Euroliga: A Fener nyerte a kiélezett isztambuli derbit

Vérbeli rangadót húzott be a Fener, majdnem elszórakozta 20 pontos előnyét a Pana, javított a CSZKA, a Laboral reményei pedig tovább élnek.

Top 16, 7. forduló

E-csoport
    
Panathinaikosz (görög, 5-2) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 1-6) 74-69

Hatalmasat kellett mentenie a Panathinaikosznak a Crvena Zvezda elleni meccs hajrájában, pedig egyáltalán nem úgy indult a találkozó, hogy bármilyen bravúrra is szüksége lenne a Panának a győzelemhez. Óriási intenzitással kezdte ugyanis a meccset a görög had, nagyon jól védekeztek a hazaiak, az első 5 percben pontot sem kaptak. Ez egy 9-0-s kezdéshez volt elég, a palánkok alatt pedig Esteban Batista (13 pont, 3 lepattanó) egyszerűen lejátszotta a szerb óriást, Boban Marjanovicsot. Mindezt még tudta fokozni a Pana, hiszen James Gist (12/3 pont, 6 labdaszerzés, 5 lepattanó) is megszórta magát, majd az egész meccsen fantasztikusan játszó Dimitrisz Diamantidisz (11/9 pont, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) triplájával kereken 20 ponttal, 26-6-ra nyerte az első negyedet a házigazda.

Ekkor talán a Zöldek fejében is megfordult, hogy ez a meccs már megvan a csoport sereghajtója ellen, mindenesetre kiestek a ritmusból és a tempójuk is jelentősen lecsökkent. Egy 10-0-s rohammal jött vissza a meccsbe a Zvezda, 33-29-nél pedig mindössze négy pont volt már csak a hazai előny. Az első félidő zárása aztán a görögöknek sikerült jobban (37-29), majd a második nyitása is, így 41-29-nél újra stabilnak tűnő előnybe kerültek. A Zvezda azonban ismét újítani tudott, Marjanovics (17 pont, 10 lepattanó, 8/8 mezőnyből) végre megjátszható volt, sorra zsákolta be a labdákat, amik eljutottak hozzá. Charles Jenkins (17/3 pont) is úgy játszott, ahogy mindig elvárnák tőle, ám eddig a szezonban talán még sosem tette, vezérletével három perccel a vége előtt 65-60-as előnyt szerzett a Zvezda. Égett a ház a Panánál, és ki más, mint a Gyémántember vezényelte le tűzoltást. A.J. Slaughterrel (16/6 pont, 3 gólpassz) ketten 5-5 pontot szereztek, és így egy 10-0-s futással fordították a maguk javára a meccset. 72-69-nél Marcus Williams még egyenlíthetett volna, de triplája leperdült a gyűrűről, a lepattanóból pedig Slaughter robogott végig a pályán és tett pontot a meccs végére. A Pana tehát a mennyből hirtelen a pokolba zuhant, de sikerült megmenekülniük és behúzniuk ezt a győzelmet, amivel igencsak előkelő pozícióból várhatják a visszavágókat.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Slaughter 16/6, Batista 13, Gist 12/3, Diamantidisz 11/9
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Marjanovics 17, Jankins 17/3, Williams 10/6

 

F-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 6-1) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 1-6) 97-75

A múlt heti három zakó után visszatalált a győzelem útjára a CSZKA Moszkva, és tulajdonképpen egy negyed alatt eldöntötték a Milano elleni meccset az oroszok. Tízpercnyi játék után már 29-15-re vezettek a moszkvaiak, majd a második negyedben már kerek 20 pont is volt a csapatok között (52-32). A félidőt a nagyszerűen dobó MarShon Brooks (24/12 pont, 5 lepattanó, 11/8 mezőnyből) triplája zárta, majd a nagyszünet után 13-0-lal kezdett a Milano. 54-51-re jöttek fel a taljánok, de erejükből ennyire futotta, hiszen összekapta védekezését a CSZKA, így nem sokkal később már ismét szakadéknyi volt a különbség a csapatok között (73-55). A január hónap MVP-je címet a meccs előtt átvevő Nando De Colo (18 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) a múlt heti gyengébb teljesítménye után ismét remekelt az oroszoknál. Ő, illetve a másik karmester, Milos Teodoszics (19/12 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) első osztályúan rendezték le a meccset, mindkettejüktől érkezett szép számmal pont és gólpassz egyaránt. Sérülése után Sonny Weems (14/3 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) is jó meccset tudhatott ezúttal magáénak, úgy tűnik, ő is kezdi visszanyerni régi formáját. A játék minden elemében jobb volt a CSZKA, a számszerűsíthető tényezők közül főleg lepattanózásban (45-20) volt nagy fölényben az Itudisz-legénység.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Teodoszics 19/12, De Colo 18, Weems 14/3, Fridzon 13/9, Kaun 10
A Milano legjobb dobói: Brooks 24/12, Ragland 18/9, Melli 10, Samuels 10

 

Anadolu Efes (török, 4-3) – Fenerbahce Ülker (török, 5-2) 71-77

Fantasztikus hangulatban zajlott az isztambuli rangadó a két szerb edzőlegenda, Dusan Ivkovics és Zseljko Obradovics csapati között. A meccs képe is ennek megfelelően alakult, csak az utolsó percben dőlt el a derbi, amin mindkét csapat megérdemelte volna a győzelmet. A végén azonban a Feneré lett a siker, köszönhetően annak, hogy több jó döntést hoztak és többen elő tudtak lépni tőlük, mint az Efes játékosai közül.

Idegesen, ám jó védekezéssel kezdett mindkét csapat, nem találtak fogást egymáson a felek, így az első negyedben alig esett pont, 11-13-es állásnál vonultak kisszünetre a csapatok. 12 perc játék után megszületett a Fener első triplája, így 11-18-nál kérhették is ki idejüket a hazaiak. Ennek meglett az eredménye, hiszen az Efes villámgyorsan egyenlített, ezzel egyidejűleg pedig felpörgött a meccs, az izgalmak mellett már a színvonalra sem lehetett panasz. Jan Vesely (14 pont, 3 lepattanó, 8/6 mezőnyből) és Ricky Hickman (11/3 pont, 3 lepattanó) kezdték el húzni a Fener szekerét a folytatásban, kettejükön kívül más szinte pontot sem szerzett a vendégeknél, de ez is elég volt számukra, hogy félidőig maguknál tartsák a néhány pontos vezetést (33-36). Fordulás után az első két kosarat a Fener szerezte, de 40 pontnál már egyenlő volt az állás. Egyik edző sem találta a megfelelő csapatát ekkor, nem tudtak kit behozni, hogy elmozduljanak a holtpontról. Az első félidőben nagyszerűen játszó Hickman ekkortájt több rosszat csinált, mint jót, Vesely pedig két gyors fault után ismét a padon találta magát, közben ráadásul Bogdan Bogdanovics is megsérült a Fenerben. Mindezt azonban a kék-fehérek sem tudták kihasználni, így kéz a kézben érkeztek meg a csapatok a hajrához.

Az utolsó percek nem okoztak csalódást, erre az időszakra tartogatta mindkét fél a legjobbját. Az Efes Thomas Heurtel (17/3 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) személyében találta meg azt, akiben leginkább bízhat, nehezebbnél nehezebb kosarakat szerzett a francia irányító. A túloldalon azonban a hatalmas mezőnymunkát végző Emir Preldzic (6 pont, 8 gólpassz, 3 lepattanó) egy túlságosan is könnyű 2+1-es játékkal egyenlítetni tudott, így nem lett eredménye Heurtel erőfeszítéseinek. A folytatásban három bravúros tripla is esett, a két görög, az első mezőnykosarát szerző Nikosz Ziszisz és Sztratosz Perperoglu (11/3 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) egymásnak válaszoltak, a slusszpoén pedig Andrew Goudelocké volt. Az addig remekül kikapcsolt amerikai kifutás után, fordulásból küldött a helyére egy eszelősen nagy hármast, majd miután 69-71-nél az Efes kétszer is eladta a labdát, Hickman négy jó büntetővel lezárta a meccset. A Fener tehát negyedik Top 16-os idegenbeli meccsét is megnyerte, még ha most kellett a legkevesebbet utazniuk is a sikerért.
        
Az Efes legjobb dobói: Heurtel 17/3, Draper 13/6, Perperoglu 11/3
A Fenerbahce legjobb dobói: Vesely 14, Bjelica 14, Hickman 11/3, Goudelock 10/6

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 3-4) – Unicaja Malaga (spanyol, 1-6) 79-74

Szinte végig vezetve nyerte meg a Laboral Kutxa a Malaga elleni spanyol derbit, így a baszkok életben tartották playoff reményeiket és nem szakadtak le túlságosan a negyedik helytől. Darius Adams (20/12 pont, 5 gólpassz, 12/8 mezőnyből) volt a Laboral legnagyobb erőssége ezen a napon, az ő irányításával került előnybe csapata. Ekkor a különbség még nem volt nagyobb egy-két kosárnyinál, így a meccsen először és utoljára át tudta venni a vezetést 51-52-nél a Malaga. Ekkor azonban háromszor is megvillantak a hazaiak távolról, Adams mellett Fabien Causeur (12/6 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó, 7/5 mezőnyből) és Fernando San Emeterio (12/6 pont) is betalált kintről, így 10 pont fölé nőtt a csapatok közti differencia (65-54). Ekkor dőlt el a meccs, a hátralévő időben a veszett fejsze nyelét próbálta elkapni a Malaga. A kegyelemdöfést Adams adta meg 76-72-nél, 17 másodperccel a vége előtt a negyedik triplájával. A Laboral újabb hazai sikerével megadta magának az esélyt a folytatásra, a következő fordulóban az Efes ellen pedig máris kiderül majd, hogy élni tudnak vele vagy sem.

A Laboral Kutxa legjobb dobói: Adams 20/12, Causeur 12/6, Shengelia 12/3, San Emeterio 12/6
A Malaga legjobb dobói: Kuzminskas 12, Vasziliadisz 12/3, Granger 11

 


A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
Zalgiris Kaunas – Real Madrid 71-88
Maccabi Tel-Aviv – ALBA Berlin 59-66
FC Barcelona – Galatasaray 82-70

F-csoport
Nyizsnyij Novgorod – Olympiakosz 82-91
    

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus