Eurocup: Megnyerte a Dacka, visszatérhet az Euroligába!

A bravúros első meccs után a döntő második találkozóját is megnyerte a Darüssafaka a Loko ellen, így a rájátszást veretlenül abszolválva lett bajnok, és jövőre ismét az Euroligában szerepelhet. Scottie Wilbekin az alapszakasz után a döntő MVP-je is lett, David Blatt pedig csatlakozott a legendás Dusan Ivkovicshoz.

Döntő, 2. mérkőzés

Darüssafaka (török) – Lokomotiv Kubany (orosz) 67-59

A keddi, bravúros oroszországi győzelme után odahaza is le tudta győzni a Darüssafaka a Lokomotivot, így története során először felülhetett a Eurocup trónjára, és összességében több mint fél évszázad után nyert bármilyen trófeát ez az idei csapat a klubnak. A Dacka így veretlenül hozta le a rájátszást, és összességében is csak háromszor kapott ki a 22 meccsén, de ami a legfontosabb számukra, hogy ez a végső siker jövőre az Euroliga-indulás lehetőségét is jelenti számukra, így visszatérhetnek oda, ahol az előző két szezonban is szerepeltek. A döntő MVP-jének nem meglepő módon Scottie Wilbekint választották, aki az első meccsen 24, a másodikon pedig 28 pontot szerzett, így az alapszakasz után a finálé legértékesebb játékosa is ő lett, ami eddig csak Tyrese Rice-nak sikerült. David Blatt szintén egy ritka eredményt tudhat a magáénak ezzel a sikerrel, hiszen ő Dusan Ivkovics után a második olyan vezetőedző lett, aki az Euroliga mellett a Eurocupot is megnyerte. A Loko ezzel szemben duplán bosszankodhat, hiszen az első 20 meccsüket hiába nyerték meg, a trófea így sem lett az övék, illetve egyelőre az Euroliga-indulásról is lecsúsztak, amit viszont még elérhetnek, ha megnyerik vagy a CSZKA Moszkva mögött a második helyen végeznek a VTB Ligában.

Ami ezt a találkozót illeti, Scottie Wilbekin (28/15 pont) már az első félidőben egészen zseniális volt, a meccs első felében ugyanis 19 pontot termelt. A Dacka ennek ellenére sem tudott elhúzni viszont még ekkor, 33-33 után azonban még két triplát elsüllyesztettek az első félidő végén a törökök, majd fordulás után is jól kezdtek, így gyorsan 49-37-re módosult az eredmény. Innentől már a hazaiak kezében volt a találkozó, a Lokónak futnia kellett az eredmény után. Joe Ragland (18/6 pont) és Brian Qvale (12 pont, 4 lepattanó) vezérletével aztán persze mindent meg is tettek a krasznodariak, akik két perccel a vége előtt 4 pontra jöttek fel (58-54). Ekkor azonban Wilbekin bevágott egy óriási triplát, ez pedig a mindent eldöntő momentumnak bizonyult. Az MVP mellett az első meccs másik hőse, Will Cummings (10/3 pont) jutott el még 10 pontig a Dackában, illetve JaJuan Johnson (8 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) is rendkívül hasznosan játszott.

A két győzelemig tartó párharc végeredménye: 2-0 a Darüssafaka javára.

 

A döntő MVP-je: Scottie Wilbekin (Darüssafaka)

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus