Euroliga: A Pana nyerte a Maccabi elleni rangadót

A Top 16 nyitómeccsén a Galata jó második félidei játékával verte a Zalgirist, a Pana pedig a végén megfordította a Maccabi elleni derbit.

Top 16, 1. forduló

E-csoport

Galatasaray (török, 1-0) – Zalgiris Kaunas (litván, 0-1) 78-69

A Galata ismét zárt kapuk mögött játszotta soron következő, Zalgiris Kaunas elleni Euroliga meccsét, még a Crvena Zvezda elleni derbin történtek okán. A Top 16 nyitó találkozójára az üres lelátók látványa rá is nyomta bélyegét, de egyébként sem tartozik a túlzottan rohanós csapatok közé egyik gárda sem. Aleks Maric és Justin Carter beépítését meg kell még oldania Ergin Atamannak, illetve Patric Young sincs túl régóta a törököknél, ez pedig néha bizony meg is látszott a Galata játékán. A Zalgiris ezzel szemben jól kezdett, jó dobásokat vállalt, így az első félidő jelentős részében a vendégek vezettek. A második negyedben aztán próbálta rendezni a sorokat a Galata, 35 pontnál ki is egyenlítettek, de a félidő zárása megint a litvánoknak sikerült jobban, így 41-35-re ők vezettek a nagyszünetben.

A fordulás után aztán már egy sokkal jobb Galatasaray jött ki az öltözőből, Zoran Erceg (14/3 pont, 5 lepattanó) és Sinan Güler (14 pont, 7 lepattanó) révén fordítottak a hazaiak. A szerb erőcsatár két 2+1-es játékkal, a török energiabomba pedig nyolc ponttal demoralizálta a Zalgirist, így csapatuk átvette a negyed végén a vezetést (57-55). A folytatásban pedig ezt már nem is adta ki a kezéből a Galata, az új szerzemény Justin Carter (7 pont, 7 lepattanó) mind a hét pontját a negyedik játékrész elején szerezte, ezzel 68-59-re alakítva az állást, és kvázi eldöntve a meccset. A Zalgiris legjobbja ismét James Anderson (15/6 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) volt.

A Galatasaray legjobb dobói: Erceg 14/3, Güler 14, Arroyo 12/6, Gönlüm 10
A Zalgiris legjobb dobói: Anderson 15/6, Javtokas 12, Gudaitis 11/3

 

Panathinaikosz (görög, 1-0) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 0-1) 83-76

A december hónap legjobb játékosának választott Devin Smith nélkül lépett pályára az OAKÁ-ban a Maccabi, ám ennek ellenére is nagyon sokáig az izraeliek vezettek. Többször kétszámjegyű különbséggel is, legutoljára a harmadik negyed hajrájában, 64-54-re. Nagyszerűen repkedtek a címvédő magasemberei a gyűrű környékén, Brian Randle (18 pont, 8 lepattanó, 10/7 mezőnyből), illetve elsősorban a dupla-duplát elérő Alex Tyus (14 pont, 11 lepattanó, 3 blokk, 10/7 mezőnyből) volt kiváló, akiket Jeremy Pargo (8 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) többször is remekül szolgált ki.

A Pana rendre felkapaszkodott, de a Maccabi mindig meg tudott újulni. Egészen a végjátékig, amikor a meccsen először igazán hiányozni kezdett Smith rutinja és játékintelligenciája. James Gist (15/3 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) óriásit melózott a palánkok alatt, a statisztikák nem is adják igazán vissza, hogy mennyi mindent tett csapata felzárkózásáért harcosságával. Esteban Batista (16 pont, 6 lepattanó) hatalmas termetével és erejével nem tudtak mit kezdeni a Maccabi madárcsontú centerei, A.J. Slaughter pedig nagy kosarakat dobott be, többek között az egyenlítést jelentő triplát is 68 pontnál. Az izraeli bajnok támadójátéka nagyon esetleges volt a záró 5 percben, valamint a Pana védekezése is egyre keményebb lett, a csapatok ennek ellenére is minimális hazai előnnyel (76-75) vágtak neki az utolsó percnek. Slaughter hátralépős, nehéz tempója után kivédekezte a vendégek támadását az athéni had, majd Tyus felett a Gyémántember, Dimitrisz Diamantidisz (11/6 pont, 7 gólpassz) tett be egy szintén nem könnyű táblázóst, amivel eldőlt a meccs. A két csapat múltjához méltó volt ez a rangadó, a Pana nagyon fontos győzelmet aratott, a Maccabi pedig sajnálhatja az elszalasztott esélyt, és a 35 percnyi vezetését.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Batista 16, Gist 15/3, Slaughter 15/9, Nelson 12/3, Diamantidisz 11/6
A Maccabi legjobb dobói: Randle 18, Linhart 18/12, Tyus 14

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus