Eurocup nyolcaddöntő, visszavágók: Nem sikerült a csoda a Himkinek

Az Eurocup sorozatban ismét megfeleződött a mezőny, a nyolcaddöntők visszavágói után már csak nyolc csapat maradt állva. A forduló slágerpárosításán a Himki Moszkvának kilenc másodpercen múlt, hogy nem sikerült 16 pontos hátrányát ledolgozva továbbjutnia a Valencia ellen. A Kijev, az Alba Berlin és a Kazany kettős győzelemmel abszolválta a nyolcaddöntőt, az Ankara, a Hapoel Jeruzsálem és a Crvena Zvezda élt kedvező pozíciójával, a Nyizsnyij Novgorod pedig megtette azt, ami a Himkinek nem jött össze. Jöjjenek a részletek!

Az Eurocup nyolcaddöntői során a csapatok két meccset játszottak egymással, és kupaszabály szerint, a két mérkőzés együttes pontkülönbsége döntött valamelyik gárda javára. A küzdelmek hasonló rendszerben, a negyeddöntőkkel folytatódnak majd jövő héten.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

Nyolcaddöntő, 1. mérkőzések
JSF Nanterre (FRA) – Budivelnik Kijev (UKR) 71-76
A Kijev egyik meccsen sem játszhatott hazai pályáján, mégis kettős győzelemmel ütötte el a Nanterre-t a továbbjutástól. A francia és az ukrán bajnok összecsapása ezúttal is sok érdekességet tartogatott, a legszembetűnőbb ezúttal az volt, hogy a Budivelnik eszméletlenül sok, 29 labdát adott el, 1-gyel maradt el csupán az Eurocup rekordtól, ám így is nyerni tudott idegenben (is). Ráadásul tette mindezt meglehetősen simán, hiszen végig vezetett a mérkőzésen. Már az elején 22-12-es előnyt építettek fel a vendégek, amit a félidőig jó védekezésüknek hála meg is tartottak (30-39). DaJuan Summers (18/3 pont, 6 lepattanó) kosarainak köszönhetően az ukránok vezetése már 65-48-ra nőtt, eldőlni látszott a továbbjutás. A gallok azonban nem adták fel, egy elkeseredett rohammal 71-72-ig zárkóztak. Tovább azonban nem volt számukra, így hiába az első meccsen elért viszonylag jó eredmény, nem tudtak előnybe kerülni. Summers mellett Darjus Lavrinovic (15/3 pont, 9 lepattanó) ismét nagyon jó volt, a két játékos rengeteget tett a negyeddöntőbe jutásért, a Kijev tehát egy Euroliga kaland után meg tudta ismételni tavalyi negyeddöntős eredményét, most ezt még tovább javíthatják majd.

Továbbjutott: A Nanterre kettős győzelemmel, 162-153-as összesítéssel.

Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR) – Himik Juzsnyij (UKR) 72-60
17 pontos összesített hátrányból állt talpra és harcolta ki a továbbjutást az Ankara a Juzsnyij ellen. Semleges pályán, Isztambulban 4 ponttal győzött múlt héten az ukrán gárda, és ezúttal is nagyon bekezdtek, állva hagyták ellenfelüket, így 14-27-nél kialakult a párharc során a legnagyobb különbség. Félidő előtt azonban nagy hajrát nyitott az Ankara, egy 10-0-s sorozattal minimálisra csökkentette hátrányát a félidő előtt (34-35). Fordulás után is tűzben maradt a házigazda, egy újabb elképesztő, 15-0-s szériával bevitték a megrendítő ütést a Himiknek (49-39). A hátralévő időben ebből már nem is tudott felocsúdni a vendégcsapat, biztosan tartotta előnyét az Ankara és ezzel kiharcolta a továbbjutást. Az ismét a forduló MVP-jének választott Vladimir Golubovics (23 pont, 14 lepattanó, 12 kiharcolt fault, 3 labdaszerzés, jobbraa képen) újfent tartást adott csapatának palánk alatti magabiztosságával, nem mellesleg nem klasszikus tripla-duplát is elért. Clay Tuckerrel (18/9 pont, 7 gólpassz) nagyszerű tandemet alkotnak, ez a páros volt a győzelem fő kovácsa.

Továbbjutott: Az Ankara 143-135-ös összesítéssel.

Himki Moszkva (RUS) – Valencia Basket Club (ESP) 97-82
A múlt héten a Valencia megszakította a Himki 15 meccses győzelmi rekordsorozatát, ez nem is lett volna nagy baj a moszkvaiaknak, az viszont igen, hogy ez 16 pontos különbséggel történt, így nagyon nehéz helyzetbe kerültek az oroszok. Az idei Eurocup sorozat egyik legerősebb kerete azonban bizonyította, hogy ilyen nehéz helyzetben, egy hasonlóan remek ellenfél ellen sem adja fel, és nagy küzdelemben komoly sanszuk is volt a továbbjutásra. Az elejétől a végéig vezettek a hazaiak, James Augustine (20/3 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés), Marko Popovic (20/12 pont, 5 gólpassz) és Kresimir Loncar (15 pont, 10/7 mezőnyből) pontjaival pedig többnyire 10 pont felett volt a fórjuk. A bűvös 16 pontos határt 3 perccel a vége előtt sikerült áttörniük, ekkor 95-74-re is vezettek, 5 pontos összesített előnyben voltak tehát. Ekkor azonban a Valencia ászai villantak, Oliver Lafayette (19/6 pont, 6 gólpassz) egy kulcsfontosságú triplával, Pau Ribas (10/6 pont, 3 gólpassz) pedig 9 másodperccel a vége előtt a nyerő tempóval jelentkezett. Popovic elhibázta az utolsó lehetőséget, így egészen fantasztikus, a két csapathoz méltó küzdelem után a Valencia örülhetett. Az említettek mellett Bojan Dubljevics (23/9 pont, 5 lepattanó, balra a képen) és Romain Sato (13/3 pont, 8 lepattanó) is maximálisan dicsérhetők a spanyolok közül.

Továbbjutott: A Valencia 157-156-os összesítéssel.

Nyizsnyij Novgorod (RUS) – Besiktas Integral Forex (TUR) 95-71
Rendkívüli tettet hajtott végre a Nyizsnyij Novgorod a Besiktas kiütésével, hiszen 17 pontos hátrányt sikerült ledolgozni török ellenfelükkel szemben. Már az első meccsen is sokáig nagyon jók voltak az oroszok, ám a meccsvégi leolvadásuk és a Besiktas csodaszámba menő játéka végül nagy hátrányt eredményezett számukra. 9-0-lal kezdtek a házigazdák, ezzel is jelezve, hogy komolyan gondolják a továbbjutást. A folytatásban is végig előnyben voltak, majd egy őrült harmadik negyed következett, amit 16-5-tel kezdtek az oroszok, így 57-38-nál már ők voltak előnyben az összesítést tekintve is. Erre azonban 8 megválaszolatlan ponttal feleltek a törökök, majd a hullámvasutazás folytatódott, ismét a Novgorod percei következtek. A hektikus mérkőzés vége szintén a hazaiaknak sikerült jobban, egy utolsó, 13-5-ös futásnak köszönhetően végül 24 ponttal nyertek, így nagy fegyvertényt végrehajtva kiénekelték a sajtot az isztambuliak szájából. Taylor Rochestie (23/12 pont, 7 gólpassz, 5/4 tripla) ezúttal is remekelt, az utolsó Nyizsnyij-rohamból 7 ponttal vette ki a részét, oroszlánrészt vállalt a sikerből. Vadim Panyin (23/12 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 10/8 mezőnyből) volt a másik fő pillér, nagy hatékonysággal dolgozott. A Besiktason Chris Lofton (22/15 pont) és Bradley Buckman (15/3 pont) sem tudtak segíteni ezúttal, csapattársaik meglehetősen indiszponáltak voltak.

Továbbjutott: A Nyizsnyij Novgorod 166-159-es összesítéssel.

Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR) – Ratiopharm Ulm (GER) 81-65
Már az első meccsen jó eredményt ért el a Hapoel Ulmban, a mindössze kétpontos vereséget a visszavágón tudták igazán értékessé tenni, miután magabiztosan győztek hazai pályán. A két kiváló amerikai, a sokoldalú Derwin Kitchen (12 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó) és a ponterős Bracey Wright (21/9 pont) már a meccs korai szakaszában is villogtak, vezetésükkel 21-16-os előnybe kerültek a jeruzsálemiek. Az izraeliek a folytatásban sem álltak le, sőt, még magasabb sebességfokozatba kapcsoltak, lehengerlő játékkal 16-0-s rohamot produkáltak, amivel 42-22-es vezetést szereztek. Eldőlni látszott az egyik negyeddöntős hely sorsa, de a germánok becsületére legyen mondva, hogy egyetlen másodpercre sem adták fel a harcot, 61-54-nél pedig egészen közel kerültek riválisukhoz. Erejük a fordításra azonban nem maradt már, egy újabb, ezúttal 9-0-s hazai széria pontot tett a párharc végére. Az Ulmban mindössze Matt Howard (15 pont, 5 lepattanó) nyújtott olyan teljesítményt, amivel esélye lehetett volna a németeknek egy jó eredmény elérésére.
    
Továbbjutott: A Hapoel Jeruzsálem 168-154-es összesítéssel.

Alba Berlin (GER) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA) 96-93
A múlt heti, 8 pontos idegenbeli győzelme után remek helyzetből várhatta a visszavágót az Alba Berlin a Sassari ellen. Mégis nagyon nehéz mérkőzés volt ez a németeknek, a szárdok sokszor bizonyították már ebben a szezonban is, hogy képesek nagyszerű dolgokra. Ezen a meccsen ez abban nyilvánult meg, hogy szépen csendben sokáig pár pontos előnyben voltak, amit aztán egészen 13 pontosra hizlaltak a félidő után, így 44-57-nél már ők álltak továbbjutásra. Ekkor azonban a berliniek két kiválósága, Leon Radosevics (18 pont, 6 lepattanó) és Reggie Redding (15/3 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) ketten összehoztak egy 9-0-s rohamot, majd nem sokkal ezt követően 74-69-es előnyhöz juttatták csapatukat. Lélekben ekkor törtek meg a vendégek, a becsületgyőzelem sem jött össze számukra, így izgalmak nélkül zárták le a meccset és a párharcot a germánok. Radosevics és Redding mellett Levon Kendall (16 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is nagyon jó volt a Berlinben, a Sassariban pedig Drew Gordon (18 pont, 7 lepattanó), Caleb Green (17/3 pont, 4 gólpassz, 2 blokk) és Drake Diener (16/3 pont, 4 gólpassz) emelkedett ki.

Továbbjutott: Az Alba Berlin kettős győzelemmel, 187-176-os összesítéssel.

Unics Kazany (RUS) – CEZ Basketball Nymburk (CZE) 76-59
Nem sok kérdés maradt a Kazany-Nymburk párharc visszavágójára, az odavágón idegenben szerzett 33 pontos előny tudatában az oroszoknak nem nagyon kellett izgulniuk. Ettől függetlenül a csehek minden dicséretet megérdemelnek, hiszen nagyon jó szellemiségben, összeszedett játékkal rukkoltak elő már a mérkőzés kezdetekor. Ennek köszönhetően félidőben vezettek is a vendégek, 34-40 volt az állás ekkor. A nagyszünet után azonban szigorított védekezésén a Kazany, mindössze 19 pontot kaptak a második 20 percben, így nagy különbséggel begyűjtötték idei 17. győzelmüket is a 18. mérkőzésükön. Andrew Goudelock (29/18 pont, jobbra a képen) ismét megállíthatatlanul termelte a kosarakat, a két meccsen összesen 65 pontot szerzett, mondhatni ő jelentette a különbséget a csapatok között. 

Továbbjutott: Az Unics Kazany kettős győzelemmel, 167-117-es összesítéssel.

Lietuvos Rytas (LTU) – Crvena Zvezda Telekom Belgrád (SRB) 82-80
Előzetesen a Lietuvos Rytas-Crvena Zvezda összecsapást vártuk az egyik legjobb, legizgalmasabb párosításnak, és a két, Euroligából kiesett csapat nem is okozott csalódást a kosárbarátoknak. A két gárda játékerőben nagyon közel áll egymáshoz, ezt a két hasonló végeredményű mérkőzés is bizonyítja, 80 perc után végül ha paraszthajszálnyival is, de a Zvezda örülhetett. Nagyszerű rajtjával alapozta meg sikerét a szerb alakulat, akik egészen elképesztő százalékkal 10-ből 8 triplájukat értékesítették az első félidőben. Tadija Dragicsevics (9/9 pont, 4 lepattnaó) egymaga hármat vállalt egy 11-2-es roham során, amivel 45-33-as vezetést szereztek és nagy, 133-115-ös előnyt harcoltak ki összesítésben. A Rytas azonban minden erejét összeszedte és elkezdte a felzárkózást. Félidőben már 42-49 volt az állás, 56-55-nél pedig a vezetést is átvették a litvánok. A Zvezda ekkor újra aktivizálta magát, Rasko Katics (19 pont, 12/8 mezőnyből) csapata következő 20 pontjából 13-at szerzett, ekkor ismét meglógtak a vendégek (64-70). A Rytas viszont ismét megnyomta a következő perceket, 10-1-es rohamukkal pedig már nagyon közel kerültek riválisukhoz, 74-71-re vezettek ekkor. A szerbek minden rutinjukkal visszaverték ezt a rohamot is, jó büntetőzéssel pedig lezárták a párharcot. Dragicsevics és Katics mellett DeMarcus Nelson (16/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) volt a belgrádiak motorja, a Lietuvosban pedig Renaldas Seibutis (16 pont, 6 gólpassz, 10/8 dupla) és Juan Palacios (16 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) remekeltek.

Továbbjutott: A Crvena Zvezda 168-164-es összesítéssel.


A forduló MVP-je:
Vladimir Golubovics (23 pont, 14 lepattanó, 3 labdaszerzés, 1 gólpassz, 12 kiharcolt fault, 12/7 mezőnyből, 38 index pont – TED Ankara)


A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 29 Andrew Goudelock (Unics Kazany)
Lepattanó: 14 Vladimir Golubovics (TED Ankara)
Gólpassz: 9Paul Delaney (Himik Juzsnyij)
Labdaszerzés: 4Kevin Lisch (JSF Nanterre
Blokk: 3Arciom Parahuszki (Hapoel Jeruzsálem)

A negyeddöntő párosítása:

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus