Euroliga: A rangadókból sima meccsek lettek

A Himki a Barcelonát, a Loko az Efest, a Pana pedig a Malagát verte nagyon simán, így mindhárom győztes nagyot lépett céljai elérése felé.

A Himki a Barcelonát, a Loko az Efest, a Pana pedig a Malagát verte nagyon simán, így mindhárom győztes nagyot lépett céljai elérése felé, a vesztesek viszont nehéz helyzetbe kerültek. Az újonc Darüssafaka a játéknap legjobb meccsén megragadta az utolsó esélyét.

 

Top16, 9. forduló

E-csoport

Cedevita Zagreb (horvát, 2-7) – Darüssafaka Dogus (török, 3-6) 77-83

Nagyon jó kis meccset játszott egymással az E-csoport alsóházának két csapata, a Cedevita és a Darüssfaka, amit egy végletekig kiélezett végjátékban az egyre jobb formába lendülő törökök nyertek meg. Ezzel a vendégek tudták megragadni az utolsó szalmaszálat, nekik maradt meg az esélyük, hogy egy huszáros hajrával megpróbálják kivívni a playoff-szereplést. Az első félidőben szinte végig az isztambuliak vezettek, fordulás után viszont az elképesztő dobóformát kifogó Jacob Pullen (26/9 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) vezérletével fordított a Cedevita a záró felvonás előtt. A hajrában aztán felváltva vezettek a csapatok, végül pedig Scott Wilbekin (8 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) két nagyon nehéz középtávolijával, illetve a szokatlanul eredményes Marcus Slaughter (17 pont, 5 lepattanó) hathatós közreműködésével megnyerte a meccset a Darüssafaka.

A Cedevita legjobb dobói: Pullen 26/9, Bilan 13, Gordics 11/3
A Darüssafaka legjobb dobói: Slaughter 17, Markoishvili 16/12, Redding 10/6

 

Unicaja Malaga (spanyol, 2-7) – Panathinaikosz (görög, 6-3) 58-76

Az első negyedet 26-7-re megnyerte a Panathinaikosz a Malaga otthonában, így a zsinórban ötödik győzelmét már tízpercnyi játék után zsebben érezhette az athéni gárda. A vártnál sokkal simábban nyert tehát a Pana, az érthetetlenül szétesett spanyoloknak momentumuk sem nagyon volt a mérkőzésen, a vendégek könnyedén őrizték 15-20 pont körüli fórjukat. Az már a múlt héten a Fenerbahce ellen is látszott, hogy nagyszerűen sikerült felturbóznia külső sorát a Panának, hiszen az akkor is villogó Euroliga-újonc, Elliot Williams (16 pont, 3 lepattanó) most is hatalmas energiával játszott és ismét a görögök egyik legjobbja volt. Williams mellett James Gist (10 pont, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz, 3 lepattanó) is presztízskérdést csinált a volt csapata elleni mérkőzésből, Nick Calathes (10 pont, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés) pedig tanárian irányított.

A Malaga legjobb dobói: Kuzminskas 15/9, Jackson 13/9
A Panathinaikosz legjobb dobói: Williams 16, Raduljica 12, Calathes, Gist 10-10

 

Anadolu Efes (török, 3-6) – Lokomotiv Kubany (orosz, 7-2) 61-76

Hiába volt hatalmas a tét az Efes számára a Lokomotiv ellen, a törökök gyenge játékukkal nem tudták felvenni a versenyt vendégeikkel, így igencsak nehéz helyzetből várhatják a folytatást, a sorsuk már nemcsak a saját kezükben van. A Loko 8-0-s kezdéssel adta meg a meccs alaphangját, ahonnan még fordítani tudott ugyan az Efes, ám a vasutasok ismét szigorítottak védekezésükön és elsősorban Malcolm Delaney (19/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) zsenialitásának köszönhetően félidőben már ismét 10 ponttal vezettek (28-38). Fordulás után sem változott semmi, a Loko lezárta a palánk alatti területet a kék-fehérek elől, akik a triplákat sem tudták kiemelkedő százalékkal (24/8, 33%) dobni, így esélyük sem volt közelebb férkőzni. Illetve 49-55-nél lett volna, ekkor dobhattak is két büntetőt, de Tyus mindkettőt kihagyta, a néhány csendesebb meccse után ismét remeklő Victor Claver (14/6 pont, 9 lepattanó) pedig villámgyors 5 ponttal büntette ezt, ezzel pedig tulajdonképpen eldőlt a találkozó. Delaney és Claver mellett az első negyedet 10 ponttal kezdő Anthony Randolph (17 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) is szép statisztikát hozott össze a végére, a túloldalon pedig Thomas Heurtel (17/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) tette meg ugyanezt, de ő sem tudott átütő lenni az Efesben.

Az Efes legjobb dobója: Heurtel 17/6
A Lokomotiv legjobb dobói: Delaney 19/6, Randolph 17, Claver 14/6

 

F-csoport

Himki Moszkva (orosz, 5-4) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 4-5) 75-61

Megszakította hárommeccses vereségsorozatát a Himki Moszkva, mikor valósággal lejátszotta a Barcelonát, szinte ugyanúgy, mint ahogy a katalánok az oroszokat a második fordulóban. A Barcának esélye sem volt még csak egy szoros meccset sem játszania, az első három percben tudta magát tartani a vendégcsapat, ám 6-7 után egy villámgyors 10-0-s rohammal elhúztak a moszkvaiak. A folytatásban sem tudta elállítani a vérzést a Barca, rövidesen már egy híján 20 pont volt a csapatok közti differencia (37-18). Ekkor már az első meccsen elszenvedett 16 pontos vereség lebeghetett az oroszok szemei előtt, az ennél nagyobb arányú győzelem már ekkor realitássá válhatott számukra. Hát még a második félidő elején, mikor 56-33-nál kialakult a meccsen a legnagyobb különbség.

A hajrára aztán visszaizmozta magát a Barca 10 pont körüli hátrányba, a végén pedig 14 lett közte, így a Himkiben a nagy győzelem ellenére maradhatott némi hiányérzet, egymás elleniben a Barca maradt a jobb, aminek még fontos szerepe lehet a végelszámolásnál. A néhány hektikus meccse után ezúttal nagyon nagy hasznára volt csapatának Alexej Shved (16 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó), Tyler Honeycutt (11/3 pont, 10 lepattanó) ismét elképesztően hasznos volt, illetve a két center, James Augustine (13 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) és Paul Davis (13 pont, 4 lepattanó, 8/6 mezőnyből) is nagyon stabil pontok voltak. A Barcában viszont szinte csak Justin Doellman (14/12 pont, 7 lepattanó, 6/4 tripla) jelentett veszélyt.

A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 16, Augustine, Davis 13-13, Honeycutt 11/3
A Barcelona legjobb dobója: Doellman 14/12

 

Szerdai eredmény (erről ITT olvashattok):

F-csoport
Real Madrid – CSZKA Moszkva 87-96

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus