Euroliga: A Real, a Barca és a Fener is behúzta

Az Euroliga első fordulójának pénteki játéknapján így vagy úgy, de nyertek a nagycsapatok. Úgy tűnik, valóban rászolgál nevére a halálcsoportként emlegetett C jelű hatos, a Barca és a Fener egyaránt nagy csatában győzte le a Bayernt illetve a Milanót, de a Pana is alaposan megszenvedett a lengyelekkel. A Real még nagyon messze van a csúcsformájától, a CSZKA viszont alig izzadt csak meg Berlinban. Az újoncok remek összecsapását a Nyizsnyij Novgorod nyerte. Lássuk a részleteket!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

Alapszakasz, 1. forduló

A-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-0) – Dinamo Sassari (olasz, 0-1) 88-86

A Nyizsnyij Novgorod nyerte az újoncok csatáját, és ahogy az várható volt a Sassari „run and gun” stílusából adódóan, sokpontos, élvezetes meccs kerekedett az összecsapásból. Nagyon bekezdett a Sassari, 7-26-nál már szakadéknyi különbség volt a csapatok között. David Logan (17/6 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) ellenállhatatlan volt, 10 pontot szerzett hét perc alatt. Veszélyes így kezdeni egy meccset, hiszen ahogy az lenni szokott, a nagy előnyben lévő csapat lendülete alábbhagyott, a rengeteg hátralévő időben pedig elkezdhette a felzárkózást a Nyizsnyij.

Az oroszok frissen szerződtetett kinti-benti duója, Tarence Kinsey (17/3 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Art Parahuszki (16 pont, 8 lepattanó, 3 blokk) nyomát sem mutatták összeszokatlanságnak, ők szinte ketten hozták fel a Novgorodot félidőig (43-47). Fordulás után Trey Thompkins (16/3 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) is beszállt a táncba, nagyon fontos volt a hazaiaknak, hogy Kinsey és Parahuszki mellé felnőjön még valaki. Innentől végig vezetett a Nyizsnyij, a végén még Jerome Dyson (17/3 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) két duplával rájuk ijesztett, a harmadik, az egyenlítésért dobott azonban kimaradt, így nagyon fontos győzelmet arattak az oroszok, mely a végelszámolásnál biztosan sokat jelent majd nekik.

A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Kinsey 17/3, Parahuszki 16, Thompkins 16/3
A Sassari legjobb dobói: Logan 17/6, Dyson 17/3, Sanders 14/12, Brooks 14/6

 

Real Madrid (spanyol, 1-0) – Zalgiris Kaunas (litván, 0-1) 80-71

Kiszenvedte a Zalgiris ellen a győzelmet a Real, ezúttal nyoma sem volt a tavaly oly sokszor látott – és minden bizonnyal idén is jó párszor előforduló – királyi parádénak. Váratlanul jó volt a nyáron még tovább fogyatkozó Zalgiris, a palánk alatti, nagy öregekből álló Songaila-Javtokas-Jankunas sor sok csapatnak útját állja majd a festékben. Ezen kívül Lukas Lekavicius (8 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) megbízhatóan irányított, James Anderson (19/9 pont) pedig főleg az első félidőben volt nagyon veszélyes a gyűrűre.

Két és fél negyedet bírt a Zalgiris, ekkor azonban már nemcsak a mezt tette ki a pályára a Real, hanem küzdöttek is becsülettel a spanyolok. Egy jó negyed (24-14) elég is volt a fehér mezeseknek, akik közül senkit nem lehet igazán kiemelni. Rudy Fernandez (5 pont, 6/1 mezőnyből) például egészen botrányos meccset tett le az asztalra, sokat elárul, hogy Felipe Reyes (11 pont, 5 lepattanó) volt nemcsak a legjobb, de a legeredményesebb Real játékos is. A lényeg mindenesetre a győzelem Madridban, a hibákból pedig talán még építkezni is tudnak a közeljövőben.

A Real legjobb dobói: Reyes 11, Ayon 10
A Zalgiris legjobb dobói: Anderson 19/9, Milaknis 13/9

 

B-csoport

ALBA Berlin (német, 0-1) – CSZKA Moszkva (orosz, 1-0) 68-84

Viktor Hjapa, Nando De Colo és Demetris Nichols sem léphetett pályára a CSZKA-ban, ennek ellenére gond nélkül hozták az ALBA elleni mérkőzést idegenben az oroszok. Némileg meglepő, hogy az egyébként is meggyengült, ráadásul most foghíjas moszkvaiakkal nem sikerült egyenrangú partnernek lenni a Berlinnek. Lényegében semmi esélyük nem volt a németeknek, Szasa Kaun (16 pont, 9 lepattanó) és Vitalij Fridzon (10/6 pont) a meccs elején vették hátukra csapatukat, az orosz pontok nagy részét ők szerezték, amivel korán megszerezték a vezetést. A meccs középső részében aztán Milos Teodoszics (15/9 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) az egyébként is nagyon hasznos mezőnymunkája mellett a pontszerzésből is kivette részét, berámolt három triplát, ezzel pedig végleg elvette az ALBA kedvét.

Az ALBA legjobb dobója: Redding 11/6
A CSZKA legjobb dobói: Kaun 16, Teodoszics 15/9, Fridzon 10/6, Jackson 10, Voroncsevics 10/6

 

C-csoport

Panathinaikosz (görög, 1-0) – PGE Turow (lengyel, 0-1) 84-77

Ha nagy nehezen is, de a Pana megszerezte az Euroliga újonc Turow ellen a győzelmet. Ebben a pokoli nehéz csoportban – főleg hazai pályán – senki nem engedheti meg magának, hogy elbukjon a lengyelek ellen, és ha finoman szólva nem is sziporkázó játékkal, de teljesítette a minimum célt a Pana. A mérkőzés sok szót nem is érdemel, a büntetőzésben volt óriási a különbség a csapatok között (27/23, 85% - 27/14, 52%), ha ezekkel a könnyű helyzeteikkel jobban sáfárkodnak a vendégek, akkor még ennél is melegebb lehetett volna a pite a görögöknek.

A Panában Nikosz Pappasz (16/6 pont, 5 lepattanó) nyújtotta a legkellemesebb meglepetést, de jól mutatkozott be új csapatában A.J. Slaughter (16/6 pont, 3 gólpassz) is. A Turowban Mardy Collins (23/6 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) hozott eszméletlenül jó számokat, de a pocsék büntetőzésért ő is nagymértékben felelős. A Pana ikonja, Dimitrisz Diamantidisz rekordot állított be a 226. fellépésével, ez holtversenyben a legtöbb az Euroliga történetében.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Pappasz 16/6, Slaughter 16/6, Giankovits 13, Batista 10
A Turow legjobb dobói: Collins 23/6, Kulig 17/3, Chylinski 10, Zsigeranovics 10

 

Fenerbahce Ülker (török, 1-0) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 0-1) 77-74

Ahogy az várható volt, nagyon megszenvedett egymással a Fener és a Milano, csak a végjátékban dőlt el a rangadó. Andrew Goudelock (19/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) a tőle megszokott és elvárt energiával vetette magát a meccsbe, vezetésével 26-15-re léptek el a törökök. Félidő előtt aztán némileg váratlanul leálltak a hazaiak, egy 13-0-s rohammal fordított a Milano, amiből Nicolo Melli (12/6 pont, 8 lepattanó) 10 ponttal vette ki a részét.

A mérkőzés szoros volt szinte a legvégéig, a hajrában a Fener tudott villanni, egészen pontosan a vezérszerepre szánt Goudelock és Ricky Hickman. A két amerikai triplát vágott, amivel eldöntötték a győzelem sorsát, csapatuk pedig megtette az első lépést a régóta várt sikeres Euroliga szereplés felé.

A Fenerbahce legjobb dobói: Goudelock 19/9, Bjelica 11/3
A Milano legjobb dobói: Gentile 15/3, Melli 12/6, Samuels 12

 

FC Barcelona (spanyol, 1-0) – Bayern München (német, 0-1) 83-81

Egészen kiváló, színvonalas meccset játszott egymással a Barca és a München, ami azért nem volt annyira szoros végül, mint amit az eredmény mutat. A Bayern másfél negyeden keresztül egyenrangú partner volt, sőt a vendégek helyenként jobban is játszottak a katalánoknál, szemre is tetszetős kosárlabdával rukkoltak elő. Erejük azonban nagyon elfogyott a 25. és a 35. perc között, elsősorban center poszton nem tudtak lépést tartani a Barcával, ez volt a kulcs. Amíg hazai oldalon Ante Tomic (15 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) és Justin Doellman (16/6 pont) egymást múlták felül, és mindketten bőven tudtak pihenni is, addig a túloldalon John Bryant (16/6 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) egyedül tartotta a frontot belül, és láthatóan nagyon elfáradt. Ráadásul Juan Carlos Navarro (12/6 pont, 8 gólpassz) nagyszerűen szolgálta ki a nagyembereket, azoknak nem kellett erőlködniük, a végén pedig előlépett Brad Oleson (15/9 pont, 6 lepattanó) is, aki tripláival megadta a kegyelemdöfést. Nyert tehát a Barca, a München azonban egy percre sem adta fel még a legvégén sem, biztosak lehetünk benne, hogy Pesics mester fiai okoznak még szép perceket nekünk, kosárbarátoknak.

A Barcelona legjobb dobói: Doellman 16/6, Tomic 15, Oleson 15/9, Navarro 12/6
A Bayern legjobb dobói: Djedovics 19/6, Bryant 16/6, Staiger 12/12, Szavanovics 10/3, Schaffartzik 10/6


A forduló korábbi eredményei

A-csoport
Anadolu Efes – UNICS Kazany 82-76

B-csoport
Cedevita Zagreb – Unicaja Malaga 63-78
Maccabi Tel-Aviv – Limoges CSP 92-76

D-csoport
Laboral Kutxa Vitoria – Neptunas Klaipeda 88-69
Crvena Zvezda – Galatasaray 76-68
Valencia Basket – Olympiakosz 68-71

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus