Eurocup Top 32, 6. forduló: Továbbjutottak az Alba Fehérvár korábbi ellenfelei

Az Eurocup sorozat második csoportkörének hatodik fordulója után kialakult a nyolcaddöntő mezőnye. Az Alba Fehérvár korábbi csoportellenfelei, a Nyizsnyij Novgorod, az Ankara és a Himik Juzsnyij innen is továbbjutottak. A Himki Moszkva veretlenül zárt, végig pályaelőnyben játszhat a folytatásban. Elképesztően erős a mezőny, a nyolc Euroligából érkező csapatból négy is kiesett, többen pedig csak drámai küzdelmek után érték el céljukat. Jöjjenek a részletek!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

I-csoport
Ratiopharm Ulm (GER, 3-3) – FoxTown Cantu (ITA, 3-3) 77-85
Kis híján sikerült a csoda a Cantunak, ehhez 9 ponttal kellett volna győzniük az olaszoknak Ulmban, egyetlen ponton múlt, hogy ez mégsem sikerült. A vendégek az elejétől a végéig vezettek, az első félidőben kétszer is 16 pontra növelték előnyüket (9-25, 23-39). A második félidőben szinte végig a kritikus, 9 pontos határon ingadozott a különbség, így volt ez a végjátékban is, ahol végül az egyébként jól termelő Maarten Leunen (20/18 pont, 9/6 tripla) lett a negatív hős. 11 pontos vezetésnél az amerikai kilencedik triplakísérlete kimaradt, az ellentámadásból egy nagyon buta fault után Cameron Long (12/3 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) duplája után még egy büntetőt is értékesíthetett. Az utolsó támadásnál Leunen újabb kísérletét Matt Howard (14 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) blokkolta, így végül ha nagy nehezen is, de kikaparta az Ulm a továbbjutást. Több remek egyéni teljesítmény is akadt mindkét oldalon, az említetteken túl a germánoknál Daniel Theis (15 pont, 12 lepattanó) és Edgar Sosa (22/12 pont, 5 gólpassz), míg a Cantuban Joe Ragland (15/6 pont, 10 gólpassz) villogott.

JSF Nanterre (FRA, 4-2) – Pinar Karsiyaka Izmir (TUR, 2-4) 76-57
Az Ulmmal szemben a Nanterre nem bízott semmit a véletlenre, hazai pályán nagyon simán győzte le a Pinar Karsiyakát, így biztosította csoportelsőségét, valamint véget vetett a törökök nyolcaddöntős álmainak is. A mérkőzésen semmi különös nem történt, az első negyed végi 14-2-es roham után 27-14-re léptek meg a gallok, előnyüket biztosan őrizték, sőt, ezt még növelni is tudták, így a végére kialakult a legnagyobb különbség, egy híján 20 ponttal nyert a Nanterre. A vendégek nem tudtak élni egyik fő fegyverükkel, mindössze 16%-kal értékesítették tripláikat (19/3), ezzel ki is lett húzva a méregfoguk, esélyük sem volt a fordításra. 11 pontnál többet egy játékos sem szerzett a mezőnyben, de a franciáknál többen is jókor szóltak hozzá a találkozóhoz, ez szintén döntő volt.

J-csoport
BCM Gravelines Dunkerque (FRA, 2-4) – Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR, 4-2) 86-72
Tét nélküli meccsen fogadta a Gravelines az Ankarát, a házigazdák már elbúcsúztak a folytatás esélyétől, a törökök pedig múlt héten már biztosították csoportgyőzelmüket. Ennek megfelelően a vendégek inkább pihentették legjobbjaikat, Clay Tuckert és Vanja Plisznicset például egyáltalán nem is szerepeltették, Vladimir Golubovics (14 pont, 6 lepattanó) pedig a megszokottnál kevesebb játszott. Végeredményben a franciák a második negyedtől hol kisebb, hol nagyobb fórral vezettek, simán hozták ezt a mérkőzést, szépen búcsúztak közönségüktől. Ousmane Camara (22 pont, 6 lepattanó, 11/9 mezőnyből) volt a mezőny legjobbja, a vendégektől pedig Berkay Candan (17/9 pont, 6 lepattanó) meghálálta a bizalmat.

Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA, 3-3) – Brose Baskets Bamberg (GER, 3-3) 102-84
Elképesztő hajrával harcolta ki a továbbjutást a Sassari a Bamberg kárára a Top32 küzdelmeit lezáró találkozón. Az egymás elleni eredmény miatt ehhez legalább 12 ponttal kellett nyerniük a szárdoknak a német bajnok ellen, nagyon nehéz feladat előtt álltak tehát. Sokáig nem is tűnt úgy, hogy ezt meg tudják oldani, három negyed után még csak szűk, 73-71-es előnyben voltak. A záró felvonást aztán triplaparádéval kezdték a házigazdák, 6 kísérletükből 5 a helyén landolt, ezáltal 15-1-es rohanást produkáltak. Átlépte a 12 pontos határt a különbség mértéke, ettől felszabadultan játszott a Sassari, a németek pedig idegessé, kapkodóvá váltak. Összességében 18 hárompontost süllyesztettek el a mérkőzésen a szardíniaiak játékosai, ráadásul ezt nagyon jó százalékkal is tették (32/18, 56%). A forduló MVP-jének választott Caleb Green (32/9 pont, 6 lepattanó, 9 kiharcolt fault, jobbra a képen), Drake Diener (23/18 pont, 4 gólpassz, 7/6 tripla) és Travis Diener (14/12 pont, 7 gólpassz, 6/4 tripla) alaposan kivették a részüket ebből a produkcióból és a csodával határos győzelemből. Meglepetésre búcsúzott tehát a jó erőkből álló Bamberg, erről D’or Fischer (20 pont, 6 lepattanó, 12/8 mezőnyből) és Anton Gavel (18/3 pont, 4 gólpassz) tehettek legkevésbé.

K-csoport
Maccabi Haifa Bazan (ISR, 2-4) – Himki Moszkva (RUS, 6-0) 66-86
A Maccabi Haifának győznie kellett volna a továbbjutáshoz, ez a tény azonban nem túlzottan hatotta meg a Himki játékosait. Az oroszok 15 meccsesre nyújtották győzelmi rekordsorozatukat, illetve elérték, hogy a hátralévő párharcaikban – a döntőt is beleértve – ők élvezzék a hazai pálya előnyét, hiszen 6-0-s mérleget egyetlen más csapat sem tudott felmutatni a mezőnyben. Félelmetes játékkal rukkoltak elő ismét a moszkvaiak, 34 pontot szereztek az első negyedben, a másodikban pedig mindössze 10-et engedélyeztek az izraelieknek. Így mindkét játékrészt fölényesen megnyerték, félidőben pedig már 56-28-ra vezettek, eldöntöttek minden lényegi kérdést. Szergej Monya (17/15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 8/5 tripla, balra a képen) nagyon megszórta kintről a hazaiakat, de Petteri Koponen (19/9 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 9/7 mezőnyből) is átlag felettien pontos volt. A Maccabiból Dragan Yivzori (19/9 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Brian Randle (15 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) emelkedtek ki, mindhiába.
    
Montepaschi Siena (ITA, 2-4) – CEZ Basketball Nymburk (CZE, 2-4) 86-84
A Maccabi Haifa veresége miatt a Nymburk számára a nyolcaddöntőhöz elég volt az is, hogy 8 vagy annál kevesebb ponttal kapjon ki Sienában. Ez ha nem is könnyedén, de végül összejött  a cseh rekordbajnoknak, nagy végjátékot kellett produkálniuk mindehhez. A mérkőzést szinte végig az egyébként leszereplő házigazdák tartották kézben, a félidő előtti 14-0-s futásukkal pedig nagy előnyt sikerült kialakítaniuk. Kevesebb mint 3 perccel a vége előtt még mindig 84-74 állt az eredményjelzőn, a hátralévő időben viszont a védekezésüket összekapó csehek már nem engedtek mezőnykosarat ellenfelüknek, 10-2-vel fejezték be a meccset, így összejött számukra a győzelemmel felérő vereség. A Himki mögötti hármas holtversenyből a pontarány miatt a Nymburk jött ki legjobban, harmadik lett a Siena, negyedik pedig a Haifa. Radoslav Rancik (20/9 pont, 6 lepattanó) és Rasid Mahalbasic (15 pont, 3 gólpassz) főszerepet vállaltak a vendégek sikeréből, míg Erick Green (24/6 pont, 3 labdaszerzés) és Spencer Nelson (15 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 6/6 dupla) a Siena győzelméért tettek meg mindent.

L-csoport
Panioniosz Athén (GRE, 0-6) – Bilbao Basket (ESP, 3-3) 84-88
Abszolút tét nélküli meccset játszott egymással a Panioniosz és a Bilbao, mindkét csapat búcsúzni kényszerül a folytatástól. A görögök ezúttal sem tudták begyűjteni becsületgyőzelmüket, így a mezőnyben egyedüliként nyeretlenül zártak. A négy pontos különbség a végeredményben csalóka lehet, nem volt esélye az athéniaknak a győzelemre. 13-0-s meccs eleji rohamával vette kézbe a meccs irányítását a Bilbao, de ekkor még el tudta állítani a vérzést a Panioniosz. A folytatásban aztán a kinti dobásaikhoz fordultak a baszkok, a harmadik negyedben hat ilyen távolijuk be is esett, így nagyra nyílt az olló, 62-80 után pedig csak kozmetikázni tudtak már a hellének. Antanas Kavaliauskas (13 pont, 6 lepattanó) volt a Bilbao legjobbja, a mezőny legeredményesebbje pedig a Debrecenben is megfordult Kevin Langford (17/3 pont) lett.

Crvena Zvezda Telekom Belgrád (SRB, 4-2) – Nyizsnyij Novgorod (RUS, 5-1) 74-78
Egy nagyon jó ki-ki meccsen szerezte meg a csoportelsőséget a Nyizsnyij Novgorod, az oroszok bravúrt elérve nyertek Belgrádban a Crvena Zvezda ellen. Az első negyedben az oroszok, a másodikban viszont a szerbek voltak fölényben, ezt követően azonban már végig szorosan alakult az állás, egyik csapat sem tudta leszakítani a másikat. Az utolsó másodpercekben is folytatódott ez a tendencia, mely a két, kiváló napot kifogó játékos, Charles Jenkins (25/9 pont) és Szemen Antonov (20/6 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) különcsatája is volt egyben. A végén aztán úgy alakult, hogy az orosz örülhetett, aki 1,3 másodperccel a vége előtt elsüllyesztette a győztes duplát. A maradék időben eladta a labdát a Zvezda, amiből még egy kosár is szültett. Drámai körülmények között elszenvedte tehát első hazai vereségét a piros-fehér alakulat, akik a második helyen mehetnek tovább, majd az egyenes kieséses szakaszban kiderül (a Lietuvos Rytas ellen), hogy nagy árat kell-e ezért fizetniük.

M-csoport
Banvit Bandirma (TUR, 3-3) – Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR, 4-2) 93-79
A Banvit teljesítette az utolsó fordulóban a ráeső feladatot ami a továbbjutáshoz szükséges volt, azaz magabiztosan legyőzte a csoportot már múlt héten megnyerő Hapoel Jeruzsálemet. Már az elején kontrollja alá vonta a mérkőzést a török listavezető, kétszámjegyű előnyt épített fel, amit már nem is adott ki a kezéből. Többször is visszajött 6 pontos különbségre ugyan a vendéggárda, ám ennél közelebb egyszer sem jutott, így biztosan húzta be a győzelmet a Banvit. Chuck Davis nélkül is sikerült mindez, E.J. Rowland (20/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 12/8 mezőnyből) és Keith Simmons (21/9 pont, 8/6 mezőnyből) tudták pótolni az így kieső pontokat. A Hapoelben Arciom Parahuszki (16 pont, 9 lepattanó, 4 blokk) volt kimagasló a palánkok alatt. Hiába aratott azonban győzelmet a Banvit, mint utólag kiderült a Kijev lebirkózta az Olimpiját, így az ukránok jutottak tovább.

Union Olimpija Ljubljana (SLO, 1-5) – Budivelnik Kijev (UKR, 4-2) 83-87
Megmenekült a Kijev, szoros végjáték után húzták be az ukránok a meccset a Stozice Arenában. Ahhoz képest, hogy a Ljubljana számára már semmilyen tétje nem volt a találkozónak, nagyon jó mentalitással álltak a találkozóhoz a házigazdák. Az első félidő egyértelműen a Budivelniké volt, végig vezettek ekkor észak-keleti szomszédjaink. Fordulás után aztán kiegyenlítettebbé vált a találkozó, az Olimpija állandó nyomás alatt tartotta a vendégeket. Ők azonban elbírták mindezt, a végén sem remegett meg a kezük, ez pedig nyolcaddöntőt ért számukra. Jobbnál jobb teljesítményeket fedezhetünk fel a két csapatban, a teljesség igénye nélkül Deividas Gailius (21/3 pont, 10 lepattanó), Dino Muric (13 pont, 14 lepattanó) illetve a másik oldalon Darjus Lavrinovic (18/6 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) és DaJuan Summers (17/6 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) is kiválóan játszott.

N-csoport
Himik Juzsnyij (UKR, 3-3) – Strasbourg IG Basket (FRA, 2-4) 74-63
A legjobb 16-ba kerüléshez a Juzsnyijnak és a Strasbourgnak is nyernie kellett volna, illetve ezen túl szurkolnia az Alba Berlinnek a másik meccsen. Ki-ki meccs volt ez tehát a javából, ennek megfelelően érződött is a tét mindkét csapaton. Nagyon nem ment a házigazdáknak, nem találták a ritmust, viszont az első negyedben 7 labdaeladást is kikényszerítettek a franciákból, így 12-8-as előnnyel vészelték át az első tízpercet. A folytatásban aztán mindkét gárda kellően bemelegedett, de ebből is az ukránok jöttek ki jobban, 45-32-nél 10 pont fölé nőtt a különbség, ahonnét már nem volt visszaút az enervált galloknak. Jamal Shuler (16/3 pont, 5 lepattanó) és Romeo Travis (14/3 pont, 6 lepattanó) vezették a Kijevet, a vendégeknek pedig még Romain Duport (18 pont, 6 lepattanó, 8/8 mezőnyből) 100%-os mezőnyözése is kevés volt.

Alba Berlin (GER, 5-1) – Radnicski Kragujevac (SRB, 2-4) 92-83
Jól imádkoztak a Juzsnyij drukkerei és játékosai, hiszen a Radnicskinek nem sikerült a bravúr Németországban, így az ukránok jutottak tovább. Pedig a szerbeknek a saját kezükben volt a sorsuk, a Budivelnik és a Strasbourg ellen is jobbak voltak, így győzelmük esetén mindenképp ők jutottak volna tovább. Erre azonban szemernyi esélyük sem nagyon volt, hiába volt tétnélküli a csoportelső berliniek számára a mérkőzés, hazai pályán mégsem „tudtak” kikapni. Utoljára 17-18-nál, egy 8-0-s széria után vezetett a Radnicski, innentől végig kézben tartotta a meccset a germán alakulat, felzárkózni sem nagyon tudtak a vendégek. David Logan (23/6 pont, 13/9 mezőnyből) a tőle korábban megszokott energikus játékát hozta, több pontot dobott, mint ahány percet a pályán töltött. Reggie Reddingről (17/3 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) szintén csak felsőfokban beszélhetünk, míg a túloldalon a klasszis irányítóról, Marko Marinovicsról (19/9 pont, 10 gólpassz) mondható el ugyanez.

O-csoport
Valencia Basket Club (ESP, 3-3) – Unics Kazany (RUS, 5-1) 73-76
Az O-csoport két kiemelkedő tudású csapata, a Valencia és a Kazany mérkőzött meg a csoportelsőségért. A Valenciának ehhez nyolc pontos, vagy annál nagyobb arányú sikerre lett volna szüksége, minden más esetben az oroszok a kvartett befutói. A mérkőzés úgy indult, hogy kiütéses különbség is kialakulhat, de nem a hazaiak, hanem a vendégek javára. Fojtogató védekezés és halálpontos támadás jellemezte ekkor a Kazanyt, a 15-36-os állás sokkolta a spanyolokat. A Valencia azonban szépen magára talált, folyamatosan tüntette el hátrányát, 65-62-nél pedig már a vezetést is megszerezte. Andrew Goudelock (25 pont, 3 gólpassz, jobbra a képen) vezérletével azonban kulcsfontosságú kosarakat szerzett a keleti csapat, így nem nőtt 8 pont közelébe a különbség. A végjátékban világossá vált, hogy egyedül a hosszabbítás segíthet a hazaiakon, ezért – többek között szándékosan elrontott büntetővel – mindent meg is tettek. De nemcsak ők, hanem a vendégek is, akik ahelyett, hogy lepörgették volna az időt zsákoltak egyet, így a Bojan Dubljevics (20 pont, 12 lepattanó) vezette Valenciának volt még egy dobása. Ez azonban kimaradt, így a hispánok nagy pechjére a másik orosz fellegvár, a Himki Moszkva következik számukra a folytatásban. 

Stelmet Zielona Gora (POL, 1-5) – Telenet Oostende (BEL, 3-3) 80-84
Felszabadult játékkal remek meccset vívott egymással a két korábban már kiesett csapat, a Zielona Gora és az Oostende. Mindkét csapat igyekezett maximálisan kiszolgálni a lelkes közönséget, ez pedig sikerült is nekik. A meccs nagyon szorosan alakult, jobbára a vendégek vezettek, de előnyük nem volt több 1-2 kosárnyinál. A végére azonban az állandó kapaszkodás, az eredmény kergetése felőrölte a lengyeleket, így elmaradt a fordítás és a vendégek búcsúztak szebben az Eurocup 2013/14-es idényétől. Dusan Djordjevics (15/9 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) és Gregory Echenique (13 pont, 8 lepattanó) voltak az Oostende legjobbjai.

P-csoport
Lietuvos Rytas (LTU, 4-2) – Cedevita Zagreb (CRO, 2-4) 75-74
Egyértelműen a Cedevita Zagrebé a „legszerencsétlenebb csapat” titulus, a horvátok ugyanis négy vereségüket összesen 7 pont különbséggel (!!!) szenvedték el, a Lietuvos Rytas ellen például mindkétszer egy ponttal kapituláltak. Pedig egy esetleges fordított végkimenetel a Cedevita továbbjutását jelentette volna, de a kosárlabdában nincs „ha”. A vilniusiak is megdolgoztak a sikerért, teljesen megérdemelten jutottak tovább. A horvátok jobb kezdését (4-11) szépen lassan ellensúlyozni tudták, 11-0-s futásukkal pedig már jelentősnek mondható előnybe kerültek (33-19). A zágrábiak azonban nem adták olcsón a győzelmet, visszaküzdötték magukat a meccsbe. A negyedik negyedben kosárra kosár volt a válasz, a végén pedig Renaldas Seibutis (15 pont, 3 gólpassz, balra a képen) hibátlan büntetőzésével biztosították sikerüket a litvánok, miközben a Cedevita két győzelmi esélyt is elszalasztott, még legjobbjuk, Nolan Smith (17/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) keze is megremegett ezekben a pillanatokban. A Rytas tehát nyert és továbbjutott, ráadásul első helyen a Besiktas elleni múlt heti kiütéses győzelmüknek köszönhetően.

CAI Zaragoza (ESP, 2-4) – Besiktas Integral Forex (TUR, 4-2) 77-79
A csoport másik meccséhez hasonlóan a Zaragoza-Besiktas ütközet sem volt egy mindennapi csata, mindkét csapat nagyon akarta a továbbjutást. A meccs képében is hasonlóságok fedezhetők fel, itt a törökök kezdtek sokkal jobban (7-17), az első negyedet 21-9-re nyerték, 13-4-es villámgyors rohamuknak köszönhetően viszont fordítottak a vendéglátók (33-29). Innentől már kéz a kézben haladtak a csapatok a végső dudaszóig, ami előtt 6 másodperccel, döntetlen állásnál Muratcan Güler (10 pont, 6 lepattanó) zsákolt vissza egy támadólepattanót, ezzel megnyerve a törököknek a meccset. Chris Lofton (25/12 pont) és Doron Perkins (13/3 pont, 6 lepattanó, 5 labdaszerzés, 3 gólpassz) voltak a Besiktas nyerőemberei, míg a Zaragozában Viktor Sanikidze (25/9 pont, 8 lepattanó, 10/8 mezőnyből) tündökölt.

A forduló MVP-je:
Caleb Green (32/9 pont, 6 lepattanó, 1 gólpassz, 9 kiharcolt fault, 34 index pont – Dinamo Sassari)


A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 32 Caleb Green (Dinamo Sassari)
Lepattanó: 12 Bojan Dubljevics (Valencia), Daniel Theis (Ratiopharm Ulm)
Gólpassz: 10 Marko Marinovics (Radnicski), Joe Ragland (FoxTown Cantu)
Labdaszerzés: 5 Doron Perkins (Besiktas), Abdou Mbaye (BCM Gravelines)
Blokk: 4 Arciom Parahuszki (Hapoel Jeruzsálem)

A csoportok végeredménye:

A nyolcaddöntő párosításai:

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus