Euroliga: A csoportelsőségről dönt(het) az El Clásico

A DIGI Sport jóvoltából a Real Madrid és a Barcelona rangadóján kívül a sorsdöntő Panathinaikosz-ALBA Berlin meccset is megnézhetjük ma.

 

 

Top 16, 13. forduló

E-csoport

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 7-5) – Galatasaray (török, 2-10) (20.05)

A forduló leginkább egyértelmű meccsének a Galatasaray tel-avivi vendégjátéka tűnik, hiszen óriási meglepetés lenne, ha nem a címvédő izraeliek nyernének. Az isztambuliak lassan emberemlékezet óta nem nyertek meccset, utoljára még a harmadik fordulóban diadalmaskodtak, azóta pedig már zsinórban kilenc vereségnél tartanak. A Maccabi számára ráadásul a tét is nagyon nagy, hiszen egy esetleges vereséggel és a Pana győzelmével legjobb esetben is csak negyedikek lehetnének, illetve egy élet-halál meccs várna rájuk a jövő héten Berlinben. A realitás azonban az ő győzelmüket ígéri, amivel bebiztosíthatják továbbjutásukat és ezzel megőrizhetik esélyüket a címvédésre.

 

FC Barcelona (spanyol, 9-3) – Real Madrid (spanyol, 10-2) (20.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Real Madrid a múlt héten végre le tudta győzni a Maccabit, ami a lélektani gátak felszabadításán túl a királyiak csoporton belüli esélyeire is nagy hatással volt. A Real ugyanis lényegében csak akkor veszítheti el az első helyet, ha ma 24 pontnál nagyobb arányban szenved vereséget, mivel az első meccset a madridiak nyerték 97-73-ra. A jövő heti záró fordulóban a Barca a Galatával, a Real pedig a Zalgirisszel játszik, a papírforma alapján mindketten komoly győzelmi esélyekkel lépnek majd parkettre, így várhatóan ez a meccs fogja eldönteni a csoportgyőzelmet. Ezt pedig a presztízsen túl is nagyon nem mindegy, hogy ki szerzi meg, hiszen az első el fogja kerülni a CSZKA-Olympiakosz-Fener bombaerős triót a rájátszásban. Mindkét csapat nagyon jó formában van egyébként, a mérlegek önmagukért beszélnek, a Barca például azóta az ominózus első meccs óta mindegyik fellépését megnyerte itt az Euroligában. Biztosan neki fognak esni ellenfelüknek már az elején a katalánok, amiből remélhetőleg egy roppant élvezetes meccs kerekedik majd, melyet élőben megnézhetünk a DIGI Sport jóvoltából.

 

Panathinaikosz (görög, 7-5) – ALBA Berlin (német, 6-6) (20.45, TV: DIGI Sport 2, felvételről 22.45-kor)

Az ALBA Berlin számára már 2-3 héttel korábban elkezdődött a rájátszás, mint a többieknek, hiszen a Zvezda legyőzése után most is mindenképpen nyerniük kell a németeknek. Amennyiben nem így lesz, úgy minden bizonnyal búcsúznak is a sorozattól, ráadásul minimum 7 ponttal kellene legyűrniük a Panát, hogy jobbak tudjanak lenni az egymás elleni eredmény tekintetében is. Mondani sem kell, hogy pokolian nehéz feladat vár rájuk, hiszen az OAKA-ból eddig csak – igaz ők kétszer is – a Barca tudott győztesen távozni a szezon során. A nézőpontot megfordítva a Pana most a biztos továbbjutásért játszik, és minden esélyük meg is van az athéniaknak a németek újbóli legyőzésére, amivel ráadásul a Maccabi előtt maradnának a tabellán. Szasza Obradovicsot és csapatát ismerve azonban garantáltan nem várnak könnyű percek Diamantidiszékra, kőkemény alakulat az idei ALBA, akik megalkuvást nem tűrően küzdenek, ennek a gyümölcse pedig az, hogy jelenleg is versenyben vannak a csoport finoman szólva sem legerősebb állományával.

 

F-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 3-9) – Unicaja Malaga (spanyol, 2-10) (19.00)

Egy téttel bíró edzőmeccset játszik lényegében egymással a Nyizsnyij Novgorod és a Malaga, hiszen egyik csapat sem lesz ott a rájátszásban. A spanyolok már matematikailag is búcsúztak, az oroszok pedig csak nagyon szélsőséges esetben érhetnék el a negyedik helyet, melynek perpillanat nincs realitása. A hazájuk bajnokságaiban hamarosan kezdődő rájátszásokat azonban mindkét csapat jó helyzetből várhatja, így erre is gondolva akár új játékokat is gyakorolhat mindkét fél egy jó ellenfél ellen. A Nyizsnyij nyilván szépen szeretne búcsúzni lelkes közönségétől, hiszen ki tudja, hogy mikor mehetnek újra Euroliga meccsre a novgorodiak.

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 5-7) – Fenerbahce Ülker (török, 10-2) (21.00)

Nem élt a Laboral – többek között – sem a Nyizsnyij Novgorod, sem pedig a Milano elleni meccsen az eséllyel, így most már nem lehetőség, hanem teher nehezedik a baszki vállakra a csoportgyőzelemre hajtó Fener ellen. A nagy rivális Efes ugyanis holnap a Milanóval játszik odahaza, és ha a papírformának megfelelően nyer és ők kikapnak, akkor már most búcsúzni fognak a folytatás lehetőségétől. Az idegenbeli menő Fener azonban talán a legnehezebb ellenfél jelenleg az F-csoportban, hiszen a törökök legutóbbi kilenc fellépésüket megnyerték otthonuktól távol, ez pedig egészen szédületes statisztika. Egyébként összességében is kilences győzelmi sorozatnál tartanak itt a Top 16-ban a félholdasok, akiknek a további szereplését talán csak az árnyékolja be a folytatást tekintve, hogy a bajnoki tapasztalattal is rendelkező Ricky Hickmant egész szezonra elvesztették, ez nagy érvágás számukra. Ettől függetlenül is nyilván nyerni jöttek Vitoriába Obradovicsék, a csoportelsőséghez mindenképpen szükségük van egy újabb sikerre.


Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus