Euroliga: 21 győztes meccs után kapott ki otthon a Real!

Ismét bebizonyosodott, hogy az Euroligában minden megtörténhet, több nagy meglepetés is született a hetedik forduló csütörtöki játéknapján. A Kazany a Real Madrid otthonában aratott bravúros diadalt, a Laboral kiütéssel vette el az Olympiakosz veretlenségét, az ALBA Berlin pedig ezúttal győztesen jött ki a Malaga elleni thrillerből. A CSZKA Moszkva újabb üzenetet küldött a Maccabi fölényes legyőzésével, a Crvena Zvezda és a Fenerbahce pedig érvényesítették a papírformát. Jöjjenek az újabb mozgalmas játéknap részletei!

Alapszakasz, 7. forduló

A-csoport

Real Madrid (spanyol, 5-2) – UNICS Kazany (orosz, 3-4) 75-85

A szezon eddigi legnagyobb meglepetését okozta a Kazany azzal, amire a teljes tavalyi szezonban, illetve összességében 21 meccse nem volt példa, azaz saját pályáján megverte a Real Madridot. Rudy Fernandez a kispadra leült már ugyan, de még nem lépett pályára, ám ez sem magyarázza a Real újabb nyögvenyelős teljesítményét, amely kellemetlen vereséggel is párosult ezúttal. Jevgenyij Pasutyin fel tudta rázni régi-új csapatát, erre az eredményre mindenki felkapja a fejét, és cseppet sem mellesleg újra komolyan kell számolni a tatárföldiekkel a Top 16-ba jutás szempontjából. D’or Fischer (25 pont, 8 lepattanó, 5 blokk, 17/11 mezőnyből) rá tudott tenni múlt heti teljesítményére még egy lapáttal, és talán élete meccsét játszva szomorította volt csapatát. Curtis Jerrells (23/15 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 7/5 tripla) is legjobb meccsét játszotta eddig Kazany mezben, a két amerikai összesen 64 index pontot hozott össze, oroszlánrészt vállalva csapatuk győzelméből.

Fischer már a legelején dominált, az első hat percben 12 pontot szerzett, a folytatásban pedig az eredményesség mellett hatalmas blokkokkal is demoralizálta a Realt. A 21-12-es vendégvezetésből még felállt a madridi gárda, egy 10-0-s roham után pedig már ők vezettek 37-28-ra. Több puskapor azonban nem volt a hazaiaknál, hiszen a második félidőben már végig a Kazany vezetett. A meccs második felében Jerrells gyógyszere gurult el, sorra dobta a triplákat, így megnyugtató előnyhöz jutott csapata, amit jó védekezésekkel sikerült is megtartani, hiszen hiányzott az átütőerő a Realból.

A Real Madrid legjobb dobói: Rodriguez 12/9, Nocioni 11/3, Ayon 10
A Kazany legjobb dobói: Fischer 25, Jerrells 23/15, Langford 14, White 11/3

 

B-csoport

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 4-3) – CSZKA Moszkva (orosz, 7-0) 61-84

Alaposan visszavágott a tavalyi elődöntőben elszenvedett vereségéért a CSZKA Moszkva a Maccabinak, a második egymás elleni meccsen is leiskolázta az orosz sztárcsapat a nagy riválisát, és továbbra is őrzi veretlenségét. Ráadásul Milos Teodoszics az előzetes hírekkel ellentétben mégsem tért vissza sérüléséből, ám legnagyobb ásza nélkül is ellenállhatatlan volt a CSZKA gépezete. Elsősorban a nagyszerű védekezés alapozta meg a vendégek sikerét, minden pontért alaposan meg kellett küzdenie a Maccabinak. Támadásban egyébként sem voltak valami kreatívak az izraeliek, Jeremy Pargot pedig úgy néz ki, hogy jobban ismeri volt csapata, mint fordítva, hiszen ezúttal sem ment az amerikainak, 7 pontját 10/2-es mezőnyözéssel hozta össze, indexmutatója pedig -1 lett végül.

A moszkvaiaknál nem volt gond a csapat mellett az egyéni teljesítményekkel sem, Szasa Kaun (15 pont, 10 lepattanó), Sonny Weems (19/12 pont), Andrej Voroncevics (13/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), de tulajdonképpen a teljes vendégcsapat nagyszerű volt. Egyetlen másodpercre sem vezetett a Maccabi, 15-4-es kezdéssel adta meg a meccs alaphangját a CSZKA, a hajrában pedig minden szinten lenullázták a moszkvaiak a hazaiakat, így nagy különbség alakult ki a végeredményben is.

A Maccabi legjobb dobói: Smith 14/9, Landesberg 12, Haynes 11/6
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Weems 19/12, Kaun 15, De Colo 13/3, Voroncevics 13/3, Jackson 10/6

 

ALBA Berlin (német, 3-4) – Unicaja Malaga (spanyol, 4-3) 79-78

Visszaadta a sors az ALBA Berlinnek, amit elvett tőlük Malagában a spanyolok ellen, hiszen ezúttal az ő javukra döntött egy utolsó másodperces kosár. A második negyed közepén, 31-31 után került fölénybe a Malaga, innentől egészen a negyedik negyed közepéig 5-10 pontos előnyben voltak a hispánok. Ekkor azonban minden energiáját mozgósította a Berlin, és egy 14-2-es rohammal fordítottak. Természetesen volt még bőven fordulat a mérkőzésben, nem hagyta elúszni a meccset az Unicaja, kosárra kosár volt a válasz, 77 pontnál pedig Fran Vazquez két büntetőjével egyenlő volt az állás 26 másodperccel a vége előtt. Jól védekezett a Malaga, a támadás végén nem tudta bedobni alapvonalról a labdát Cliff Hammonds, az eladott labda után pedig akaratlanul is faultoltak a hazaiak. Ebből viszont nagyon jól jöttek ki a németek, hiszen Jayson Granger csak a második büntetőjét dobta be. Így még időt is kérhetett Szasa Obradovics mester, a kiválóan játszó Reggie Redding (17/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) pedig nagyszerűen oldotta meg feladatát, hiszen Carlos Suarezt nagyon elküldte egy testcsellel, a betörés végén pedig Fran Vazquez felett sikerült feltenni a meccsnyerő ziccert 0,2 másodperccel a vége előtt.

Maximálisan rászolgált a győzelemre az ALBA, melynek hatalmas értéke van, könnyen lehet, hogy továbbjutást ér majd a berlinieknek ez a siker.

Az ALBA Berlin legjobb dobói: Redding 17/3, Renfroe 12/6, McLean 12, Radosevic 11
A Malaga legjobb dobói: Toolson 15/6, Vasziliadisz 15/9

 

C-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 5-2) – PGE Turow (lengyel, 1-6) 89-74

Nem okozott gondot a Fenerbahce számára a Turow legyőzése, az első negyedben le is rendezett minden lényegi kérdést a török bajnok. Öt perc alatt dőlt el a meccs, 19-2-vel nyitott a Fener, így a folytatásban már nem sok érdemi történésről tudunk beszámolni. A hazaiak hétről hétre jobb formában játszanak, kezd a helyére kerülni ennek a szinte teljesen új keretnek minden darabkája. Andrew Goudelock (21/9 pont, 4 lepattanó) és Nemanja Bjelica (16/6 pont, 10 lepattanó) ismét nagyon jók voltak, ők minden meccsen hozzák magukat, talán a két legbiztosabb pontként Zseljko Obradovics csapatában. Jan Vesely (10 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) sem vesztegeti idejét a parketten, ezúttal 19 perc alatt tudott nagyon hasznos lenni, vele szemben több kérdőjel is felmerült leigazolásakor, ezek azonban kiegyenesedni látszanak. A török keret mind a 12 tagja lehetőséget kapott, a fiatalok is belekóstolhattak az Euroliga légkörébe.

A Fenerbahce legjobb dobói: Goudelock 21/9, Bjelica 16/6, Hickman 11/3, Vesely 10
A Turow legjobb dobói: Moldoveanu 16/12, Jaramaz 15/6, Wright 11, Chylinski 10/6

 

D-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 4-3) – Neptunas Klaipeda (litván, 3-4) 79-62

Egy negyedet bírt Belgrádban a Neptunas, Boban Marjanovics (24 pont, 12 lepattanó, 13/11 mezőnyből) és Jaka Blazic (19/9 pont, 8 lepattanó) párosa a nagyszünet után kivégezte a litván csapatot. Úgy kezdett a Zvezda, ahogy a Kombank Arena fanatikus közönsége előtt kell, a második negyed felénél Luka Mitrovics zsákolásával már 33-18-ra vezettek a szerbek. Ekkor azonban váratlanul megtorpantak a hazaiak, jó öt percig nem szereztek pontot, a Neptunas játékosainak viszont elkezdtek beesni a tripláik. Négy távoli is ült, így egy 19-0-s rohamot repesztettek a litvánok, amivel megfordították a meccset a negyed végére (33-37).

A szünetben alaposan átbeszélhették a dolgokat a Zvezda öltözőjében, hiszen fordulás után nyoma sem volt az első félidei sokknak, ugyanolyan tudatosan, agresszíven kosaraztak a folytatásban a hazaiak, mint a meccs kezdetén. Elkezdték tömni labdákkal a palánk alatt Marjanovicsot, aki tarthatatlan volt ezúttal is, rövid idő alatt 10 pontot termelt, valamint Blazic is bevarázsolt két triplát, amivel ismét kétszámjegyű különbség alakult ki (49-39). A Neptunas már nem tudott újítani, egyedül Deividas Gailius (18/12 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) jutott 10 pont fölé a litvánok közül, így nem lehetett megszorítani az ismét belelendülő, több lábon álló Zvezdát. A szerbeknek még az is belefért, hogy Marcus Williams mindössze 2 pontot szerzett és eladott 5 labdát, szinte csak 7 gólpassza szerepel a pozitív oldalon a statisztikában. A Zvezda egymás elleni összevetésben is jobb lett a Neptunasnál, így hatalmas lépést tett a továbbjutás és a csoport második helye felé.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Marjanovics 24, Blazic 19/9, Mitrovics 12, Jenkins 10/6
A Neptunas legjobb dobója: Gailius 18/12

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 3-4) – Olympiakosz (görög, 6-1) 89-70

Veretlenül érkezett, ám egy hatalmas pofonnal távozott az Olympiakosz Vitoriából, miután a hazaiak nagy verést mértek a már múlt héten továbbjutott görögökre. Várható volt, hogy a sok szoros meccsen aratott győzelem után egyszer fordítva alakul majd a végjáték az Olympiakosz számára, ez a különbség és főleg a játék képe viszont nagy meglepetés. A baszkok végig vezettek a mérkőzésen, a második félidőben pedig már állandósul a 15-20 pont körüli különbség.

Beharangozó írásunkban arról írtunk, hogy a hazaiaknak muszáj lesz lelassítaniuk Vaszilisz Szpanuliszt (27/3 pont, 12/8 mezőnyből), ha nyerni akarnak. Nos, ez nem valósult meg, viszont a görög klasszis egyedül talán Bryant Dunstonra (12 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) számíthatott, csapata többi tagja terített betli volt, így pedig nem lehet nyerni, főleg idegenben. A hazaiaknál viszont hemzsegtek a jobbnál jobb teljesítmények, Thomas Huertel (18/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó), Tornike Shengelia (14 pont, 5 lepattanó) vagy éppen a hazai közönség előtt kiválóan bemutatkozó Mirza Begic (12 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) is ragyogóan teljesített.

Két mérföldkövet is ünnepelhettek a szurkolók ezen az estén, hiszen a Laboral átlépte a 25000 pontos határt az Euroligában, Szpanulisz pedig a 2500 pontot érte el, negyedikként a sorozat történetében. Nagy napja volt a Laboralnak, hiszen saját győzelmük mellett a Neptunas is kikapott, így újra továbbjutó helyen állnak, bizakodva tekinthetnek tehát a folytatás elé.
    
A Laboral Kutxa legjobb dobói: Huertel 18/3, Bertans 17/9, Shengelia 14, Begic 12, San Emeterio 12/3
Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 27/3, Dunston 12


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus