Eurocup: Nagyon jól áll a Loko, a Bayern és a Valencia

Féltávhoz érkezett a Top 16, amikor még három csapat, a Lokomotiv Kubany, a Bayern München és a Valencia is veretlen. Nem nyert viszont még meccset, így a kiesés szélére sodródott az Ulm és a Cedevita is.

Top 16, 3. forduló

E-csoport

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 1-2) – UCAM Murcia (spanyol, 1-2) 94-85

Két vereség után megszerezte első, létfontosságú győzelmét a sorozat egyik legjobb csapata, a Gran Canaria. A szigetlakók a honfitárs Murciát győzték le megérdemelten, és a Loko győzelmének köszönhetően féltávnál már nincsenek is hátrányban, hiszen a három spanyol alakulat egyaránt 1-2-es mérleggel áll. A Gran Canaria nagyon bekezdett, félidő előtt már 23 ponttal, 54-31-re is vezettek. A Murcia aztán a Barcelonába távozott Vitor Faverani nélkül is elkezdett felzárkózni, 82-78-nál már ismét szoros volt a meccs. A Gran Canaria azonban szigorítani tudott védekezésén, ismét kétszámjegyű lett a különbség, így elmaradt a bravúros fordítás. Mindkét csapatból 5-5 játékos eljutott 10 pont fölé, a hazaiaktól Kyle Kuric (18/12 pont, 4/4 tripla), a vendégektől pedig Jose Angel Antelo (19/9 pont, 6 lepattanó) nyújtotta a legjobb teljesítményt.

Lokomotiv Kubany (orosz, 3-0) – Montakit Fuenlabrada (spanyol, 1-2) 86-61

A Lokomotiv számára a harmadik spanyol csapat, a Fuenlabrada sem jelentett akadályt, így az oroszok féltávnál nagyszerű pozícióban vannak, köszönhetően a többi eredmény alakulásának is. A Loko már az első félidőben dűlőre vitte a mérkőzés sorsát, az ismét remekül játszó, nagy formában lévő krasznodariak a nagyszünetben már 53-32-re vezettek. A hazaiak a meccs első felében már 8 triplát elsüllyesztettek (13/8, 62%), szemben a sérült Marko Popovic és Moussa Diagne nélkül játszó Fuenlabrada egyetlen (14/1, 7%) távoli találatával. A Loko és a mezőny kimagaslóan legjobb játékosa Matt Janning (25/12 pont, 6/6 dupla, 7/4 tripla) volt ezen az estén.

A következő forduló programja:
Montakit Fuenlabrada – Lokomotiv Kubany 
UCAM Murcia – Herbalife Gran Canaria

 

F-csoport

ratiopharm Ulm (német, 0-3) – Himki Moszkva (orosz, 2-1) 90-95

Pazar meccset játszott egymással az Ulm és a Himki Moszkva, amit végül Alexej Shved (28/18 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk, 2 labdaszerzés) főszereplésével a vendégek tudtak megnyerni. Ez egy roppant fontos győzelem volt a továbbjutásra így jó eséllyel pályázó oroszok számára, az Ulm viszont ezzel gyakorlatilag már most biztos kiesőnek tekinthető. Kiváló, ám nagyon hullámzó mérkőzés volt ez, amit jól mutat, hogy az első negyedet 27-15-re a Himki, a másodikat viszont már 34-21-re az Ulm nyerte. A nagy adok-kapok aztán a végjátékban is folytatódott, mikor előbb egy 14-2-es rohammal fordítottak germánok, majd egy 13-2-es szakasznak köszönhetően mégis a Himki nyert. Shved mellett az utolsó négy percben 11 pontot szerző E.J. Rowland (16 pont) volt a moszkvaiak másik nyerőembere. Az Ulmban Raymar Morgan (22 pont), Da’Sean Butler (20/15 pont) és Taylor Braun (15/6 pont) is nagyon jól játszottak.

FC Bayern München (német, 3-0) – Lietkabelis Panevezys (litván, 1-2) 85-69

Nagyon simán szerezte meg újabb győzelmét a Bayern München a Lietkabelis ellen, ezzel a bajorok továbbra is hibátlanul vezetik csoportjukat, a litvánoknak pedig így már bravúrok kellenek a folytatásban. A Bayern 6-0-lal kezdte a meccset, majd az első negyedben futottak még egy 11-1-es sorozatot, a félidő előtt pedig egy újabb 13-0-t, így a nagyszünet előtt el is dőlt a találkozó (47-26). A müncheniek legeredményesebbje a padról beszálló Nick Johnson (17/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) volt, a litvánoknál pedig Ben Madgen (17/9 pont, 4 lepattanó) ért el hasonló mutatókat.

A következő forduló programja:
Himki Moszkva – ratiopharm Ulm
Lietkabelis Panevezys – FC Bayern München

 

G-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-2) – Lietuvos Rytas (litván, 1-2) 63-97

A hatalmasat játszó, forduló MVP-je díjat is kiérdemlő David Logan (30/15 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) vezérletével nagy győzelmet aratott a Lietuvos Rytas a Nyizsnyij Novgorod vendégeként. Ezzel a litvánoknak is megvan az első sikerük, így még ők is eséllyel küzdhetnek a továbbjutásért. Ez a meccs csak az első negyedben volt szoros (21-22), utána aztán minden negyedet magabiztosan megnyert, és átrobogott az oroszokon Logan és a csapatszinten 26 gólpasszt kiosztó Lietuvos.

Zenit Szentpétervár (orosz, 2-1) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 2-1) 101-81

Újabb roppant szórakoztató meccset játszott az idei sorozat egyik, ha nem a legizgalmasabb csapata, a Zenit Szentpétervár. A gólpasszokban (30) és indexmutatóban (117) klubcsúcsot beállító oroszoknál ezúttal Ryan Toolson (28/18 pont, 4 lepattanó) nyújtott extrát, az ő vezérletével verték meg a két győzelemmel érkező Hapoel Jeruzsálemet a hazaiak. A két remek gárda fej-fej mellett haladt egészen a harmadik negyed közepéig, mikor a Zenit nemcsak támadásban, hanem védekezésben is kimagaslót nyújtott. A szentpéterváriak ugyanis hét percen át nem kaptak mezőnykosarat, 18-1-re nyerték meg ezt az időszakot, és ezzel eldöntötték a csoport rangadóját. Toolson mellett Kyle Landry (17 pont) és Sztefan Markovics (16/6 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) is villogott a Zenitben, az izraeliek közül pedig Amare Stoudemire (22 pont, 5 lepattanó) és Tarence Kinsey (17 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) remekelt.

A következő forduló programja:
Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem – Zenit Szentpétervár 
Lietuvos Rytas – Nyizsnyij Novgorod

 

H-csoport

ALBA Berlin (német, 1-2) – Cedevita Zagreb (horvát, 0-3) 93-76

A forduló előtt még egyaránt győzelem nélkül álló ALBA Berlin és Cedevita Zagreb csatáját a német csapat nyerte, így ők lesznek azok, akik még a Valencia és a Malaga után eredhetnek a visszavágók során. Pedig a Cedevita kezdett sokkal jobban, a vendégek már 31-19-re is vezettek. Félidő előtt azonban már fordított egy nagy, 18-2-es rohanással az ALBA, a nagyszünet után pedig már csak róluk szólt a mérkőzés. Az elképesztően sokoldalú teljesítményt nyújtó Peyton Siva (16/6 pont, 10 gólpassz, 7 lepattanó, 5 labdaszerzés) mellett Elmedin Kikanovics (19/3 pont, 5 lepattanó) és Dragan Miloszavljevics (16/9 pont, 5 gólpassz) is kiválóan játszott a berlinieknél, a horvátok legjobbja pedig kimagaslóan Luka Babic (22/6 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) volt.

Unicaja Malaga (spanyol, 2-1) – Valencia Basket (spanyol, 3-0) 70-78

Ha két nyeretlen, úgy értelemszerűen két veretlen csapata is volt a H-csoportnak a forduló előtt, méghozzá a két spanyol gárda, a Malaga és a Valencia személyében. A hispán rangadó nagyszerű meccset is hozott, ahol az első félidőben extra módon 11/9-es triplamutatót villantott a Malaga – ebből 4/4-et Jamar Smith (17/12 pont, 5/4 tripla) – nem meglepő módon vezettek is az andalúzok a nagyszünetben (48-40). Fordulás után aztán elfogyott a hazaiak puskapora, a második 20 percben mindössze 14/2-t dobtak távolról. Ezzel szemben a Valencia 13 megválaszolatlan ponttal kezdte a második félidőt, majd nagyszerű csapatjátékukkal be is húzták a találkozót. A győztes legeredményesebbje az előző csapata ellen játszó Will Thomas (15/9 pont, 4 lepattanó) lett végül.

A következő forduló programja:
Cedevita Zagreb – ALBA Berlin
Valencia Basket – Unicaja Malaga

 

A forduló MVP-je:
David Logan (30/15 pont, 3 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 7/6 dupla, 10/5 tripla, 38 index pont – Lietuvos Rytas)

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus