Eurocup Top 32, 5. forduló: A rekordok hete

Az Eurocup sorozat második csoportkörének harmadik fordulója után már a nyolcaddöntős helyek fele elkelt, további hat csapat csatlakozott a korábban már továbbjutó Himki Moszkvához és Alba Berlinhez. Van olyan csoport, ahol már minden eldőlt, de két kvartettben is előfordulhat még akár négyes holtverseny is, miközben a tavalyi döntős kiesett. Rekordoknak ezúttal sem voltunk híján, a sorozat történetének harmadik legjobb egyéni teljesítménye, egy negyedben kapott legkevesebb pontja és leghosszabb győzelmi sorozata is megszületett a héten. Íme a részletek:

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

I-csoport
FoxTown Cantu (ITA, 2-3) – JSF Nanterre (FRA, 3-2) 89-74
Az életben maradásért lépett pályára a Cantu a Nanterre ellen, és sikerrel is jártak a taljánok kedd este, visszavágtak az első fordulóbeli dupla hosszabbításos vereségért. Ezzel a 15 pontos győzelemmel egymás elleni összevetésben is jobbak lettek a franciáknál, így még maradt némi esélyük az egyenes kieséses szakaszra. Pedig sokáig nem úgy tűnt, hogy nagy különbséggel nyerhet valamelyik fél, akik 30 percen keresztül egymásnak adták át a vezetést. A záró etapot aztán 14-1-es futással kezdték a házigazdák, magasabb sebességfokozatba kapcsoltak, amit nem tudott követni a Nanterre. Michael Jenkins (29/18 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó, jobbra a képen) nagyon megszórta a gallokat, Adrian Uter (14 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) pedig a palánkok alatt takarított kiválóan. A vendégek legjobbja Johan Passave (15 pont, 7 lepattanó) volt ezúttal, ám ő sem tudott segíteni csapatán, így már a második esélyét szalasztotta el a továbbjutásra a Nanterre.

Pinar Karsiyaka Izmir (TUR, 2-3) – Ratiopharm Ulm (GER, 3-2) 90-78
A török kupa friss győztese, a hétvégén általános meglepetésre diadalmaskodó Pinar Karsiyaka lendülete az Eurocupban is kitartott. Az Ulm legyőzésével nagyon megkavarták a csoportot az izmiriek, hiszen akár még négyes holtverseny is elképzelhető ebben a kvartettben. A mérkőzést a kezdetektől fogva kontrollálta a Karsiyaka, félidő után 48-33-ra is vezettek, ám 66-65-nél már ott lihegett a nyakukban az Ulm. Ekkor azonban Esteban Batista (29 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 13/11 mezőnyből), Bobby Dixon (14/6 pont, 11 gólpassz, 5 lepattanó) és Baris Hersek (16/6 pont) triója kézbe vette a mérkőzést és ismét nagyobb előnyt kialakítva megnyerte azt csapatának. Batista egyébként is elképesztő formában játszik, ám 43 index pontos teljesítménye az előző kör után ezúttal nem volt elég a hét MVP-je címhez, az Ankara centere, Vladimir Golubovics még nála is jobb számokat hozva vezette győzelemre a másik török gárdát.

A következő forduló programja:
Ratiopharm Ulm - FoxTown Cantu 
JSF Nanterre - Pinar Karsiyaka Izmir 


J-csoport
Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR, 4-1) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA, 2-3) 104-75
Egy másik újdonsült kupagyőztes, a Sassari is nagy meglepetést okozott a hétvégi tornán, ahol többek között a házigazda Milanót és a Sienát is legyőzte a nagy menetelés során. A török fővárosban azonban esélyük sem volt a szárdoknak, ahogy már az előző mérkőzésnél is említettük, Vladimir Golubovics (28 pont, 17 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 1 blokk, 15/12 mezőnyből, balra a képen) és az Ankara túl sok volt a Sassarinak. A szerb center történelmi estén van túl, 51 index pontja a harmadik legjobb az Eurocup sorozat történetében (55 – Priest Lauderdale, 53 – Mire Chatman), ezzel a mutatóval természetesen a forduló MVP-je cím is az övé. Emellett a brutális teljesítmény mellett szinte „eltörpül” Clay Tucker (20/12 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) és Vanja Plisznics (22/18 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó, 8/6 tripla) performansza, pedig ezek is igazán klasszis, extra produkciók voltak. Az Ankara ezzel a nagy győzelemmel megnyerte a J-csoportot, a Sassari pedig csak akkor juthat tovább, ha legalább 12 ponttal legyőzi a Bamberget.

Brose Baskets Bamberg (GER, 3-2) – BCM Gravelines Dunkerque (FRA, 1-4) 70-59
Nagyobb izgalmak nélkül nyert a Bamberg a Gravelines ellen, ezzel jócskán megnövelte esélyeit a továbbjutásra. A német bajnok ugyanis így már egy esetleges győzelem mellett 10 pontos, vagy annál kisebb arányú verséggel is biztosan továbbjut Sassariban a jövő héten. Félidőig még jól tartotta magát a sorozattól biztosan búcsúzó Gravelines, a germánok a harmadik negyedben törték meg az addig kiegyensúlyozott mérkőzés képét. 11-2-es futásukkal 58-42-re léptek el, összességében 19-8-ra nyerték meg ezt a játékrészt. Innen már nem volt visszaút a franciák számára, így végül biztosan győzött a jó csapatjátékkal előrukkoló Bamberg. Rakim Sanders (14/6 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) lett a németek legeredményesebbje, míg a Gravelines-ből egyedül Yakhouba Diawara (16/6 pont, 5 lepattanó) ért el kétszámjegyű pontot.

A következő forduló programja:
BCM Gravelines Dunkerque - Aykon TED Ankara Kolejliler
Dinamo Banco di Sardegna Sassari - Brose Baskets Bamberg


K-csoport
Himki Moszkva (RUS, 5-0) – Montepaschi Siena (ITA, 1-4) 85-73
Tovább nyújtotta győzelmi rekordját a Himki, a moszkvaiak ezzel már zsinórban 14 sikernél tartanak. A Sienára ezzel szemben rájár a rúd ezekben a napokban, vasárnap az olasz kupa döntőjében a Sassari ellen buktak el, most pedig matematikailag is búcsúztak az Eurocup küzdelmeitől. Nem kellett a körmüket rágniuk az orosz drukkereknek, kedvenceik biztosan gyűjtötték be újabb sikerüket. Végig 10 pont körüli különbséggel jártak előrébb a házigazdák, egyszer, 59-60-nál vette át a vezetést az itáliai csapat. Ekkor azonban Marko Popovic (13/6 pont, 9 gólpassz) zsinórban szerzett 8 pontjával ismét elhúztak és lezárták a meccset. James Augustine (18 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk, 9/9 mezőnyből) uralta a palánkok alatti területet, mindezt hibátlan dobóteljesítménnyel fűszerezve. A Montepaschi legjobbja Spencer Nelson (18/9 pont, 7 lepattanó) volt.

CEZ Basketball Nymburk (CZE, 2-3) – Maccabi Haifa Bazan (ISR, 2-3) 68-53
A cseh kupahétvége nem tartogatott olyan meglepetéseket, mint a törökök és az olaszok hasonló sorozata, az örökös bajnoknak tekinthető Nymburk zsinórban nyolcadik kupagyőzelmét ünnepelhette. Örömködésre azonban nem sokáig volt okuk, a Maccabi elleni do-or-die csata következett ugyanis. A két csapat között dől el az egy fennmaradt továbbjutó hely sorsa, ebben a versenyben pedig a Nymburk került lépéselőnybe, hiszen nem csupán a meccset nyerték meg az izraeliek ellen, hanem egymás elleni összevetésben is jobbak lettek (1-1, +10). Pedig sokáig nem így nézett ki a találkozó, 15-32-nél még nem sok reményeik lehettek a hazaiaknak. Félidőig aztán zárkózni kezdtek, majd olyat produkáltak, amire még nem nagyon volt példa eddig a sorozat történetében. 11 percig nem kaptak pontot, ezalatt hatalmas, 20-0-s rohanást mutattak be. Mindösszesen 2 pontot engedélyeztek ellenfelüknek a csehek az utolsó negyedben, ezzel Eurocup rekordot állítottak be, de ami még fontosabb, ennek köszönhetően komoly sanszuk van a továbbjutásra is. Biztosan a legjobb 16 közé jutnak, ha nyernek jövő héten Sienában, de ha nem, még akkor is bízhatnak abban, hogy a Himki tovább folytatja nagy sorozatát, ezzel kikaparja számukra a gesztenyét. Tre Simmons (16/6 pont, 6 lepattanó) és Vlado Ilievszki (13/9 pont, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés) voltak a nagy Nymburk-fordítás vezérei.

A következő forduló programja:
Maccabi Haifa Bazan - Himki Moszkva 
Montepaschi Siena - CEZ Basketball Nymburk 


L-csoport
Nyizsnyij Novgorod (RUS, 4-1) – Panioniosz Athén (GRE, 0-5) 80-67
Egy meglehetősen egyhangú, már-már unalmas meccsen győzte le a Nyizsnyij Novgorod a továbbra is nyeretlen Panioniosz együttesét, ezzel az oroszok is megváltották jegyüket a nyolcaddöntőbe. Rögtön a mérkőzés elején 10-2-vel nyitottak a házigazdák, így bármennyire is furcsa, már 5 perc után eldőlt a találkozó, a hellének egyszer sem tudták már átvenni a vezetést, sőt, megközelíteni sem nagyon sikerült ellenfelüket. A Nyizsnyij számára a tét innentől kezdve „mindössze” a csoportelsőség, ehhez Belgrádban kellene nyerniük a Zvezda ellen, míg a Panioniosz a becsületgyőzelemre hajthat még. Dijon Thompson (19/3 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 6/6 mezőnyből, 6/6 büntető) elképesztő hatékonysággal dolgozott a házigazdáknál, a Panionioszban pedig Errick McCollum (22/3 pont) sokadik jó teljesítménye ezúttal sem párosult győzelemmel.

Bilbao Basket (ESP, 2-3) – Crvena Zvezda Telekom Belgrád (SRB, 4-1) 81-85
A hétvégi, egy ponttal megnyert kupadöntő után újabb drámai győzelmet aratott a Crvena Zvezda Bilbaóban, ezzel kiütve a tavalyi döntőst a további küzdelmekből. Nagyon nagy fegyvertényt vitt véghez a szerb gárda, egy remek meccsen győzték le riválisukat, ahol többször sem nekik állt a zászló. Sokáig szorosan, fej-fej mellett haladt a két csapat, ám a végjátékban 73-66-ra ellépett a Bilbao, úgy tűnt, hogy a baszkok megnyerhetik a mérkőzést. A belgrádiak két kiválósága, a kintről remekül célzó Tadija Dragicsevics (16/12 pont, 7 lepattanó, 5/4 tripla) és Jaka Blazic (20/12 pont, 4/4 tripla, jobbra a képen) azonban máshogy gondolták, előbbi egy, utóbbi pedig két triplával szomorította a hazaiakat az utolsó két percben. Blazic a 20 pontjából 10-et a záró negyedben szerzett, elévülhetetlen érdemei voltak a szerb győzelemben. A Zvezda továbbjutott tehát, és amennyiben legyőzi jövő héten a Pionirban a Nyizsnyij Novgorodot, úgy a csoportelsőséget is megszerzi.

A következő forduló programja:
Panioniosz Athén - Bilbao Basket
Crvena Zvezda Telekom Belgrád - Nyizsnyij Novgorod


M-csoport
Budivelnik Kijev (UKR, 3-2) – Banvit Bandirma (TUR, 2-3) 60-59
Nagyon nagy meccset játszott egymással a Budivelnik Kijev és a Banvit, ezen az egy pontos különbségen rengeteg múlhat mindkét csapat számára. Török győzelem esetén a Kijev biztosan búcsúzott volna a következő mérkőzés után, így viszont ők kerültek előnybe riválisukkal szemben. Mindez az utolsó dobáson múlt, miután a roppant szoros, kiélezett meccs végén Ricky Minard (7 pont, 7 lepattanó) elsüllyesztette a győzelmet jelentő középtávolit. Az ellentámadásból még volt esélye a Banvitnak is megnyerni a mérkőzést, ám az egyébként jól játszó Sammy Mejia (14/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) kettese leperdült a gyűrűről. A török listavezető elszalasztotta tehát az esélyét a biztos nyolcaddöntőbe jutásra, ám ezt megtehetik még jövő héten is, miután egymás elleni összevetésben jobbak maradtak az ukránoknál. Ehhez viszont nyerniük kell a Hapoel ellen, ezzel együtt pedig a Kijevnek ki kell kapnia Ljubljanában, minden más esetben a Budivelnik örülhet.

Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR, 4-1) – Union Olimpija Ljubljana (SLO, 1-4) 86-77
Zsinórban hatodik hazai pályán aratott győzelmével nemcsak a továbbjutást, de a csoportelsőséget is kiharcolta a Hapoel Jeruzsálem. Az Olimpija számára viszont nincs már esély a továbbiakban. A mérkőzést végig kontrollálta az izraeli főváros csapata, az utolsó negyedben viszont két pontra zárkózott fel a Ljubljana. Erre aztán rögtön csattanós választ is adott a Hapoel, 10-1-es szakasszal zárták rövidre a találkozót. A lepattanócsatát 47-35-re nyerték a hazaiak, valamint hat játékosuk is kétszámjegyű pontot ért el. Josh Duncan (21/3 pont, 9 lepattanó) termelt közülük a legjobban, de Ronald Dupree (10 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) is nagyon jó volt a palánkok alatt. Mindkét csapat számára tét nélküli tehát az utolsó forduló, de érdekes lehet, hogy melyikük szól bele a továbbjutásért csatázó Kijev és Banvit élet-halál harcába.

A következő forduló programja:
Banvit Bandirma - Hapoel Migdal Jeruzsálem
Union Olimpija Ljubljana - Budivelnik Kijev


N-csoport
Strasbourg IG Basket (FRA, 2-3) – Alba Berlin (GER, 4-1) 78-75
Nagyszerű meccsen harcolta ki a versenyben maradás esélyét a Strasbourg a már biztos továbbjutó, eddig 100%-os Alba Berlin ellen. Már a meccs elején robbantottak a gallok, 15-1-gyel nyitották a mérkőzést. Hamarosan aztán a németek is rendezték a soraikat, míg a hazaiak ritmusukat vesztették, játékuk statikussá vált. Ennek eredményeképpen a berliniek fokozatosan átvették az irányítást, majd a harmadik negyedben már 49-39-re ők vezettek. Ekkor azonban ismét megtalálták igazi játékukat a franciák, beesett néhány igen fontos triplájuk is, így visszaszerezték előnyüket. Így volt ez a végjátékban is, a távoli kosarakkal szerzett fórjukat pedig büntetőkkel meg tudták tartani. Ezzel a győzelemmel a Strasbourg ki-ki meccsre utazhat a jövő héten Ukrajnába, de emellett az Alba Berlin-Radnicski derbin is sok múlik majd. Louis Campbell (13/6 pont, 7 gólpassz) volt a franciák egyik legjobbja, míg a túloldalon Reggie Redding (18 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) emelkedett ki.

Radnicski Kragujevac (SRB, 2-3) – Himik Juzsnyij (UKR, 2-3) 86-68
A Strasbourghoz hasonlóan a Radnicski is az életben maradásért lépett pályára a Himik ellen, a szerbek sikerrel vették az akadályt, sőt, ennél sokkal többet is elértek. Ez a 18 pontos győzelem azt jelenti ugyanis, hogy a kragujevaciak a Juzsnyij és a Strasbourg ellen is jobbak az egymás elleni összevetésben, így a három, 2-3-mal álló csapat közül ők azok, akiknek saját kezükben van a sorsuk. Ennek ellenére nagy bravúr lenne, ha nyerni tudnának Berlinben, így a Himiknek talán jobbak az esélyei, biztosan nagy meccset vívnak majd a franciákkal. Ez a meccs mindenesetre tükörsimán alakult, 13-1-es második negyedbeli rohanásuknak köszönhetően elléptek a hazaiak és már nem is adták ki a kezükből az irányítást. Marko Marinovics (16/9 pont, 13 gólpassz, 6 lepattanó, 2 labdaszerzés) és Sztefan Bircsevics (18/3 pont, 8 lepattanó) kapcsolata nagyon jól működött, a két szerb vezette győzelemre a Radnicskit.

A következő forduló programja:
Himik Juzsnyij - Strasbourg IG Basket 
Alba Berlin - Radnicski Kragujevac 


O-csoport
Unics Kazany (RUS, 4-1) – Stelmet Zielona Gora (POL, 1-4) 82-64
Könnyedén oldotta meg a házi feladatát a Kazany, a Zielona Gora magabiztos legyőzésével bejutott a nyolcaddöntőbe az orosz gárda. Rögtön az elején tudatosította ellenfelében a Kazany, hogy itt csak egy csapat nyerhet, 18-2-vel kezdték a meccset Zisziszék. A folytatásban próbálta visszaküzdeni magát a meccsbe a lengyel csapat, ám erőfeszítéseiket nem koronázta siker, a sokkal jobb erőkből álló oroszok nem adtak esélyt egy szoros meccs kialakulásának lehetőségére. Jan Vojukasz (19 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó, 3 blokk, balra a képen) hibátlan dobóteljesítménnyel (6/6 dupla, 7/7 büntető) vezette győzelemre csapatát, ezzel kiejtve a Zielona Gorát.

Telenet Oostende (BEL, 2-3) – Valencia Basket Club (ESP, 3-2) 64-84
A Kazanyhoz hasonlóan a Valencia is bizonyította klasszisát, idegenben is nagy fölénnyel intézték el a spanyolok az Oostende együttesét. A két elitbajnokság reprezentánsa a jövő héten a csoportelsőségért mérkőzik majd egymással, ennek eléréséhez a Valenciának legalább 8 pontos győzelem szükségeltetik majd. Ami ezt a mérkőzést illeti, nem kezdtek jól a vendégek, a belgák 11-3-ra, majd 21-15-re is vezettek az első játékrészben. Félidőre aztán eltüntette hátrányát a hispán alakulat, a nagyszünet után pedig ellenállhatatlan játékkal lepték meg vendéglátóikat. Lényegében tökéletesen játszott ekkor a Valencia, a két mozgékony center, Bojan Dubljevics (26/12 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés, 14/10 mezőnyből, 4/4 tripla) és Justin Doellman (17/6 pont) kiváló játékára alapozva 28-12-re nyerték ezt a negyedet, ezzel pedig el is dőlt a mérkőzés.

A következő forduló programja:
Valencia Basket Club - Unics Kazany 
Stelmet Zielona Gora - Telenet Oostende 


P-csoport
Besiktas Integral Forex (TUR, 3-2) – Lietuvos Rytas (LTU, 3-2) 63-84
A P-csoportban is alakul egy elképesztően izgalmas utolsó forduló, amely után mind a négy csapat holtversenyben is állhat akár. A Lietuvos Rytas idegenbeli győzelmével teremtette meg ennek az esélyét, ráadásul az egymás elleni összevetésben is jobbak a Besiktasnál. Jövő heti győzelme esetén mindkét csapat továbbjut majd, a törökök számára viszont nem túl jó előjel ez a mérkőzés, hiszen 3-0-s kezdésük után másodszor is elbuktak saját közönségük előtt. A 13-0-s második félidei roham alapozta meg a sikert a vilniusiak számára, amely után fokozatosan növelték előnyüket, a különbség olykor már a 30 pontot is ostromolta. Juan Palacios (22 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 14/10 mezőnyből) remeklése volt a kulcs a Rytas számára, míg a Besiktason a dupla-duplázó Doron Perkins (17/6 pont, 11 lepattanó) sem tudott segíteni.

Cedevita Zagreb (CRO, 2-3) – CAI Zaragoza (ESP, 2-3) 74-77
Harmadik hazai meccsén is kikapott a Cedevita, érdekes módon mégis versenyben vannak még a horvátok. Különösen fájó lehet ez a vereség számukra, hiszen utolsó másodperces triplával kapituláltak a Zaragoza ellen, ráadásul korábbi játékosuk, a zágrábi születésű Damjan Rudez (9/9 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, jobbra a képen) végezte ki őket. 40 percen keresztül egymásnak adták át a vezetést a csapatok, hallatlanul izgalmasan alakult a derbi, egyik fél sem vezetett 6 pontnál nagyobb különbséggel. Az utolsó szó aztán a spanyoloké lett, 71-66-nál még a Cedevita tűnt befutónak, ám visszaküzdötték magukat a vendégek, majd jött a már említett Rudez-tripla. Ezen a kiegyenlített, nem túl pontgazdag meccsen nem született kimagasló egyéni teljesítmény, a legeredményesebb a hazaiaktól Juszuf Nurkics (18 pont, 3 blokk, 11/8 mezőnyből) lett.

A következő forduló programja:
Lietuvos Rytas - Cedevita Zagreb
CAI Zaragoza - Besiktas Integral Forex


A forduló MVP-je:
Vladimir Golubovics (28 pont, 17 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 7 kiharcolt fault, 1 blokk, 15/12 mezőnyből, 51 index pont – TED Ankara)


A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 29 Michael Jenkins (FoxTown Cantu), Esteban Batista (Pinar Karsiyaka)
Lepattanó: 17 Vladimir Golubovics (TED Ankara)
Gólpassz: 13 Marko Marinovics (Radnicski)
Labdaszerzés: 4Omar Thomas (Dinamo Sassari), Uri Kokia (Maccabi Haifa), Reggie Redding (Alba Berlin), Bojan Dubljevics (Valencia)
Blokk: 3Adrian Uter (FoxTown Cantu), Jan Vojukasz (Unics Kazany)

A csoportok állása:

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus