Euroliga: A Pana feltörölte a Reallal az OAKA padlóját

A Real elleni nagy bravúrral állt talpra a Pana a tizenegyedik fordulóban, a Laboral pedig az Olympiakosz legyőzésével van ismét versenyben.

Top 16, 11. forduló

E-csoport

Panathinaikosz (görög, 6-5) – Real Madrid (spanyol, 9-2) 85-69

Hatalmas győzelmet aratott a Panathinaikosz a Real Madrid elleni rangadón, ez a siker úgy kellett már az athéniak számára, mint egy falat kenyér. A zsinórban elszenvedett vereségek után az önbizalom és a renomé helyreállításán túl a negyedik helyüket is biztonságban tudhatják pillanatnyilag a görögök. Előzetesen egyértelműen a Real volt esélyesebb, ám nagyon úgy tűnik, hogy a Barcelonán kívül egy csapat sem tudja bevenni a csoportküzdelmek során az ismét zsúfolásig megtelt OAKA-t. Ami igazán meglepő, hogy a formán kívül játszó madridiaknak esélyük sem volt ezúttal, a Pana végig kézben tartotta a találkozót és végül nagy különbséggel nyert.

Már a rajtot is jól kapta el a Panathinaikosz, a házigazdák nem engedték előnyhöz jutni a spanyolokat. A szezonban az egyik legjobb meccsét játszó DeMarcus Nelson (16/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) a madridiak gyűrűjéből egy hatalmas zsákolással alakította 27-19-re az állást, ezzel tovább tüzelve az amúgy sem egykedvű szurkolósereget. Ekkor azért még a Real is adott életjelet magáról, és egy 10-2-es rohammal egalizáltak Fernandezék. Gyorsan elállította a vérzést azonban a Pana, egy 9-0-s futás volt a válasz, így félidőben már ismét a Zöldek vezettek (41-35). A hengert aztán a nagyszünet után indította csak be igazán a Pana, mikor a mezőny legjobbja, a harmadik negyedben 12 pontot szerző Nikosz Pappasz (22/3 pont, 7/7 mezőnyből) szinte minden létező módon betalált, ezzel csapata 69-53-as vezetést szerzett. A záró felvonásban sem változott semmi, a különbség már a kerek 20 pontos határt is elérte (80-60), végül pedig az ismét nagyon hasznosan játszó James Gist (13/6 pont, 5 lepattanó) adta meg a kegyelemdöfést egy hát mögötti passz utáni Top 10-es zsákolással. A Real az idei szezon legnagyobb verését volt kénytelen elszenvedni, miután szinte mindenki enerváltan és mélyen tudása alatt játszott közülük, egyedül Jaycee Carrollra (16/6 pont, 3 gólpassz) nem lehet talán csak panasz.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Pappasz 22/3, Nelson 16/3, Gist 13/6
A Real Madrid legjobb dobói: Carroll 16/6, Fernandez 12/6, Reyes 11/3, Llull 11/9

 

F-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 9-2) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 3-8) 98-77

A zsinórban nyolcadik meccsét megnyerő Fenerbahce számára nem okozott gondot a Milano legyőzése sem. Ezzel a győzelemmel ráadásul matematikailag is továbbjutott a Fener, igaz az Olympiakosz botlása okán nekik már feltétlenül az első két hely valamelyikének megszerzése az igazán reális, kihívást jelentő célkitűzés. Ettől és a végeredménytől függetlenül ez a meccs egyáltalán nem volt könnyű az isztambuliak számára, hiszen a második játékrész közepére rendezni tudta a sorokat a Milano, a harmadik negyed végén, 61-61-nél is még teljesen egál volt a találkozó. A hajrára azonban teljesen elfogyott az Olimpia, ahogy a két vezérük, MarShon Brooks (21/9 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) és Alessandro Gentile (19 pont, 3 gólpassz) is, egyikük sem tudott ekkor már lendíteni csapatuk szekerén. Nem úgy a Fener ászai, az eddigi legjobb Euroliga-meccsét produkáló Bogdan Bogdanovics (25/9 pont, 4 gólpassz), illetve a „szokásos” Nemanja Bjelica (13/3 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) – Jan Vesely (14 pont, 9 lepattanó) páros. A törökök egy 23-8-as nagy futással zárták le a meccset, összességében pedig 33-16-ra nyerték a záró játékrészt, így lett ennyire sima végül ez az összecsapás.

A Fenerbahce legjobb dobói: Bogdanovics 25/9, Vesely 14, Bjelica 13/3, Hickman 10/3, Savas 10
A Milano legjobb dobói: Brooks 21/9, Gentile 19

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 5-6) – Olympiakosz (görög, 8-3) 74-73

Az Efes csütörtöki győzelme után feltétlenül nyernie kellett a Laboralnak az Olympiakosz ellen, hogy az utolsó három fordulóra komoly esélyük maradjon a baszkoknak a törökök elleni nagy csatában. Sikerült is a bravúr a vitoriaiaknak, akik ebben a szezonban már másodszor fektették két vállra a görög sztárcsapatot. Az esélyeket nagyban befolyásolta, hogy Vaszilisz Szpanulisz végül nem tudta vállalni a játékot, ezt pedig kihasználta a Laboral ezen az egylabdás mérkőzésen.

Roppant szoros volt a derbi, 7 pontnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki a 40 perc során, de már az egykosárnyinál nagyobb távolság is ritkaságnak számított. Az Olympiakosz, főleg a meccs elején a palánk alatti játékot erőltette, kintről csak elvétve próbálkoztak, inkább befutásokkal és kettő-kettőkkel igyekeztek feltörni a Laboral védelmét. Ez sikerült is nekik, hiszen az első félidő nagy részében tartani tudták előnyüket. A folytatásban is inkább csak futott az eredmény után a baszk alakulat, akik láthatóan nagyon akartak, ám ez inkább görcsösségbe csapott át legtöbbször. Ekkor azért már többször is átvették a vezetést a hazaiak, de azt sosem tudták megtartani, mindig visszaadták az ellenfélnek. Pedig az Olympiakosz is langyosabb volt a megszokottnál, illetve Szpanulisz hiánya is nagyon érződött ekkor már, a támadásvezetés sokkal esetlegesebb és bizonytalanabb volt az átlagosnál.

A meccs döntő szakasza aztán 63-66-nál következett be, mikor a meccs hőse, Mike James (17/3 pont, 6 lepattanó, 5 labdaszerzés) egymaga szerezte egy 9-2-es roham mindegyik hazai pontját, amivel ismét előnybe került a Laboral. Kevesebb mint két perc volt hátra, és az Olympiakosznak Davis Bertans (15/9 pont, 4 lepattanó) nagy kosara ellenére is volt még egy labdája a győzelemhez, hiszen James elhibázott néhány dobást ekkor. Oliver Lafayette triplája azonban hosszú lett, így a Laboral végül csak behúzta ezt az egyébként teljesen megérdemelt győzelmet.

A Laboral Kutxa legjobb dobói: James 17/3, Bertans 15/9, Causeur 13/3
Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 15/3, Hunter 14

 

A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
Crvena Zvezda Telekom – FC Barcelona 73-77
Maccabi Tel-Aviv – Zalgiris Kaunas 79-72
ALBA Berlin – Galatasaray 75-68

F-csoport
Anadolu Efes – Nyizsnyij Novgorod 79-75
Unicaja Malaga – CSZKA Moszkva 77-95


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus