Euroliga: A Pana és a Fener is továbbjutott

Az Euroliga hetedik fordulójában újra simán nyert hazai pályán a Panathinaikosz, ami nemcsak a görögöknek, hanem a tegnap játszó Fenerbahcénak is továbbjutást ért. Nagy lépést tett efelé az Efes, valamint az Oroszországban diadalmaskodó Zalgiris is, a Valencia és a Cedevita pedig visszahozták reményeiket. Hősiesen küzdött a Milano, de végül a Barcelona nyerte meg kettejük végletekig kiélezett csatáját. Íme a pénteki játéknap összefoglalója!

Alapszakasz, 7. forduló

A-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 3-4) – Zalgiris Kaunas (litván, 4-3) 55-61

Nagyon érdekes meccset nyert meg a Zalgiris a Nyizsnyij Novgorod otthonában, amivel egymás elleni összevetésben is jobbak lettek a litvánok a kettős győzelmük miatt, hatalmas lépést tettek tehát a továbbjutás felé. A végeredményből is tökéletesen látható, hogy nem volt eget verő a színvonal a találkozón, fordulatokban viszont nem volt hiány. A két csapatnak csak a győzelem számított, ez rá is nyomta a bélyegét a mérkőzésre, sokszor kapkodás és gyermeteg hibák sora jellemezte a játékot.

Az elején elsősorban a Zalgiris volt beoltva kosárszerzés ellen, hét perc alatt mindössze 4 pontot szereztek (10-4), pedig ziccerig próbáltak játszani, ám rengeteg közeli dobásuk is célt tévesztett. Taylor Rochestie (15/3 pont, 7 gólpassz) nagyon jól játszott ezúttal is, vezetésével a félidő előtt már 37-20-ra vezetett a Nyizsnyij. Innen azonban a már sokadik meccsén nagyszerű teljesítményt nyújtó James Anderson (18/3 pont, 7 lepattanó) főszereplésével 13-0-s rohammal kapaszkodott feljebb a Zalgiris. Megálltak a hazaiak, tanácstalanok voltak támadásban, a litvánok pedig ha nem is lehengerlően, de szépen lassan átvették a vezetést és növelték előnyüket (46-54). Az ominózus 17 pontos különbség óta már 34-9-es szakasznál tartott ekkor a Zalgiris, és mivel a hajrában sem tudta megrázni magát a Nyizsnyij Novgorod, így elvitték a nagyon értékes két pontot a vendégek. Egyedül Anderson lépte át a 10 pontos határt a litvánok közül, ám Robertas Javtokas és Paulius Jankunas is 9-9 pontot és 11-11 lepattanót gyűjtögetett össze, így azért már kevésbé meglepő a Zalgiris győzelme.

A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Rochestie 15/3, Kinsey 11
A Zalgiris legjobb dobója: Anderson 18/3

 

Anadolu Efes (török, 5-2) – Dinamo Sassari (olasz, 1-6) 85-62

Túlzottan nagy sportértékkel nem bírt az Efes, és az idei Euroliga mezőnyéből sajátos stílusával igencsak kilógó Sassari összecsapása. Biztosan hozták a kötelezőt a törökök, az első negyedben 12, a másodikban pedig 14 megválaszolatlan pontot szereztek, amivel el is döntötték a meccset. 10 pont alá még többször is bejöttek a vendégek, akiknél többnyire abból álltak a támadások, hogy lesz ami lesz alapon valaki fejlehajtva elindult és egymaga csinált valamit. Ez a harmadik negyed végéig úgy ahogy kitartott, innentől azonban 20 fölé nőtt a különbség, és ekkor már többek között sportszerűtlen hibával is borzolták a kedélyeket a vendégek. Dario Saric (18 pont, 11 lepattanó) újabb érett játéka jelentette a meccs üde színfoltját, a Sassariban pedig talán csak Shane Lawal (10 pont, 15 lepattanó, 3 blokk) dicsérhető, igaz ő maximálisan, eszméletlenül nagyot melózott az amerikai.

Az Efes legjobb dobói: Saric 18, Bjelica 16/9, Osman 12/3
A Sassari legjobb dobói: Sanders 11/3, Lawal 10, Logan 10/6, Todics 10/6

 

B-csoport

Cedevita Zagreb (horvát, 2-5) – Limoges CSP (francia, 1-6) 102-83

A Cedevita maradt életben és eredhet az ALBA Berlin után a negyedik pozíció megszerzéséért, míg a Limoges számára három hét múlva minden bizonnyal véget ér az Euroliga kaland. Az idei szezon egyik legnagyobb felfedezettje, Miro Bilan (24 pont, 8 lepattanó, 12/10 mezőnyből) illetve Fran Pilepic (21/15 pont, 7/5 tripla) is remek estén vannak túl, mindketten karriercsúcsot értek el, amivel magabiztos győzelemhez segítették csapatukat a „kiesési rangadón”. Végig vezetett a Cedevita, a második negyedtől már jobbára 10 pont feletti előnnyel, de a végjáték előtti 12-0-s roham tette igazán nagy különbségűvé ezt a meccset. Támadóoldalon voltak elsősorban kiválóak az első hazai Euroliga győzelmüket arató horvátok, főként Bilannak köszönhetően 65%-kal (40/26) dobták a duplákat, 56%-kal (23/13) pedig a triplákat, amiket összesen 31 gólpassz előzött meg. A franciák szintén jó százalékkal értékesítettek 15 hárompontost (27/15, 55%), ám a védőoldalon mutatott gyengélkedés miatt ez is édeskevés volt ezúttal Zágrábban.

A Cedevita legjobb dobói: Bilan 24, Pilepic 21/15, Gordics 11/9
A Limoges legjobb dobói: Boungou-Colo 18/6, Curry 15/12, Smith 14/12, Westermann 11/6

 

C-csoport

Panathinaikosz (görög, 5-2) – FC Bayern München (német, 1-6) 87-72

Negyedik hazai meccsét is simán nyerte meg a Panathinaikosz, ezzel a görögök matematikailag is továbbjutottak a Top 16-ba, illetve vitték magukkal a tegnap szintén nyerő és 5-2-es mérleggel álló Fenerbahcét is. A Bayern zsinórban ötödik vereségét szenvedte el, ám a Barcelona egyelőre megmentette őket, így még mindig van reális esélyük a továbbjutásra, jövő héten a Milano elleni meccs lesz a mindent eldöntő élet-halál harc számukra.

A Pana kezdő centere, Esteban Batista nélkül is komolyabb gond nélkül hozta le a találkozót. Jól kezdtek a görögök, rendre előrébb jártak vendégeiknél, 31 pontnál azonban Bo McCalebb pontjainak köszönhetően kiegyenlített a müncheni alakulat, így jött is Dusko Ivanovicstól a menetrendszerű időkérés. Meglett a foganatja az egy percben elmondottaknak, hiszen többek között három triplával kegyetlenül megbüntette a Pana a Bayern figyelmetlenségeit, a Batistát nagyszerűen helyettesítő Lukasz Mavrokefalidisz (16 pont, 5 lepattanó) is bepöttyintett két közelit, így félidőben már 44-33-ra ismét a görögök vezettek. Ennek a nagyszerű két percnek köszönhetően el is dőlt tulajdonképpen a meccs, fordulás után nagyon vigyáztak a labdára Diamantidiszék, egész meccsen mindössze 5 labdaeladásuk volt, ami klubrekordot is jelentett egyben.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Slaughter 17/9, Mavrokefalidisz 16, Focisz 14/9, Jankovics 13/3, Pappasz 10/6
A Bayern München legjobb dobói: McCalebb 15/3, Benzing 14/6, Szavanovics 13

 

FC Barcelona (spanyol, 7-0) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 2-5) 84-80

Alessandro Gentile és David Moss nélkül lépett pályára a katalán fővárosban a Milano, mégis ebben a felállásban nyújtották egyik, ha nem a legjobb teljesítményüket a szezonban. Egyre jobb és jobb lesz Luca Banchi legénysége, most már egészen csapat formája van az itáliaiaknak, ami néhány hete még nem volt elmondható róluk. A második negyedben játszott nagyot a Milano az alulméretezett jamaikai center, Samardo Samuels (16/6 pont, 5 lepattanó) vezetésével, aki tőle szokatlanul két triplát is elsüllyesztett a mérkőzés során. 14 ponttal léptek meg a vendégek, előnyüket pedig sokáig tartani is tudták a folytatásban.

A nagyszünet után aztán megmutatták a hazaiak, hogy mitől Barcelona a Barcelona. Pazar labdajáratás után mindig a legjobbkor találták meg a legjobb helyzetben lévő embert, Ante Tomic (18 pont, 7 lepattanó) úgy játszott, mint általában szokott, így Brad Oleson két triplája után már ők vezettek (57-56). Egyre jobban fáradt a Milano, de mégis mindig előlépett valaki, elsősorban a 35 percet a pályán töltő Daniel Hackett (21/12 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) játszott hősiesen a végjátékban. Az utolsó bő két és fél percben hétszer változott a vezető csapat személye, pazarul alakult tehát a találkozó. Végül 81-80-as állásnál a két korábban dobott tripla megbódíthatta Samuelst, aki nagyon rosszat vállalt egy hátralépős tempó formájában. Ez kimaradt, büntetőkkel pedig lezárta a meccset és megőrizte veretlenségét a Barca.

A Barcelona legjobb dobói: Tomic 18, Hezonja 13/6, Abrines 11/6, Oleson 10/6
A Milano legjobb dobói: Hackett 21/12, Samuels 16/6, Brooks 11/3

 

D-csoport

Valencia Basket (spanyol, 2-5) – Galatasaray (török, 3-4) 78-71

Végig vezetve magabiztos, jó játékkal nyert a Valencia a Galatasaray ellen, ezzel igazán izgalmassá téve a D-csoportot, ahonnan még mindegyik csapatnak reális esélye van a továbbjutásra. A Laboral elleni, szintén győztes meccsen játszott csak ennyire jól a Valencia, erre a teljesítményre lehet építeni a hátralévő meccseken is. A spanyolok felhőtlen örömét azonban beárnyékolja, hogy az egymás elleni összevetésben nem sikerült a Galata fölé kerekedni, hiszen mindkét meccs hét pontos különbséggel dőlt el, döntetlenre állnak tehát a csapatok a pontarány tekintetében. Nagyot hajráztak a törökök, 71-58 után feljöttek 76-70-re az utolsó percben, és könnyen lehet, hogy 1-2 centin dől majd el a Valencia továbbjutása. Luke Harangody (13/9 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) cipője ugyanis épphogy csípte a triplavonalat, így csak duplát ért a dobása, Kerem Gönlüm pedig még értékesített egy büntetőt, amivel az októberi meccs (71-64) után ismét pontosan hét lett közte.

A lényeg azonban a győzelem a hispánoknak, akik a fő célt gond nélkül teljesítették. A múlt heti fantasztikus meccs után ismét extra dobásokat elsüllyesztő Zoran Erceg (19/15 pont, 6 lepattanó, 7/5 tripla), valamint az egyre jobban beilleszkedő Pietro Aradori (20/6 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) ideig-óráig tudták csak tartani a Galatát a sokkal jobban pörgő Valencia ellen.

A Valencia legjobb dobói: Loncar 15/3, Harangody 13/9, Lucsics 11/6, Dubljevics 10/3
A Galatasaray legjobb dobói: Aradori 20/6, Erceg 19/15, Arroyo 10/3


A forduló korábbi eredményei:

A-csoport
Real Madrid – UNICS Kazany 75-85

B-csoport
Maccabi Tel-Aviv – CSZKA Moszkva 61-84
ALBA Berlin – Unicaja Malaga 79-78

C-csoport
Fenerbahce Ülker – PGE Turow 89-74

D-csoport
Crvena Zvezda Telekom – Neptunas Klaipeda 79-62
Laboral Kutxa Vitoria – Olympiakosz 89-70


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus