Euroliga: A Real nyerte a CSZKA elleni szuperrangadót

A Real Madrid az ismét elképesztően játszó Sergio Llull vezérletével a hajrában a maga javára billentette a CSZKA Moszkva elleni, minden igényt kielégítő csúcsderbit. Az Olympiakosz-Panathinaikosz görög rangadón is hazai siker született, így a két győztes mellett Hangáék is egy győzelemre közelítették meg a kisebb gödörbe került címvédőt. A Fener nagy nehezen legyűrte a Milanót, a Zvezda pedig Kaunasban folytatta remeklését.

Alapszakasz, 16. forduló

Fenerbahce (török, 10-6) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 4-12) 86-79

A vártnál sokkal jobban megnehezítette a Milano a Fenerbahce dolgát, ám végül a törökök igazolták a papírformát, és az utolsó percben bebiztosították sikerüket. A meccs elején nem tudott egyből elhúzni a Fener, köszönhetően elsősorban az első félidőben már 18 pontnál tartó, a triplákat egymás után hintő Mantas Kalnietisnek (20/12 pont, 3 lepattanó, 6/4 tripla), akinek dudaszóra dobott kosarával 41-40 volt az állás a nagyszünetben. Fordulás után aztán a tavalyi csapata ellen nagyon igyekvő Ricky Hickman kosaraival 50-44-re el is lépett már a Milano, benne volt a levegőben a meglepetés lehetősége. Ezt követően azonban a félidőben még csak 2 pontnál tartó, végül a meccset 18-cal záró Ekpe Udoh (18 pont, 8 lepattanó, 10/8 mezőnyből) vette méretes vállaira a Fenert, az ő palánk alatti dominanciája kellett, hogy ismét a Fener kerüljön előnybe. Az utolsó percben még így is csak egyetlen pont volt a különbség, a hazaiak 80-79 után nyugodhattak csak meg, mikor a törökök legeredményesebbje, James Nunnally (19/12 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó, 6/4 tripla) a negyedik tripláját is a helyére küldte.

A Fenerbahce legjobb dobói: Nunnally 19/12, Udoh 18, Datome 17/9, Dixon 11/6, Kalinics 10
A Milano legjobb dobói: Kalnietis 20/12, Hickman 15/9, Raduljica, McLean 12-12

 

Zalgiris Kaunas (litván, 6-10) – Crvena Zvezda mts (szerb, 8-8) 61-77

A liga két legjobb csapatának, a Real Madridnak és a CSZKA Moszkvának a két vállra fektetése után nagyon nagy idézőjelbe téve hozta a kötelezőt is Crvena Zvezda a Zalgiris ellen. Ezzel a sikerrel alaposan visszavágtak a szerbek a litvánoknak a tőlük odahaza elszenvedett vereségért, és igazán értékessé tették az év végi bravúrjaikat. A belgrádi had ezúttal is egészen parádésan, ellentmondást nem tűrően játszott, kőkemény védekezésükkel klubrekordot jelentő 14 labdát csentek el vendéglátóiktól, amivel megalapozták szintén gördülékeny támadójátékukat is. A Zalgirisnek ezzel szemben nem akadt egyetlen vezére sem, mindössze Paulius Jankunas (10/3 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) jutott el 10 pontig közülük, ő is éppen hogy. A kaunasiak mindössze 7 pontot dobtak az első negyedben (7-21), lényegében már ekkor el is dőlt a mérkőzés. A Zvezdában Branko Lazics (15/9 pont, 4 labdaszerzés, 3 lepattanó, 7/6 mezőnyből) karriercsúcsot jelentő 15 pontot szerzett, Marko Szimonovics (16/12 pont, 4 lepattanó) ezúttal is szórta a triplákat, Ognjen Kuzmics (8 pont, 3 lepattanó, 5/4 mezőnyből) pedig mind a 8 pontját a meccs eleji 14-2-es roham során szerezte, mikor a vendégek megalapozták sikerüket.

A Zalgiris legjobb dobója: Jankunas 10/3
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Szimonovics 16/12, Lazics 15/9, Jenkins 13/6

 

Olympiakosz (görög, 11-5) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 9-7) 77-69

Egy nagyon érdekes, remek hangulatú rangadót játszott egymással a két görög nagyágyú, az Olympiakosz és a Panathinaikosz a zsúfolásig megtelt Béke és Barátsásg Sportcsarnokban. A meccset teljesen megérdemelten nyerték a piros-fehérek, akik ezzel másodszor is legyőzték ősi riválisukat, így kvázi hárommeccses előnyt szereztek velük szemben. Nick Calathes két labdaszerzés utáni ziccerrel kezdte a meccset, ezt követően azonban kis túlzással már több jót nem is csinált az egész meccsen a Pana klasszis irányítója, ami alaposan rányomta a bélyegét csapata játékára. A Khem Birch-re (11 pont, 9 lepattanó, 2 blokk, 5/5 mezőnyből) építő Olympiakosz el is húzott 15-7-re, ezzel megadva a meccs alaphangját. A Panánál egészen elképesztő módon Mike James (24/3 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 13/9 dupla) és K.C. Rivers (23/9 pont, 3 lepattanó, 3/3 tripla) kivételével mindenki betlizett, ők azonban nagy extrát hoztak, a harmadik negyed végén az 50 Pana-pontból 40-et ketten szereztek, és ez idő tájt volt hogy több indexpontnál tartottak, mint a teljes vendégcsapatnak, azaz nélkülük a többiek mínuszban voltak (a végére ez az arány 63/52 lett). A Pana még így is vezetni tudott a második félidőben (45-48), nyerni viszont nem volt esélyük, hiszen a pireusziaknál olyanok is előléptek, mint például az idénycsúcsot dobó Joannisz Papapetru (13/9 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 5/4 mezőnyből), aki az egymás után bevert két triplájával 71-62-re módosította az állást, ami után már végképp elsüllyedt Pana.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Papapetru 13/9, Szpanulisz 12, Birch 11, Green 10/6
A Panathinaikosz legjobb dobói: James 24/3, Rivers 23/9, Singleton 10/3

 

Real Madrid (spanyol, 11-5) – CSZKA Moszkva (orosz, 12-4) 95-85

A várakozásoknak és az elvárásoknak maximálisan megfelelt, minden igényt kielégített a Real Madrid és a CSZKA Moszkva szuperrangadója, amit a végjátékban nyújtott sokoldalúbb, jobb teljesítményének köszönhetően nyert meg a királyi gárda. A spanyolok – beleértve Hanga Ádámékat és az Olympiakoszt is – ezzel egy győzelemre közelítették meg a címvédőt, és mivel a Real csak egyetlen ponttal kapott ki az első találkozás alkalmával, így az egymás elleni összevetésben is jobban állnak. A végeredményben a tízpontos különbség nem is tükrözi megfelelően, hogy mennyire szoros, kiegyensúlyozott mérkőzés volt ez, ahol egészen a hajráig csak 1-2 kosárnyi volt a különbség a csapatok között. Az előny azért rendre a madridiaknál volt, köszönhetően többek között annak, hogy a CSZKA az első félidőben nem dobott be egyetlen triplát sem, míg a túloldalon például Jonas Maciulis (20/12 pont, 6/4 tripla) és Gustavo Ayon (14 pont, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 lepattanó, 6/5 mezőnyből) is roppant megbízható volt, a meccs hőse, Sergio Llull (24/12 pont, 6 gólpassz, 3 lepattanó) pedig mind a négy tripláját egészen extrém helyzetből, vagy 8-9 méterről, vagy kicsavart pozícióból dobta.

A CSZKA azonban a kissé még rozsdás, ám így is a legeredményesebb Nando De Colo (18/6 pont) illetve Milos Teodoszics (13/3 pont, 5 gólpassz) vezérletével tartotta magát, a hajrának 87-85-ről futottak neki a csapatok. Végül aztán az döntött, hogy De Colóék mellé senki nem nőtt fel az oroszoknál, a Realban viszont Llull mellett többen is villantak az utolsó negyedben. A teljesség igénye nélkül Luka Doncic a legjobbkor dobott be egy triplát, ahogy Othello Hunter is remek időzítéssel csinált meg egy 2+1-es játékot, illetve a sérülése óta először jól játszó Anthony Randolph (14/3 pont. 9 lepattanó) szintén faulttal együtt zsákolt és egy triplát is beemelt. A Real tehát joggal ünnepelhetett, a CSZKA viszont szinte hihetetlen módon 2010 óta most először szenvedett el zsinórban három vereséget.

A Real Madrid legjobb dobói: Llull 14/12, Maciulis 20/12, Ayon 14, Randolph 14/3
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 18/6, Teodoszics 13/3

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Anadolu Efes – Galatasaray Odeabank 84-73
Brose Baskets Bamberg – FC Barcelona Lassa 85-65
Maccabi FOX Tel-Aviv – Darüssafaka Dogus 93-92
Baskonia Vitoria Gasteiz – UNICS Kazany 102-70

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus