Eurocup: Nagy hajrák a negyeddöntők odavágóin

A negyeddöntők első mérkőzései 9 és 11 pont közti különbséggel dőltek el, mindegyiken csak a hajrában alakult ki ilyen eredmény.

A negyeddöntők első mérkőzései 9 és 11 pont közti különbséggel dőltek el, mindegyiken csak a hajrában alakult ki ilyen eredmény. A korábban egy csoportban szereplő Gran Canaria és Strasbourg tovább menetelnek, mindketten idegenben szereztek biztató előnyt. A Milano ezzel szemben honfitársaival szemben került hátrányba, míg a legkiegyenlítettebbnek tűnő Bayern-Galata párharcban a bajorok kezdtek jobban.

 

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

FC Bayern München (német) – Galatasaray Odeabank (török) 99-89

10 pontos fórral várhatja a visszavágót Bayern München a Galatasaray ellen, miután a meccs utolsó 6 pontját a bajorok szerezték. Sokba kerülhet még ez a kis rövidzárlat a törökök számára, ez a 10 pontos különbség éppen az a határ, ami remek kiindulási alap egy csapatnak a visszavágón, de még nem altathatja el őket. Az egész meccsen a Galata futott egyébként az eredmény után, és ezt sokszor nagyon jól is csinálták, a második félidőben például egy 12-0-s rohamnak köszönhetően nem szakadtak le riválisuktól. A végén aztán ismét a hazaiak legjobbja, Deon Thompson (20 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) lépett elő támadásban és védekezésben egyaránt, nagyrészt neki köszönheti a Bayern a kétszámjegyű fórját. Thompson mellett Dusko Szavanovics (19/9 pont) és Alex Renfroe (17/12 pont, 5 gólpassz, 4/4 tripla) is nagyon jó volt a germánoknál, a Galatában pedig Stephane Lasme (18 pont, 6 lepattanó, 3 blokk, 7/7 dupla), Vladimir Micov (22/12 pont) és Errick McCollum (15/3 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) játszottak kiemelkedően.

Stelmet Zielona Gora (lengyel) – Herbalife Gran Canaria (spanyol) 82-93

A Zielona Gora a Gran Canaria ellen is folytatta a sormintáját, azaz ötből ötödik meccsén is kikapott otthon, és a 11 pontos hátrányuk tudatában az eddigi legnehezebb feladat vár rájuk majd Spanyolorszában. Igaz az idegenben eddig még hibátlan lengyelek az egyik top favorit, a Kazany ellen is hasonló helyzetből jutottak tovább legutóbb, úgyhogy a Gran Canariánál sem lehetnek nyugodtak, még ha kétségkívül nagy lépést is tett az elődöntő felé a tavalyi finalista. A spanyoloknak egyébként egyáltalán nem volt könnyű dolguk, egészen a negyedik negyed közepéig roppant kiegyenlített volt a mérkőzés. Ekkor azonban a vendégek három játékosa is betalált kintről, amivel elhúzott és végül nyert is a Gran Canaria. A kiegyensúlyozottan teljesítő hispánok legjobbja a palánk alatt roppant stabil Alen Omic (20 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) volt, míg a Zielona Gorát Dee Bost (20/12 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó) extrája tartotta sokáig meccsben.

Nyizsnyij Novgorod (orosz) – Strasbourg IG (francia) 85-94

Úgy tűnik, hogy a Nyizsnyij Novgorod csodás menetelése a végéhez közeledik, hiszen többek között a Maccabi és a Zenit kiejtése után a Strasbourg ellen nem sok keresnivalójuk volt az oroszoknak. A szoros első félidő (48-50) után ugyanis robbantottak a gallok, fokozatosan növelték előnyüket, 70-88-nál már 18 pontos fórban is voltak. Ezt egy huszáros, 13-0-s hajrának köszönhetően sikerült végül megfelezniük a végére az oroszoknak, így maradtak látótávolságon belül a visszavágó előtt. A Mardy Collins (24/3 pont, 12/9 mezőnyből) vezette, nagyszerűen triplázó vendégeknek (14/10, 71%) ezzel jó esélyük van arra, hogy első francia csapatként bejussanak az elődöntőbe.

Dolomiti Energia Trento (olasz) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz) 83-73

Nagy bravúrt ért el a Trento a honi rivális Milano ellen, hiszen nemcsak, hogy le tudták győzni a hazaiak a párharc egyértelmű favoritját, hanem olyan előnyt tudtak szerezni, amivel akár még a továbbjutás is összejöhet számukra. A sokáig nagyon szoros meccset egy 16-2-es rohanással zökkentette ki a ritmusából a Trento a harmadik negyedben, amivel 66-51-re húzott el a házigazda. A Mantas Kalnietis (16/6 pont, 7 gólpassz) vezette Milano azonban nagy hajrába kezdett, és 73-70-nél már ők voltak kedvezőbbnek tűnő helyzetben. A Trentóban azonban még volt annyi erő, hogy nem hogy nem omlottak össze, hanem rátettek még egy lapáttal, 10-3-mal fejezték be a meccset és 10 pontos előnnyel várhatják a jövő heti visszavágót. A házigazdák sikere nagyban köszönhető annak, hogy számtalan második esélyük volt a pontszerzésre, hiszen 25 támadólepattanót le tudtak szedni, ami mindössze 1-gyel marad el a Eurocup-rekordtól. Ebből Davide Pascolo (19/3 pont, 9 lepattanó, 11/8 mezőnyből) és Julian Wright (13 pont, 10 lepattanó) vállaltak nagy szerepet, Giuseppe Poeta (20/9 pont) pedig pontszerzésben volt kiemelkedő.

 

A forduló MVP-je:
Deon Thompson (20 pont, 9 lepattanó, 2 blokk, 27 index pont – Bayern München), Mardy Collins (24/3 pont, 3 lepattanó, 2 gólpassz, 1 labdaszerzés, 27 index pont – Strasbourg) és Alen Omic (20 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 27 index pont – Gran Canaria) megosztva

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus