Euroliga: A Real nyerte meg az E-csoportot

Befejeződött a Top 16 küzdelemsorozata, kialakultak a párosítások a rájátszásban.

 

A Top 16 utolsó játéknapján a Zalgiris legyőzésével élen végzett csoportjában és elkerülte az Olympiakoszt a Real Madrid, a görögöket így az ősi rivális Barcelona „nyerte meg” a rájátszásban. Véglegesek a kedden kezdődő negyeddöntők párosításai.

 

Top 16, 14. forduló

E-csoport

Galatasaray (török, 2-12) – FC Barcelona (spanyol, 11-3) 65-88

Az ALBA Berlin elleni meccsen történt újabb rendbontás miatt a pénzbírságon túl ismét zártkapus büntetésre ítélte a szövetség a Galatasarayt, így csak a TV képernyőjén keresztül tudtak elbúcsúzni szurkolóiktól a törökök ebben a kiírásban. Ez a tényező sem a Galatát segítette a Barcelona elleni meccsen, a sokkal jobb erőkből álló, és immár nyolcas győzelmi szériánál tartó katalánok pedig nem is hibáztak, és biztosan húzták be a meccset.

A Barca szinte végig vezetett a meccs folyamán, ám a különbség csak a legvégén lett ilyen nagy, mikor a vendégek 10-0-val nyitották a negyedik negyedet, a játékrészt pedig összességében 27-14-re nyerték meg. A Galata képtelen volt bármit is kezdeni a két hórihorgas centerrel, hiszen Ante Tomic (20 pont, 3 lepattanó, 10/9 mezőnyből) és Tibor Pleiss (12 pont, 12 lepattanó, 2 blokk, 8/6 mezőnyből) is extra hatékonyak voltak a palánkok alatt, ketten együtt 18/15-ös mezőnymutatóval dolgoztak. A Barca tehát nyert, ám a Real nem tette meg nekik azt a szívességet, hogy kikapjon, így a második helyen végző katalánok készülhetnek az Olympiakosz elleni negyeddöntős párharcra, ennek hallatán pedig mi kosárbarátok már előre dörzsölhetjük a tenyerünket.

A Galatasaray legjobb dobója: Micov 10/6
A Barcelona legjobb dobói: Tomic 20, Pleiss 12

 

Real Madrid (spanyol, 11-3) – Zalgiris Kaunas (litván, 5-9) 99-83

A vártnál nehezebben, de Rudy Fernandez nélkül is behúzta a Zalgiris elleni meccset a Real Madrid, így a jobb egymás elleni eredmény miatt megelőzte a Barcelonát és megnyerte csoportját a királyi gárda. Ezzel a Real elkerülte a kőkemény Olympiakoszt a rájátszásban, és a jóval kellemesebb ellenfélnek ígérkező Efes ellen harcolhatják ki a hazai rendezésű Final Fourba jutást.

A Real számára ez a meccs sem volt azonban egy fáklyás menet, a 14-2-es kezdése ellenére is komoly ellenállásba ütközött a folytatásban a Madrid. A Zalgiris ugyanis euroligás történetének egyik legjobb negyedét produkálta az első tízperc után, hiszen a második játékrészben 31 pontot rámoltak be a vendéglátó sztárcsapat kosarába, így félidőre 43-40-es vezetést szereztek. A negyedik negyed elején aztán még mindig 72-68 állt az eredményjelzőn, csak nem akarta megadni magát a James Anderson (17/6 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) és Will Cherry (16/3 pont) pontjai által húzott Zalgiris. Ekkor azonban mégiscsak be tudta vinni a megrendítő ütést a fehérmezes alakulat, hiszen egy 13-2-es rohammal 85-70-re módosult az állás, innen pedig már nem volt visszaút a kaunasiaknak. Ebből a döntő rohamból az ismét kiválóan játszó Jaycee Carroll (16/9 pont) két fontos triplával vette ki a részét. Rajta kívül nagyon jó volt még a Realban Sergio Rodriguez (16/12 pont, 7 gólpassz) és az ezúttal kevésbé jól lepattanózó Felipe Reyes (17 pont) is, ám az igazán kellemes meglepetés a lecsorgó labdákat is nagyszerűen összeszedő K.C. Rivers (12/3 pont, 9 lepattanó) volt, aki messze a leghasznosabb meccsét játszotta az idei szezonban.

A Real Madrid legjobb dobói: Reyes 17, Rodriguez 16/12, Carroll 16/9, Rivers 12/3
A Zalgiris legjobb dobói: Anderson 17/6, Cherry 16/3, Gudaitis 14

 

F-csoport

Olympiakosz (görög, 10-4) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 3-11) 77-70

Abszolút tét nélküli meccset játszott egymással az Olympiakosz és a Nyizsnyij Novgorod, hiszen a görögök harmadik helye garantált volt, az oroszok pedig már rég kiestek. Ennek megfelelően több kulcsjátékos is pihenőt kapott mindkét oldalon, pedig a hírek szerint Vaszilisz Szpanulisz is készen áll már a visszatérésre, ám őt a jövő héten kezdődő rájátszás előtt nyilvánvalóan felesleges volt kockáztatni. Szpanuliszon kívül Othello Hunter, illetve a túloldalon Tarence Kinsey és Taylor Rochestie is kihagyta a találkozót. Az Olympiakosz meccsidőpontjaihoz képest szokatlanul korán, már délután 5 órakor rendezték a találkozót, így a napfényben úszó Béke és Barátság Sportcsarnok hangulatára ez, illetve a tét nélküliség is alaposan rányomta bélyegét.

A két csapat lényegében egy edzőmeccset játszott egymással, ehhez képest viszont nem is volt rossz a meccs. Jól, fej-fej mellett kezdtek a csapatok, aztán a pazarul játszó Matt Lojeski (17/6 pont, 8 lepattanó) vezérletével egy 12-3-as rohammal elhúzott az Olympiakosz, így félidőben 40-30 volt az állás. Fordulás után aztán a megtáltosodó Richards Kuksisks (17/9 pont), illetve Trey Thompkins (16/6 pont, 4 lepattanó) pontjaival nemcsak felzárkózni, hanem fordítani is tudott a Nyizsnyij (54-55). A negyedik negyedet viszont már ismét a hazaiak uralták, köszönhetően elsősorban annak, hogy egymás után hullottak be a tripláik ebben a periódusban. Lojeski mellé pedig alaposan feljavult Jorgosz Printezisz (12/6 pont, 7 lepattanó) is a hajrára, ez pedig már sok volt a Novgorodnak.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Lojeski 17/6, Printezisz 12/6, Dunston 10, Lafayette 10/6
A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Kuksiks 17/9, Thompkins 16/6, Parahuszki 14

 

A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
ALBA Berlin – Maccabi Tel-Aviv 64-73
Crvena Zvezda Telekom – Panathinaikosz 69-68

F-csoport
Fenerbahce Ülker – Anadolu Efes 83-72
Unicaja Malaga – Laboral Kutxa Vitoria 93-84
EA7 Emporio Armani Milano – CSZKA Moszkva 79-88


A csoportok végeredménye:


A három győzelemig tartó negyeddöntők párosításai:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus