Euroliga: A kiesés szélén a címvédő

A Pana most sem volt tényező a CSZKA ellen, a Fener pedig parádés játékával nem adott esélyt a Maccabinak a második meccsen.

 

Negyeddöntő, 2. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz) – Panathinaikosz (görög) 100-80

A CSZKA Moszkva és a Panathinaikosz csatájában a második meccsre már valamelyest előrébb tudott lépni az athéni gárda, ám összességében nagyon rosszul néz ki számukra ez a párharc, a győzelemre most sem volt esélyük. A kezdés mindenesetre jól sikerült a Panának, elsősorban a mindössze 18 esztendős Vaszilisz Haralampopulosz (14/6 pont, 4 lepattanó, 5/5 mezőnyből) pontjainak köszönhetően 14-8-as vezetést szereztek a vendégek. A pozitívumok felsorolása azonban nagyjából eddig tartott a Panával kapcsolatban, hiszen Andrej Kirilenko (16/12 pont, 4 lepattanó, 4/4 tripla) három triplájával, illetve Nando De Colo (16/6 pont, 4 gólpassz) dudaszóra dobott nagy hármasával a főszerepben egy 15-0-s rohammal fordította meg a meccset a CSZKA. Innentől kezdve csak fellángolásokra futotta a görögöktől, a moszkvaiak pedig teljesen átvették a meccs irányítás, minden az ő akaratuk szerint alakult. Félidőre már 10 pont fölé nőtt a különbség (47-35), majd a fordulás után sem változott semmi, 20-25 pont körüli előnnyel vitte végig a meccset a CSZKA.

A Moszkva egyébként playoff rekordot döntött a csapatszinten kiosztott 28 gólpasszal, ezúttal is nagyon jól járt tehát a labda az oroszoknál. A CSZKA erejét jól mutatja továbbá az is, hogy az első meccsen egyedüliként egy kicsit lefele kilógó Sonny Weems (20/9 pont, 3 labdaszerzés) ezúttal a csapat legeredményesebbje volt, egészen lenyűgöző, hogy hány meccset eldönteni képes játékosa van Dimitrisz Itudisz mesternek. A csapatok tehát 2-0-s állással költöznek át a jövő héten Athénba, de a moszkvai meccseken látott játék képe alapján nehéz elképzelni, hogy ez a párharc ne érjen véget már a következő összecsapáson.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Weems 20/9, De Colo 16/6, Kirilenko 16/12
A Panathinaikosz legjobb dobói: Haralampopulosz 14/6, Pappasz 13/3, Gist 13, Focisz 12/6, Jankovics 10/6, Batista 10

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

Fenerbahce Ülker (török) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 82-67

Nem nagyon lehetett tudni a Fenerbahce és a Maccabi második meccse előtt, hogy melyik csapattól pontosan mit is várhatunk, arra viszont aligha számítottak sokan, hogy ez a meccs sima legyen bármelyik fél javára is. Pedig éppen ez történt, a Fener nagyon meggyőző játékkal rukkolt elő, és az első negyedben megszerzett nagy előnyét a meccs végéig meg tudta tartani.

Éppen ellentétesen kezdődött ez a mérkőzés, mint kedden, hiszen akkor a Maccabi húzott el 11-2-re, ezúttal viszont a Fener lépett meg 13-4-re. Elképesztően élesek és motiváltak voltak a hazai játékosok, és Zseljko Obradovics húzása is nagyon bejött, hiszen az első meccsen egyáltalán nem is játszatott Semih Erdent (12 pont, 6 lepattanó, 6/6 mezőnyből), illetve Kenan Sipahit is a kezdőbe nevezte az ősz halántékú mester. Erden dominált a palánkok alatt, pontjai mellett lepattanókkal és blokkokkal segítette csapatát. De nemcsak ő, hanem Sipahi is remekül védekezett, a fiatal irányító lényegében „statisztika nélkül” is nagyon fontos faktora lett a párharcnak. Nagyrészt neki is köszönhető, hogy Jeremy Pargót (16/6 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) sikerült kordában tartani, hiszen ő is csak akkor termelte pontjait, mikor már látótávolságon kívül volt csapata. Ma viszont a Fenernek volt egy „Pargója” a mindig életveszélyes Andrew Goudelock (19/3 pont, 3 gólpassz) személyében, hiszen a kis amerikai lényegében már az első öt percben többet csinált, mint a teljes keddi összecsapáson, a félidőig pedig meg sem állt 17 pontig.

Az első negyedet megállíthatatlanul robogva 30-14 arányban húzta be a Fener, méghozzá úgy, hogy az első meccs hőse, Jan Vesely (6 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) még lényegében a pályán sem volt ekkor. Innentől aztán végig kézben tartották a meccset az isztambuliak, valaki mindig megvillant közülük, hiszen mind a kilenc masszív perceket játszó emberükre számíthattak ezúttal a törökök a nehezebb percekben is. A Maccabi továbbra sem tudta védeni Erden kettő-kettőit, akik Nemanja Bjelicával (9/3 pont, 15 lepattanó, 3 lepattanó) és Veselyvel közösen szinte minden lehetséges lepattanót begyűjtöttek. A meccs felvezetőjében arról írtunk, hogy az a csapat nyerhet most, amelyik többet tud javulni az első meccshez képest, és ez egyértelműen a Fener volt. Obradovics lemeccselte Guy Goodest (például Erden és Sipahi kezdőbe nevezésével), illetve az összjátékban is hatalmasat lépett előre a Fener. A Maccabi ezzel szemben nemhogy nem fejlődött, de még az sem ment nekik, ami kedden igen (például Goudelock védése). A címvédő egyik oszlopa, a csapatkapitány Devin Smith továbbra is láthatatlan, Alex Tyuséktól sem jött most segítség a palánk alól, így Brian Randle (13 pont, 5 lepattanó, 5 labdaszerzés, 4 gólpassz, 2 blokk) hiába mutatott ma már szép dolgokat, nem volt esélye a Maccabinak. Folytatás kedden Tel-Avivban, ahol az izraeliek már nem kis nyomás alatt lesznek kénytelenek játszani.

A Fenerbahce legjobb dobói: Goudelock 19/3, Erden 12, Bogdanovics 11/9
A Maccabi legjobb dobói: Pargo 16/6, Randle 13, Linhart 12/6, Landesberg 11/3

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Fenerbahce javára.

 

A párharcok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus