Eurocup: Stoudemire nagy formában vezeti csapatát

Az egyre jobb formába lendülő korábbi NBA-sztár fontos győzelemre vezette a Hapoelt a közvetlen rivális Zenit ellen. Szintén jó úton jár a továbbjutás felé a Gran Canaria és a Himki Moszkva, a Loko, a Bayern és a Valencia pedig továbbra is hibátlanok maradtak, és már be is jutottak a negyeddöntőbe.

Top 16, 4. forduló

E-csoport

Montakit Fuenlabrada (spanyol, 1-3) – Lokomotiv Kubany (orosz, 4-0) 87-91

Fuenlabradában is hibátlan maradt a minden fronton nagy menetelésben lévő – a VTB Ligában zsinórban 11 győzelemnél tartó – Lokomotiv, így az oroszok továbbjutottak az egyenes kieséses szakaszba, és ha jövő héten legyőzik vagy 15 pontosnál kisebb vereséget szenvednek a Gran Canariától, úgy megnyerik az E-csoportot. A Loko több mint kétszer annyi lepattanót szedett a spanyoloknál (17-39), és a legeredményesebb Taylor Rochestie (17/3 pont) mögött Mardy Collins (15/6 pont, 9 lepattanó), Matt Janning (15/3 pont, 5 gólpassz) és Jan Vojukasz (15 pont) is épphogy csak elmaradt a maguk 15-15 pontjával. Ez pedig sok volt a Fuenlabradának, akik a második félidőben már szinte végig hátrányban játszottak, és akiknél csak Ivan Paunics (20/6 pont) és Pako Cruz (17/9 pont, 7 gólpassz) játszottak kiemelkedően.

UCAM Murcia (spanyol, 1-3) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 2-2) 67-83

Másodszor is magabiztosan le tudta győzni a Gran Canaria a Murciát, így a két vereséggel rajtoló szigetlakók már továbbjutást érő helyen is állnak, hiszen a Loko is besegített nekik a csoport harmadik spanyol csapata ellen. Vitor Faverani elvesztését nem tudja feldolgozni a Murcia, a hazaiaknak esélyük sem volt ezen a mérkőzésen sem, hiszen az első negyedet két 10-0-s roham után 26-12-re nyerte a Gran Canaria, félidőben pedig már 21-44 volt az állás. A vendégek legeredményesebbje Bo McCalebb (15 pont, 4 gólpassz) lett, de kiemelni nem érdemes senkit közülük, mindenki jó teljesítményt nyújtott.

A következő forduló programja:
Lokomotiv Kubany – Herbalife Gran Canaria
Montakit Fuenlabrada – UCAM Murcia 

 

F-csoport

Himki Moszkva (orosz, 3-1) – ratiopharm Ulm (német, 0-4) 85-84

A nyolc triplát elsüllyesztő Alexej Shved (32/24 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) vezérletével odahaza is le tudta győzni a Himki Moszkva az Ulmot, így az oroszok egy győzelemre vannak már csak a biztos továbbjutástól, míg az német alakulat matematikailag is kiesett. A Himki már az elején magához ragadta a vezetést és a kezdeményezést, végig ők irányították a találkozót, 78-64-nél pedig úgy tűnt, hogy el is dőlt a mérkőzés. Az Augustine Rubit (20 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) által húzott Ulm azonban már csak becsületből is hatalmas hajrába kezdett, és 13 megválaszolatlan pontot szerezve egyetlen pontra jöttek fel a németek. Ekkor azonban jött Shved, aki nyolcadik hármasával megmentette a moszkvaiakat. Az orosz sztárjátékos mellett Nobel Boungou-Colo (16/6 pont, 6 lepattanó) is nagyon jól játszott a győztesnél.

Lietkabelis Panevezys (litván, 1-3) – FC Bayern München (német, 4-0) 72-78

Időrendben a Bayern München lett az első csapat, aki kvalifikálta magát a negyeddöntőbe, miután a Lietkabelis otthonában is veretlen tudott maradni a bajor gárda. Pedig a vendégek ezúttal egyáltalán nem tündököltek, a litván kiscsapatnak meglehetett volna az esélye, hogy elkapja a csoportelsőt, ám a 22 eladott labdájuk túl soknak bizonyult, ezt nem bírhatták el. A Bayernben ráadásul senki nem szerzett 12 pontnál többet – igaz ilyenek négyen is voltak – a leghatékonyabb játékosuk azonban nem közülük került ki, hanem a 71-71-nél is kulcsfontosságú kosarat szerző Reggie Redding (9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) érdemelte ki ezt a címet.

A következő forduló programja:
Lietkabelis Panevezys – Himki Moszkva 
FC Bayern München – ratiopharm Ulm

 

G-csoport

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 3-1) – Zenit Szentpétervár (orosz, 2-2) 97-81

A nagyon jó formába lendült korábbi NBA-szupersztár, Amare Stoudemire (26/6 pont, 9 lepattanó) idei legjobb meccsével a továbbjutás szempontjából roppant fontos győzelmet aratott a Hapoel Jeruzsálem a meccs előtt szintén 2-1-gyel álló Zenit Szentpétervár felett. Az izraeliek másik két vezére, Curtis Jerrells (22/9 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) és Jerome Dyson (18/3 pont) szintén nagyon jó napot fogtak ki, míg a Zenitben egyedül Ryan Toolson (27/15 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) nyújtott kiemelkedőt, így nem csoda, hogy a remekül triplázó (18/10, 56%) Hapoel nyerte a meccset. Az egymás elleni összevetésben ugyanakkor a Zenit maradt a jobb, hiszen a múlt héten az oroszok kereken 20 ponttal nyertek, most pedig „csak” 16-tal kaptak ki. Egyébként nem sokon múlt, hogy a Hapoel ebben is jobb legyen, hiszen egy 11-0-s roham után már 93-70-re is vezettek a jeruzsálemiek, a Zenit azonban zsinórban szerzett 7 egységgel bejött a kritikus különbség alá.

Lietuvos Rytas (litván, 2-2) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-3) 99-73

Másodszor is legyőzte a Lietuvos Rytas a Nyizsnyij Novgorodot, így a litvánok megadták az esélyt maguknak arra, hogy az utolsó fordulóban a Zenittel mindenképpen egy ki-ki meccset játszhassanak a továbbjutás kiharcolásáért. A csapatszinten 26 gólpasszig jutó litvánok már az első félidőben eldöntötték a mérkőzést (51-34), fordulás után már csak arra kellett figyelniük, hogy az ekkor megszerzett előnyüket gondosan őrizzék. Mindkét csapatban 5-5 játékos jutott 10 pont fölé, ám nagy különbség, hogy míg a vilniusiaknál a szinte mindent bedobó Laimonas Kisielius (24/12 pont, 12/10 mezőnyből) és Drew Gordon (17 pont, 10 lepattanó, 10/8 mezőnyből) igazi húzóemberek voltak, addig ilyen vezér nem akadt az oroszoknál.

A következő forduló programja:
Zenit Szentpétervár – Nyizsnyij Novgorod
Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem – Lietuvos Rytas

 

H-csoport

Cedevita Zagreb (horvát, 1-3) – ALBA Berlin (német, 1-3) 99-83

Egy meglehetősen egyoldalú mérkőzésen megszerezte első győzelmét a Cedevita is a Top 16-ban, ezzel pedig könnyen lehet, hogy a zágrábiak magukkal rántják majd az ALBA Berlint, hiszen ennek az eredménynek – természetesen a horvátokon kívül – a német fővárosban korábban már diadalmaskodó Malaga örült a legjobban. A Cedevita 11-2-s vezetéssel nyitotta a találkozót, és ezzel tulajdonképpen el is döntöttek mindent, hiszen a germánok innentől már csak futottak az eredmény után, végül annyit azért elértek, hogy egymás elleni összevetésben jobbak maradjanak a horvátoknál. A Cedevita húzóemberei Miro Bilan (20 pont, 4 gólpassz) és Ra’Shad James (19/9 pont) voltak, az ALBA legjobbjának pedig Elmedin Kikanovics (18 pont, 5 lepattanó) bizonyult.

Valencia Basket (spanyol, 4-0) – Unicaja Malaga (spanyol, 2-2) 86-62

A Bayern München és a Lokomotiv után a Valencia is továbbjutott a negyeddöntőbe, sőt, a Malaga újbóli legyőzése már a csoportgyőzelmet is jelentette egyben a narancssárga alakulatnak két fordulóval a második csoportkör vége előtt. Az első negyedben még jól tartotta magát a Malaga (18-18), a második és harmadik negyedben azonban már egyértelműen felülmúlta minden tekintetben a házigazda az andalúzokat (69-49). A most is kiegyensúlyozott csapatmunkával előrukkoló Valenciában Fernando San Emeterio (19/6 pont, 4 gólpassz, 9/8 mezőnyből) nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

A következő forduló programja:
Valencia Basket – Cedevita Zagreb 
Unicaja Malaga – ALBA Berlin

 

A forduló MVP-je:
Alexej Shved (32/24 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz, 1 labdaszerzés, 13/8 tripla, 37 index pont – Himki Moszkva)

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus