Eurocup: Sok változással rajtolt az új szezon

Az Euroliga átalakulása és a Bajnokok Ligája létrejötte jelentősen befolyásolta a Eurocup idei lebonyolítását és mezőnyét egyaránt. Az első fordulót sikerrel vették a nagycsapatok, a Valencia, a Gran Canaria, a Himki és a Lokomotiv sem hibáztak. A Zenit-Bayern rangadó és Lorenzo Williamsék meccse is roppant izgalmasan alakult.

A Eurocup mezőnye minden eddiginél erősebb lehetett volna ebben a szezonban, hiszen az Euroligában az eddigi 24 csapat helyett ezúttal csak 16-an vesznek részt, és az onnan lemaradó csapatok itt, a második számú sorozatban vigasztalódhattak volna (ahogy ezt például a Malaga, a Bayern München és a Cedevita meg is tették). Az ismert ULEB-FIBA harc, illetve az újonnan megalakult Bajnokok Ligája miatt azonban ez a mezőny ketté szakadt, egész nyáron nagy volt a bizonytalanság, és még az utolsó hetekben is történtek lemondások, többek között török, francia és olasz csapatok sem vesznek részt ezúttal a Eurocupban. Végül 20 csapattal rajtolt el a sorozat, akiket négy darab ötös csoportba soroltak. Ezekből az oda-visszavágók után az első négy fog majd továbbjutni a Top16-ba, és utána négy darab négyes csoportban folytatják a helyezések alapján. Ezt követően feleződik majd meg a létszám, szintén az oda-visszavágók után az első kettő fog majd mindegyik kvartettből a rájátszásba jutni. Az egyenes kieséses szakaszban is történt változtatás, a párharcok ugyanis nem a megszokott pontkülönbség alapján dőlnek el, hanem két győztes meccsig tartanak majd. Így lesz ez a negyeddöntőben, az elődöntőben és a döntőben is.

 

A-csoport

Lietkabelis Panevezys (litván, 1-0) – MZT Szkopje Aerodrom (macedón, 0-1) 90-89

Jobban nem is alakulhatott volna az új idény nyitómeccse, mint amit a ZTE és a Paks korábbi ászának, Lorenzo Williamsnek (11/6 pont, 6 gólpassz) a csapata, az újonc Lietkabelis és az MZT Szkopje játszottak egymással. A litvánok ugyanis már 20 ponttal is vezettek a második félidőben, a győzelmet azonban mégis csak egy utolsó másodperces kosárnak köszönhetik. Nem maradt el ugyanis a fordulat, a macedónok visszajöttek a meccsbe és 3 másodperccel a vége előtt átvették a vezetést. Ekkor jött azonban Donatas Tarolis (17/3 pont, 7 lepattanó, 10/8 mezőnyből), aki a dudaszó pillanatában megnyerte a meccset a hazaiaknak. Tarolis mellett a nagy öreg, Ksistof Lavrinovic (18/12 pont, 4/4 tripla), illetve Zygimantas Skucas (15 pont, 4 lepattanó) is nagyon jól játszottak a Lietkabelisben, a hétvégén edzőváltáson is átesett Szkopjéba pedig hiába tért vissza remek játékkel a Szolnokon is megfordult Sztefan Szinovec (20/6 pont, 6 lepattanó, 9/7 mezőnyből), az MZT így sem tudott nyerni.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 1-0) – Cedevita Zagreb (horvát, 0-1) 101-76

Scotty Hopson (23/3 pont, 4 lepattanó) és Miro Bilan (16 pont, 8 lepattanó, 9/7 mezőnyből) jó játéka ide vagy oda, a több fontos hiányzója (Marko Arapovic, Ra’shad Wright, Karlo Zganec) nélkül felálló Cedevita Zagreb nem tudta megnehezíteni a Gran Canaria dolgát. A Kyle Kuric (25/15 pont, 4 lepattanó) vezette spanyolok ugyanis már az első félidőben dűlőre vitték a dolgokat, a nagyszünetben 54-34-re vezettek, ahonnan már nem lehetett visszaút a horvátoknak. Ahogy az elmúlt szezonokban megszokhattuk, a Gran Canaria várhatóan idén is ott lesz a végelszámolásnál, a tavaly elődöntőt, tavalyelőtt pedig döntőt játszó gárda ezúttal is a sorozat egyik élcsapata lesz.

A következő forduló programja:
Nyizsnyij Novgorod – Herbalife Gran Canaria 
Cedevita Zagreb – Lietkabelis Panevezys

A csoport állása:

 

B-csoport

Himki Moszkva (orosz, 1-0) – Lietuvos Rytas (litván, 0-1) 76-71

Győzelemmel kezdett a két évvel ezelőtti bajnok Himki is, és bár abból a sikercsapatból már Tyrese Rice, Tyler Honeycutt, James Augustine, Paul Davis és Petteri Koponen sincs az oroszoknál, azért a moszkvaiakkal így is komolyan számolni kell. Az új, E.J. Rowland (15/6 pont, 4 gólpassz) és Jacob Pullen (13/9 pont, 4 gólpassz) fémjelezte Himkinek még sok idő kell, mire igazi csapattá érhet, de így is győzelemmel tudtak kezdeni hazai pályán a Lietuvos ellen. Drew Gordon (21/3 pont, 14 lepattanó) és Arturas Gudaitis (17 pont, 4 lepattanó) vezérletével a litvánok végig szoros meccsre késztették az oroszokat, végül nyerniük azonban nem sikerült.

ALBA Berlin (német, 1-0) – Montakit Fuenlabrada (spanyol, 0-1) 88-81

A Eurocup másik tradicionális csapata, az ALBA Berlin is győztesen kezdte meg szereplését a B-csoportban, a germánok a Fuenlabrada ellen tudtak diadalmaskodni. A német csapat diktálta a tempót, ám a szívós spanyolok Marko Popovic (17/9 pont), Moussa Diagne (15 pont, 9 lepattanó) és Ivan Paunics (14 pont, 4 gólpassz) pontgazdag játékával a félidőben (45-45) és a végjáték előtt (71-71) is kiegyenlítettek. A pazar napot kifogó Elmedin Kikanovics (25 pont, 6 lepattanó) és az ALBA azonban mindig tudott újítani, így végül behúzták a meccset a németek.

A következő forduló programja:
Dominion Bilbao Basket – ALBA Berlin 
Montakit Fuenlabrada – Himki Moszkva

A csoport állása:

 

C-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 1-0) – FC Bayern München (német, 0-1) 80-77

Egy nagyon jó kis rangadóval indult a C-csoport küzdelemsorozata is, melynek során a Zenit Ryan Toolson nélkül is le tudta győzni a Bayern Münchent. Egyik, ha nem a legjobb játékosa hiányában Janis Timma (20/9 pont, 4 lepattanó), Szergej Karaszev (16/6 pont) és Aaron White (13//3 pont, 7 lepattanó) léptek elő pontszerzésben, Sztefan Markovics (6 pont, 10 gólpassz) pedig remekül összefogta a szentpéterváriakat, akik erősen kezdték a mérkőzést. Elsősorban Devin Booker (27 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) jóvoltából azonban a Bayern is feléledt, a harmadik negyed hajráját pedig alaposan meg is nyomták, amivel szorossá tették a mérkőzést, a végjáték előtt pedig még vezettek is (74-75). A higgadt oroszok azonban a következő három percben pont nélkül tartották a münchenieket, akik még így is hosszabbításra menthették volna a találkozót, de az utolsó 10 másodpercben két triplakísérletük is kimaradt.

UCAM Murcia (spanyol, 1-0) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 0-1) 86-77

Hazai győzelem született a csoport másik mérkőzésén is, a Murcia le tudta győzni a vendég Buducsnosztot. A spanyolok kisebb-nagyobb különbséggel végig vezettek az összecsapáson, a Szead Sehovics nélkül pályára lépő montenegróiak erejéből csak egy-egy felzárkózásra futotta, a vezetést sosem sikerült magukhoz ragadniuk. A 12 triplát szerző Murciában Vitor Benite (15/6 pont), Pedro Llompart (13/9 pont, 3/3 tripla) és Vitor Faverani (11/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) voltak a legjobbak, a Buducsnosztot pedig Borisz Szavovics (22/15 pont, 11 lepattanó) vitte a hátán.

A következő forduló programja:
Buducsnoszt VOLI – Unicaja Malaga
FC Bayern München – UCAM Murcia

A csoport állása:

 

D-csoport

Valencia Basket (spanyol, 1-0) – ratiopharm Ulm (német, 0-1) 95-58

Az előző években megszokottakhoz hasonlóan most is nagyon masszív csapata lehet a Valenciának, hiszen a spanyolok jól bevált játékoskeretében szinte alig történt változás a nyáron. Ez a stabilitás és kontinuitás főleg így a szezon elején igencsak kifizetődő lehet, mikor még az ellenfelek, például az ex-fehérvári Braydon Hobbs (10 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) csapata, az Ulm sem álltak össze. Nem is maradt el a fölényes Valencia-diadal, a hispánok Bojan Dubljevics (14 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Antoine Diot (11/9 pont, 6 gólpassz) vezérletével végig uralták a mérkőzést, a vége pedig kiütéses hazai győzelem lett.

Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 0-1) – Lokomotiv Kubany (orosz, 1-0) 64-72

Az első forduló egyetlen idegenbeli győzelmét a Lokomotiv aratta, amiben semmi meglepő nincs, hiszen még a meggyengült orosz keret is jóval erősebb az Olimpijáénál. A tavaly még Euroliga Final Fourt játszó, és ott harmadik helyen végző Loko ugyanis idén nem jutott be az elitligába, így a Himkihez hasonlóan ők is jelentős veszteségeket szenvedtek a holtszezonban, többek közt Delaney, Randolph, Singleton, Claver és Draper sincs már a vasutasoknál, akiket természetesen nem sikerült hasonló klasszisokkal pótolni. Az újak sem rossz játékosok persze, a most is nagyon jól játszó Kenny Gabriel (17/9 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) és társai sikeres Eurocup-szezonhoz segíthetik a Lokót.

A következő forduló programja:
ratiopharm Ulm – Union Olimpija Ljubljana Buducsnoszt VOLI 
Valencia Basket – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Kyle Kuric (25/15 pont, 4 lepattanó, 1 gólpassz, 1 labdaszerzés, 25 index pont – Gran Canaria)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus