Euroliga: A Real és az Efes került 2-1-es előnybe

A rendkívül motivált, jól játszó Real Madrid végig vezetve nyert és szerezte vissza pályaelőnyét a Darüssafaka otthonában, az Olympiakosz viszont Szpanulisz hősies végjátéka ellenére sem tudta megtenni ugyanezt, az Efes megérdemelten győzött és került karnyújtásnyira történelmi sikeréhez.

Negyeddöntő, 3. mérkőzések

Anadolu Efes (török, 6.) – Olympiakosz (görög, 3.) 64-60

Hiába hajrázott óriásit az Olympiakosz az Efes vendégeként, a két gárda harmadik összecsapását teljesen megérdemelten a törökök nyerték meg végül, így ők szereztek 2-1-es vezetést a párharcban, és pénteken történetük során először akár már be is juthatnak a Final Fourba, ha szintén odahaza ismét győzni tudnak. Az Efes annak ellenére tudott diadalmaskodni, hogy a triplákat egészen pocsékul dobták (18/2, 11%), büntetőik felét elrontották (16/8, 50%), illetve 43-35-re elbukták a lepattanócsatát is. Nagyon vigyáztak viszont a labdára, mindössze 5 turnoverük volt az Olympiakosz 18 labdaeladásával szemben, amivel kompenzálni tudták a többi hibájukat.

A meccs egyébként úgy indult, ahogy arra számítani lehetett, azaz roppant fizikális küzdelemben fej-fej mellett haladtak a csapatok, aminek során többnyire a vendégek jártak előrébb néhány ponttal. Az első félidő zárása aztán az Efesnek sikerült jobban, köszönhetően a hatalmas energiával játszó két magasember, Bryant Dunston (16 pont, 9 lepattanó) és Derrick Brown (12 pont, 4 lepattanó) zsákolásainak, amivel önmagukat, társaikat és a közönséget is tűzbe hozták, valamint 33-27-es előnyre tettek szert. Fordulás után is lendületben maradtak aztán a törökök, az Olympiakosz ugyanakkor az öltözőben ragadt, így az Efes 8-0-s kezdése már összességében egy 14-0-s szériát jelentett a hazaiak számára, amivel 41-27-es előnybe kerültek, ez pedig már tetemesnek számított ezen a kevés pontot hozó összecsapáson. A különbség aztán a 17 pontot is elérte a folytatásban (51-34), ekkor úgy tűnt, hogy vége a mérkőzésnek, a három negyed után mindössze 37 pontnál tartó Olympiakosznál semmi nem utalt a feltámadásra. Azt a csapatot azonban, ahol Vaszilisz Szpanulisz (15/9 pont, 7 gólpassz. 3 labdaszerzés) játszik sosem szabad leírni, a vendégek vezére ugyanis elkezdte felzárkóztatni csapatát. A görög ikon gólpasszai és sorozatban berámolt harmadik elképesztő triplája után aztán már egyetlen pont volt csupán a különbség (61-60), a semmiből hirtelen újra szoros lett a mérkőzés. Thomas Heurtel (13/3 pont, 6 gólpassz, 3 lepattanó) két jó büntetője után aztán csak egy hajszál hiányzott hozzá, hogy Szpanulisz negyedik pokolian nehéz triplája is a helyére kerüljön, ez a dobás azonban már célt tévesztett. Fellélegezhettek tehát a hazaiak, akik összességében abszolút rászolgáltak a győzelemre, a meccs nagy részében jobban játszottak, és többen is hozzátettek közülük a sikerhez, míg az Olympiakoszban egyedül Szpanulisz jutott el 10 pont fölé.

Az Efes legjobb dobói: Dunston 16, Heurtel 13/3, Brown 12, Granger 11/3
Az Olympiakosz legjobb dobója: Szpanulisz 15/9

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 az Efes javára.

 

Darüssafaka Dogus (török, 8.) – Real Madrid (spanyol, 1.) 81-88

Az első két meccsen csak takaréklángon pislákoló Real Madrid játékosai beláthatták, hogy félgőzzel nem fognak tudni továbbjutni a nagy szívvel küzdő Darüssafaka ellen, így a királyiak a harmadik találkozónak már ebben a szellemben futottak neki. Az összeszedett, tudatos játék és a megfelelő motiváltság aztán meg is hozta az eredményét, így ezen a találkozón már kijött a csapatok ereje közti különbség, hiába harcolt ezúttal is utolsó lélegzetéig a Dacka, a Real győzni tudott és visszavette pályaelőnyét. Viharosan kezdtek a spanyolok, a hazaiak 9-9-ig még tartották a lépést, utána viszont valósággal átrohant rajtuk a Laso-legénység, egy 16-2-es rohamnak köszönhetően a negyed végéhez közeledve már 25-11-re vezetett a Real. Elsősorban a madridiak védekezése volt egészen parádés, a Darüssafaka vezére, Brad Wanamaker (17/3 pont, 9 gólpassz) például a 18. percben szerezte meg első mezőnykosarát, rá nagyon odafigyeltek, az első félidőben szinte teljesen kivették a játékból. Ráadásul Jaycee Carroll (21/15 pont) első öt triplakísérlete hibátlanul hullott alá a hazai gyűrűben, illetve fordulás után a vendégek másik legjobbját, Gustavo Ayont (18 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés) is kiválóan használták a palánk alatt a vendégek, így 52-70-nél már a 20 pontot ostromolta a különbség.

A David Blatt által űzött-hajtott Darüssafaka azonban ebben a reménytelennek tűnő helyzetben sem adta fel egyetlen percre sem a küzdelmet, és még meccset tudott csinálni a találkozóból. A nagy előny birtokában a Real kiengedett egy kicsit, Wanamaker pedig rögtön kihasználta, hogy enyhült rajta a nyomás, de nemcsak ő, hanem az egész meccsen hatalmasat melózó Ante Zizic (20 pont, 5 lepattanó, 2 blokk, 8/7 mezőnyből) és a több extra dobást értékesítő Scottie Wilbekin (18/12 pont, 4 gólpassz) is felpörögtek, így elkezdte a felzárkózást a Darüssafaka. 74-77-nél már csak 3 pont volt a különbség, ekkor azonban a rájátszásban messze a legjobb meccsét játszó Luka Doncic (13/6 pont, 8 lepattanó) 2+1-es játékával és Ayon kosarával ismét megnyugtató lett a Real előnye (74-82), innen pedig már nem tudta újra veszélyeztetni a királyiak sikerét a Dacka.

A Darüssafaka legjobb dobói: Zizic 20, Wilbekin 18/12, Wanamaker 17/3, Moerman 11/3
A Real Madrid legjobb dobói: Carroll 21/15, Ayon 18, Doncic 13/6, Llull 12/6, Randolph 12/3

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Real Madrid.

 

A keddi negyeddöntők eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Fenerbahce – Panathinaikosz Superfoods 79-61 (3-0)
Baskonia Vitoria Gasteiz – CSZKA Moszkva 88-90 (0-3)

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus