Euroliga: A Pana most megúszta a túlórában

Ma este öt találkozóval zárult az Euroliga alapszakasz-csoportkörének harmadik fordulója, s bizony több komoly meglepetést is tartogatott ez a játéknap, valamint egy hosszabbításos csatát is láthattunk Hanga Ádámék csoportjában, ahol a Panathianikosz a sírból hozta vissza a meccset a Crvena Zvezda otthonában és végül hosszabbításban diadalmaskodott. Jöjjenek a részletek!

B-csoport:

Brose Baskets Bamberg (német, 2 - 1) - Anadolu Efes (török, 2 - 1) 88 - 86

Az idény egyik legjobb meccsét játszotta egymással a német bajnok és a feldobás előtt veretlen török sztárgárda, továbbá az év legkomolyabb dobóparádéját is Bambergben élhette át testközelből a nagyérdemű. Casey Jacobsen 10-ből 7 triplát értékesített, s az utolsót 1,3 szekundummal a lefújás előtt, vesztett helyzetben verte be, ezzel pedig a forduló egyik meglepetését szerezte a Brose Baskets. Az ex-NBA-s amerikai egy 20-2-es rohamot vezényelt előtte a hazaiaknak, de Jamon Gordon 6.8 másodperccel a lefújás előtt még a törököket juttatta vezetéshez, majd ez után jött a mindent eldöntő távoli találat a 23-at szóró hátvédtől.

A vendégeknél hiába osztott ki 6 blokkot Semih Erden, illetve parádézott benti társa, Dusko Szavanovics (17 pont, 4 lepattanó), a hajrában extázisban játszott a Bamberg és erre nem volt egyszerűen ellenszere a védekezésben annyira még nem összeálló Efesnek, hogy biztosra menjen a hajrában, így oda a Mahmuti-legénység makulátlansága, a német bajnok pedig óriási lépést tett a Top 16 felé.

A Bamberg legjobb dobói: Jacobsen 23, Gavel 17, J. Smith 14

Az Efes legjobb dobói: Szavanovics 17, Jamon Gordon, Hopson 14-14

 

Real Mardid (spanyol, 3 - 0) - EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 1 - 2) 93 - 74

Nagy bajban a Milano, s nem is feltétlenül az 1-2-es mutató miatt, hanem a csapatépítés eddigi eredményei okán, hiszen a mai produkcióra nem lehet mentség a Kangur, Gigli duó hiányzása és a Real egyébként lehengerlő formája sem. Csapatvédekezésben - kis túlzással - semmit sem tudott felmutatni a Banchi-legénység, ráadásul a múltheti milánói hős, Melli is megragadt két pontnál és két lepattanónál.

Ezzel szemben a spanyol bajnoknál Nikola Mirotic 19 ponttal és 28-as index-szel zárt, Sergio Rodriguez (13 pont, 6 gólpassz) pedig kiválóan irányított és még Rudy Fernandez is megdobta a maga 16 pontját, sőt, Felipe Reyes (14 pont, 9 lepattanó) is úr volt a palánkok alatt, tehát most is minden klappolt a nagyon összeszokott Laso-alakulatnál.

A Real Madrid legjobb dobói: Mirotic 19, Fernandez 16, Reyes 14

A Milano legjobb dobói: Langford 17, Jerrells 14, Samuels 13

 

C-csoport:

Stelmet Zielona Gora (lengyel, 1 - 2) - Montepaschi Siena (olasz, 0 - 3) 73 - 65

Azt eddig is lehetett sejteni, hogy ez az év nem lesz diadalmenet az olasz bajnokként is erősen "lebutított" keretű Sienának, de azt nagyon kevesen gondolták volna előre, hogy a Monte Paschi a borzasztóan gyengének tűnő lengyel bajnok otthonában sem tud nyerni... Ám a hajrában fél perc alatt(!) hét pontot szerző Zamojski főszerepésével diadalmaskodott a Zielona Gora és nem csak történelme első Euroliga-győzelmét szerezte meg, de életben tartotta reális továbbjutási esélyeit is, ami óriási szó a nyáron teljesen kicserélt keretű együttes esetében.

A vendégeknél megint csak Daniel Hackett (12 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) volt elemében, mindenki más mélyen tudása alatt teljesített, továbbá csapatként sem tudta ráerőltetni akaratát az ellenfélre a Crespi-legénység. Eközben a hazaiaknál Lukasz Koszarek (15 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Christian Eyenga (13 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) is messze idei legjobbját nyújtotta, ez pedig Zamosjki hajrábeli extrájával fontos diadalt ért a lengyeleknek.

A Zielona Gora legjobb dobói: Koszarek 15, Eyenga 13, V. Dragicsevics 12

A Siena legjobb dobói: Carter 16, Hackett 12, Rochestie 11

 

D-csoport:

Crvena Zvezda (szerb, 0 - 3) - Panathinaikosz (görög, 2 - 1) 86 - 90

A félidőben már 15 pontos előnye volt a hétfőn még a Szolnokot verő Zvezdának, s a vendégeknek Blake Schilbet (19 pont, 5 gólpassz) nem is sikerült igazán megfékezniük, mondani sem kell, hogy a félidőben mennyire a hazaiaknak állt a zászló. Ám jött egy igazi meglepetésember, a 23 esztendős hellén tehetség, Nikosz Pappasz, aki élete produkciójával (24 pont 24 perc alatt) visszahozta a Panát és a rutinos Diamantidisz (12 pont, 9 gólpassz, 4 szerzett labda) fontos pillanatokban mutatott higgadtságának is köszönhetően a rendes játékidő végén már vezetni is tudott a görög bajnok, sőt, a Pedulakisz-legénység kezében volt a győzelem megszerzése is, ám Schilb beverte a triplát, amivel túlórára mentette a meccset a szerbeknek. A hosszabbításban jobban bírta idegekkel a harcot az ezen a szinten sokkal tapasztaltabb Pana és nem követte el ugyanazt a hibát, mint Vilniusban, így célba ért, ezzel pedig elég nehéz helyzetbe hozta a még nyeretlen belgrádiakat.

A Zvezda legjobb dobói: Schilb 19, Jenkins 17, Blazic 14

A Panathinaikosz legjobb dobói: Pappasz 24, Maciulis 16, Batiste 13

 

Lokomotív Kubany (orosz, 2 - 1) - Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 2 - 1) 58 - 73

Ez az az eredmény, ami nem csak, hogy nem várt volt előzetesen, de a tisztulni látszó erőviszonyokat is újra alaposan összekuszálta ebben a csoportban. Három forduló után így négyes holtverseny van az élen ebben a hatosban, melyben szerencsére ott van Hanga Ádám új klubja, a Laboral Kutxa is. Az izraeliek már a második perctől kezdve vezettek és végig kézben is tartották a meccset, sőt, volt már 20 egységnyi fórjuk is a harmadik etapban, így egyelőre nincs nyeregben az Európa Kupa címvédője, a Blatt-legánység pedig üzenetet küldött a riválisoknak ezzel a diadalával.

Az oroszoknál egyedül Mantas Kalnietis (13 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) jutott el kétszámjegyű dobóteljesítményig, illetve játszott igazán jól, míg a vendégeknél a karrierje első Euroliga-dupla dupláját szállító Joe Ingles (14 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 30-as index) a korábban Pécsről eltanácsolt Hickman (14 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) is átlagon fülöli produkcióval rukkolt ki, csapatvédekezésben pedig extrát nyújtott a Maccabi, mely fontos idegenbeli diadalt gyűjtött be és eddig mindhárom EL-fellépésén óriási előrelépést mutatott be.

A Kubany legjobb dobói: Kalnietis 13, Zubkov, Hendrix 8-8

A Maccabi legjobb dobói: Hickman, Ingles 14-14, James 11

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus