Euroliga: A papíron legkönnyebb meccsük vár ma Hangáékra

A nemzeti kupahétvégék miatti egyhetes szünet után ma a visszavágókkal folytatódik a Top16 küzdelemsorozata. Hangáék a Zalgirist fogadják.

A nemzeti kupahétvégék miatti egyhetes szünet után ma a visszavágókkal folytatódik a Top16 küzdelemsorozata. Hangáék a Zalgirist fogadják, de a mai hatmeccses dömpingben szerepel többek között még egy moszkvai derbi, egy Pana-Fener rangadó, és egy mindkét csapat számára roppant fontos Bamberg-Real meccs is.

 

Top16, 8. forduló

E-csoport

Darüssafaka Dogus (török, 1-6) – Unicaja Malaga (spanyol, 2-5) (18.30)

A Darüssafaka lassan teljes joggal pályázhat a szezon legbalszerencsésebb csapata címre, miután az Euroligában és a bajnokságban elszenvedett számos peches vereség után a hétvégén a török kupa döntőjében egy utolsó másodperces triplával maradtak alul a Fenerrel szemben. Az immár a legkisebb tét nélkül játszó isztambuliak most a Malaga ellen vigasztalódhatnak, akik szintén nincsenek túl nagy formában. A spanyolok még csak be sem jutottak a spanyol kupába, az Euroligában pedig zsinórban négy vereség áll mögöttük, amiket teljesen széteső játékkal „értek el”. Annyiban mindenképp javult a helyzete a Malagának, hogy Richard Hendrix és Sztefan Markovics ismét edzésbe álltak, és visszatérhetnek a legfontosabbnak számító center- és irányítóposztra.

Lokomotiv Kubany (orosz, 5-2) – Cedevita Zagreb (horvát, 2-5) (19.00)

Kötelező a győzelem a csoport második helyére hajtó Lokomotiv számára az ellen a Cedevita ellen, akiket az első fordulóban idegenben is roppant simán vertek az oroszok. A Loko kerete sokkal bővebb és erősebb volt eddig is, ráadásul mostantól már játszhat náluk a tavaly még az Efest erősítő mesterlövész, Matt Janning is, akivel még veszélyesebb lesz a periméterről a keleti gárda. Ki kell emelni még a vasutasoktól Anthony Randolphot, aki a szezon elején sokáig sérült volt, mostanra viszont teljesen lekopott róla a rozsda, és az elmúlt meccseken Malcolm Delaneyvel együtt ők a csapatuk legjobbjai. Félvállról persze nem veheti a meccset a Loko, hiszen a Cedevita számos nagy idegenbeli bravúrt elért már az idén, és zsinórban harmadik kupagyőzelmükkel a zsebükben most is felszabadultan játszhatnak.

Panathinaikosz (görög, 4-3) – Fenerbahce Ülker (török, 7-0) (20.15)

Nagyon jó kis meccsre van kilátás a Panathinaikosz és a Fenerbahce találkozóján, a görög-török csaták sora egy újabb remek összecsapással gazdagodhat. A Pana az 1-3-as kezdése után jó játékkal egymás után három meccset is megnyert, a legutóbbit a másik isztambuli fellegvár, az Efes ellen, ami után továbbjutó helyen állnak. Ezt a pozíciójukat erősítenék most tovább, amire bőven megvan az esélyük még akkor is, ha a csoport legjobb csapatát látják vendégül. A Fener idei teljesítményét nem kell bemutatni az Euroliga szerelmeseinek, és a 7-0-s Top16-os mérlegük is önmagáért beszél. Ahogy már fentebb említettük, a Fener a hétvégén bezsebelte az idei első trófeáját, miután egy hatalmas meccsen, Bogdan Bogdanovics utolsó másodperces triplájával két ponttal legyőzték a Darüssafakát a kupadöntőben. Ez nem tudni, hogy mennyit vett ki a törökökből, kondicionális téren biztosan a Pana áll jobban, hiszen Görögországban nem ezen a hétvégén és nem ebben a rendszerben rendeztek kupadöntőt. Az athéniak ráadásul megerősítették keretüket, hiszen MarQuez Haynes, Vince Hunter és Elliot Williams is náluk folytatja pályafutását.

 

F-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 5-2) – Himki Moszkva (orosz, 4-3) (17.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Idén már negyedszer csap össze egymással a két moszkvai csapat, a CSZKA és a Himki. Az első fordulóban egy nagyszerű meccsen, Alexej Shved dobásával a Himki nyert, amiért most nyilvánvalóan vissza szeretnének vágni a CSZKA játékosai. A VTB Ligában ennél jóval egyoldalúbb meccseket vívott a két csapat, hiszen Teodoszicsék mindkétszer egyértelműen jobbak voltak a Himkinél. A két csapat már aligha tud egymásnak sok újat mutatni, de ennek a meccsnek is a pályaválasztó csapat az esélyese, akik Hanga Ádámékkal együtt továbbra is szeretnének az F-csoport élén maradni. A Himkinél egyébként egy megerősödött centersor veszi fel innentől a versenyt az ellenfelekkel, hiszen Paul Davis visszatérhetett sérüléséből, a hetekkel ezelőtt igazolt, a VTB Ligában már szépen beépített Josh Boone pedig innentől már ezen a fronton is bevethető.

Brose Baskets Bamberg (német, 3-4) – Real Madrid (spanyol, 4-3) (20.00)

A Bamberg és a Real Madrid egy nagyon emlékezetes meccset vívott egymással az első fordulóban, amit nem kevés szerencsével és a végjátékban nyújtott jobb teljesítményüknek köszönhetően a spanyolok nyertek meg. Ezen a meccsen mindkét csapatnak nagyon kellene a győzelem, a hazai pályán mindenkire roppant veszélyes németek nem szeretnének leszakadni, a Real pedig sorra játssza a keményebbnél keményebb idegenbeli meccseket, amiken nem sok hiba fér bele nekik. A friss kupagyőztes, az elődöntőben épp Hangáékat legyőző Real eddig rendre a legnagyobb nyomás alatt tudja legjobbját nyújtani, ám ezelőtt a meccs előtt intő jel lehet számukra, hogy a Bamberg Madridban már kis híján megtréfálta őket, a Barcelonát és az Olympiakoszt pedig már két vállra is fektették a Top16-ban.

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 5-2) – Zalgiris Kaunas (litván, 1-6) (20.30, TV: DIGI Sport 2, felvételről 23.05-kor)

Nekünk, magyaroknak különösen izgalmas volt a legpatinánsabb kupasorozat, a Copa del Rey hétvégi fináléja, hiszen Hanga Ádám egészen kiváló teljesítménnyel rukkolt elő. Az Obredoiro ellen többek között hat triplát szerezve még győzelemre tudta vezetni a Laboralt honfitársunk, a Real viszont már túl nagy falat volt számukra, Ádám jó játéka ide vagy oda. Ezt követően a papíron legkönnyebb Top16-os meccs vár most a baszkokra, hiszen a csoport sereghajtója, a Zalgiris érkezik Vitoriába. Az első fordulóban játszi könnyedséggel, 89-68 arányban nyertek Litvániában Hangáék, amit az erőviszonyokat figyelembe véve akár most is megismételhetnek. A legutóbbi négy Euroliga meccsükön egyébként a CSZKA Moszkvát, majd idegenben a Barcelonát és a Real Madridot, illetve legutóbb hatalmas különbséggel a Bamberget verték a baszkok. Ezt a sorozatot figyelembe véve nehéz lenne elképzelni, hogy most kikapjanak, és ne kerüljenek nagyon jó pozícióba a rájátszásba jutást illetően.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus