Eurocup: Oda a Valencia idei veretlensége

A Eurocupban 12, összességében pedig 28 zsinórban megnyert meccs után először kapott ki a szezon során a Valencia.

A Eurocupban 12, összességében pedig 28 zsinórban megnyert meccs után először kapott ki a szezon során a Valencia, így nincs már veretlen csapat a sorozatban. A Szolnok csoportjának másik meccsét könnyedén nyerte a Zaragoza, az Olaj ellen parádézó Stephane Lasme pedig a forduló MVP-je is lett egyben.

 

Legjobb 32, 3. forduló

G-csoport

ratiopharm Ulm (német, 0-3) – Banvit Bandirma (török, 2-1) 80-92

Nagyon fontos győzelmet aratott a Banvit az Ulm vendégeként, így a törökök 2-1-gyel a második helyen állnak a Bayern München mögött és lépéselőnybe kerültek a Bilbaóval szemben. Az Ulm ezzel szemben már most szinte kilátástalan helyzetben van, jövő héten akár már ki is eshetnek, ha ismét kikapnak Törökországban. A Banvit diktálta a meccs tempóját, fellángolásokon kívül többre nem nagyon futotta a németektől,77-80-nál például két triplával hűtötték le a kedélyeket a vendégek. Az ismét kiváló Courtney Fortson (18/3 pont, 11 gólpassz, 3 labdaszerzés) – Adrien Moerman (21/9 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) tandem mellett a ragyogó dobóformát kifogó Dominique Johnson (23/15 pont, 5 lepattanó) adta meg a kegyelemdöfést az Ulmnak.

Dominion Bilbao Basket (spanyol, 1-2) – FC Bayern München (német, 3-0) 76-78

Nagyon fájó vereséget szenvedett a Bilbao a Bayern Münchentől, hiszen a baszkok szinte végig vezettek a mérkőzésen, végül két utolsó másodperces büntetővel mégis a bajorok távozhattak győztesesen. Az addig pont nélkül álló, mezőnyből 6/0-t dobó Bryce Taylor szíve a helyén volt a legfontosabb pillanatokban, és értékesítette az igencsak véleményes fault utáni két dobást a vonalról. A Bilbaónak Dairis Bertans (27/18 pont, 4 lepattanó) 27 pontos teljesítménye is kevés volt, a Bayern vezére pedig Alex Renfroe (16/6 pont, 8 lepattanó) volt ebben a félig-meddig már továbbjutást érő győzelemben.

A következő forduló programja:
Banvit Bandirma – ratiopharm Ulm
FC Bayern München – Dominion Bilbao Basket

 

H-csoport

Strasbourg IG (francia, 3-0) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 0-3) 75-71

A Strasbourg a Hapoelt is megverte, így a Bayern Münchenhez hasonlóan a gallok is fél lábbal már a nyolcaddöntőben érezhetik magukat. Nagyon kevésen múlt ezúttal a Strasbourg sikere, egészen az utolsó percig kellett várniuk a francia szurkolóknak, hogy ünnepelhessék kedvenceik győzelmét. Kyle Weems (10/9 pont) volt a házigazdák megmentője, aki 70-71-nél elsüllyesztette a végül meccsnyerőnek bizonyuló triplát, hiszen a jeruzsálemiek legjobbja, E.J. Rowland (20/9 pont) kihagyta a maga kísérletét a túloldalon.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 2-1) – Avtodor Szaratov (orosz, 1-2) 101-77

Jelzésértékű és egyben roppant fontos győzelmet aratott a Gran Canaria az Avtodor ellen az egyaránt 1-1-gyel álló csapatok csatáján. A hispánok minden negyedben legalább 23 ponttal terhelték meg a szaratoviak gyűrűjét, így végül el is jutottak 100 pont fölé, illetve végül 24 ponttal nyertek, ami akár még a végelszámolásnál is fontos lehet. Igazi csapatmunka volt a Gran Canaria nagy győzelme, többen is egészen remekül játszottak, a legjobb számokat Alen Omic (18 pont, 9 lepattanó) és a pazarul dobó Brad Newly (17/3 pont, 10/8 mezőnyből) hozták.

A következő forduló programja:
Avtodor Szaratov – Herbalife Gran Canaria
Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem – Strasbourg IG

 

I-csoport

PAOK Thesszaloniki (görög, 1-2) – EWE Baskets Oldenburg (német, 2-1) 68-81

A Limoges után a PAOK-ot is megverte idegenben az Oldenburg, így ezzel a két idegenbeli győzelemmel hatalmas lépést tett a továbbjutás felé a német gárda. A Big Sofo nélkül felálló görögöknek nem volt esélyük a győzelemre, az Oldenburg a második negyedben egy 12-2-es, majd egy 11-0-s rohanással húzott el, ahonnan már nem tudott visszajönni a meccsbe a PAOK. A vendégek legjobbjai Brian Qvale (15 pont, 6 lepattanó) és a 8 labdaszerzéssel Top32-es rekordot döntő Chris Kramer (12/6 pont, 8 labdaszerzés, 5 gólpassz) voltak.

Valencia Basket (spanyol, 2-1) – Limoges CSP (francia, 1-2) 72-92

28 meccs után elvesztette idei veretlenségét a Valencia, akik az elképesztően erős spanyol bajnokságban 16/16-tal, a Eurocupban pedig eddig a meccsig 12/12-vel álltak. A spanyolok ráadásul nem is akármilyen verést kaptak az edzőváltás után megtáltosodott Limoges-tól, akik a 0-2-es kezdésük után megragadták az utolsó szalmaszálat. A gallok az egész mérkőzésen jobbak voltak riválisuknál, még akkor is, ha félidőben még döntetlen volt az állás. A nagyszünet után aztán nagyszerű védekezéssel rukkolt elő a Limoges, hét percen át nem kaptak mezőnykosarat, ezalatt pedig eldöntötték a találkozót. A gallok játékosai egymást múlták felül, Nobel Boungou-Colo (23/15 pont, 5/5 tripla, 10/9 mezőnyből) és Will Daniels (18/12 pont, 4 lepattanó, 2 blokk, 5/4 tripla) egészen fantasztikusan dobtak, ketten együtt 10/9 triplát küldtek a helyére, illetve Ali Traore (18 pont, 10/8 mezőnyből) is nagyszerű hatékonysággal dolgozott.

A következő forduló programja:
EWE Baskets Oldenburg – PAOK Thesszaloniki
Limoges CSP – Valencia Basket

 

J-csoport

ALBA Berlin (német, 2-1) – Arisz Thesszaloniki (görög, 1-2) 82-67

A Neptunas elleni győztes nyitány óta nagyot fordult a világ az Arisszal, akik két kijózanító pofont kaptak előbb a Milanótól, most pedig az ALBA Berlintől. Pedig a negyedik negyednek még egyenlő, 58-58-as állásról futottak neki a csapatok, ekkor azonban az ALBA egyszerűen átrohant rajtuk. A játékrészt 24-9-re nyerték a németek, akiket a tripla-duplától egyetlen gólpasszal elmaradó Dragan Miloszavljevics (16/6 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) repített. Elmedin Kikanovics (22 pont, 14/10 mezőnyből) szintén nagyon jó volt a Berlinben, az Ariszt pedig Dominic Warters (20/9 pont) és Jerel McNeal (20/6 pont) igyekeztek tartani, amíg erejükből tellett.

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 2-1) – Neptunas Klaipeda (litván, 1-2) 79-71

Második hazai meccsét is sikerrel vette a Milano, de a Neptunas is minden dicséretet megérdemel, remekül helytálltak a litvánok. A negyedik negyedet ugyanis még egypontos, 54-53-as vezetésről várta a Neptunas, Jamel McLean (15 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Krunoslav Simon (15/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) vezetésével azonban elhúzott és megnyerte a meccset a Milano. A Neptunas legjobbja a dupla-duplát elérő Jerai Grant (15 pont, 12 lepattanó) volt.

A következő forduló programja:
Neptunas Klaipeda – EA7 Emporio Armani Milano
Arisz Thesszaloniki – ALBA Berlin

 

K-csoport

Pinar Karsiyaka (török, 1-2) – Dolomiti Energia Trento (olasz, 2-1) 79-85

Nagyszerű győzelmet aratott a Trento Izmirben, amit ha a jövő héten meg tudnak ismételni az olaszok a Karsiyaka ellen, akkor karnyújtásnyira kerülhetnek a továbbjutáshoz. Remek, változatos meccset játszottak egymással a felek, ahogy többnyire a Karsiyaka diktálta az iramot, az utolsó negyedben azonban a Trento akarata érvényesült. Köszönhetően elsősorban a fantasztikusan játszó Julian Wrightnak (26 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó, 4 blokk, 3 labdaszerzés, 13/11 dupla), a center azt csinált a pályán, amit csak akart. A törökökön a másik Wright, Bracey (26/6 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) igyekezett segíteni, de a hajrában ő sem tudott mit tenni. 

Trabzonspor Medical Park (török, 2-1) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 1-2) 82-76

A K-csoport másik török csapata, a Trabzonspor szerencsésebb volt honfitársainál, ők otthon tudták tartani a két pontot a Reggio Emilia ellen. Pedig az Amadeo Della Valle (18/9 pont) vezette itáliaiak az első negyedet parádés játékkal 31-17-re nyerték, innen kellett felállni a trabzoniaknak. Ezt előbb egy 10-0-s, majd egy 11-0-s rohammal meg is tették a vendéglátók, így végül 6 ponttal nyertek, visszavágó jövő héten Olaszországban. A Trabzonspor kulcsemberei Dwight Hardy (20/9 pont) és Andrija Sztipanovics (16 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) voltak ezúttal.

A következő forduló programja:
Grissin Bon Reggio Emilia – Trabzonspor Medical Park
Dolomiti Energia Trento – Pinar Karsiyaka

 

L-csoport

Stelmet Zielona Gora (lengyel, 1-2) – Zenit Szentpétervár (orosz, 3-0) 76-90

Nagy győzelmet aratott a Zenit a Zielona Gora vendégeként, amivel az oroszok továbbra is hibátlanok maradtak, a másik három csapat viszont egyaránt 1-2-es mérleggel áll. Karnyújtásnyira került tehát nemcsak a továbbjutáshoz, hanem a csoport megnyeréséhez is a szentpétervári alakulat, akik végig magabiztosan vezettek a mérkőzésen, a második félidőben többnyire 20 pont körüli különbséggel. Janis Timma (19/12 pont, 6 lepattanó) és Ryan Toolson (20/9 pont) voltak a Zenit legjobbjai és vezérei.

MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 1-2) – Umana Reyer Venice (olasz, 1-2) 94-84

Megszerezte az életben maradást jelentő győzelmet a Ludwigsburg a Velence ellen, ami az első volt a klub történetében a legjobb 32 között. Három negyeden keresztül az olaszok vezettek, végül azonban remek hajrával a németek értek célba, ráadásul 10 ponttal tudtak diadalmaskodni, aminek az egymás elleni összevetésben is bőven lehet még jelentősége. A Ludwigsburgban Tekele Cotton (17/9 7 lepattanó), Jon Brockman (16 pont, 8 lepattanó, 10/8 mezőnyből) és Kerron Johnson (14 pont, 5 gólpassz) léptek elő a kritikus pillanatokban, a túloldalon pedig a tökéletesen mezőnyöző Josh Owensen (17 pont, 7 lepattanó, 8/8 mezőnyből) múlott a legkevésbé a vereség.

A következő forduló programja:
Zenit Szentpétervár – Stelmet Zielona Gora
Umana Reyer Venice – MHP RIESEN Ludwigsburg

 

M-csoport

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 2-1) – UNICS Kazany (orosz, 3-0) 82-92

A Zenithez hasonlóan az M-csoport egyik orosz csapata is hatalmasat lépett a nyolcaddöntő felé, hiszen a Kazany Tel-Avivban aratott bravúros győzelmet a Maccabi ellen. Keith Langford (30/12 pont, 5 lepattanó) alaposan megszórta volt csapatát, mind a 30 pontját mezőnyből érte el korábbi otthonában. A tatárok a negyedik negyed elején nyerték meg a meccset, mikor négy percen keresztül nem kaptak kosarat és kétszámjegyűre duzzasztották vezetésüket. Langford mellett Latavious Williams (12 pont, 13 lepattanó, 7/6 mezőnyből) is nagyon jó volt a Kazanyban – bár ez szinte minden vendégjátékosra igaz –, a Maccabiban pedig Devin Smith (20/6 pont) volt a legeredményesebb.

Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 0-3) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-2) 73-79

A csoport két „alsóházi” csapata, a Ljubljana és a Nyizsnyij Novgorod a Kazany és a Maccabi mögött igyekezett megőrizni esélyeit a visszavágók előtt. Az oroszok törekvését koronázta siker, ráadásul amennyiben jövő héten otthon is megvernék a szlovénokat, úgy nem is állnának rosszul. A Nyizsnyij szó szerint ellopta a győzelmet az Olimpija orra elől, hiszen a negyedik negyed végén egy 8-0-s etappal húztak el 68-68-ról, amiből 6 egységet Vladimir Ivlev (12/3 pont, 6 lepattanó) szerzett, így végül ő lett a meccs hőse.

A következő forduló programja:
Nyizsnyij Novgorod – Union Olimpija Ljubljana
UNICS Kazany – Maccabi FOX Tel-Aviv

 

N-csoport

Galatasaray Odeabank (török, 2-1) – Szolnoki Olaj (1-2) 87-59

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

CAI Zaragoza (spanyol, 2-1) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 1-2) 87-75

A Szolnok csoportjának másik meccsén a Zaragoza legyőzte a Sassarit, így ők csatlakoztak a Galatasarayhoz a négyes élén. Az Olajhoz hasonlóan a szárdoknak sem volt esélyük Spanyolországban, a Zaragoza végig magabiztosan vezetett, a különbség itt azonban végül nem lett olyan nagy, aminek még lehet jelentősége a végelszámolásnál. A Sassari Joe Alexander (24 pont) és Jarvis Vernado (19 pont, 5 lepattanó, 9/7 mezőnyből) ponterős játéka ellenére nem tudott partiban lenni, ami nagyban köszönhető annak, hogy a spanyolok kétszer annyi lepattanót szedtek (44-22), mint ők. Ebben (is) a hazaiak legeredményesebbje, Sztevan Jelovac (21/9 pont, 6 lepattanó) járt az élen, de ahogy a pontszerzés, úgy a lecsorgó labdák begyűjtése is szépen eloszlott a Zaragoza játékosai között.

A következő forduló programja:
Szolnoki Olaj – Galatasaray Odeabank
Dinamo Banco di Sardegna Sassari – CAI Zaragoza

 

A forduló MVP-je:
Stephane Lasme (20 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 1 labdaszerzés, 14/9 mezőnyből, 35 index pont – Galatasaray)

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus