Euroliga: A címvédőnél kellene helytállniuk Hangáéknak

Az ismét bukdácsoló Barcelonának ma a nagy formában lévő Fenerbahce otthonában van jelenése, most sem Hangáék az esélyesek. A CSZKA toronymagas favoritként fogadja a Bamberget, az Olympiakosz, a Himki és a Maccabi viszont egyaránt idegenbe látogat, egyiküknek sem lesz könnyű dolga.

Alapszakasz, 20. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 15-4) – Brose Bamberg (német, 7-12) (18.00)

A mai játéknap egyetlen „országos 1-es” mérkőzése a CSZKA Moszkva és a Bamberg összecsapása lesz, ennyire egyetlen másik párharcban sem ütnek el a mérkőző felek erőviszonyai. A hosszú évek óta regnáló német bajnok egyébként sem nyert még soha Moszkvában, és óriási szenzációt jelentene, ha ezt most meg tudná tenni. Főleg azután a nagy győzelem után, amit a CSZKA legutóbb a Panathinaikosz otthonában aratott. Az oroszok azon a meccsen ugyanis önmaguk és az egész mezőny felé bizonyították, hogy küzdeni is tudnak, képesek behúzni egy kevés pontot hozó rangadót is az egyik legfélelmetesebb hangulatú arénában, és nem csak akkor tudnak nyerni, ha minden sztárjuk csúcsformában játszik (már ha efelől akadt bárkinek is kétsége).

Fenerbahce Dogus (török, 13-6) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 7-12) (18.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Fenerbahce és a Barcelona mérkőzésén szintén a házigazda Fener az esélyes, ám akarunk hinni benne, hogy Hangáék képesek lehetnek megszorongatni a címvédőt. Ez az idei első találkozásuk alkalmával nem sikerült, illetve csak ideig-óráig, a második félidőben viszont hengerelt és végül 83-68-ra nyert a katalán fővárosban a Fener. A tavalyi bajnok ráadásul most is remek formában van, zsinórban négy győzelmet aratott az elmúlt hetekben, melyeknek köszönhetően odaért holtversenyben a második helyre. Ehhez a pozícióhoz pedig nyilván továbbra is ragaszkodna az Obradovics-legénység, így a Barcának most talán a szokásosnál is nehezebb dolga lesz. Pedig a már igencsak halványan pislákoló playoff-remények életben tartása a céljuk Hangáéknak, ehhez viszont most már sorozatban kellene nyerniük a meccseiket, köztük az ilyen rangadókat is, mint amilyen a mai. Nemes feladat ez, melyet ha netán sikerrel teljesítenének, úgy visszaadnák a hitet szurkolóik számára, hogy nem ment még el végérvényesen ez az Euroliga-szezonjuk (is).

Crvena Zvezda mts (szerb, 7-12) – Olympiakosz (görög, 13-6) (19.00)

A két, egymással nagy barátságban lévő piros-fehér csapat, a Crvena Zvezda és az Olympiakosz találkozójának sokkal inkább a görögök számára van nagyobb jelentősége. Az alapszakasz első harmadában a második, vagy holtversenyben többször az első helyet is kibérelő pireusziak nyakára ugyanis megérkezett a Fener, Real, Pana trió, így minden egyes további vereséggel lejjebb csúszhatnak a tabellán Szpanuliszék. A meccs favoritja egyébként is az Olympiakosz, ám ezt érvényesíteniük is kellene a legutóbbi két idegenbeli meccsüket 32 illetve 28 ponttal elbukó görögöknek, és ez tavaly sem volt nekik könnyű feladat a Kombank Arenában, abból az összecsapásból egy emlékezetes találkozó kerekedett, melyet hosszabbításban, Printezisz védjegyének számító kosarával nyert csak meg a tavalyi ezüstérmes. Remélhetőleg ebből a mai találkozóból is egy hasonlóan izgalmas mérkőzés alakul majd ki.

Valencia Basket (spanyol, 6-13) – Himki Moszkva (orosz, 11-8) (20.30, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A Valencia-Himki Moszkva derbinek is a vendégcsapat szempontjából van nagyobb tétje, hiszen az oroszok egészen jól állnak közvetlenül a többi sztárcsapat mögött. Shvedék a legutóbbi négy meccsükön aratott három győzelmükkel nemcsak a helyüket szilárdították meg a playoff-helyeken, hanem lehetővé tették saját maguk számára, hogy az alapszakasz utolsó harmadában még előkelőbb pozícióba is kerüljenek. A múlt heti, Olympiakosz ellen aratott óriási győzelmük (82-54) pedig lelki gátakat is átszakíthattak náluk, hiszen a topcsapatok ellen eddig nem sok babér termett számukra. Mindezek fényében nagyon fontos lenne nekik, hogy ezt a mai találkozót így vagy úgy, de behúzzák, hiszen ez tenné igazán értékessé számukra a görögök elleni bravúrjukat. Könnyű dolguk azonban biztosan nem lesz, sőt, a szoros végjáték is szinte garantált. A Valencia ugyanis sorra játssza a körömrágós meccseket, az utolsó öt találkozójukból négy 5 ponttal vagy annál kisebb különbséggel dőlt el, ráadásul jobbára az ő javukra (3-2), és például a Pana vagy a Barca is ott van a legyőzöttek listáján. A Himki tehát felkötheti a felkötni valót, elsősorban mentális szempontból ez is egy jó értékmérő mérkőzés lesz a számukra.

AX Armani Exchange Milano (olasz, 6-13) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 10-9) (20.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Maccabi két fő üldözője, a Malaga és a Baskonia tegnap egymással játszottak, így ahhoz, hogy visszaállítsák kétmeccses előnyüket az izraeliek a nyolcadik helyen, most nyerniük kellene Milánóban. Egyébként pont az Olimpia volt az a csapat, aki besegített az elmúlt két hétben a Maccabinak, hiszen a Malagát és a Baskoniát is legyőzték az olaszok, akik nagyjából rendezték is soraikat hullámvölgyeik után. Támadásban legalábbis biztosan, hiszen az utolsó öt meccsükön mindig eljutottak legalább 80 pontig. Ez pedig nem túl jó hír a Maccabi számára, akik az elmúlt időszakban egészen katasztrofálisan teljesítenek idegenben, mintha Tel-Avivtól távol elfelejtenének kosárlabdázni, amit jól mutat, hogy a legutóbbi öt idegenbeli meccsüket átlagban több mint 18 ponttal veszítették el. Ebben a mai párharcban tehát a Maccabi a jobb mérleggel bíró csapat, és kellene is nekik a győzelem, ám mégis vannak kétségeink afelől, hogy tudnak-e nyerni a divat fővárosában.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Panathinaikosz Superfoods – Zalgiris Kaunas 94-93 h.u.
Real Madrid – Anadolu Efes 87-68
Unicaja Malaga – Baskonia Vitoria Gasteiz 83-85

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus