Eurocup negyeddöntő, visszavágók: Nézőcsúcs és hosszabbítás után a Zvezda örülhetett

Az Eurocup sorozat negyeddöntőinek visszavágóján a Kazany és a Valencia mérkőzései csupán formalitásnak bizonyultak, de simán nyert és jutott tovább a Nyizsnyij Novgorod is. Ezért a három párharcért is kárpótolta ugyanakkor a nézőket a Crvena Zvezda és a Budivelnik Kijev, sokáig emlékezetes, rekordfelállítással és hosszabbítással tarkított meccset vívott egymással a két gárda. Jöjjenek a részletek!

Az Eurocup negyeddöntői során a csapatok két meccset játszottak egymással, és kupaszabály szerint, a két mérkőzés együttes pontkülönbsége döntött valamelyik gárda javára. A jövő héten már az elődöntőkkel folytatódnak a küzdelmek.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

Negyeddöntő, visszavágók
Crvena Zvezda Telekom Belgrád (SRB) – Budivelnik Kijev (UKR) 79-70 h.u.
Egészen rendkívüli kosárélménnyel lett gazdagabb az, aki figyelemmel követte a Crvena Zvezda és a Budivelnik Kijev összecsapását, hiszen az Eurocup sorozat legújabb klasszikusa született meg szerda este. Már az előzmények nagyszerűek voltak, hiszen a szerb fanatikusok zsúfolásig megtöltötték a Kombank Arenát, a hatalmas érdeklődés miatt a Zvezdának át kellett költöznie ebbe a csodálatos létesítménybe eredeti otthonából, a Hala Pionirból. A 24200 néző rekordbeállítást is jelent egyben, európai kupameccsen még soha egyetlen csarnokban sem voltak ennyien. Érdekességképp az eddigi csúcsot a nagy rivális Partizan és a Panathinaikosz 2009-es Euroliga összecsapása tartotta, szintén ebben az arénában 22500 nézővel, az Eurocupban pedig 14800 volt az eddigi rekord (Estudiantes-Real Madrid, 2004).
A remek körítés után tehát jöhetett a szintén nem mindennapi mérkőzés, ami végül egy fantasztikus egyéni teljesítménynek köszönhetően dőlt el a hazaiak javára. Hárompontos fórral indult neki a mérkőzésnek a Kijev, ám ez az eredmény inkább a Zvezdának kedvezett előzetesen. Az ukránok azonban nem ijedtek meg a pokoli atmoszférától, és a mérkőzés nagy részében vezettek is, ezzel nagy nyomást helyezve riválisukra. A második negyedben már 29-19-re jártak előrébb a vendégek, jelentős előnyben voltak tehát az összesítést nézve. 10-0-s rohammal válaszolt azonban a Zvezda, így félidőre már ismét nyílt volt a küzdelem. A kiélezett csata a nagyszünet után is folytatódott, kéz a kézben haladtak a csapatok a végjáték felé. 58-53-nál először állt továbbjutásra a mérkőzésen a szerb gárda, de 60 pontnál egyenlített a Kijev. Ekkor jött Charles Jenkins (29/18 pont, 4 lepattanó, jobbra a képen), az amerikai egy büntetővel és egy ellentmondást nem tűrő betöréssel kiegyenlítette a párharcot, amit a Kijev legjobbja, Darjus Lavrinovic (17/6 pont, 9 lepattanó, 3 blokk, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés) nem tudott eldönteni a dudaszó pillanatában, így jöhetett a kupameccseken nem mindennapi hosszabbítás, hiszen 80 perc sem volt elég a döntéshez. A Jenkins-show a túlórában is folytatódott, csapata következő 11 pontját is ő szerezte, három triplát rámolt be ekkor, a mérkőzés utolsó 10 percében pedig összességében 21 pontot szerzett. Ezzel a hatalmas extrával nem tudtak mit kezdeni az ukránok, így pont került a legjobb negyeddöntős csata végére, a Zvezda pedig története során először jutott elődöntőbe.

Továbbjutott: A Crvena Zvezda 158-152-es összesítéssel.

Unics Kazany (RUS) – Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR) 88-52
Könnyedén menetelt be a legjobb négy közé a Kazany az Ankara ellen, az Unics volt az egyetlen csapat, aki kettős győzelemmel tudta venni a negyeddöntőt. Ez volt az oroszok huszadik idei Eurocup fellépésén a tizenkilencedik győzelmük, elképesztő teljesítmény ez, amit a Zvezda elleni, remeknek ígérkező párharc során folytathatnak majd. Már az első negyedben 10 pontosra duzzadt a csapatok közti különbség, 21-11-re léptek el a hazaiak. Ezt a fórt félidőig tartotta a Kazany (43-33), utána viszont robbantottak, így ha valakiben még kétség merült volna fel a csata végkimenetelét illetően, azt gyorsan eloszlatták. A harmadik negyedben 20-2-es szériát repesztettek az oroszok, ezzel 67-41-re léptek el, kiütéses különbség alakult ki. A vége 88-52 lett, ezzel egy híján ötven ponttal, 169-120-as összesített eredménnyel masíroztak tovább. A Kazany sztárja, Andrew Goudelock (21/3 pont, 6 gólpassz, balra a képen) ezúttal is csapata vezére és legjobbja volt, az említett 20-2-es rohamban is főszerepet vállalt, amivel hatalmas előnyhöz juttatta csapatát.

Továbbjutott: Az Unics Kazany kettős győzelemmel, 169-120-as összesítéssel.

Alba Berlin (GER) – Valencia Basket Club (ESP) 78-73
A Valencia a múlt héten rövidre zárta az előzetesen kiemelkedőnek tűnő Alba Berlin elleni párharcot, hiszen 32 pontos, kiütéses verést mért ellenfelére az odavágón. Egy jó rajtban esetleg még bízhattak a németek, meg is tettek ennek érdekében mindent, de egy 8-1-es szakasszal átvette a vezetést a Valencia (9-13), jelezve, hogy nem adják meg az esélyt annak a bizonyos sajtnak a kiéneklésére. A folytatásban is rutinosan tartotta az egál körüli állást a vendégcsapat, félidőben 36-33-ra vezettek, eldőlt tehát, hogy legfeljebb a becsületgyőzelemért szállhat harcba a Berlin. A nagyszünet után a Valencia továbbra is kontrollálta a mérkőzést, 49-59-nél kereken 10 ponttal jártak előrébb riválisuknál, úgy tűnt, hogy kettős sikerrel is veheti a negyeddöntőt a hispán gárda. Ez azonban nem így lett, köszönhetően elsősorban Reggie Reddingnek (24/6 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk, 10/9 mezőnyből, jobbra a képen), aki egészen sokoldalú, ritkán látható hatékony játékkal kiharcolta a győzelmet csapatának, akik így emelt fővel búcsúzhattak. 40-es index pontszámával a forduló MVP-je címet is kiérdemlő Redding a negyedik negyedben lényegében mindent bedobott, 24 pontjából 12-t ekkor szerzett, úgy, hogy egész meccsen csak egy dobást hibázott el. Egy 10-0-s sorozatot is csinált a Berlin, ezzel jöttek vissza a meccsbe, amit végül meg is nyertek. A Valenciában a múlt heti hős, Justin Doellman (9 pont, 6 lepattanó, 6 labdaszerzés, 4 gólpassz, 1 blokk) pontjaira ezúttal nem volt szükség, elképesztően hasznos mezőnymunkájára viszont annál inkább. A csapatként ismét remek spanyolok legeredményesebbje Bojan Dubljevics (14 pont, 5 lepattanó) volt ezúttal.

Továbbjutott: A Valencia 159-132-es összesítéssel.

Nyizsnyij Novgorod (RUS) – Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR) 88-72
A Besiktas után a Hapoel Jeruzsálemet is magabiztosan ütötte otthon a Nyizsnyij Novgorod, így ismét eltüntette az első meccsen összeszedett hátrányt és végül könnyedén lépett tovább a következő körbe. A Hapoel immár 1999 óta nem nyert Oroszországban, pedig a mindössze 3 pontos előnyük tudatában csak ez lehetett a tervük. Ennek megfelelően jól is kezdtek az izraeliek, 9-2-vel nyitották a meccset, így már kerek 10 ponttal álltak jobban összesítésben. Az örömük azonban nem tartott sokáig, hiszen Taylor Rochestie (18/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) vezetésével egy 15-0-s rohanást villantott a Novgorod, így 20-25-ről 35-25-re módosult az állás. Összesítésben visszajött egálra félidőben ugyan a Hapoel (40-37), de a mérkőzés második fele már egyértelműen a hazaiaké volt, bedarálták ellenfelüket az oroszok. Ennek okát hűen tükrözi néhány statisztikai adat, így például az értékesített triplák száma (10/24, 42% - 1/8, 12,5%), a büntetőszázalék (14/15, 93% - 15/23, 65%) és a lepattanóarány (37-20) is. Az elődöntőben egy klasszissal jobb csapat, a Valencia ellen mutathatja meg magát a Nyizsnyij, de ezzel a teljesítménnyel minden okuk megvan a bizakodásra. A jeruzsálemiekkel szemben az oroszok sokkal több lábon álltak, hiszen Rochestie mellett Dijon Thompson (15/3 pont, 13 lepattanó, 2 blokk), Szemen Antonov (17/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, balra a képen) és Dimitri Hvosztov (15/9 pont, 5/5 mezőnyből) is nagyon jók voltak. A vendégeknél Derwin Kitchen (15/3 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 8/7 mezőnyből) emelhető ki.

Továbbjutott: A Nyizsnyij Novgorod 166-153-as összesítéssel.

A forduló MVP-je:
Reggie Redding (24/6 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk, 4 kiharcolt fault, 10/9 mezőnyből, 40 index pont – Alba Berlin)


 

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 29 Charles Jenkins (Crvena Zvezda)
Lepattanó: 13 Dijon Thompson (Nyizsnyij Novgorod)
Gólpassz: 7Reggie Redding (Alba Berlin)
Labdaszerzés: 6Justin Doellman (Valencia)
Blokk: 3Boban Marjanovics (Crvena Zvezda), Darjus Lavrinovic (Budivelnik Kijev)

Az elődöntő párosításai:

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus