Eurocup Top 32, 3. forduló: Véget ért a Kazany történelmi sorozata

Az Eurocup sorozat második csoportkörének harmadik fordulójában több csapat is a továbbjutás vagy éppen a kiesés szélére sodródott, olyanok is, akiket nem vártunk volna, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Az igazi szenzáció azonban az Oostende nevéhez fűződik, a belgák megszakították a Kazany 12 meccses győzelmi szériáját. Újabb sikerével ugyanennyinél tart a Himki is, akik tovább növelhetik a frissen beállított Eurocup rekordot. Íme a részletek:

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

I-csoport
JSF Nanterre (FRA, 3-0) – Ratiopharm Ulm (GER, 2-1) 95-77
Az I-csoport rangadója a vártnál sokkal simábban ért véget, a Nanterre fölényesen, nagy különbséggel győzte le az Ulmot, ezzel hatalmas lépést téve a továbbjutás felé. A második negyedben vette át a találkozó irányítását a francia bajnok, ekkor minden beesett nekik távolról, 41-24-re módosult az eredmény. Az Ulmban ezúttal nem volt annyi, hogy visszajöjjön a meccsbe, 9 pontnál közelebb már nem tudtak zárkózni, így sima véget ért a találkozó. A 18 pontos különbség könnyen lehet, hogy egyenes kieséses szakaszt is ér a Nanterre számára, minden esetre nagyon kényelmes helyzetbe hozták magukat a gallok. A nyerőember ezúttal David Lighty (21/9 pont, 6 lepattanó, jobbra a képen) volt, aki a nehéz helyzetekben is betalált, de Trenton Meachem (16/6 pont, 5 gólpassz) és Deshaun Thomas (16/6 pont, 4 lepattanó) is remekelt. A germánoktól Trent Plaisted (23 pont, 10 lepattanó) hozott nagyszerű teljesítményt.

FoxTown Cantu (ITA, 1-2) – Pinar Karsiyaka Izmir (TUR, 0-3) 84-55
A Pinar Karsiyaka nem tudja azt a szintet hozni a Top 32-es szakaszban, mint korábban, ismét nagyarányú vereséget szenvedtek idegenben, így könnyen lehet, hogy idejekorán búcsúzni lesznek kénytelenek. A Cantu sem nyert eddig még meccset, most viszont kiszakadt a zsák az alapszakaszban remeklő olaszoknál. 21-21-es első negyed végi állásnál a második játékrészben hengereltek a házigazdák, 21-2-es rohanást produkáltak, de az egész negyed egy nagy futás volt számukra, összességében ritkán látható, 31-6 lett ennek a tízpercnek a vége. A találkozó eldőlt, formalitássá vált a hátralévő idő. A Cantu mind a 10 nevezett játékosa bőven kapott játékidőt, mindenki 10 perc felett játszott és a pontok is megoszlottak köztük. A legeredményesebb Stefano Gentile (15/9 pont, 4 gólpassz) lett közülük.

A következő forduló programja:
Ratiopharm Ulm - JSF Nanterre
Pinar Karsiyaka Izmir - FoxTown Cantu


J-csoport
Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR, 2-1) – Brose Baskets Bamberg (GER, 2-1) 81-68
Hétről hétre jobb játékkal rukkol elő az Ankara, a Sassari elleni sima vereségüket és a Gravelines ellen kiszenvedett sikerüket ezúttal egy bravúros, ráadásul eléggé sima győzelem követte. 35-20-as hazai vezetés után egy 12-1-es rohammal felzárkózott még a Bamberg, viszont a nagyszünet után az öltözőben maradtak a németek, így 14 megválaszolatlan pontot szereztek a törökök, amivel 55-37-re módosult az állás. A remek erőkből álló vendégek nem tudtak mit kezdeni ellenfelükkel, 42-27-re elbukták a lepattanócsatát, 13 pontnál közelebb pedig nem tudtak feljönni, így nagy győzelmet aratott az Ankara. Vladimir Golubovics (16 pont, 13 lepattanó, 3 labdaszerzés) szokásos dupla-dupláját hozta, de ezúttal honfitársa, Vanja Plisnics (23/12 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, balra a képen) még rajta is túltett, a két szerb főszereplésével nyertek a törökök.

Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA, 1-2) – BCM Gravelines Dunkerque (FRA, 1-2) 79-85
A harmadik forduló nem túl sok meglepő eredménye közül az egyik Sassariban születet, ahol az eddig kétszer kikapó Gravelines le tudta győzni a házigazdákat. A sokáig szoros találkozót egy remek széria döntötte el, a csoport másik találkozójához hasonlóan egy 14-0-s negyed kezdés pecsételte meg a szárdok sorsát. A Gravelines a záró etapot kezdte így, ezzel a kétpontos hátrányukból tizenkettes előny lett (59-71).  Triplákkal zárkóztak ugyan még a házigazdák, de egyenlítési esélyük már nem volt, így behúzták ezt a számukra oly fontos mérkőzést a franciák, mellyel versenyben maradtak és ismét nyílttá tették a csoportot. Remek teljesítményekben nem volt hiány, Gray Stevens (28/12 pont, 4 lepattanó), John Holland (18/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) és Marcus Lewis (19 pont, 9 lepattanó, 12/9 mezőnyből) a győztesektől, Caleb Green (25/9 pont, 6 lepattanó, 6 labdaszerzés) és Drake Diener (22/12 pont, 5 lepattanó) pedig a Sassariból hozott szép számokat.

A következő forduló programja:
BCM Gravelines Dunkerque - Dinamo Banco di Sardegna Sassari
Brose Baskets Bamberg - Aykon TED Ankara Kolejliler


K-csoport
CEZ Basketball Nymburk (CZE, 1-2) – Himki Moszkva (RUS, 3-0) 80-86 h.u.
Hatalmas küzdelemre késztette a Nymburk a Himkit, azonban nem szakadt meg az oroszok remek sorozata, hosszabbításban kicsikarták zsinórban szerzett 12. győzelmüket is és „folytathatják” a Kazany megszakadt rekordját. Nem volt ez egy egyszerű történet a moszkvaiak számára, a cseh bajnok ugyanis nagyon összeszedetten játszott, a meccs nagy részében vezetett is. Három perccel a vége előtt még mindig 64-56-ot mutatott az eredményjelző, az orosz sztárcsapat azonban küzdésből is jelesre vizsgázott ezúttal, és ki tudtak egyenlíteni. Az utolsó támadásokban nem született kosár, így jöhetett a ráadás. Ekkor aztán jött a mezőny legeredményesebbje, Marko Popovic (24/15 pont) aki 24 pontjából 8-at a hosszabbításban szerzett, ezzel pedig megnyerte ezt a nagyon nehéz meccset a Himki. Popovic mellett a horvát honfitárs, Kresimir Loncar (21 pont, 11/8 mezőnyből) is kitett magáért. A Nymburkban Tre Simmons (16/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés), Radoslav Rancik (17/3 pont, 4 lepattanó) és Rasid Mahalbasic (13 pont, 9 lepattanó) is kimagaslót nyújtott, győzelmet azonban nem ért ez a produkció ezúttal.

Maccabi Haifa Bazan (ISR, 2-1) – Montepaschi Siena (ITA, 0-3) 86-66
Az összes 0-3-mal álló csapat közül a Siena szereplése a leglehangolóbb, az Euroligából kiesett, szebb napokat is látott gárda a Maccabi Haifától is kikapott, ezúttal ráadásul esélyük sem volt a győzelemre. Az első két negyedben még minden rendben volt az olaszok szempontjából, félidőben 42-38-ra vezettek. A nagyszünet után aztán érthetetlenül összezuhantak a vendégek, 30 perc után már a nagyot játszó izraeliek vezettek 61-47-re, akik a harmadik negyedet összességében 27-9-re hozták. A különbség a folytatásban is egyre csak nőtt, végül 20 pontnál állt meg a differencia. A hét MVP-je, Donta Smith (24/3 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó, 10/10 mezőnyből, jobbra a képen) hatalmasat játszott, mind a 10 mezőnykísérlete a gyűrűben landolt, 40-es index pontszáma pedig egészen kimagasló. Smith mellett Moran Roth (21/9 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) is nagyon jó volt, de csapatszinten a teljes Haifa dicsérhető.

A következő forduló programja:
Himki Moszkva - CEZ Basketball Nymburk
Montepaschi Siena - Maccabi Haifa Bazan


L-csoport
Crvena Zvezda Telekom Belgrád (SRB, 2-1) – Panioniosz Athén (GRE, 0-3) 84-64
Hazai pályán bombaerős a Zvezda, eddig sem az Adria Ligában, sem pedig az Eurocupban nem győzték még le a szerbeket a Pionirban. Sőt, szoros meccset sem nagyon játszottak még ebben a két sorozatban, és ez ezúttal sem volt másként. Fokozatosan őrölték fel a Panioniosz erejét, akik a kezdeti vezetésük (9-15) után szépen lassan megadták magukat erősebb riválisuknak. Marko Simonovics (18/12 pont, 8 lepattanó, 10/7 mezőnyből) volt a mezőny legeredményesebbje, az óriási termetű Boban Marjanovics (10 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) a palánkok alatt dolgozott hatékonyan, de Charles Jenkinsre (16/3 pont) sem lehetett panasz. A túloldalon lényegében senki sem tudott felnőni a feladathoz.

Bilbao Basket (ESP, 2-1) – Nyizsnyij Novgorod (RUS, 2-1) 80-54
Az első fordulóbeli belgrádi botlása után a Bilbao egymás után kétszer is Baszkföldön léphetett pályára, és nem is kegyelmezett ellenfeleinek. Múlt héten a Panionioszt, ezúttal pedig a Nyizsnyij Novgorodot intézték el hatalmas fölénnyel Mumbruék, a két meccsen összességében 57 ponttal voltak jobbak vendégeiknél. Az eddig kettőt nyerő oroszoknak belefért ez a vereség, az azonban egyáltalán nem biztató számukra a folytatást tekintve, hogy ezúttal egy szoros meccsre sem volt semmi esélyük. Minden negyedet megnyertek a spanyolok, minden mutatóban, de főleg lepattanózásban (45-29) hatalmas fölényük volt. Ezúttal Alex Mumbru (20/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 13/9 mezőnyből) és Axel Hervelle (8 pont, 13 lepattanó) voltak a baszkok legjobbjai.

A következő forduló programja:
Nyizsnyij Novgorod - Bilbao Basket
Panioniosz Athén - Crvena Zvezda Telekom Belgrád


M-csoport
Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR, 3-0) – Budivelnik Kijev (UKR, 1-2) 88-84
Harmadik meccsét is sikerrel vette a Hapoel, a 2004-es bajnok ezzel az egyik legkellemesebb meglepetése a Top 32 mezőnyének, nem sokan fogadtak volna esetükben erre a szereplésre korábban. Ezúttal is meg kellett küzdeniük a sikerért az izraelieknek, csak a végén dőlt el az egyébként nagyszerű mérkőzés. A Kijev többször is vezetett, sőt, a mérkőzés nagy részében az ő akaratuk érvényesült. A negyedik negyedben aztán villant Yotam Halperin (19/9 pont, 10 gólpassz, 3 labdaszerzés, balra a képen), aki 10 gólpasszával karriercsúcsot ért el, és kulcsszituációkban csapata élére állt. Vezetésével 73-73-ról 82-77-re módosult az állás, a lényegi dolgok ekkor dőltek el. Halperin mellett Josh Duncan (20/6 pont, 5 lepattanó, 10/8 mezőnyből) is kiválóan játszott az éles helyzetekben.

Union Olimpija Ljubljana (SLO, 1-2) – Banvit Bandirma (TUR, 1-2) 84-80
Két peches vereség után az életben maradás volt a tét a Ljubljana számára, így fogadták a szlovénok a Banvitot. A célt teljesítette az Olimpija, ezzel pedig elképesztően izgalmassá vált a visszavágók előtt az M-csoport, a Hapoelt három csapat is ugyanolyan mérleggel követi. Ennek a meccsnek nemcsak a végeredménye, de a látott játék képe is kísértetiesen hasonlít a csoport másik találkozójáéra. A szoros összecsapás végén 77-76 volt az állás, a hős pedig Drazen Bubnic (18/3 pont, 6 lepattanó, 9/7 mezőnyből) lett, aki 2+1-es kosarával bebiztosította a szlovén sikert. A túloldalon hiába fogott ki extra napot Sammy Mejia (16 pont, 5 lepattanó, 12/9 dupla) és E.J. Rowland (15 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés), a török bajnokság listavezetője így is kapitulálni kényszerült.

A következő forduló programja:
Budivelnik Kijev - Hapoel Migdal Jeruzsálem
Banvit Bandirma - Union Olimpija Ljubljana


N-csoport
Alba Berlin (GER, 3-0) – Himik Juzsnyij (UKR, 2-1) 87-71
Második félidei remek játékának köszönhetően végül nagy különbséggel nyert a veretlen csapatok csatáján az Alba Berlin a Himik ellen. Jobban kezdtek a németek (19-13), ám második negyedbeli kimagasló támadójátékuknak köszönhetően már 41-36-ra a vendégek vezettek a félidőhöz közeledve. A nagyszünet után aztán már egy más felfogásban játszó berlini alakulat érkezett ki a pályára, előbb egy 9-0-s, majd egy 13-0-s futással megtörték ellenfelüket. A végén a különbség is nagy lett, aminek még lehet jelentősége a végelszámolásnál, mindenesetre a germánok kiváló helyzetben vannak a csoporton belül. Reggie Redding (15/3 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) volt a győztes fél legjobbja, az ukránok közül pedig Romeo Travis (24/3 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) emelkedett ki.

Strasbourg IG Basket (FRA, 1-2) – Radnicski Kragujevac (SRB, 0-3) 80-76
Harmadik nekifutásra már sikerült a Strasbourgnak az, ami korábban nem, nagy nehezen begyűjtötték első győzelmüket a franciák. A szintén nyeretlen Radnicski is pontosan tudta mi a tét, a vesztes lényegében felkészülhetett a búcsúzásra. Ennek megfelelően álltak hozzá a csapatok a mérkőzéshez, hol az egyikük, hol a másikuk lódult meg kissé, és szerzett lélegzetvételnyi előnyt. A végéhez közeledve úgy tűnt, hogy a szerbek lehetnek a befutók, sorozatban nyolc pontot szerezve 67-62-re vezettek. A Strasbourgnak azonban még volt ereje egy utolsó feltámadáshoz és végül az ő oldalukra billent a mérleg nyelve. Louis Campbell (19/6 pont, 4 lepattanó), és a tripla-dupla közeli teljesítményt nyújtó Ricardo Greer (11 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) voltak a végjáték főszereplői, míg a túloldalon Stefan Bircsevics (21/15 pont, 4 lepattanó, 5/5 tripla) remekelt.

A következő forduló programja:
Himik Juzsnyij - Alba Berlin
Radnicski Kragujevac - Strasbourg IG Basket


O-csoport
Valencia Basket Club (ESP, 2-1) – Stelmet Zielona Gora (POL, 0-3) 90-53
A Valencia megsemmisítő verést mért a Zielona Gorára, a lengyelek két szoros vereség után ezúttal nem kaptak esélyt és féltávnál lassan megbarátkozhatnak a kieséssel az Euroliga kaland után. A Kazany elleni botlást stílusosan feledtették a spanyolok, semmi esélyt nem adtak riválisuknak. Minden negyedet megnyert a Valencia, folyamatosan nőt előnyük, mely a végén kiütéses mértékűvé alakult. Hat Valencia-játékos is kétszámjegyű pontot ért el, de ami talán még ennél is sokatmondóbb, hogy nyolcan (!!) is 10-es index pontszám fölé jutottak. A leghatékonyabb a mindössze 16 percet játszó Juan Triguero (14 pont, 6 lepattanó, 6/5 mezőnyből) valamint Romain Sato (12/6 pont, 7 lepattanó) volt.

Telenet Oostende (BEL, 2-1) – Unics Kazany (RUS, 2-1) 78-75
Véget ért a Kazany nagy sorozata, az Oostende remek teljesítménnyel vetett véget az Eurocup történetének leghosszabb veretlen szériájának. Az elején nagyon odafigyeltek a belgák, 4-10 után szempillantás alatt kiegyenlítettek, nem hagyták, hogy futniuk kelljen egész meccsen át az eredmény után. Ezt követően gyakran változott a meccs képe, de végül sikerült kikényszeríteniük egy kiélezett végjátékot a hazaiaknak. 73-73 után aztán a nyerőember Dusan Djordjevics (15 pont, 4 gólpassz) lett végül, aki 2+1-es kombinációjával és két hibátlan büntetőjével megnyerte a meccset az Oostende-nek. A Kazany 12 győztesen megvívott találkozó után kapitulált.

A következő forduló programja:
Unics Kazany - Telenet Oostende
Stelmet Zielona Gora - Valencia Basket Club


P-csoport
CAI Zaragoza (ESP, 1-2) – Lietuvos Rytas (LTU, 1-2) 94-60
A Valencia és a Bilbao mellett a harmadik spanyol csapatnak, a Zaragozának is nagyon ment a héten, honfitársaikhoz hasonlóan ők is kiütéses sikert arattak. A három közül talán ez az eredmény a leginkább meglepő, hiszen az ex-euroligás Lietuvos Rytas azért komoly játékerőt képvisel ezen a szinten. Ez mindenesetre nem látszott meg kedd este, a Zaragoza esélyt sem hagyott nekik, az első negyedtől fogva nagy volt már a különbség. Michael Roll (23/15 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó, 5/5 tripla, jobbra a képen) volt a meccs hőse, 100%-os triplamutatójával kiemelkedett a mezőnyből. Nagyon kellett ez a siker a hispánoknak, akik megszerezték első győzelmüket és így reális esélyekkel visszaszálltak a továbbjutásért vívott harcba, a vilniusiak elleni mérlegük pedig szinte biztosan pozitív lesz.

Cedevita Zagreb (CRO, 1-2) – Besiktas Integral Forex (TUR, 3-0) 69-71
A Cedevita az első fordulóbeli, Zaragozában aratott sikere után előbb egy, most pedig két ponttal maradt alul saját csarnokában, ezzel a két szerencsétlen vereséggel pedig nagyon nehéz helyzetbe került. Ezzel szemben a török bajnokságban csak szenvedő Besiktas szárnyal az európai porondon, harmadik győzelmüket is begyűjtötték, ráadásul ebből kettőt idegenben, igencsak jól állnak tehát. Elképesztően izgalmasan alakult a véghajrá ezen a meccsen, 62-63 után az egyik csapat kosarát rögtön követte a másik találata. A nagyon jól játszó két scorer, Allan Ray (17/9 pont) és Chris Lofton (20/12 pont) triplát váltottak, ezt követően Ray ziccerére az egyetlen kosarát szerző Muratcan Güler felelt triplával. A zágrábiaknak még volt egy támadásuk, de három lehetőséget is elhibáztak, így drámai körülmények között nyert a Besiktas. Lofton – és természetesen Güler – mellett Doron Perkins (9 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) volt a nyerőember, az amerikai sokoldalú játékával rengeteget tett a törökök sikeréért.

A következő forduló programja:
Lietuvos Rytas - CAI Zaragoza
Besiktas Integral Forex - Cedevita Zagreb


A forduló MVP-je:
Donta Smith (24/3 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 kiharcolt fault, 10/10 mezőnyből, 40 index pont – Maccabi Haifa)


A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 28 Steven Gray (BCM Gravelines)
Lepattanó: 13 Vladimir Golubovics (TED Ankara), Axel Hervelle (Bilbao)
Gólpassz: 11 DeMarcus Nelson (Crvena Zvezda)
Labdaszerzés: 6 Caleb Green (Dinamo Sassari)
Blokk: 3D’or Fischer (Brose Bamberg)

A csoportok állása:

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus