Eurocup Top 32, 2. forduló: Gyilkos triplák köre

A héten remek meccsekkel folytatódott az Eurocup sorozat Top 32-es szakasza. Több mérkőzést is a hárompontosok döntöttek el, valakinek az utolsó másodpercben, míg másnak éppen egy nagy fordítás során okozta a vesztét egy-egy tripla. A Himki tovább folytatta nagy sorozatát, csakúgy, mint a Kazany, akik a Valenciával játszották a forduló rangadóját. Jöjjenek a részletek!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

I-csoport
Pinar Karsiyaka Izmir (TUR, 0-2) – JSF Nanterre (FRA, 2-0) 79-84
Újfent nagyon élvezetes meccset játszott a Nanterre, mely ezúttal is győzelemmel párosult a gallok számára. A Pinar Karsiyaka vendégeként diadalmaskodott ezúttal a francia bajnok, ahol egy sor kiváló teljesítményt is láthatott a nagyérdemű. Már a mérkőzés elején kezükbe vették az irányítást a vendégek, meggyőző első félidei játékkal, egy hatalmas Thomas-tripla után 38-24-re vezettek a nagyszünetben. Fordulás után aztán egy másik izmiri csapat jött ki az öltözőből, Bobby Dixon (21/6 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Esteban Batista (24 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 9/7 mezőnyből) vezetésével pillanatok alatt fordítottak a törökök (47-46). Alig négy perccel a vége előtt, 72-68-as állásnál aztán triplaesőt zúdított a Nanterre ellenfelére, ezzel pedig megnyerte a mérkőzést. Az öt végjátékban szerzett hárompontosból a vendégek három legjobbja, a forduló MVP-je, Trenton Meachem (28/15 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 15/11 mezőnyből, jobbra a képen), illetve a szintén kiváló Deshaun Thomas (17/12 pont, 5 lepattanó, 7/6 mezőnyből) és Szergij Hladir (15/9 pont, 5 lepattanó) is osztozott.

FoxTown Cantu (ITA, 0-2) – Ratiopharm Ulm (GER, 2-0) 97-106
Igazi tűzijátékot hozott a Cantu és az Ulm csatája, melyet meglepetésre simán nyertek a vendégek. A mérkőzés a második negyedben dőlt el, a játékrészt 19-2-es futással, közte öt triplával kezdték a németek, akik félidőben már 54-32-re vezettek. A Cantu zárkózni kezdett a harmadik etapban, de 8 pontnál közelebb nem jutottak. Edgar Sosa (24/21 pont, 7 gólpassz, 8/7 tripla) elképesztő triplaparádét mutatott be, 8 kísérletéből 7-szer betalált, szétzilálva a taljánok védekezését. Sosán kívül Daniel Theis (20 pont, 8 lepattanó, 4 blokk) is kiemelkedően teljesített, ritka hatékony párost alkotott a két játékos. A Cantuban többek között Joe Ragland (16/3 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó) és Adrian Uter (16 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 10/7 mezőnyből) is kiválóan játszottak, ez mégsem volt elég egy szoros meccshez a csapatként sokkal jobban funkcionáló Ulm ellen.

A következő forduló programja:
JSF Nanterre - Ratiopharm Ulm
FoxTown Cantu - Pinar Karsiyaka Izmir


J-csoport
Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR, 1-1) – BCM Gravelines Dunkerque (FRA, 0-2) 71-68 

A Sassari ellen elszenvedett vereség után nagyon fontos győzelmet aratott az Ankara, papíron legkönnyebb mérkőzését nyerte meg a török csapat a Gravelines ellen, így ők tudtak javítani a két csapat közül. Nem volt könnyű menet ez a fővárosiak számára, végig szorosan alakult a derbi. A végjátékban sem volt ez másként, hatalmas izgalmak közepette ért véget a találkozó. 68-67 után a hazaiak szépen kivédekezték a vendégtámadásokat, ám borzasztó gyengén büntetőztek, így 71-68-nál a Gravelines még dobhatott egy utolsó másodperces triplát az egyenlítésért, ám ez leperdült a gyűrűről, így a török örülhettek. Az Ankara legjobbja immár sokadszor a szezon során Vladimir Golubovics (17 pont, 12 lepattanó) volt, aki szállította szokásos dupla-dupláját, Kristaps Valters (10/9 pont, 9 gólpassz) pedig a szervezésből vette ki alaposan a részét. A gallok legjobbja Marcus Lewis (17 pont, 8 lepattanó) volt.

Brose Baskets Bamberg (GER, 2-0) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA, 1-1) 83-72
Az első fordulóban sima győzelmeket arató csapatok találkoztak Bambergben, ahol a Sassari vendégeskedett. Az Euroliga szinten is nagyon jó csapatnak számító germánok megmutatták erejüket a szintén kiváló erőkből álló szárdok ellen, magabiztosan győzték le riválisukat. Jobban kezdtek a vendégek, ám egy 16-0-s roham után már a német bajnok volt jelentős előnyben (28-12). Sokáig tartotta is megszerzett fórját a hazai gárda, fordulás után viszont többször is felzárkózott néhány pontra a Sassari. Ám minden kísérletet visszavertek a németek, legutoljára 72-70-nél, ekkor Rakim Sanders (13/12 pont, 4 lepattanó) és Elias Harris (15/3 pont) álltak csapatuk élére. Anton Gavel (21/15 pont, 5 gólpassz) főleg az első félidei remeklésből vette ki a részét. A túloldalon Drew Gordon (19 pont, 14 lepattanó, 4 blokk, 3 labdaszerzés, 13/8 dupla) nyújtott hatalmas extrát, MVP-nek beillő teljesítménnyel rukkolt elő.

A következő forduló programja:
Aykon TED Ankara Kolejliler - Brose Baskets Bamberg 
Dinamo Banco di Sardegna Sassari - BCM Gravelines Dunkerque


K-csoport
Himki Moszkva (RUS, 2-0) – Maccabi Haifa Bazan (ISR, 1-1) 87-48
A Kazany mellett a Himki játssza az idei Eurocup szezon legunalmasabb, legegyhangúbb meccseit, és ez ezúttal sem volt másként, a Maccabi nem tudott egyenrangú ellenfele lenni a moszkvaiaknak. Egyetlen percig sem forgott veszélyben a hazai győzelem, nagyszerű védekezésüknek köszönhetően 19-5-re nyerték az első negyedet a hazaiak. A tendencia tovább folytatódott, félidőig az izraeliek mindössze 6 mezőnykísérletüket tudták értékesíteni, de a meccsvégi 17 is hihetetlenül alacsony szám. 73-33-nál kosárpályán ritkán látható különbség alakult ki, ami a végéig meg is maradt. A sokat cserélő Himkiből Kresimir Loncar (18 pont, 10 lepattanó, balra a képen) emelkedett ki, de minden pályára lépő hozzátett valamit a sikerhez, a kulcsjátékosok pedig bőven kaphattak pihenőt.

CEZ Basketball Nymburk (CZE, 1-1) – Montepaschi Siena (ITA, 0-2) 78-75
A Nymburk-Siena meccs tétje az volt, hogy melyik csapat tud javítani rossz kezdése után. Várható volt a szoros, kiélezett küzdelem, nem is kellett csalódnia senkinek a mérkőzésben. A végjáték is hasonló izgalmakat tartogatott, 64-68 után a mezőny legjobbja, Dylan Page (22/9 pont, 4 lepattanó, 10/9 mezőnyből) kulcsfontosságú 8 pontot termelt be az olaszok gyűrűjébe, majd a szintén remeklő Radoslav Rancik (20/3 pont, 5 lepattanó) kiváló büntetőzésével lezárta a mérkőzést. A meggyengült Siena számára így nagyon nehéznek ígérkezik a folytatás, a jövő héten Izraelben kellene villantaniuk, ha nem akarnak idejekorán elszállni.

A következő forduló programja:
CEZ Basketball Nymburk - Himki Moszkva 
Maccabi Haifa Bazan - Montepaschi Siena


L-csoport
Bilbao Basket (ESP, 1-1) – Panioniosz Athén (GRE, 0-2) 93-62
Egy negyedet bírt a Panioniosz Bilbaóban, a baszkok ezzel javítottak a Zvezda ellen elszenvedett csúnya vereségük után. A második negyedbeli 13-2-es szakasznak köszönhetően léptek el a görögöktől a hazaiak, a második félidőben pedig még ennél is jobb, elképesztő, 25-3-as rohanást produkált a Bilbao. Eldőlt a mérkőzés, a hátralévő időben edzőmeccs jelleget öltött a találkozó. Roger Grimau (18 pont, 4 lepattanó, 6/6 mezőnyből) 16 perc alatt is csapata egyik legjobbja tudott lenni, mellette German Gabriel (15 pont, 3 gólpassz, 7/6 mezőnyből) is nagyon jó volt, ketten együtt mindössze egy dobást hibáztak. A túloldalon hiába lett ismét a forduló legeredményesebbje Errick McCollum (28/6 pont, 12 kiharcolt fault, 18/16 büntető), ponterős játéka most sem volt elég egy győzelemhez.

Nyizsnyij Novgorod (RUS, 2-0) – Crvena Zvezda Telekom Belgrád (SRB, 1-1) 86-75
A Novgorod-Zvezda rangadó remek játékot hozott, melynek végén a hazaiak örülhettek. Egyértelműen a Zvezda uralta az első félidőt, ám ez nem mutatkozott meg az eredményben. Hiába csináltak egy 14-0-s rohanást a szerbek, félidőre főként Luke Babbitt (25/15 pont, 4 lepattanó, 12/9 mezőnyből) tripláinak köszönhetően mindössze két ponttal vezettek (40-42). Ez az elvesztegetett előny megbosszulta magát, a nagyszünet után feljavult a Nyizsnyij játéka, uralták a mérkőzés hátralévő részét az oroszok, akik ezzel nagyon értékes győzelmet arattak. Babbitt mellett Vadim Panyin (20/9 pont, 8/6 mezőnyből, jobbra a képen) volt a házigazdák nyerőembere, míg a belgrádiakat elsősorban DeMarcus Nelson (22/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 12/10 mezőnyből) tartotta életben.

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda Telekom Belgrád - Panioniosz Athén
Bilbao Basket - Nyizsnyij Novgorod 


M-csoport
Budivelnik Kijev (UKR, 1-1) – Union Olimpija Ljubljana (SLO, 0-2) 88-76
A Kijev és az Olimpija is javítani próbált az első fordulóban elszenvedett vereségük után. Kettejük közül természetesen a Ljubljana hazai botlása sokkal fájóbb, akik ezúttal sem tudtak nyerni, nem hagytak esélyt nekik az ukránok. Az első és második negyedet áthidaló 15-0-s Budivelnik-roham döntötte el a mérkőzést, és bár a szlovénok látótávolságon belül próbálták tartani magukat, végül a hazaiak ismét tudtak újítani és lezárták a mérkőzést, biztosították teljesen megérdemelt sikerüket. Darjus Lavrinovic (23/6 pont, 8 lepattanó, 12/9 mezőnyből) és Blake Ahearn (20 pont, 5 gólpassz) voltak a Kijev vezérei, vendégoldalon pedig Alen Omic (21 pont, 6 lepattanó, 4 blokk) és Deividas Gailius (18/6 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés) brillíroztak, mindhiába.

Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR, 2-0) – Banvit Bandirma (TUR, 1-1) 92-73
Második félidei lehengerlő játékának köszönhetően végül simán nyert a Hapoel a Banvit ellen. Pedig egyáltalán nem így indult a mérkőzés, minden jel arra utalt, hogy kiélezett csatát vív majd a két csapat. Sokkal jobban nyitották a meccset a vendégek (9-20), ám hamarosan az izraeliek is felébredtek, néhány játékperccel később már ők vezettek. Félidő után aztán javítottak védekezésükön (is) a vendéglátók, nem ültek a törökök triplái, így a különbség folyamatosan nőni kezdett a felek között. 60-44 után még próbált feljebb kapaszkodni a Banvit, de 10 alá már nem tudtak beférkőzni, a vége pedig nagyarányú, 19 pontos jeruzsálemi siker lett, ami még akár számíthat is a végelszámolásnál. Csapatként voltak sokkal jobbak a házigazdák, Josh Duncan (17/6 pont, 12 lepattanó), Bracey Wright (17/3 pont, 5 gólpassz) és Yotam Halperin (16/12 pont, 6 gólpassz, 4/4 tripla) hatékonyságukkal tűntek ki, hárman együtt 25-ből 18 dobást értékesítettek. A Banvitból Chuck Davis (16/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) volt ellenállhatatlan.

A következő forduló programja:
Hapoel Migdal Jeruzsálem - Budivelnik Kijev 
Union Olimpija Ljubljana - Banvit Bandirma


N-csoport
Radnicski Kragujevac (SRB, 0-2) – Alba Berlin (GER, 2-0) 75-85 h.u.
A forduló egyetlen hosszabbításos mérkőzését játszotta a Radnicski és az Alba Berlin, mely minden igényt kielégített, fordulatokban és izgalmakban nem volt hiány. A papírformának megfelelően a németek kezdtek jobban, 8-17-nél úgy tűnhetett, hogy a vendégek irányításuk alá vonják a mérkőzést. Ám ez nem így történt, a szívósan küzdő szerbek agresszívabb védekezésre váltottak, 21-9-re nyerték a második negyedet és átvették a vezetést. A hátralévő rendes játékidőben kiegyenlített küzdelem zajlott, végül a hajrábeli büntetőpárbajban mindkét csapat hibázott, végül a berliniek jöttek ki ebből jobban és hosszabbításra mentették a találkozót (71-71). A túlórában aztán nem kegyelmeztek már a rutinosabb germánok, 10-0-s sorozattal pontot tettek a mérkőzés végére. Cliff Hammonds (21/9 pont, 4 lepattanó) volt a mezőny legjobbja, David Logan gyengélkedése következtében ő állt a vendégek élére, míg a Radnicski legjobbja - szokás szerint - Marko Marinovics (15/6 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) volt.

Strasbourg IG Basket (FRA, 0-2) – Himik Juzsnyij (UKR, 2-0) 72-78
Nagy fordítást mutatott be a Himik Juzsnyij Strasbourgban, ezzel együtt a franciák érthetetlen leolvadást produkáltak. Romain Duport (20 pont, 9 lepattanó) a korai, 14-2-es hazai vezetésből 9 ponttal vette ki a részét, nagyon megugrottak az elején a gallok, félidőben pedig már 14 ponttal, 41-27-re vezettek. Aligha gondolta ekkor bárki is, hogy a folytatásban teljesen ellentétes félidőt láthatunk majd, ám ez így történt, gyorsan kiegyenlített a Strasbourg. A folytatásban aztán ahogy az ilyenkor lenni szokott, vérszemet kapott a Jamal Shuler (25/9 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) vezette vendégcsapat, a végén pedig a szintén remeklő Romeo Travis (17/3 pont, 7 lepattanó) zsinórban szerzett hét pontjával eldöntötte a meccset. Ezzel nagyon fontos sikert aratott a Himik, óriási lépést tettek a továbbjutás kiharcolása felé.

A következő forduló programja:
Alba Berlin - Himik Juzsnyij
Strasbourg IG Basket - Radnicski Kragujevac


O-csoport
Unics Kazany (RUS, 2-0) – Valencia Basket Club (ESP, 1-1) 82-75
A forduló rangadóját rendezték az O-csoportban, és mind a Kazany, mind pedig a Valencia gondoskodott róla, hogy a derbi rászolgáljon erre a címre. Kemény védekezés, szervezett csapatjáték, összességében csúcskosárlabda jellemezte az összecsapást. A Kazany az eddigi legkeményebb ellenfelével csapott össze az idei Eurocup szezonban, nem is volt könnyű dolguk az oroszoknak, csak a végén dőlt el a találkozó. A hajrából jobban jöttek ki a házigazdák, az utolsó négy percet 15-6-ra nyerték, elsősorban Kosztasz Kajmakoglu (19/9 pont, 10/7 mezőnyből) és Andrew Goudelock (18/9 pont, 7 gólpassz) klasszis játékának és fontos pontjaiknak köszönhetően. Ezzel a Kazany tovább nyújtotta veretlenségi szériáját, mely immár 12 meccsnél tart. A Valencia legjobbjai Bojan Dubljevics (19/6 pont, 5 lepattanó) és Oliver Lafayette (15/9 pont, 6 gólpassz) voltak ezen az estén.

Telenet Oostende (BEL, 1-1) – Stelmet Zielona Gora (POL, 0-2) 76-74
Elképesztő hullámvasutazás és egy utolsó másodperces tripla után nyerte meg a vereséggel rajtoló csapatok csatáját az Oostende, akik ezzel visszahozták reményeiket ebben a pokolian nehéz csoportban. Pedig aligha lett volna szükségük ekkora hőstettre, és a szurkolóik idegeinek kikészítésére a belgáknak, hiszen az utolsó negyedben már 16 ponttal, 61-45-re is vezettek, úgy tűnt vége a mérkőzésnek. A Zielona Gora azonban kihasználta, hogy koncentrációjukat vesztették a hazaiak, egymás után dobták tripláikat, 23-2-es rohanást repesztve 11 másodperccel a vége előtt átvették a vezetést. 73-74-nél aztán Mateusz Ponitka (8/3 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) az utolsó másodpercben visszahozta csapata számára a már félig elveszített mérkőzést, hatalmas triplát vert be, ezzel téve igazán emlékezetessé ezt az estét az Oostende számára.

A következő forduló programja:
Valencia Basket Club - Stelmet Zielona Gora
Telenet Oostende - Unics Kazany


P-csoport
Besiktas Integral Forex (TUR, 2-0) – CAI Zaragoza (ESP, 0-2) 70-63
Tovább folytatta remeklését az Eurocupban a Besiktas, újabb értékes győzelmet arattak a törökök, ezúttal a Zaragoza hajtott fejet nekik. A két bivalyerős bajnokság reprezentánsai többször is átadták egymásnak a vezetést a meccs folyamán, hol egyik, hol másik csapat futott egy jobb szériát. A spanyolok kezdtek jobban, a második negyed közepétől azonban a hazaiak átvették a meccs irányítását, fokozatosan ráerőltették akaratukat vendégeikre. 66-56 után a Zaragoza még megpróbálta a maga javára fordítani a meccset, ám 3 pontnál közelebb nem jutottak. Chris Lofton (19/12 pont, balra a képen) volt a mérkőzés legeredményesebbje, a kritikus szituációkban is ő állt a törökök élére.

Cedevita Zagreb (CRO, 1-1) – Lietuvos Rytas (LTU, 1-1) 83-84
Óriási csatában nyert a Rytas Zágrábban a Cedevita ellen, így a hazaiak nem tudták igazán értékessé tenni zaragozai sikerüket, ezzel egyidejűleg viszont a litvánok visszahozták reális esélyeiket a folytatást illetően. A mérkőzésen szinte végig a horvátok vezettek, előnyük azonban egyszer sem volt megnyugtató, a végén pedig elkezdtek igazán komolyan zárkózni a vendégek. Renaldas Seibutis (17/6 pont) egy triplával kiegyenlített, Darius Songaila (16 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) pedig egy középtávolival megnyerte a meccset a viniusiaknak, hiszen a kettőből csak egy büntetőt értékesített Allan Ray, Nolan Smith (16 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) pedig elrontotta a támadólepattanó utáni dobáskísérletét. A Cedevita legjobbja Miro Bilan (19 pont, 4 lepattanó, 10/9 mezőnyből) volt ezúttal.

A következő forduló programja:
CAI Zaragoza - Lietuvos Rytas
Cedevita Zagreb - Besiktas Integral Forex


A forduló MVP-je:
Trenton Meachem (28/15 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 2 labdaszerzés, 5 kiharcolt fault, 15/11 mezőnyből, 7/5 tripla, 33 index pont – JSF Nanterre)

 

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 28 Errick McCollum (Panioniosz), Trenton Meachem (JSF Nanterre)
Lepattanó: 16 Bradley Buckman (Besiktas)
Gólpassz: 10 Marques Green (Dinamo Sassari), Omar Cook (Lietuvos Rytas), Joe Ragland (Cantu)
Labdaszerzés: 4Dragan Yivzori (Maccabi Haifa), Ricky Minard (Budivelnik Kijev), Mateusz Ponitka (Telenet Oostende)
Blokk: 4Daniel Theis (Ratiopharm Ulm), Drew Gordon (Dinamo Sassari), Alen Omic (Olimpija Ljubljana)

A csoportok állása:

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus