Euroliga: A Real Madrid és az Olympiakosz is elkezdi ma

A tegnapi, minden igényt kielégítő playoff-nyitány után ma az alapszakasz-győztes Real Madrid nagy esélyesként fogadja a Darüssafakát, az Olympiakosz pedig a remekül összeállt Efes ellen igyekszik megőrizni pályaelőnyét a negyeddöntők első meccsein.

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

Olympiakosz (görög, 3.) – Anadolu Efes (török, 6. (20.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Egy év kihagyás után igyekszik visszatérni a Final Fourba az Olympiakosz, az ellenfelük pedig az az Efes a negyeddöntőben, aki még soha nem ért el ilyen magasságokba, és ezt a sorozatát most, a hazai rendezésű négyesdöntő előtt törné meg. A törökök nagyszerű formában vannak, az utolsó tíz alapszakasz-meccsükből nyolcat megnyertek (az utolsó fordulóbeli vereségük már egy tét nélküli meccsen született), és ettől függetlenül is talán ők lehetnek az a csapat, akik az Olympiakosz sajátos stílusa ellen sikeresek lehetnek. Perasovic mester felfogását és eredményes taktikáját ugyanis mostanra már teljesen elsajátította csapata, akik fizikálisan az egész mezőnyt tekintve is igen előkelő helyen állnak. Ez utóbbi pedig roppant fontos tényező az Olympiakosz ellen, a kőkemény védekezésükre építő pireusziakkal szemben ugyanis a primadonna-stílus aligha vezet eredményre, ellenük a roppant fizikális párharcokban is fel kell venni a versenyt. Rossz hír ugyanakkor az Efes számára, hogy térdbántalmak miatt Tyler Honeycuttra az első két görögországi meccsen valószínűleg nem számíthatnak, pedig – a korábbi csapata ellen készülő Bryant Dunston mellett – rá is kulcsszerep hárult volna védekezésben, ez pedig alapjaiban írhatja át a kék-fehérek esélyeit (még akkor is, ha a túloldalon a hasonló poszton szereplő Matt Lojeski is hiányozni fog). Az Olympiakosz mellett szól ráadásul még a rutin is, elsősorban Vaszilisz Szpanulisz és Jorgosz Printezisz azok, akik pontosan tudják, hogy mi kell egy ilyen párharc, vagy akár az egész sorozat megnyeréséhez. A párharc esélyese tehát az Olympiakosz, ám az Efesben is megvan a potenciál akár egy idegenbeli bravúrra is.

Real Madrid (spanyol, 1.) – Darüssafaka Dogus (török, 8.) (21.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A négy negyeddöntős párharc közül a Real Madrid-Darüssafaka csatának van a legegyértelműbb favoritja, hatalmas meglepetés lenne ugyanis, ha nem az alapszakasz-győztes hispánok jutnának be a Final Fourba. Kis túlzással minden a Real mellett szól, az elképesztően mély, minőségi kerettel rendelkező spanyolok még Brad Wanamaker személyét is tudják meccselni. Pedig az amerikai egészen elképesztő alapszakaszt tudhat maga mögött (16,2 pont, 4,7 gólpassz, 3,2 lepattanó, 1,6 labdaszerzés), aminek megkoronázásaként a hátán vitte be a Darüssafakát a rájátszásba, amit története során először ért el a török csapat. A túloldalon ugyanakkor az a Sergio Llull várja a Dogust, aki a legfőbb MVP-várományos, és jelen pillanatban a legjobb clutch-játékos az egész ligában, a két kiváló irányító párharcára külön is érdemes lesz odafigyelni. A keretek közti különbség tehát mindenképpen a Real mellett szól, de nemcsak mélységben, hanem a rutint tekintve is összehasonlíthatatlan a két gárda. A Darüssafakában ugyanis a kulcsemberek közül Wanamaker mellett az egyaránt a karrierje elején járó Scottie Wilbekin, Will Clyburn vagy Ante Zizic sem játszott még ekkora téttel bíró meccset, egyedül a vezetőedző David Blatt járt már hasonló magasságokban, neki viszont már bajnoki tapasztalata is van. A két évvel ezelőtti bajnok Real ugyanakkor tele van dörzsölt profikkal, akik ráadásul az idei 15 hazai alapszakasz-meccsükből 14-et megnyertek, egyedül Hangáék tudtak diadalmaskodni a spanyol fővárosban. Ha ezen a héten is megvédik hazai pályájukat a királyiak, akkor 2-0 után már nagyon nehéz elképzelni, hogy ne ők legyenek ott a Final Fourban, úgyhogy a Darüssafakának az első meccsen kellene meglepnie riválisát, most lehet erre a legnagyobb esélyük.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A tegnapi negyeddöntők eredményei (ezekről ITT olvashattok):
CSZKA Moszkva – Baskonia Vitoria Gasteiz 98-90 (1-0)
Panathinaikosz Superfoods – Fenerbahce 58-71 (0-1)

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus