Euroliga: A Barcelona a CSZKA ellen javított

Hat, igen színvonalas meccsel zárult le az Euroliga alapszakasz-csoportkörének negyedik fordulója, s a játéknap csúcspontjaként a Barcelona megnyerte a CSZKA Moszkva elleni szuperrangadót, valamint a veretlen Fenerbahce Ülker nagy hajrával darálta be a Partizant Belgrádban. Jöjjenek az összefoglalók!

A-csoport:

FC Barcelona (spanyol, 2 - 2) - CSZKA Moszkva (orosz, 2 - 2) 79 - 70

Az igen hullámzó formát mutató és még egészségileg mindig nem 100 százalékos Juan Carlos Navarro, a sorozat történelmének legjobb pontszerzője vezette ki a kátyúból a katalán sztárgárdát, mely még most is Erazem Lorbek és Brad Oleson nélkül indult csatába.

A szintén vereség után érkező CSZKA némi meglepetésre nem igazán tudott reagálni a Barca harmadik negyedbeli futására és a hajrára már eldőlt a derbi.

A 20-at szóró Navarro és a 16 ponttal végző Huertas brillírozása jól mutatja, hogy elég gyengén működött ezen az estén az orosz bajnok periméter-védelme, ráadásul a 14 egységig jutó Micovon kívül senki sem hozott említhető produkciót a Messina-tanítványok közül, így ezzel az eredménnyel mindkét csapat 50 százalékon áll négy fordulót követően.

A Barcelona legjobb dobói: Navarro 20, Huertas 16, Tomic 13

A CSZKA legjobb dobói: Micov 14, Pargo 11, Teodoszics, Kaun, Hines 10-10

 

JSF Nanterre (francia, 2 - 2) - Budivelnik Kijev (ukrán, 1 - 3) 80 - 61

A francia bajnok gyorsan legyalulta egyébként jobb játékosokkal rendelkező ukrán riválisát és a Top 16-os remények szempontjából kritikusan fontos diadalt aratott saját közönsége előtt.

Az első negyedben 24-8-as futást produkált a 12 pontos, 7 gólpasszos Je'Kel Foster fűtötte francia had, félidőben pedig már 25-tel vezetett a Nanterre, mely nem kis meglepetésre már két győzelemmel áll és lépéselőnyben van a közvetlen vetélytársakhoz (Budivelnik, Partizan) képest.

A galloknál már ott volt a pályán a tavalyi bajnoki döntő MVP, David Lighty (5 pont, 3 lepattanó) is, de nem ő vitte a prímet, míg a kijevieknél Strelnieks és Summers mellé senki sem tudott most felnőni.

A Nanterre legjobb dobói: Daniels 14, Foster 12, D. Thomas 11

A Budivelnik legjobb dobói: Strelnieks, Summers 12-12, Downs, Drozdov 8-8

 

Partizan Belgrade (szerb, 1 - 3) - Fenerbahce Ülker (török, 4 - 0) 78 - 88

Az élete meccsét játszó Joffrey Lauvergne (20 pont, 10 lepattanó) vezette belgrádiak számára érett a meglepetés félidőben, nyolccal ment 20 perc után Dusko Vujosevics fiatal legénysége, de a harmadik etapban nagyon összeszedte magát Zseljko Obradovics veretlen alakulata és előbb fordított, majd a záró játékrész elején le is szakította ellenfelét, s a 26 pontos "személyes bosszúval" előálló Bojan Bogdanovic főszereplésével le is zárta a derbit a török sztárgárda.

A Partizan legjobb dobói: Lauvergne 20, Kinsey 18, Westermann 13

A Fenerbahce legjobb dobói: Boj. Bogdanovic 26, McCalebb 14, N. Bjelica 12

 

C-csoport:

Stelmet Zielona Gora (lengyel, 1 - 3) - Galatasaray (török, 2 - 2) 75 - 78

A tartalékos (Nate Jawai, Manu Markoishvili és Furkan Aldemir nélkül felálló) Galata nagyon fontos, de nehezen behúzott sikert aratott lengyel földön, méghozzá leginkább hajrábeli higgadt büntetőzésének köszönhetően. 20 másodperc sem volt már vissza, amikor a nem éppen biztoskezű ítélet végrehajtónak számító Pops Mensah-Bonsu (15 pont, 9 lepattanó) állt a vonalra egy egységnyi török vezetésnél és mindkét kísérletét értékesítette is, ezzel lépéshátrányba kerültek a maradék időben már javítani nem tudó hazaiak.

Az Ataman-tanítványok közül karrierje talán legjobbját nyújtotta Erwin Dudley (21 pont, 8 lepattanó), de mellette a 11-et szóró és 6 gólpasszt kiosztó Carlos Arroyót is dicsérnünk kell, míg a Zielona Gora a 17-17 pontos Walker, Zamojski párosra támaszkodhatott leginkább, ám mindketten kritikus helyzetben rontottak a hajrában, így elmaradt az újabb lengyel bravúr.

A Zielona Gora legjobb dobói: Walker, Zamojski 17-17, V. Dragicsevics 13

A Galatasaray legjobb dobói: Dudley 21, Mensah-Bonsu 15, Arroyo 11

 

Bayern München (német, 3 - 1) - Unicaja Malaga (spanyol, 2 - 2) 82 - 68

Újabb impresszív győzelmet aratott a Top 16-ba igyekvő német újonc, a már Ryan Toolsont (11 pont, 4 lepattanó) bevető, de Nik Caner-Medley hiányát igencsak megszenvedő Malaga sansztalan volt a bajoroknál idegenben. Malcolm Delaney (19 pont) az egyik legkellemesebb meglepetése az idei új Euroliga-légiósoknak, Nihad Djedovic (16 pont, 9 lepattanó) pedig sokkal kiegyensúlyozottabb, mint eddig valaha, ezen felül Robin Benzing (13 pont, 4 lepattanó) is kezdi azt a formát mutatni, melyet megszokhattunk tőle a német válogatott színeiben Dork Nowitzki válogatottbeli visszavonulása óta.

A Bayern legjobb dobói: Delaney 19, Djedovic 16, Benzing 13

A Malaga legjobb dobói: Granger 14, Calloway 12, Toolson 11

 

Montepaschi Siena (olasz, 0 - 4) - Olympiakosz (görög, 4 - 0) 62 - 70

A nyeretlen Siena maradt 0 százalékon, a veretlen címvédő pedig továbbra is makulátlan és gyakorlatilag fél lábbal már a Top 16-ban van. A nem saját csarnokában, hanem Firenzében euroligázó olasz bajnok korán kétszámjegyű hátrányba került, ám ezt követően tisztesen helyt tudott állni, még ha a bravúros diadalra esélye igazán nem is volt.

A 6 pontnál és 6 asszisztnál megálló Daniel Hackettet a legfontosabb pillanatokban kivette a játékból a görögök védelme, s elképesztő adat, hogy senki sem jutott el kétszámjegyű dobóteljesítményig a tavalyi bajnoknál, viszont tízen dobtak a helléneknél minimum 4 pontot.

A sérülésből felépülő új szerzemény, Mirza Begic (9 pont, 4 lepattanó, 4 blokk) 13 játékperce alatt is nyerőembernek bizonyult a píreusziaknál, a kiesés szélére sodródó Montepaschinál viszont továbbra sincsen senki, aki Hacketten kívül igazi húzóemberré lenne képes válni.

A Siena legjobb dobói: Rochestie, English 13-13, Hunter 6

Az Olympiakosz legjobb dobói: Dunston, Szpanulisz, Lojeski, Begic 9-9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus