Euroliga: A Fener kisöpörte a címvédő Maccabit

A Maccabi-Fenerbahce és a Panathinaikosz-CSZKA Moszkva meccsen is egy pont döntött a győztes javára.

 

Nem lesz címvédés idén az Euroligában, hiszen a Fenerbahce egyetlen ponttal, hosszabbításban nyerni tudott a Maccabi otthonában is és elsőként bejutott a Final Fourba. A Panathinaikosz szintén egy ponttal, a triplarekordot megdöntve aratott bravúros győzelmet és szépített a CSZKA Moszkva ellen.

 

Negyeddöntő, 3. mérkőzések

Maccabi Tel-Aviv (izraeli) – Fenerbahce Ülker (török) 74-75 h.u.

A címvédő Maccabi Tel-Aviv kisöprésével a hosszú évek befektetését idén igazi eredményre váltotta a Fenerbahce, hiszen első török csapatként ott lesznek az isztambuliak a Final Fourban. Nagyot küzdött a Maccabi, de ezúttal sem ment nekik igazán a játék, így végül Andrew Goudelock (15/6 pont, 3 gólpassz) kosarával hosszabbításban, minimális különbséggel a Fener nyerte meg ezt a drámai ütközetet.

Jól kezdett támadásban a Maccabi (13-5), és ki tudták használni az izraeliek, hogy a Fener szezonbeli legjobbja, Nemanja Bjelica már az elején faultproblémákkal küzdött. A kiváló szerb erőcsatár nem is lehetett igazán tényező ezúttal, hiszen visszacserélése után szinte rögtön megkapta a harmadik, a negyedik, majd pedig az ötödik hibáját is, így mindössze 15 percet tölthetett a parketten. Hatalmas mínuszban volt ezzel az egész meccset tekintve a Fener, de mivel Devin Smith továbbra sem találta magát a túloldalon, így a Maccabi nem tudta igazából kihasználni ezt az adódó lehetőséget. A szokásosnak mondható, váratlan plusz viszont ezúttal is érkezett a törököktől, ezúttal a félidőig már 13 pontot betermelő Nikosz Ziszisz (19/9 pont, 5 gólpassz) személyében. Ráadásul védekezésben is egészen érthetetlen módon mindent elváltottak a hazaiak, így kintről és bentről egyaránt helyzetek adódtak a Fener számára. Ezeknek köszönhetően a második játékrészt 24-11-re nyerték a vendégek és félidőben már ők vezettek 37-31 arányban.

Nem volt szép a meccs, ha burkoltan akarunk fogalmazni, akkor a játék küzdő jellege dominált. A hazaiaknál Jeremy Pargo (21/6 pont, 3 gólpassz) egyre gyakrabban támadta a gyűrűt, Brian Randle (19 pont, 10 lepattanó) pedig a legjobb meccsét játszotta a sorozatban, így egyre közeledett riválisához a Maccabi. A vendégjátékosok azonban nagyon jól lepattanóztak, Ziszisz mellett Emir Preldzic (7/6 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) is hatalmas tanár volt, Jan Veselyt (12 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) pedig egyre többször meg lehetett játszani, így elbírta a nagy nyomást és őrizte pár pontos előnyét a Fener. Egészen a legvégéig, mikor Pargo elhibázott ziccerét Joe Alexander a semmiből tépte vissza a gyűrűbe, így 65-63-as előnybe került a Maccabi. A Fener azonban iskolajátékkal válaszolt, Preldzic nagy passzát Vesely faulttal együtt zsákolta be. A ráadás büntető azonban kimaradt, ahogy Pargo triplája is, így következhetett a hosszabbítás. A túlórában aztán kosárra kosár volt a válasz, kilenc másodperccel a vége előtt pedig Goudelock betörés után tett fel egy könnyű ziccert, amire Pargo ezúttal sem tudott válaszolni, így behúzta a harmadik győzelmet is a Fener.

Vitathatatlanul jobb volt a Fener ez alapján a három meccs alapján, és bár rengeteg tényező közrejátszott a törökök sikerében, azért alapvetően három dolog volt nagyon szembetűnő. Egyrészt Devin Smith mélyen tudása alatt játszott mindegyik meccsen, másrészt Zseljko Obradovics alaposan lemeccselte Guy Goodest, illetve a Fenerben mindig volt legalább egy X-faktor, aki némiképp váratlanul eldöntötte a meccset. Az első találkozón Luka Zoric, a másodikon Semih Erden, ezúttal pedig Nikosz Ziszisz hozták azt az extrát, amivel a kulcsembereket sikerült tehermentesíteni. Az isztambuliakra egyébként a Real Madrid-Efes párharc győztese vár majd az elődöntőben.

A Maccabi legjobb dobói: Pargo 21/6, Randle 19
A Fenerbahce legjobb dobói: Ziszisz 19/9, Goudelock 15/6, Vesely 12

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-0 a Fenerbahce javára.

 

Panathinaikosz (görög) – CSZKA Moszkva (orosz) 86-85

Előzetesen nem sok esélyt adtunk a Panathinaikosznak a győzelemre a CSZKA Moszkva ellen, az OAKA egyedi hangulata azonban segített a görögöknek talpra állni és kiharcolni a negyedik meccset. Na meg persze a playoff rekordot jelentő 16 tripla is, amit ragyogó százalékkal dobtak az athéniak (31/16, 51%). Úgy tűnik, hogy ez a párharc a hárompontosokról szól, hiszen eddig mindhárom meccsen 50% felett dobtak kintről és így győztek is a hazai csapatok. A mostani triplaparádéból a meccs legjobbja, Nikosz Pappasz (25/15 pont, 4 labdaszerzés, 4 gólpassz, 7/5 tripla), illetve Antonisz Focisz (12/12 pont, 4 lepattanó, 5/4 tripla) vették ki leginkább a részüket.

Pedig a meccs elején nem úgy tűnt, hogy sok ünnepelni valójuk lesz a görögöknek, hiszen a három perc alatt 11 pontot berámoló Nando De Colo (19/9 pont, 5 gólpassz. 3 lepattanó) vezérletével 21-31-nél már 10 ponttal járt előrébb a CSZKA. Ezen a ponton talán elhitték az oroszok, hogy már a zsebükben a továbbjutás, a Pana azonban minden erejét mozgósítva egy nagy rohamra indult. Félidőre ki is egyenlítettek az extázisba került hazaiak (34-34), akik összességében egy 21-4-es sorozattal kerültek fölénybe, majd a mínusz tíz pontos különbségből plusz tízet csináltak (71-61). A hajrában azonban hajmeresztő védekezési hibákat követtek el a vendéglátók, Sonny Weems (24/12 pont, 5/4 tripla) talán egész életében nem jutott még ennyi ajándék helyzethez, mint most. Az amerikai pedig köszönte szépen a lehetőséget, és könnyű ziccerekből, valamint üres triplákból bő hét perc leforgása alatt 20 pontot szerzett a záró negyedben. A Panát azonban a már-már lehetetlen helyzetekből dobott tripláik, illetve a végén a büntetőik megmentették, így a minimális különbség az ő javukra döntött. Folytatás szerda este.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Pappasz 25/15, Diamantidisz 15/6, Focisz 12/12, Gist 11/3
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Weems 24/12, De Colo 19/9, Teodoszics 12/6, Kirilenko 11, Hines 10

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a CSZKA Moszkva javára.

 

A párharcok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus