Euroliga: A CSZKA és az Efes lettek a játéknap nyertesei

Az utolsó előtti forduló záró játéknapján a CSZKA Moszkva és az Efes is jó helyzetbe kerültek az F-csoportban.

 

Az utolsó előtti forduló záró játéknapján a CSZKA Moszkva legyőzte a továbbra is MVP-jét nélkülöző Olympiakoszt, ezzel kiharcolva önmaguknak és a Fenerbahcénak is a pályaelőnyt a rájátszásban. Az Efes Thomas Heurtel show-jával fordított és áll ismét továbbjutó helyen, Boban Marjanovics pedig megdöntötte az Euroliga dupla-dupla rekordját. Jöjjenek a részletek!

 

Top 16, 13. forduló

E-csoport

Zalgiris Kaunas (litván, 5-8) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 3-10) 76-70

Győzelemmel tudott búcsúzni fantasztikus közönségétől a Zalgiris az idei Euroliga kiírásban, miután egy tét nélküli meccsen legyőzték a Crvena Zvezdát. Ezután az összecsapás után minden litván szurkoló nagyszerű élménnyel térhetett haza, hiszen a kaunasiak nem mindennapi kosarakat szereztek az utolsó percben, melyekkel megnyerték a mérkőzést. 71-69-nél előbb a nagyon jól játszó Will Cherry egy támadólepattanó utáni, hosszú alley-oop passzát tépte a helyére a szintén nagyon hasznos James Anderson (10 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), majd a vajkezű Arturas Milaknis a szerb toronnyal, Boban Marjanoviccsal a nyakán dobta be emberről a triplát.

A meccs egyébként ettől függetlenül is élvezetes volt, hiszen hol egyik, hol pedig másik csapatnak volt egy-egy kiváló szériája. A Zalgiris az első félidőt egy 24-8-as futással zárta le az utolsó hét percben, ezzel vezettek a hazaiak 40-27-re a nagyszünetben. A harmadik negyedre aztán összeszedte magát a Zvezda, ezt a játékrészt 28-11-re ők nyerték, így nem sokkal később már náluk volt az előny. A végjátéknak egálról futottak neki a csapatok, a többi pedig már történelem, szép győzelmet aratott a Zalgiris. A litvánoknál az említett nyerőembereken kívül Paulius Jankunas (19/9 pont, 9 lepattanó) játszott még nagyon jól, a Zvezdában pedig ki más, mint Boban Marjanovics (14 pont, 12 lepattanó) volt messze a legjobb. Apropó Marjanovics, a 221 centis óriásnak ez volt már az idei 15. dupla-duplája, ezzel pedig megdöntötte az Euroliga-rekordot ebben a műfajban.

A Zalgiris legjobb dobói: Jankunas 19/9, Cherry 17/6, Milaknis 11/6, Anderson 10
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Marjanovics 14, Jenkins 12/6

 

F-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 11-2) – Olympiakosz (görög, 9-4) 76-70

A játéknap rangadóján legyőzte a CSZKA Moszkva az ismét Vaszilisz Szpanulisz nélkül felálló Olympiakoszt, ezzel pedig eldőlt, hogy a görögök az F-csoport harmadik helyén végeznek, a CSZKA viszont pályaelőnyt élvez majd a playoffban. Ráadásul az első helynek is komoly favoritjai a moszkvaiak, akik csak akkor csúsznak le a második pozícióba, ha kikapnak Milánóban, a Fener pedig megveri az Efest az utolsó körben. Szpanulisz nélkül egyébként a vártnál talán jobban is helytállt az Olympiakosz, sokat jelentett, hogy Kosztasz Szlukasz (12/6 pont, 4 lepattanó) vállalta a játékot, így nem Oliver Lafayettenek kellett szinte végig irányítania.

Pedig úgy indult a meccs, hogy akár komoly verésbe is beleszaladhatnak a görögök, hiszen 21-10-nél már kétszámjegyű volt a különbség. Az Olympiakosz játékosait azonban nem olyan fából faragták, hogy nagyon le lehessen őket szakítani, ezúttal Jorgosz Printezisz (16/3 pont, 5 lepattanó) állt csapata élére, egy 12-0-s rohamot vezényelt, amivel hamarosan már a pireusziak vezettek. A hullámvasutazás a továbbiakban is folytatódott, előbb egyik, majd a másik oldal vezetett egy 10-0-s attakot, melyek után mintha mi sem történt volna, három negyed után 51-49 volt az állás. A záró játékrészre aztán hiába táltosodott meg a 12 pontot szerző Matt Lojeski (16/12 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 5/4 tripla), mivel társa nem akadt, aki szintén elő tudott volna lépni. Nem úgy hazai oldalon, ahol Milos Teodoszics (14/6 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) és Sonny Weems is a végére tartogatták legjobbjukat, ketten együtt 19 pontot szereztek a záró felvonásban, ezzel felülmúlva Lojeskit és az Olympiakoszt. A CSZKA ismét megmutatta erejét, hiszen amellett, hogy Teodoszics és Weems előléptek, Szasa Kaunt (16 pont, 8 lepattanó) jobbnál jobb labdákkal tömték a társak, Andrej Kirilenko (10 pont, 9 lepattanó) pedig a legjobb meccsét játszotta a sorozatban visszatérése óta, így Nando De Colo és Andrej Voroncevics szürkébb estéje is belefért számukra egy rangadón.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Weems 16/3, Kaun 16, Teodoszics 14/6, Kirilenko 10
Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 16/3, Lojeski 16/12, Szlukasz 12/6

 

Anadolu Efes (török, 6-7) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 4-9) 86-78

Hatalmas fordítást mutatott be Thomas Heurtel és az Efes a Milano ellen, ezzel a törökök továbbra is saját kezükben tartják sorsukat. A Laboral csütörtökön a Fener legyőzősével kényszerhelyzetbe hozta a törököket, akik nem hibáztak, így ha nyernek jövő héten a Fener elleni isztambuli rangadón, vagy a Laboral kikap Malagában, akkor ők jutnak tovább. Ez a meccs nemcsak az Efesnek, hanem a Milanónak is fontos volt, akik győzni jöttek, hogy életben tartsák magukat, ez azonban nem sikerült nekik.

Pedig a bombaformában pattogtató Alessandro Gentile ezen a meccsen is nagyon bekezdett, 11 pontot szórt az első negyedben, amivel 30-15-ös előnyhöz segítette csapatát. Az Efes azonban hat pontra fel tudott zárkózni félidőre, ami nagyon fontos volt ahhoz, hogy ne tetemes hátrányból kelljen elindítaniuk nagy hajrájukat. Fordulás után ugyanis eszméletlen rohamba kezdett az Efes, Thomas Heurtel (26/18 pont, 5 gólpassz, 8/6 tripla) ellenállhatatlanul vitte a hátán csapatát. A francia irányító négy triplát vágott be a harmadik negyedben, a 26 pontjából 16-ot ekkor szerzett, illetve vezényelt egy 12-0-s futást is. Ezzel a törökök 68-59-es előnybe kerültek, innen pedig már nem volt visszaút a Milano számára, magabiztosan zárta le ezt az egyáltalán nem ilyennek induló meccset az Efes. Heurtel mellett Nenad Krsztics (22 pont, 5 lepattanó, 11/8 mezőnyből) is tarthatatlan volt az itáliaiak számára, Dario Saric (14/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) pedig kivételesen hasznosan, szinte hiba nélkül hozta le a találkozót.

Az Efes legjobb dobói: Heurtel 26/18, Krsztics 22, Saric 14/6
A Milano legjobb dobói: Gentile 17, Brooks 17/6, Samuels 16/3, Hackett 13


A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
Maccabi Tel-Aviv – Galatasaray 81-72
FC Barcelona – Real Madrid 85-80
Panathinaikosz – ALBA Berlin 66-68

F-csoport
Nyizsnyij Novgorod – Unicaja Malaga 75-94
Laboral Kutxa Vitoria – Fenerbahce Ülker 93-76


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus