Eurocup: Nem segített a Galata a Szolnoknak

A második fordulóban nem tudta megismételni a Galatasaray a Zaragoza elleni parádéját, így Haynes és Logan vezérletével nyert a Sassari.

A második fordulóban nem tudta megismételni a Galatasaray a Zaragoza elleni parádéját, így Haynes és Logan vezérletével végül a Sassari örülhetett a remek összecsapás végén. Az Euroligából kiesett nagyágyúk, így a Maccabi, a Milano és a Bayern is jó játékkal nyertek, a Valencia pedig idegenben 108 pontot dobva tovább őrzi veretlenségét.

 

Legjobb 32, 2. forduló

G-csoport

FC Bayern München (német, 2-0) – ratiopharm Ulm (német, 0-2) 83-69

A Banvit után a honi rivális Ulmot is legyőzte a Bayern München, így a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is jól kezdte az Euroligából való kiesése után a Eurocupot a bajor alakulat. A meccset végig kézben tartotta a München, akik a második negyedtől szinte végig kétszámjegyű különbséggel vezettek, nem forgott veszélyben a győzelmük. Raymar Morgan (23/6 pont, 7 lepattanó) egyedül kevés volt az Ulmban, bajor oldalon viszont többek között Bryce Taylor (18/12 pont, 5/4 tripla), Alex Renfroe (14/9 pont, 5 gólpassz, 3/3 tripla) és Nihad Djedovics (15/3 pont, 4 lepattanó) is nagyon jól játszottak.

Dominion Bilbao Basket (spanyol, 1-1) – Banvit Bandirma (török, 1-1) 76-85

Az ismét fantasztikus Adrien Moerman (25/9 pont, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó, 3/3 tripla) vezérletével nagyon nagy győzelmet aratott a Banvit a Bilbao ellen, amivel a törökök kijavították a nyitófordulóbeli hazai botlásukat. Egészen elképesztőt hajráztak a vendégek, hiszen a Bilbao még 10 pont feletti fórban volt a záró játékrész elején, melyet végül összességében 32-15-re nyertek meg a törökök. Moerman mellé Courtney Fortson (12 pont, 6 gólpassz) is felzárkózott, a kis energiabomba mind a 12 pontját az utolsó 7 percben szerezte, mikor átrobogott a baszkokon a meccset 8-0-val lezáró Banvit.

A következő forduló programja:
ratiopharm Ulm – Banvit Bandirma
Dominion Bilbao Basket – FC Bayern München

 

H-csoport

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 0-2) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 1-1) 64-75

Ahogy a G-csoportban a Banvit, úgy a „H” jelű négyesben a Gran Canaria is javítani tudta rossz hazai kezdését, a szigetlakók a Hapoelt verték sokkal simábban, mint amit a végeredmény mutat. A spanyolok a második negyedben csináltak egy 18-3-as rohanást, ezzel elhúztak ellenfelüktől, akik csak az utolsó negyedben tudtak kozmetikázni az eredményen. Az egyik legjobbja, Kevin Pangos nélkül is sima volt a mérkőzés a Gran Canariának, akiknél a Sasu Salin (20/15 pont, 3 labdaszerzés), Albert Oliver (18/12 pont, 5 gólpassz), Alen Omic (15 pont, 6 lepattanó) hármas volt feltartóztathatatlan.

Strasbourg IG (francia, 2-0) – Avtodor Szaratov (orosz, 1-1) 77-74

Az 54-34-re elveszített lepattanócsata és a 22 engedett támadólepattanó ellenére nyerni tudott a Strasbourg az Avtodor ellen, habár igencsak rezgett a léc a gallok számára. Mardy Collins (19/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) és Matt Howard (14 pont, 9 lepattanó) vezérletével már 54-38-ra is vezetett a Strasbourg, sőt, a negyedik negyed elején is 16 pontos előnyben voltak még a házigazdák. A remekül küzdő Avtodor azonban egy 19-5-ös rohanással visszajött a meccsbe, végül pedig Travis Peterson (21/3 pont, 12 lepattanó) triplájával a hosszabbítást is kicsikarhatták volna az oroszok, ez a dobás azonban célt tévesztett, így megmenekültek a franciák. A szaratoviak közül Peterson mellett még ketten dupla-dupláztak pontból és lepattanóból, illetve Jeremy Chappell (19/12 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) újfent kiváló vezér volt, ez mégsem ért győzelmet.

A következő forduló programja:
Strasbourg IG – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem 
Herbalife Gran Canaria – Avtodor Szaratov

 

I-csoport

PAOK Thesszaloniki (görög, 1-1) – Limoges CSP (francia, 0-2) 88-75

Ali Traore (18 pont) és Bo McCalebb (16/6 pont, 4 lepattanó) jó játéka ide vagy oda, az idén minden fronton csalódást keltő Limoges a PAOK-tól is kikapott, így az edzőváltás halaszthatatlanná vált a galloknál. Az új tréner a Partizan korábbi ikonikus mestere, Dusko Vujosevics lett, ő azonban még nem ült a padon Görögországban. A Big Sofo (19 pont, 5 lepattanó, 10/8 mezőnyből) és Nikola Markovics (17/3 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) vezette PAOK végig vezetve hozta a győzelmet, a második félidei 17-2-es szakasz után pedig már nagyon sima is lett a találkozó.

EWE Baskets Oldenburg (német, 1-1) – Valencia Basket (spanyol, 2-0) 89-108

A kintről szenzációsan dobó Valencia (23/14 tripla, 61%) az Oldenburgon is átrobogott, így a 12. mérkőzésén is veretlen maradt. A hispánok tempója túl sok volt a hazaiak számára, hiszen a Valencia minden negyedben legalább 23 pontot szerzett, amivel egyszerűen nem tudott mit kezdeni a német csapat. Hatan is kétszámjegyű pontot termeltek a spanyoloktól, a prímet minden tekintetben Antoine Diot (25/12 pont, 8 gólpassz, 12/9 mezőnyből) vitte közülük.

A következő forduló programja:
Valencia Basket – Limoges CSP
PAOK Thesszaloniki – EWE Baskets Oldenburg 

 

J-csoport

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 1-1) – Arisz Thesszaloniki (görög, 1-1) 95-54

Az ALBA Berlin elleni vereség után csattanós választ adott a kétkedőknek a Milano, hiszen az eddig nagyszerű szezont futó Ariszt szinte megsemmisítették a taljánok, a Eurocup történetének második legnagyobb verését mérve rájuk. Az Olimpia 20-0-lal kezdte a második negyedet, de a későbbiekben volt egy 15-0-s szakaszuk is, amikor már 48 ponttal is vezettek. A 15 és 25 játékperc között kapó olasz keretből négyen is 20-as indexmutató fölé jutottak, a csapat összesen 121-et gyűjtött az Arisz 26-os értékével szemben, ez egészen elképesztő, még a 41 pontos differenciánál is meglepőbb adat. A statisztika alapján Milan Macsvan (16 pont, 4 lepattanó) volt a legeredményesebb és a legértékesebb játékos is a mezőnyben, de ennek egy ilyen meccsen vajmi kevés jelentősége van.

Neptunas Klaipeda (litván, 1-1) – ALBA Berlin (német, 1-1) 73-65

Megszerezte története első sikerét a legjobb 32-ben a Neptunas, az első fordulóban a Milanót legyőző ALBA Berlint tudták két vállra fektetni a litvánok, így a J-csoportban mindegyik csapat 1-1-es mérleggel áll. A Neptunas 12-0-s kezdéssel adta meg a meccs alaphangját, ám a későbbiekben egy 15-0-s rohammal még vezetett is az ALBA. Arnas Butkevicius (18/6 pont, 4 lepattanó) és a Neptunas azonban a hajrában is odatette magát, így a hazaiak örülhettek az életben maradást is jelentő győzelemnek ebben a kemény csoportban.

A következő forduló programja:
ALBA Berlin – Arisz Thesszaloniki 
EA7 Emporio Armani Milano – Neptunas Klaipeda 

 

K-csoport

Trabzonspor Medical Park (török, 1-1) – Dolomiti Energia Trento (olasz, 1-1) 92-70

A szintén első Top32-es győzelmét jegyző Trabzonspor fantasztikus játékkal a vártnál sokkal simábban verte a Trentot, az olaszoknak kártyanyelven szólva maccsuk sem volt ezúttal. A törökök játékosai egymást múlták felül, csak a kezdőcsapat 93 indexpontot hozott össze. A fantasztikusan kezdő, első 12 triplakísérletéből 9-et értékesítő Trabzonspor egy 22-3-as futással zúzta szét a Trento győzelmi reményeit, melynek főszereplői Damian Kulig (20/9 pont, 5 lepattanó) és Dwight Hardy (23/15 pont, 9 gólpassz) voltak.

Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 1-1) – Pinar Karsiyaka (török, 1-1) 88-81

Pietro Aradori (22/12 pont, 7 lepattanó) egészen elképesztő, 17 pontos harmadik negyedével le tudta győzni a Reggio Emilia a Karsiyakát. Aradori szenzációs teljesítményének fényét még tovább emeli, hogy ebből a 17 pontból 10-et egyetlen perc (!) leforgása alatt érte el. Ezzel az itáliaiak 58-44-es előnyre tettek szert, így hiába kezdték jobban a meccset a törökök, a házigazdák végül nagyobb izgalmak nélkül húzták be a W-t.

A következő forduló programja:
Pinar Karsiyaka – Dolomiti Energia Trento
Trabzonspor Medical Park – Grissin Bon Reggio Emilia 

 

L-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 2-0) – MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 0-2) 83-80

A Velence elleni meccshez hasonlóan a Ludwigsburg ellen is nagyon meg kellett küzdenie a sikerért a Zenitnek, ám törekvésüket ezúttal is siker koronázta, így két forduló után vezetik csoportjukat. A végjátékban igazi blokkparádét bemutatva nyertek az oroszok, hiszen 76-75 után zsinórban három dobást is leprakkeroltak a hazaiak, akik így az ezúttal kicsit szürkébb Ryan Toolson (10 pont, 7 lepattanó) négy jó büntetője után győztesen hagyhatták el a pályát. A Zenit vezére Zabian Dowdell (19/3 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) volt, a túloldalon pedig Mustafa Shakur (19/6 pont, 10 lepattanó) vitte a prímet. 

Stelmet Zielona Gora (lengyel, 1-1) – Umana Reyer Venice (olasz, 1-1) 83-92

Mike Green (24/6 pont, 11 gólpassz, 7 lepattanó) egészen fantasztikus, 42 indexpontos teljesítményével – amivel nem tudott a forduló MVP-je lenni – nyerni tudott a Velence a Zielona Gora vendégeként. Az olaszok ezzel visszahozták a Zenit elleni hazai vereségüket és nem szakadtak le már idejekorán a lengyelektől és a szentpéterváriaktól. A vendégek a harmadik negyedben sorra dobták a hárompontosokat, 31-15-re megnyerték a játékrészt, ekkor fordították a maguk javára a mérkőzést. Green mellett Josh Owens (15 pont, 8 lepattanó) is remekelt a Velencében, a lengyeleknél pedig Mateusz Ponitka (13/6 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) kis híján tripla-duplát ért el.

A következő forduló programja:
Stelmet Zielona Gora – Zenit Szentpétervár 
MHP RIESEN Ludwigsburg – Umana Reyer Venice

 

M-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 0-2) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 2-0) 83-87

Taylor Rochestie (17/3 pont, 4 gólpassz) visszatért Nyizsnyij Novgorodba és jó játékkal szomorította tavalyi csapatát, második Eurocup-meccsén is győzelemre vezetve a Maccabit. Az oroszok jól tartották magukat a szebb napokat is megélt izraeli sztárcsapattal szemben, a meccs csak az utolsó 20 másodpercben dőlt el, mikor a vendégek jobb döntéseket hoztak és higgadtabbak tudtak maradni, elsősorban a büntetővonalon. A tel-aviviaknál Trevor Mbakwe (10 pont, 14 lepattanó, 2 blokk), a Nyizsnyijben pedig Dimitrij Khvosztov (14/3 pont, 10 lepattanó) ért el dupla-duplát.

Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 0-2) – UNICS Kazany (orosz, 2-0) 83-89

A múlt heti MVP cím után ismét Quino Colom (23/3 pont, 10 gólpassz, 5 labdaszerzés, 4 lepattanó) lett a hét legértékesebb játékosa, vezérletével a Kazany nyerni tudott Ljubljanában és a Maccabival kéz a kézben hatalmas lépést tett a továbbjutás felé. Colom mellett Keith Langford (27/3 pont, 8 lepattanó) is megállíthatatlan volt, kettejük 50 pontját nem bírta el az egyébként jól harcoló Olimpija. A szlovénok a vezetést is átvették a negyedik negyedben, ám ekkor Colom zsinórban 10 pontot szerzett, amire már nem volt válasza a Ljubljanának.

A következő forduló programja:
Maccabi FOX Tel-Aviv – UNICS Kazany
Union Olimpija Ljubljana – Nyizsnyij Novgorod

 

N-csoport

CAI Zaragoza (spanyol, 1-1) – Szolnoki Olaj (1-1) 88-60

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 1-1) – Galatasaray Odeabank (török, 1-1) 79-74

Nem született kedvező eredmény az N-csoport másik meccsén, hiszen előzetesen a Szolnoknak talán az lett volna a legjobb forgatókönyv, ha a Galata minden meccsét megnyeri a riválisok ellen. Ez azonban már biztosan nem lesz így, hiszen a Sassari nem hullajtott el újabb pontot, a két kreatív kisember, MarQuez Haynes (19/9 pont, 5 gólpassz) és David Logan (19/15 pont) vezérletével javítottak a magyar bajnok elleni vereségük után. Nagyon jó meccset játszott a két csapat, mely végig szorosan alakult, a hajrában a momentumok a szárdoknak kedveztek. Haynes és Logan mellett Rok Stipcevic (14/12 pont) is kulcsszerepet vállalt a Sassari sikeréből, hiszen mind a 14 pontját az utolsó 13 percben szerezte, mikor a leginkább szüksége volt rá csapatának. A Galata Blake Schilb (25/21 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és Stephane Lasme (20 pont, 7 lepattanó) jó játéka ellenére kapott ki, a törököknek kellett volna „még egy Stipcevic”, aki felnő a húzóemberek mellé.

A következő forduló programja:
Galatasaray Odeabank – Szolnoki Olaj 
CAI Zaragoza – Dinamo Banco di Sardegna Sassari

 

A forduló MVP-je:
Quino Colom (23/3 pont,45 lepattanó, 10 gólpassz, 5 labdaszerzés, 8/5 mezőnyből, 13/12 büntető, 13 kiharcolt fault, 47 index pont – UNICS Kazany)

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus