariát is, akikkel jövő héten lejátsszák a várhatóan a csoport első helyéről döntő találkozót. A nagyon masszív franciák az első félidőben repesztettek egy 11-0-s rohamot, ezzel 31-15-ös előnyt szereztek, amivel jól sáfárkodtak a meccs második felében is. Ezúttal Kyle Weems (15/9 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) volt a gallok legjobbja, akik közül öten értek el kétszámjegyű ponttermést.

A következő forduló programja:
Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem – Avtodor Szaratov 
Strasbourg IG – Herbalife Gran Canaria

 

I-csoport

EWE Baskets Oldenburg (német, 3-1) – PAOK Thesszaloniki (görög, 1-3) 83-71

Hiába eresztett le teljesen az Oldenburg a PAOK ellen a negyedik negyedre, és vesztette el a játékrészt 22-9 arányban, addigra már akkora előnyt szerzetek a németek, ami kitartott nekik a meccs végéig. Chris Kramer (23/6 pont, 5 gólpassz) vezérletével ugyanis már 27 ponttal is vezettek a házigazdák, így oda-vissza meg tudták verni a görögöket. Az Oldenburg ezzel a győzelemmel a csoport élén találta magát, és a két keményebb meccse után is legrosszabb esetben 3-3-mal fog végezni, ha pedig a jövő héten megveri a Limoges-t, úgy már tovább is jut majd.

Limoges CSP (francia, 2-2) – Valencia Basket (spanyol, 2-2) 82-67

Azután, hogy a múlt héten megtörte a Valencia 28 meccs óta tartó szezonbeli veretlenségi sorozatát, a Limoges hazai pályán is le tudta győzni a Valenciát. A hispánok láthatóan fáradtak voltak a két nappal korábbi, Barcelona elleni hosszabbításos győzelmük után, amivel egyébként továbbra is hibátlanul vezetik a pokolian kemény spanyol pontvadászatot. A nagyszerű csapatjátékot játszó gallok egy 15-0-s harmadik negyedbeli rohammal törték meg a Valencia ellenállását, innen már nem tudtak felállni a vendégek. A 0-2-es kezdését ezzel a két nagyszerű győzelemmel feledtető Limoges-nak jövő héten Oldenburgban is nyernie kellene, hogy igazán közel kerüljön a továbbjutáshoz, a Valenciának pedig egyenesen kötelező a siker a PAOK pályáján.

A következő forduló programja:
PAOK Thesszaloniki – Valencia Basket
EWE Baskets Oldenburg – Limoges CSP 

 

J-csoport

Neptunas Klaipeda (litván, 1-3) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 3-1) 73-74

A nyolcaddöntőbe jutás szempontjából nagyon fontos sikert aratott a Milano a Neptunas vendégeként. Az olaszok totálisan uralták a mérkőzést, a harmadik negyedben már 17 ponttal is vezettek, a végén azonban mégis izgulniuk kellett. A nagyszerűen küzdő Neptunas ugyanis fokozatosan tüntette el hátrányát, majd Donatas Zavackas (17/6 pont, 4 lepattanó) révén ki is egyenlített 73 pontnál. A végszó azonban James McLeané (14 pont) volt, aki büntetőjével megnyerte a meccset az Olimpiának. McLean mellett Krunoslav Simon (15/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) is nyerőember volt az olaszoknál.

Arisz Thesszaloniki (görög, 2-2) – ALBA Berlin (német, 2-2) 73-63

Két csúnya veresége után létfontosságú győzelmet aratott az Arisz az ALBA Berlin ellen. Még akkor is, ha egymás elleni összevetésben jobbak maradtak a szintén 2-2-vel álló németek, akik a múlt héten 15 ponttal verték a görögöket. Az ALBA most viszont gyengén játszott, eladtak 19 labdát és nagyon gyengén dobtak mezőnyből (59-20, 34%), így még az is belefért az Arisznak hogy mindössze 2 triplát dobjanak egész meccsen, szintén gyalázatos százalékkal (21/2, 9%). A most is nagyon jól játszó Jerel McNeal (25/3 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) mellé ugyanis X-faktorként felnőtt az idei legjobb meccsét játszó Vaszilisz Symtsak (18 pont, 4 lepattanó, 8/7 mezőnyből) is, ehhez hasonló teljesítmény pedig nem akadt a túloldalon.

A következő forduló programja:
Neptunas Klaipeda – Arisz Thesszaloniki 
EA7 Emporio Armani Milano – ALBA Berlin

 

K-csoport

Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 2-2) – Trabzonspor Medical Park (török, 2-2) 89-76

A Reggio Emilia már az első félidőben dűlőre vitte a Trabzonspor elleni meccset, hiszen a nagyszünetben már 49-35-re vezettek az itáliaiak. Ez az előnyük egy pont híján meg is maradt a végére, ami nemcsak azt jelenti, hogy utolérték a tabellán riválisukat az olaszok, hanem egymás elleniben is jobbak lettek, mivel Trabzonban csak 6 ponttal kaptak ki, ez pedig még fontos lehet a végelszámolásnál a Top32 talán legkiegyenlítettebb csoportjában. Dwight Hardy (20/9 pont) egyedüli ponterős játéka kevés volt a törököknek, hiszen a túloldalon Amadeo Della Valle (18/9 pont), Vladimir Veremejenko (16/3 pont, 10 lepattanó) és Pietro Aradori (15/6 pont, 6 gólpassz) is nagyszerűen kosárlabdázott.

Dolomiti Energia Trento (olasz, 3-1) – Pinar Karsiyaka (török, 1-3) 76-72

A K-csoport élére állt a Trento, miután másodszor is le tudták győzni az olaszok a Karsiyakát. Ragyogóan kezdtek a hazaiak, akik 22-5-ös vezetéssel nyitották a meccset. Bracey Wright (23/9 pont, 8 lepattanó) és a Karsiyaka innentől kezdve csak futott az eredmény után, a végére egészen közel is zárkóztak ugyan, de nyerniük nem sikerült. A Reggio Emiliához hasonlóan a Trentót is egy kiválóan játszó trió, nevezetesen Andres Forray (16/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), Filippo Baldi Rossi (17/3 pont, 5 lepattanó) és Davide Pascolo (17/6 pont, 4 lepattanó) vezette sikerre.

A következő forduló programja:
Trabzonspor Medical Park – Pinar Karsiyaka
Grissin Bon Reggio Emilia – Dolomiti Energia Trento 

 

L-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 3-1) – Stelmet Zielona Gora (lengyel, 2-2) 69-73

Ryan Toolson (23/12 pont) egyedüli jó játéka kevés volt a Zenitnek a Zielona Gora ellen, így a Bayern Münchenhez hasonlóan egyelőre az oroszok sem tudtak még továbbjutni. A hazaiak végig csak futottak az eredmény után, az erejüket felemésztették az állandó felzárkózási kísérletek. Mateusz Ponitka (18/3 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) vezérletével ugyanis mindig tudott újítani a Gora, akik némileg meglepő, ám teljesen megérdemelt sikert arattak, amivel újra reális esélyük van elérni az egyenes kieséses szakaszt.

Umana Reyer Venice (olasz, 2-2) – MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 1-3) 71-64

A Zielona Gorához hasonlóan a Velence is megragadta az esélyt, és a Ludwigsburgot legyőzve ők is 2-2-re alakították mérlegüket. Az olaszok öröme azért nem lehet teljes, hiszen a múlt héten 10 ponttal kaptak ki Németországban, így nem lettek jobbak egymás elleniben, a Ludwigsburgnak pedig épp ez lehet a szerencséje, hiszen így még ők sem szálltak el teljesen. A Velence az első félidőben egy 10-0-s futással alapozta meg sikerét, majd vezettek már 50-34-re is, innen kapaszkodott vissza a tízpontos különbség alá a Ludwigsburg. A hazaiaktól Phillip Goss (16/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Mike Green (10/3 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) is nagyon sokoldalú, hasznos játékot nyújtott, a németek közül pedig Jon Brockmanre (13 pont, 15 lepattanó) igaz leginkább mindez.

A következő forduló programja:
Zenit Szentpétervár – Umana Reyer Venice 
Stelmet Zielona Gora – MHP RIESEN Ludwigsburg

 

M-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-2) – Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 0-4) 81-74

A ljubljanai sikere után megtette a második minimális lépést is a Nyizsnyij Novgorod, azaz otthon is legyőzték az oroszok a szlovénokat a következő kettő, Kazany és Maccabi elleni, pokolian nehéznek ígérkező meccsük előtt. A Victor Rudd (28/12 pont, 7 lepattanó) – Szemen Antonov (17/9 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) – Rasid Mahalbasic (14 pont, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) trió vezette Nyizsnyij kézben tartotta a mérkőzést, néhány kisebb hullámvölgyet leszámítva végig az történt a pályán, amit ők akartak. A Ljubljana matematikailag is elbúcsúzott a folytatástól.

UNICS Kazany (orosz, 4-0) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 2-2) 78-68

Négy fordulót követően a Strasbourg és a Gran Canaria mellett harmadik csapatként a Kazany is bejutott a nyolcaddöntőbe. Az Izraelben elért bravúros győzelem után hazai pályán is megverték a tatárföldiek a Maccabit, így a tel-aviviaknak még meg kell küzdeniük a helyükért az egyenes kieséses szakaszban. Az izraeli sztárcsapat egyébként bántóan sima vereséget szenvedett, egy-egy fellángoláson kívül nem futotta többre tőlük. A Maccabiból csak az egyaránt dupla-duplázó Trevor Mbakwe (15 pont, 12 lepattanó) és Sylven Landesberg (16 pont, 11 lepattanó) játszottak jól, míg a Kazany játékosai egymást múlták felül. Keith Langford (20 pont, 9 lepattanó) alaposan megszórta volt csapatát, Anton Ponkrashov (15/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) 50-50 után rövid időn belül három triplát is bevágott, Latavious Williams (12 pont, 8 lepattanó, 5/5 mezőnyből) pedig szinte hibátlanul játszott.

A következő forduló programja:
Nyizsnyij Novgorod – UNICS Kazany 
Union Olimpija Ljubljana – Maccabi FOX Tel-Aviv

 

N-csoport

Szolnoki Olaj (1-3) – Galatasaray Odeabank (török, 3-1) 54-74

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 2-2) – CAI Zaragoza (spanyol, 2-2) 75-72

Visszavágott a Sassari a Zaragozának a múlt heti vereségéért, így most mindkét csapat 2-2-es mérleggel áll, amivel még a Szolnoknak is maradt valamennyi esélye a továbbjutásra, ehhez azonban mindkét hátralévő meccsét meg kell nyernie az Olajnak. A szárdok és a spanyolok közül egyébként a Zaragoza maradt jobb az egymás elleni összevetésben, hiszen ők az előző héten 12 ponttal nyertek otthon. Volt esélye a Sassarinak, hogy ledolgozza ezt a különbséget, hiszen az első félidőt egy 12-0-s rohanással zárták az itáliaiak, ami után már 16-tal, 44-28-ra vezettek. A Zaragoza aztán fokozatosan elkezdte csökkenteni hátrányát, de a végeredmény csalóka, nem volt esélyük a győzelemre a hispánoknak. A mezőny legjobbja kimagaslóan a Sassari energikus hátvédje, MarQuez Haynes (16/9 pont, 8 gólpassz) volt.

A következő forduló programja:
Dinamo Banco di Sardegna Sassari – Szolnoki Olaj 
CAI Zaragoza – Galatasaray Odeabank

 

A forduló MVP-je:
Adrien Moerman (19/9 pont, 14 lepattanó, 1 gólpassz, 2 blokk, 1 labdaszerzés, 7/6 mezőnyből, 4/4 büntető, 38 index pont – Banvit)

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus