Eurocup negyeddöntő, 1. mérkőzések: Fantasztikus Valencia

Az Eurocup sorozat negyeddöntőjében felemásan alakultak a párharcok első felvonásai. A két legnagyobb favorit, a Valencia és a Kazany fél lábbal már a négyben érezhetik magukat, különösen a spanyolok játszottak hatalmasat az Alba Berlin ellen. A Budivelnik Kijev és a Hapoel Jeruzsálem ezzel szemben szűk előnyt szerzett csak pályaválasztóként, Belgrádban illetve Novgorodban biztosan pokoli csata vár rájuk jövő héten. Íme a hét eseményeinek összefoglalója:

Az Eurocup negyeddöntői során a csapatok két meccset játszanak egymással, és kupaszabály szerint, a két mérkőzés együttes pontkülönbsége dönt valamelyik gárda javára. A visszavágókat jövő héten rendezik.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

Negyeddöntő, 1. mérkőzések
Budivelnik Kijev (UKR) – Crvena Zvezda Telekom Belgrád (SRB) 82-79
Az „euroligás” ágon a Budivelnik Kijev és a Crvena Zvezda nyitotta a negyeddöntők sorát. A két gárda Európa elsőszámú sorozatában korábbi csoportriváisaikat, a Nanterre-t illetve a Lietuvos Rytast búcsúztatták múlt héten, ezúttal pedig már egymással néztek farkasszemet. Az ukrán politikai helyzet miatt ezúttal is Kaunasban fogadta a Kijev a szerbeket, így ha az ukrán játékosok nem is, de legalább Lavrinovicék otthon érezhették magukat. Elsősorban a két litván miatt a közönség egyértelműen a Budivelnik mellé állt, talán ezért, talán nem, de az ukránok a meccsen szinte végig előnyben játszottak. Éppen ezért a végeredmény tükrében egyértelműen a Zvezda a mérkőzés nyertese, hiszen a Hala Pionir félelmetes közönsége előtt ez a hárompontos különbség könnyedén eltüntethető. A második negyedben 30-20-as előnybe került a Kijev, de ekkor Rasko Katics (20 pont) szinte egymaga hozta vissza csapatát 41-39-re félidőig, a center a 20 pontjából 18-at az első félidőben, 14-et pedig ebben a játékrészben szerzett. Fordulás után is sokkal inkább az ukránok akarata érvényesült, 2+1-es játékaiknak és tripláiknak köszönhetően szépen lassan ismét elléptek (64-53). A Zvezdát azonban szinte lehetetlen leszakítani jelentős mértékben ebben a szezonban, most Katics mellett/helyett DeMarcus Nelson (16 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) vezetésével zárkózott és egyenlített csapata az utolsó percben. 79-79-nél, 2 másodperccel a vége előtt Janies Strelnieks (20/3 pont, 5 gólpassz, jobbra a képen) háromból három, könnyű síppal befújt büntetőt értékesített, ezzel legalább a győzelem meglett a Kijevnek, de biztosan kemény 40 perc vár még rájuk Belgrádban egy hét múlva. Az említett játékosokon kívül a „hazaiaktól” még Blake Ahearn (16/9 pont, 3 gólpassz) és DaJuan Summers (13 pont, 10 gólpassz) játszottak nagyon jól.

Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR) – Unics Kazany (RUS) 68-81
A Nymburk elleni nyolcaddöntő után az Ankarával szemben is meggyőző előnyt harcolt ki idegenben a Kazany, így könnyen lehet, hogy a visszavágó itt is formalitás lesz csupán. Az orosz gárda (a Valencia mellett) a legkevésbé kívánatos ellenfél a mezőny többi tagja számára, hihetetlen magabiztossággal veszi az akadályokat az Unics, és a török fővárosban sem történt ez másként. Pedig a hazaiak jól kapták el a mérkőzés elejét, 18-11-re vezettek nyolc perc játék után. A Kazany játékosai azonban ha lassan is, de felvették a mérkőzés tempóját, előbb felzárkóztak, majd egy 15-3-as szériával 36-25-ös előnybe kerültek. Nagyon jól védekeztek ekkor a vendégek, elvétve kaptak csak pontot. A folytatásban rutinosan tartották megszerzett előnyüket, nem engedték felzárkózni az Ankarát. A negyedik negyed elején aztán 44-64-nél már kerek 20-assal jártak előrébb az oroszok, hatalmas volt tehát a különbség a csapatok között. A házigazdák azonban nem adták fel, jól hajráztak, a végére alaposan feljavult a támadójátékuk. Ez arra volt elég, hogy 13 pontos különbség alakuljon ki a végére, ami még mindig bőven a Kazanynak kedvez. Andrew Goudelock (11/3 pont, 6 gólpassz) nem volt olyan eredményes, mint a korábbiakban, csak 15/3-at dobott mezőnyből, de Chuck Eidson (21/6 pont, 10/7 mezőnyből, balra a képen) és Tywain McKee (17/9 pont, 3 gólpassz, 9/6 mezőnyből) magukra vállalták a pontszerzést. Az Ankarában Clay Tucker (23/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) játszott a legjobban.

Valencia Basket Club (ESP) – Alba Berlin (GER) 86-54
A Valencia az előző körben óriási csata után búcsúztatta a 2012-es döntő „visszavágóján” a bombaerős Himki Moszkvát. Most ugyanerre készült az Alba Berlin is, akik 2010-ben találkoztak a hispánokkal a fináléban. Az elszántság és a feszültség a mérkőzés kezdetén meg is látszott a csapatokon, 18-17-ig fej-fej mellett haladtak, a paprikás hangulat sem volt szokatlan ekkor. Itt azonban egy hatalmas, érthetetlenül nagy törés következett a mérkőzésen, az Alba Berlin sorban szórta el a labdákat, ezzel egyidejűleg pedig kezdetét vette a Doellman-show. A kiváló erőcsatár sorozatban dobott 10 pontot, teljesen szétzilálta a rendezetlen berlini védelmet. Ezzel egyidejűleg megnyitotta az utat a kiválóan triplázó csapattársainak is, sorozatban három kinti dobás akadt be ekkor, összességében pedig szenzációs, 23-0-s rohamot repesztett a Valencia (41-17). A mérkőzés ezzel egyértelműen eldőlt, a különbség mértéke viszont kérdéses volt. A németek azonban nem tudtak visszajönni a meccsbe, félidő előtt már a 30 pontot is meghaladta a különbség (51-20). Fordulás után sem változott semmi, 76-37-nél pedig már a 40-et ostromolta a csapatok közti differencia mértéke. A végén 32 lett közte, a Berlin vesztét a rengeteg eladott labda (22), a spanyol triplazápor (28/12, 43%) illetve a fantasztikusan játszó Justin Doellman (33/6 pont, 4 labdaszerzés, 18/13 mezőnyből, jobbra a képen) okozta. A fehér amerikai erőcsatár 34 index pontos teljesítményt hozott össze, ezzel kiérdemelte a forduló MVP-je címet is. Mellette még Sam Van Rossom (17/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) hozott össze szép statisztikát, de minden hazai játékos maximálisan dicsérhető. A Valencia fél lábbal, vagy talán annál is többel az elődöntőben érezheti magát, de előbb még jön 6 nap múlva, kedden a visszavágó.

Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR) – Nyizsnyij Novgorod (RUS) 81-78
A negyeddöntők talán legjobb, de biztosan a legszorosabb meccse volt a Hapoel Jeruzsálem és a Nyizsnyij Novgorod találkozója. Az oroszok nagy fordítással tettek csodát a Besiktas ellen, 17 pontos hátrányt dolgoztak le a második meccsen, és ezúttal is jól szerepeltek, kedvező helyzetből várhatják a visszavágót. A mérkőzés képe és végeredménye kísértetiesen hasonlít a Kijev-Zvezda találkozóéra, itt is egy utolsó tripla döntötte el a győzelem sorsát a házigazdák javára. Elképesztően szorosan, izgalmasan alakult ez a 40 perc, a legnagyobb különbség 6 pont volt a csapatok között, akik 21-szer adták át egymásnak a vezetést és 8-szor álltak döntetlenre ez idő alatt. Egyik alakulat sem tudta ráerőltetni akaratát a másikra, nem tudtak olyan pár perces szériát produkálni, amivel döntő különbség alakulhatott volna ki. A hajrában végül a Hapoel koncentrált jobban, két nagyon jól játszó spíler döntötte el a mérkőzést, 76-78-nál előbb Derwin Kitchen (16/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) duplát szerzett, majd Yotam Halperin (17/9 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) dudaszóra dobott triplát. Nyertek tehát az izraeliek, jó esély van egy hasonlóan szoros visszavágóra is, úgyhogy lehet, hogy majd érdemes lesz visszaemlékezni erre a végjátékban szerzett 5 Hapoel-pontra. A két amerikait is felülmúlta a hazaiaknál Arciom Parahuszki (18 pont, 8 lepattanó, 5 blokk, 10/8 mezőnyből), aki ráadásul 5 blokkjával Eurocup negyeddöntős rekordot állított fel. A Novgorodban Dijon Thompson (21/3 pont, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Primoz Brezec (21 pont, 8 lepattanó, 15/9 mezőnyből) tették a legtöbbet a szoros eredményért.


A forduló MVP-je:
Justin Doellman (33/6 pont, 4 labdaszerzés, 3 lepattanó, 2 gólpassz, 4 kiharcolt fault, 18/13 mezőnyből, 34 index pont – Valencia)


A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 33 Justin Doellman (Valencia)
Lepattanó: 10 DaJuan Summers (Budivelnik Kijev)
Gólpassz: 8Oliver Lafayette (Valencia)
Labdaszerzés: 4Justin Doellman (Valencia), Dijon Thompson (Nyizsnyij Novgorod)
Blokk: 5Arciom Parahuszki (Hapoel Jeruzsálem)

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus