Eurocup: Még két hely kiadó a nyolcaddöntőben

A már múlt héten továbbjutó Loko, Bayern, Valencia trióhoz a Top16 utolsó előtti fordulójában csatlakozott a Himki, Hapoel, Malaga hármas is. A Gran Canaria és a Fuenlabrada, illetve a Zenit és a Lietuvos egymás ellen dönthetik majd el a fennmaradó két nyolcaddöntős hely sorsát.

Top 16, 5. forduló

E-csoport

Lokomotiv Kubany (orosz, 4-1) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 3-2) 66-68

Jelzésértékű győzelmet aratott a Gran Canaria az eddig veretlen Lokomotiv otthonában a forduló nyitómeccsén, ám ez a két pont végül nem osztott vagy szorzott a spanyolok sorsát illetően, hiszen a csoport másik találkozóján néhány órával később a Fuenlabrada is nyerni tudott, így a szigetlakóknak mindenképpen győzniük kell honfitársaik ellen a továbbjutáshoz a jövő heti záró körben. Ami a Lokót illeti, az oroszok ettől a vereségtől függetlenül megnyerték az E-csoportot, hiszen még az első fordulóban 15 ponttal nyertek a Kanári-szigeteken. Ezen a találkozón egyébként jórészt a parádés első félidei triplázásának (10/8, 80%) köszönhetően a második negyedben már 12 ponttal is vezetett a Loko, a negyedikben viszont már 10-zel a Gran Canaria járt előrébb. A Loko aztán egy 10-0-s rohammal egyenlített, végül 66-66-nál a vendégek legjobbja, Bo McCalebb (13/6 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) döntötte el a mérkőzést két jó büntetőjével.

Montakit Fuenlabrada (spanyol, 2-3) – UCAM Murcia (spanyol, 1-4) 85-69

Életben maradást érő győzelmet aratott a Fuenlabrada az így is, úgy is kieső Murciával szemben, így a Montakit egy ki-ki meccset játszhat a negyeddöntőbe jutásért a Gran Canariával a jövő héten. A Murcia egy félidőt bírt honfitársai ellen, a meccs első 20 percében 20 pontot berámoló Nemanja Radovics (26/3 pont, 6 lepattanó, 12/10 mezőnyből) ragyogó játékával 47-44-re vezettek a vendégek a nagyszünetben. Fordulás után aztán már sikerült limitálnia a Fuenlabradának Radovicsot, illetve egy 10-0-s futással elhúztak és végül magabiztosan nyertek. A házigazda legjobbjai Pako Cruz (16/6 pont, 4 gólpassz) és Marko Popovic (13/9 pont) voltak.

A következő forduló programja:
UCAM Murcia – Lokomotiv Kubany 
Herbalife Gran Canaria – Montakit Fuenlabrada 

 

F-csoport

Lietkabelis Panevezys (litván, 1-4) – Himki Moszkva (orosz, 4-1) 77-89

Lorenzo Williams (9/3 pont, 12 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) kiváló irányítójátéka és Ben Madgen (23/9 pont, 6 lepattanó) eredményessége ellenére sem volt esélye a Lietkabelisnek a Himki Moszkva ellen. Az oroszoknál ugyanis az Alexej Shved (23/12 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz), Robbie Hummel (20/9 pont, 6 lepattanó), E.J. Rowland (18 pont, 5 gólpassz) trió, kiegészülve Jacob Pullennel (12/3 pont, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés) már az első félidőben eldöntötte a meccset (30-53) az összesen 26 labdát eladó litvánokkal szemben. A Himki ezzel a Bayern mellett továbbjutott az F-csoportból, és amennyiben 16 pontnál nagyobb különbséggel megverik a bajorokat a jövő héten, úgy meg is nyerhetik ezt a kvartettet.

FC Bayern München (német, 5-0) – ratiopharm Ulm (német, 0-5) 101-98 h.u.

A német bajnokságot még mindig hibátlanul, 18-0-s mérleggel vezető, ám itt a Top 16-ban még nyeretlen Ulm Pongó Marcellt (6/3 pont, 6 gólpassz, 3 lepattanó, 1 labdaszerzés) is bevetve alaposan megküzdött a becsületéért a csoportot veretlenül vezető Bayern München ellen. A két német csapat csatájából aztán hatalmas küzdelem és hosszabbítás után ezúttal is a bajorok kerültek ki győztesen, akik így jó eséllyel megnyerhetik csoportjukat, és így pályaelőnyt élvezhetnek majd a negyeddöntőben. A meccs egyébként végig nagyon szorosan alakult, 7 pontnál nagyobb különbséggel egyik csapat sem vezetett, majd a rendes játékidő végén, 83-86-nál Bryce Taylor (17/9 pont) triplájával mentette hosszabbításra a meccset a Bayern. A ráadásban aztán Taylor és Devin Booker (18 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) mellé Reggie Redding (14/6 pont) is fellépett a vendégeknél, akik így behúzták a győzelmet a Da’Sean Butler (19/12 pont, 4 lepattanó) és Raymar Morgan (16 pont, 4 lepattanó, 9/8 dupla) vezette Ulm ellen.

A következő forduló programja:
Himki Moszkva – FC Bayern München
ratiopharm Ulm – Lietkabelis Panevezys

 

G-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 3-2) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-4) 90-66

Nagyon fontos győzelmet aratott a Zenit a Nyizsnyij Novgorod felett, amivel a szentpéterváriak kiejtették honfitársaikat, illetve ezzel és a Lietuvos vereségével elérték azt, hogy a továbbjutáshoz nem kell feltétlenül nyerniük jövő héten Vilniusban, hanem a 9 pontosnál kisebb vereség is továbbjutást érhet számukra. A nagyarányú különbség ellenére az első félidőben ez még egy nagyon szoros mérkőzés volt, a kis híján tripla-duplázó DeAndre Kane (16 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz), és a szintén sokoldalúan játszó Tomislav Zubcic (15/9 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) főszereplésével a Nyizsnyij hátránya még csak 45-47 volt a nagyszünetben. A harmadik negyedben aztán átrobogott vendégein a 32 gólpasszal klubcsúcsot beállító Zenit, a hazaiak 21-4-re nyerték meg ezt a játékrészt. A szentpéterváriak sztárjai közül Janis Timma (16/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Szergej Karaszev (15/6 pont) most is nagyon jók voltak, ám az igazi szenzációt Sztefan Markovics (10/6 pont, 13 gólpassz, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Jevgenyij Valijev (17 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) jelentették a Zenitben.

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 4-1) – Lietuvos Rytas (litván, 2-3) 84-77

Továbbjutást érő győzelmet aratott a Hapoel Jeruzsálem a Lietuvos Rytas felett, ami jó eséllyel a csoportgyőzelmet is jelenti majd az izraelieknek, akik az esetben csúsznának le erről, ha a záró körben kikapnának, a Zenit pedig nyerne Litvániában. A Lietuvos helyzete azonban nem könnyű, ahogy az előző meccsnél említettük, a vilniusiak továbbjutásához egy legalább tízpontos győzelem kell a remek erőkből álló oroszok ellen. A litvánok mindent megtettek ennek elkerülése érdekében, hiszen Clevin Hannah (14/3 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) vezérletével a 47-39-es félidei hátrányukat 61-62-es előnnyé változtatták a harmadik negyed során. A záró felvonásban azonban ismét beerősített a Hapoel, akiknél a forduló MVP-je, Tarence Kinsey (23/9 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) és a dupla-duplázó Amare Stoudemire (12 pont, 11 lepattanó) mellet még hárman jutottak 10 pont fölé.

A következő forduló programja:
Nyizsnyij Novgorod – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem
Lietuvos Rytas – Zenit Szentpétervár

 

H-csoport

Valencia Basket (spanyol, 5-0) – Cedevita Zagreb (horvát, 1-4) 71-58

Az első helyét már múlt héten bebiztosító Valencia nem engedett ki a Cedevita ellen sem, így a hispánok továbbra is 100%-osak a Top 16-ban. A horvátok számára ez a vereség végzetes is volt egyben, hiszen a Malaga győzelmével már nem maradt esélyük a továbbjutásra a zágrábiaknak. A Valencia ezúttal egészen pocsék triplázása (23/2, 9%) és a Cedevitában Miro Bilan (17 pont, 9 lepattanó) kiváló játéka ellenére is nyerni tudott. A spanyolok legeredményesebbje, Pierre Oriola (13 pont, 5 lepattanó) a 13 pontjából 12-t az első félidő utolsó hat percében szerezte, ezzel a nagyszünetre fordított a Valencia (35-34), akik a második félidőben pedig már ki tudták használni remek védekezésüket és erőfölényüket.

Unicaja Malaga (spanyol, 3-2) – ALBA Berlin (német, 1-4) 83-77

Egy nappal a Valencia sikere után a Malaga is behúzta az ALBA Berlin elleni fellépését, ezzel a spanyolok kiejtették a németeket, és a H-csoport lett az egyetlen olyan négyes, ahol már kialakult a végleges sorrend, legalábbis a továbbjutó helyeket illetően. Az így második helyen végző Malaga teljesen megérdemelt sikert aratott, hiszen végig vezettek a mérkőzésen, és mikor 71 pontnál kiegyenlített az ALBA, akkor egy 10-2-es rohammal ismét el tudtak húzni és lezárták a találkozót. Az andalúzoknál Kyle Fogg (20/12 pont, 5/4 tripla) és Nemanja Nedovics (16/12 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó), a berlinieknél pedig Peyton Siva (15/3 pont, 9 gólpassz) játszott kiemelkedően.

A következő forduló programja:
Cedevita Zagreb – Unicaja Malaga
ALBA Berlin – Valencia Basket

 

A forduló MVP-je:
Tarence Kinsey (23/9 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés, 6/4 dupla, 6/3 tripla, 33 index pont – Hapoel Jeruzsálem)

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus