Euroliga: A Himkinél zárják az évet Hangáék

Egy újabb életveszélyes ellenfél vár ma az alapszakasz első felének utolsó meccsén a nagy gödörben lévő Barcelonára, Hangáék az Alexej Shved vezette Himkihez látogatnak. A CSZKA a Baskonia otthonában őrizné meg vezető helyét, az Efes az első győzelmére készül Atamannal a kispadon, a Milano és a Zvezda pedig a másik kárára kapaszkodna feljebb a középmezőnyhöz.

Alapszakasz, 15. forduló

Himki Moszkva (orosz, 8-6) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 4-10) (18.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A 2017-es utolsó játéknap első meccsén a pocsék formában lévő Barcelona a Himki Moszkvához látogat. A meccs esélyese immár egyértelműen a hazai csapat, Hanga Ádámék ugyanis eddig még nem nyertek meccset idegenben, és a legutóbbi öt meccsüket összességében is elveszítették a gránátvörös-kékek, köszönhetően elsősorban a nem létező védekezésüknek. Ez a hiányosság pedig ha van csapat, aki ellen fokozottan visszaüthet, akkor az éppen a Himki, hiszen ha Alexej Shved és a villámgyors, rendkívül atletikus amerikai kontingens megérzi a lehetőséget és elkapja a fonalat, akkor már szinte lehetetlen megállítani őket. Jelenleg nem nagyon látjuk, hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy a Barca győztesen tudjon távozni az orosz fővárosból, az bizonyos, hogy szinte 180 fokos fordulatnak kellene bekövetkeznie az eddig tőlük látottakhoz képest. Persze a Himkinek is megvannak a gyenge pontjai, amiket kihasználhatnak elsősorban Seraphinék a palánk alatt, illetve a Barca keretében bőven megvan a potenciál, hogy bárkit legyőzzenek. A Baskonia elleni 25 pontos hátrányból való fordítás is elismerésre méltó volt tőlük, még akkor is, ha végül ismét vesztesen kellett elhagyniuk a pályát, de ebbe például kapaszkodhatnak a folytatásban is.

Anadolu Efes (török, 3-11) – Brose Bamberg (német, 6-8) (18.30, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Az első győzelmére készül Ergin Ataman mesterrel az Efes a Bamberg ellen, és erre most jó esélye is mutatkozik a török gárdának. Az előző kettő, már az új edzővel megvívott találkozója sem volt kilátástalan az Efesnek, ám a Himki otthonában a végére elkészültek az erejükkel, az Olympiakosz ellen pedig az utolsó percben Szpanulisz triplája végezte ki őket. Most a Bamberggel szemben a palánk alatti fölényük lehet a győzelmük kulcsa, hiszen a németek szedik például a legkevesebb lepattanót az egész mezőnyben, míg a törököknek elsősorban Stimac és Dunston révén épp ez a legnagyobb erősségük. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy McCollum szerepe is jelentősen megnőtt Ataman érkezésével, ők a Galatánál is remekül működtek együtt, amiből a csapat is profitálhat.

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7-7) – CSZKA Moszkva (orosz, 11-3) (20.30, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Egy nagyszerű, igazán szórakoztató meccsre van kilátás a Baskonia és a CSZKA Moszkva találkozóján, a két nagy intenzitással játszó csapat meccsén minden bizonnyal sok pont születik majd. A 11-3-mal álló oroszok vezető helyük megtartására törekednek a meglehetősen keménynek ígérkező vitoriai túrájuk során. A baszkok igaz, hogy hozzájuk képest „csak” 7-7-tel állnak, ám Pedro Martinezzel nekik is csak három vereségük van a hét győzelmük mellett. A két csapat egyébként tradicionálisan kiváló meccseket szokott vívni egymással a Fernando Buesában, tavaly például az alapszakaszban egy ponttal nyert az akkor még Hanga Ádámmal felálló Baskonia, a rájátszásban pedig mindössze két egységgel a CSZKA bizonyult jobbnak. Remélhetőleg ez a tendencia ma tovább folytatódik, és egy újabb emlékezetes fejezettel bővül a két csapat közös történelme.

AX Armani Exchange Milano (olasz, 4-10) – Crvena Zvezda mts (szerb, 5-9) (20.45)

A Milano és a Zvezda is feljebb zárkózna a középmezőnyhöz, ám ezt kettejük közül csak az egyik tudja megtenni az egymás elleni találkozójuk során. Mindkét csapatnak fordítania kellene a dolgaik menetén, hiszen a Milano a legutóbbi hat meccséből ötöt elveszített, pedig ezek mindegyikén abszolút versenyképesek voltak, a kudarcok végül 1, 5, 6, 8 és 3 pontos különbséggel születtek meg, ami roppant bosszantó lehet a számukra. A Zvezda is szépen hullámvasutazik az elmúlt hetekben, hiszen három győzelmüket két vereség követte. A szerben nagyon elrontották a karácsony előtti dupla fordulót, mindössze 56 és 63 pontot tudtak szerezni, ami még akkor is rendkívül karcsú, ha tudjuk, hogy a Fener és a Pana volt a két ellenfelük. Ezzel szemben a három ominózus győztes meccsükön 91 pontot átlagoltak, mintha két teljesen másik csapatot láttunk volna akkor és most.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Fenerbahce Dogus – Real Madrid 77-79
Zalgiris Kaunas – Olympiakosz 74-68
Maccabi FOX Tel-Aviv – Unicaja Malaga 78-89
Valencia Basket – Panathinaikosz Superfoods 67-63

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus