Eurocup: Már csak 5 továbbjutó hely kiadó a 24-ből

Az Olaj továbbjutása mellett a Zenit megnyerte az E-csoportot, a Rytas kiesett, a Besiktas és a PAOK pedig az utolsó Top 32-es helyért küzd

Alapszakasz, 9. forduló

Nyugati konferencia

A-csoport

JSF Nanterre (francia, 3-6) – EWE Baskets Oldenburg (német, 4-5) 83-92

Vaughn Duggins (22/9 pont) és Brian Qvale (19 pont, 5 lepattanó, 10/8 mezőnyből) vezetésével nagyon nagy győzelmet aratott az Oldenburg a Nanterre otthonában. Ez a siker a Bonn vereségével továbbjutást is ért a németeknek, akik így egymás elleniben jobbak lettek a franciáknál (2-0). A Nanterre számára sincs azonban még veszve minden, hiszen még ők is kikaparhatják a gesztenyét, a sorsuk azonban már nem csak az ő kezükben van. 

Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 4-5) – Dominion Bilbao Basket (spanyol, 7-2) 63-84

Hibátlan maradt idegenben a Bilbao az alapszakaszban, hiszen ezzel mind az öt meccsét megnyerte otthonától távol a baszk csapat. A meccs a második negyedtől meglehetősen sima volt, a Ljubljana nem tudott beleszólni a győzelem kérdésébe, Dairis Bertans (26/9 pont) és társai felülmúlták a házigazdákat. Ha az Olimpija nyer Oldenburgban a jövő héten, akkor továbbjut, ellenkező esetben viszont még nagy számolgatások kezdődhetnek, hiszen a Nanterre ellen teljesen ugyanúgy állnak az egymás elleni összevetésben (1-1, 0 pont)

Dolomiti Energia Trento (olasz, 7-2) – Telekom Baskets Bonn (német, 2-7) 98-96 h.u.

Jimmy McKinney (29/27 pont, 12/9 tripla) és Rotnei Clarke (23/21 pont, 8 gólpassz, 10/7 tripla) egészen elképesztő triplaparádéja is kevés volt a Bonn számára az utolsó szalmaszál megragadására. A németek egyébként összesen 19 hármast küldtek a helyére (McKinney 9 trojkája Eurocup rekordbeállítás), ami eggyel marad el a Eurocup-rekordtól, ám a Trento van olyan jó csapat, hogy ezt is átvészelje. Hatan szereztek kétszámjegyű pontot a hazaiaktól, akik közül Dominique Sutton (19 pont, 10 lepattanó) volt a legkiemelkedőbb. A Trento jövő héten a csoportgyőzelem kiharcolásáért utazik Bilbaóba, a Bonn viszont elbúcsúzott a folytatás lehetőségétől.    

A következő forduló programja:
Telekom Baskets Bonn – JSF Nanterre 
EWE Baskets Oldenburg – Union Olimpija Ljubljana 
Dominion Bilbao Basket – Dolomiti Energia Trento 

 

B-csoport

Le Mans Sarthe Basket (francia, 3-6) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 6-3) 71-87

Sokba kerülhet az elmúlt fordulókban feltámadt Le Mans-nak a Reggio Emilia elleni vereség, hiszen így már csak úgy juthatnak tovább a franciák, ha a saját győzelmük mellett az ALBA Berlin kikap otthon az utolsó Brindisitől, erre viszont nagy összegben nem érdemes fogadni. A rutinos litván duó, Darjus Lavrinovic (20 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) és Rimantas Kaukenas (15/3 pont, 4 gólpassz) ponterős játékával nem adtak esélyt az olaszok a hazaiaknak a győzelememre, így ők viszont már ott lesznek az újévi folytatásban. Tywain McKee (24/12 pont, 4 labdaszerzés, 4 gólpassz) ezúttal is kiváló volt a franciáknál, mindhiába.

Enel Basket Brindisi (olasz, 1-8) – MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 6-3) 60-87

A Le Mans vereségével alapból is továbbjutott a Ludwigsburg, ám a németek semmit nem bíztak a véletlenre és lendületből behúzták a lélekben is megtört Brindisi elleni meccsüket. Nem kellett idegeskedniük a minden negyedet megnyerő vendégeknek, akik a meccs végén növelték ilyen nagy arányúra a csapatok közti differenciát. A ludwigsburgi Jason Boone (16 pont) alig 20 percnyi játékkal is a mezőny legeredményesebbje tudott lenni.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 7-2) – ALBA Berlin (német, 4-5) 83-78

Láthatóan nagyon nyerni akart a Kanári-szigeteken az ALBA Berlin, ám ebbéli törekvésüket végül megakadályozta a Kevin Pangos (23/15 pont, 5 gólpassz, 7/5 tripla) és Alen Omic (15 pont, 9 lepattanó, 5/5 mezőnyből) fémjelezte Gran Canaria. A berliniek azonban így sem állnak rosszul, hiszen a Le Mans vereségével abszolút a saját kezükben maradt a sorsuk, és ha a jövő héten a papírformának megfelelően legyőzik otthon a Brindisit, akkor ott lesznek a legjobb 32-ben. A Gran Canaria ezzel egyidejűleg megnyerte a B-csoportot, az ALBA viszont zsinórban a negyedik vereségét szenvedte el.

A következő forduló programja:
ALBA Berlin – Enel Basket Brindisi 
MHP RIESEN Ludwigsburg – Le Mans Sarthe Basket
Grissin Bon Reggio Emilia – Herbalife Gran Canaria 

 

C-csoport

Proximus Spirou Charleroi (belga, 3-6) – SLUC Nancy (francia, 2-7) 81-86

Alaposan kibabrált a Nancy a Charleroival, hiszen az Ulm veresége okán a belgák hatalmas lépést tehettek volna 0-5-ös kezdésük után a továbbjutás felé. Így azonban a franciák turbózták fel a múlt héten még csak matematikainak tűnő esélyüket, hiszen jelen állás szerint ha otthon megverik az Ulmot jövő héten, a Charleroi pedig nem tud bravúrt elérni Valenciában, akkor bizony nem kis meglepetésre a múlt héten még 1-7-te álló Nancy jut majd tovább. Ezen a meccsen nem volt meglepő a vendéggyőzelem, hiszen a belgáktól csak Billy Baron (26/18 pont) jutott el 10 pont fölé, a Nancy mindössze hat pontszerzője közül viszont mindenki megtette ugyanezt. Pickael Pietrus (14/9 pont, 9 lepattanó) ezúttal már igazán jól játszott, de Andy Panko (16/6 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), Benjamin Sene (20/6 pont, 4 lepattanó) és Derwin Kitchen (13/3 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés) is hasonlóan hasznos volt.

ratiopharm Ulm (német, 3-6) – CAI Zaragoza (spanyol, 6-3) 81-84

A mezőny legjobbja, Sek Henry (21/9 pont, 5 gólpassz) utolsó másodperces, nagyon nehéz triplájával legyőzte a Zaragoza az Ulmot. Ezzel a spanyolok bebiztosították második helyüket, így ha a Szolnok a negyedik helyen végez az E-csoportban, akkor a legjobb 32-ben a Zaragoza lesz az egyik ellenfelük. Az Ulm ugyanakkor nagyon sajnálhatja ezt a hajszál híján múlt vereséget, hiszen a germánoknak így nyerniük kell a jövő héten a megtáltosodott Nancy otthonában, ha biztosan tovább akarnak jutni.

Umana Reyer Venice (olasz, 4-5) – Valencia Basket (spanyol, 9-0) 58-62

Egy nem éppen egetverő meccsen, de a visszatérő Bojan Dubljevics (16/6 pont, 8 lepattanó) vezérletével megőrizte veretlenségét a Valencia az olaszországi Velencében. Az itáliaiak is továbbjutottak már, a spanyolok pedig nemcsak a Eurocup csoportjukat, hanem az ACB Ligát is 9-0-s mérleggel vezetik, és bizony őket is az Olaj útjába sodorhatja az élet, abban az esetben, ha honfitársaink a harmadik helyen végeznek a hatosukban, ez jelen állás szerint nem lenne a legszerencsésebb eset.

A következő forduló programja:
SLUC Nancy – ratiopharm Ulm
CAI Zaragoza – Umana Reyer Venice
Valencia Basket – Proximus Spirou Charleroi

 

Keleti konferencia

D-csoport

UNICS Kazany (orosz, 6-3) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 3-6) 91-77

Quino Colom (15/3 pont, 13 gólpassz, 11 lepattanó, 6 labdaszerzés) egyedülállóan sokoldalú, tripla-duplás teljesítményével, illetve Keith Langford (26 pont) újabb tűzijátékával a Kazany kiejtette a Buducsnosztot, miután a vendégek nagy riválisa, a Banvit is nyerni tudott a saját meccsén. Pedig a montenegróiak szerezték a meccs első 11 pontját, ám a tatárok a második negyedben kis híján kétszer annyi pontot termeltek, mint ellenfelük (29-15), ezzel pedig megváltozott a meccs képe és innentől nem volt esélye a Buducsnosztnak.

Banvit Bandirma (török, 5-4) – Trabzonspor Medical Park (török, 5-4) 71-67

A Banvit abban a tudatban lépett pályára, hogy amennyiben legyőzi a Trabzonsport, úgy ők is csatlakoznak a legjobb 32 mezőnyéhez. Az előzőleg már kvalifikált honi rivális azonban nem adta könnyen a győzelmet, csak az utolsó percben, A.J. Slaughter (16/9 pont) triplájával vették át a vezetést és nyerték meg a meccset a házigazdák. A Banvitban Slaughter mellett Adrien Moerman (20/9 pont, 10 lepattanó) és Courtney Fortson (19/3 pont, 6 gólpassz) is sokat tettek az oly fontos győzelemért.

Steaua CSM Eximbank Bukarest (román, 2-7) – Arisz Thesszaloniki (görög, 6-3) 67-77

Abszolút tét nélküli volt a már kiesett Steaua és a továbbjutott Arisz mérkőzése, amit ha nem is sziporkázó játékkal, de végül azért megnyertek a görögök. A Kazany győzelme okán egyelőre nem nyerte meg a D-csoportot az Arisz, ehhez a Banvitot kell verniük jövő héten odahaza, vagy a Kazanynak ki kell kapnia a Trabzonsportól. Ezen a meccsen Okaro White (16/6 pont, 12 lepattanó) és Jerel McNeal (21/6 pont, 4 lepattanó) voltak az Arisz legjobbjai.

A következő forduló programja:
Arisz Thesszaloniki – Banvit Bandirma 
Trabzonspor Medical Park – UNICS Kazany
Buducsnoszt VOLI – Steaua CSM Eximbank Bukarest 

 

E-csoport

Szolnoki Olaj (4-5) – Besiktas Sompo Japan (török, 3-6) 85-67

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

Zenit Szentpétervár (orosz, 8-1) – Lietuvos Rytas (litván, 2-7) 92-84

Az utolsó negyedet 31-17-re nyerve fordította meg a Zenit a Lietuvos Rytas elleni meccset, ezzel hatalmas szolgálatot téve a Szolnoknak. A saját remek győzelme után ugyanis ezzel az eredménnyel jutott tovább az Olaj, hiszen a PAOK, Besiktas, Rytas trióból csak a litvánok ellen rosszabb egymás elleniben a Szolnok, ők viszont már nem érhetik utol őket és ezzel ki is estek. A szentpéterváriak két kiválósága, Ryan Toolson (22/6 pont, 4 gólpassz) és Janis Timma (18/3 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) nagyszerűek voltak a végjátékban, ők hozták a Zenit számára a csoportgyőzelmet jelentő győzelmet.

PAOK Thesszaloniki (görög, 4-5) – Avtodor Szaratov (orosz, 6-3) 104-99

Big Sofo, azaz Szofoklisz Szkorcanitisz (27 pont, 6 lepattanó, 10/9 mezőnyből) és Kosztasz Vasziliadisz (27/18 pont, 7 lepattanó) pazar meccsével nagy győzelmet aratott a PAOK az Avtodor ellen. Előzetesen mi magyarok az oroszok győzelméért szorítottunk, ám mivel a Zenit és az Olaj is nyert, így ennek a meccsnek már nem volt jelentősége a Szolnok szempontjából. A görögöknek azonban a továbbjutást is jelentheti ez a siker, hiszen ha jövő héten megverik a már kiesett Rytast, akkor a Besiktast megelőzve biztosan továbbjutnak.

A következő forduló programja:
Avtodor Szaratov – Szolnoki Olaj 
Lietuvos Rytas – PAOK Thesszaloniki
Besiktas Sompo Japan – Zenit Szentpétervár

 

F-csoport

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 4-5) – AEK Athén (görög, 4-5) 82-78

Kettő az egyben meccs volt az AEK Athén elleni összecsapás a Hapoel számára, hiszen egy vereséggel kiestek volna az izraeliek, a 75-74-es első meccses vereség miatt egy győzelem viszont minden bizonnyal egymás elleni összevetésben is jobbá tette volna a jeruzsálemieket. Ez így is lett, ám még nincs teljesen a Hapoel kezében a saját sorsa, hiszen csak akkor juthatnak tovább az izraeliek, ha bármi módon elkerülik a hármas holtversenyt a Nyizsnyijjel. Az AEK helyzete sem reménytelen tehát, akik úgy juthatnak tovább, ha megverik a Neptunast és a Hapoel vagy a Nyizsnyij közül valamelyik kikap. Ezt a győzelmet egyébként Lior Eliyahu (22 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 11/9 mezőnyből), E.J. Rowland (17/3 pont, 7 gólpassz) és Donta Smith (14/3 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés, 4 gólpassz) vezérletével húzta be a Hapoel, az AEK legjobbja pedig ezúttal is Lukasz Mavrokefalidisz (16/6 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) volt.    

Neptunas Klaipeda (litván, 6-3) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5-4) 82-75

Végig vezetett a Neptunas a Nyizsnyij Novgorod ellen, ám a végén mégis a litvánok legjobbjának, Harvey Grantnek (14 pont, 10 lepattanó) a kulcsfontosságú játékai kellettek a hazai győzelemhez. Ez a siker a továbbjutást jelentette a Neptunasnak,     a Nyizsnyij pedig már a forduló előtt megváltotta a jegyét a legjobb 32-be.

Galatasaray Odeabank (török, 7-2) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 1-8) 103-76

Nagyon simán nyerte az F-csoportot vezető, ám azt még egyelőre meg nem nyerő Galatasaray az utolsó Oktyabrt. Jó kis edzőmeccs volt ez a Galata számára, Ergin Ataman mindegyik játékosának bőven adhatott játékperceket, a 11-es keretből mindenki szerzett pontot és legalább egy negyedet játszott. A legeredményesebb most is Errick McCollum (16/12 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó, 5/4 tripla) lett a törököknél.

A következő forduló programja:
Nyizsnyij Novgorod – Galatasaray Odeabank
Krasznoje Oktyabr – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem
AEK Athén – Neptunas Klaipeda

 

A forduló MVP-je:
Quino Colom (15/3 pont, 11 lepattanó, 13 gólpassz, 6 labdaszerzés, 38 index pont – UNICS Kazany)

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus