Euroliga: A Realt, a Maccabit és a Himkit is kiütötték

Nem akármilyen eredményekkel vette kezdetét ez a keddtől péntekig tartó Euroliga-hét, hiszen az eddig bukdácsoló Baskonia története legnagyobb vereségét mérte a szétesett Real Madridra, a szintén feltámadó Efes Errick McCollum nyolc triplájával Barcelona után Tel-Avivban is győzött, a Pana erőt demonstrált a Himki ellen, a Malaga-Zalgiris csata pedig nem mindennapi végjáték után, hosszabbításban dőlt el.

Alapszakasz, 7. forduló

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 4-3) – Anadolu Efes (török, 2-5) 72-92

Nagyon úgy tűnik, hogy az Efes múlt heti, barcelonai győzelme nem csak a véletlen és a katalánok műve volt, hiszen a 0-5-tel kezdő törökök most egy újabb nagy idegenbeli győzelmet arattak, méghozzá az egyébként jó formában lévő Maccabi otthonában. Az előző forduló MVP-je, Vladimir Stimac (15 pont, 13 lepattanó, 3 labdaszerzés) most is kifogástalanul dolgozott a palánkok alatt és dupla-duplázott, de az Efes sztárja most nem ő, hanem a nyolc triplát berámoló Errick McCollum (31/24 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 11/8 tripla) volt. A szezont jól kezdő, majd hullámvölgybe került, de most ismét felfelé ívelő amerikainak mindegy volt, hogy emberről, hátraesve, faulttal együtt, egy lábról vagy ezek tetszőleges kombinációjából engedte el a távoli bombákat, azok minden lehetséges módon a tel-avivi gyűrűben landoltak.

McCollum a kilenc triplájából ötöt a második negyedben vágott be, melyeknek nagyban köszönhetően 15 ponttal lépett meg az Efes. A Maccabi innentől kezdve csak futott az eredmény után, és bár 6 pontra még feljöttek 68-74-nél a hazaiak, az isztambuliak egy 15-2-es rohammal újítani tudtak és ismét lerázták magukról üldözőiket, a végére pedig a különbség is tetemes lett. McCollum triplái mellett kulcsfontosságú tényező volt az Efes sikerében a játéknap felvezetőjében is említett lepattanózás, hiszen a Real ellen a múlt héten 53 lecsorgóig jutó, ebben a szegmensben az egész ligát vezető izraelieket 46-30-ra múlta felül ezen a meccsen a török csapat, amiben Stimacnak és Ricky Ledonak (10/6 pont, 9 lepattanó) vannak a legnagyobb érdemei.

A Maccabi legjobb dobói: Jackson 20/6, Bolden 12/3, Tyus 10, Thomas 10/3
Az Efes legjobb dobói: McCollum 31/24, Stimac 15, Simon 11/9, Dunston 10, Ledo 10/6

 

Panathinaikosz Superfoods (görög, 4-3) – Himki Moszkva (orosz, 5-2) 93-65

Nagy rangadónak indult, ám egy roppant egyoldalú mérkőzés vált a Panathinaikosz és a Himki Moszkva összecsapásából, amit az első percektől kezdve a görögök uraltak. A vendégek nem védekeztek eléggé keményen a meccs elején, így négy különböző Pana-játékos is betalálhatott kintről. Thanaszisz Antetokounmpo (9/3 pont, 5 lepattanó) most is kezdő volt, és elképesztően nagy energiát vitt a Zöldek játékába elől és hátul egyaránt, Marcus Denmon (24/21 pont, 3 gólpassz, 9/7 tripla) pedig zsinórban beszórt három triplát, így rövidesen 22-8-ra léptek el a hazaiak.

Ahogy a teljes Pana, úgy Denmon sem állt le a folytatásban sem, a vajkezű amerikai összesen hét tripláig jutott végül, amivel a mezőny magasan legeredményesebb tagja lett. De mellette a már említett Antetokounmpo, illetve a dupla-duplázó Nick Calathes (11 pont, 11 gólpassz, 4 lepattanó) vagy James Gist (12/3 pont, 6 lepattanó) is brillírozott, de összességében sem volt a Panának gyenge pontja ezen az estén, mindenki hozzátett ehhez az erőfitogtató győzelemhez. Nem könnyített meg a Himki dolgát, hogy egyedül Alekszej Shved (17/6 pont, 4 gólpassz) jutott el kétszámjegyű pontig közülük (ő is 19/7-es mezőnymutatóval), illetve hogy az első 10 büntetőkísérletükből mindössze 2-t dobtak be (összesen 18/8, 44%) és a lepattanócsatát is elveszítették (39-29).

A Panathinaikosz legjobb dobói: Denmon 24/21, Gist 12/3, Calathes 11, Lojeski 10/6
A Himki Moszkva legjobb dobója: Shved 17/6

 

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 2-5) – Real Madrid (spanyol, 4-3) 105-75

Óriási pofonba szaladt bele a Real Madrid a Baskonia vendégeként, hiszen nem elég, hogy bő öt perc alatt eldöntötték a meccset a baszkok, a blancók végül történetük legsúlyosabb vereségét szenvedték el az Euroligában ezzel a kereken 30 pontos deficittel. Erre aligha számíthatott bárki is, még akkor is, ha Pedro Martinez érkezésével egyértelműen összeállt a Baskonia. A kiváló spanyol tréner jelenleg aligha a madridiak kedvenc ellenfele, hiszen azt követően, hogy tavaly még a Valenciát vezette végső győzelemre ellenük a spanyol bajnoki döntőben, most ismét nem kevés borsot tört az orruk alá. Ahogy említettük, a meccs már az első percekben eldőlt, hiszen lényegében védekezésben és támadásban is tökéletes első negyedet produkált a Baskonia, akik egy 19-0-s rohanást repesztettek, így pedig 27-5-ös előnyre tettek szert.

A Realban hiába játszott ezúttal is kifogástalanul Luka Doncic (18/6 pont, 4 gólpassz) a szlovén szupertehetség meglehetősen magára maradt, sokszor öten üldözték a hazai védők, ezzel elszívva minden energiáját. Walter Tavares (10 pont, 7 lepattanó) debütálása az Euroligában azért nem sikerült rosszul, ebből még építkezhet a Real a folytatásban, lehet számítani a 220 centis centerre. Érdekesség, hogy a meccsen mind a 24 pályára lépő játékos szerzett pontot, de ezt nyilván hazai oldalon tették sokkal nagyobb volumenben. A Baskonia vezére ezúttal Marcelinho Huertas (13/3 pont, 6 gólpassz, 3 lepattanó) volt, a legeredményesebbjük pedig Rodrigue Beaubois (15/9 pont, 3 lepattanó), de egyébként felesleges is bárkit kiemelni egy ilyen remekbe szabott csapatteljesítmény után.

A Baskonia legjobb dobói: Beaubois 15/9, Huertas 13/3, Granger 12/6, Janning 11/6, Timma 10/6
A Real Madrid legjobb dobói: Doncic 18/6, Tavares 10

 

Unicaja Malaga (spanyol, 3-4) – Zalgiris Kaunas (litván, 4-3) 83-85 h.u.

A játék mintegy 37 percen át látott képe alapján nem várt módon elképesztő izgalmakat, és hosszabbítást hozott a Malaga és a Zalgiris összecsapása, amit nem mindennapi módon nyert meg végül a litván csapat. A legjobb pontszerzőjük, Nemanja Nedovics nélkül játszó andalúzok szinte egész meccsen csak szenvedtek, alaposan meggyűlt a bajuk a triplákkal (18/4, 22%) és az eladott labdákkal (22) is. A roppant nagy magabiztossággal játszó Zalgiris viszont a brillírozó Kevin Pangos (21/15 pont, 5 gólpassz, 7/5 tripla) vezérletével szárnyalt és egyértelműen uralta a meccset, a harmadik negyedben már kereken 20 pont (36-56) is volt a csapatok között. Ebből aztán 59-70-nél még mindig őriztek 11 egységet, és mikor sokan már azt hitték volna, hogy ebből már nem lesz végjáték, mintegy varázsütésre megtáltosodott a Malaga és elkezdett hibázni a Zalgiris.

A végig nagyon stabil Jeff Brooks (16/3 pont, 11 lepattanó, 2 blokk, 2 labdaszerzés) mellé Ray McCallum (19/3 pont) is alaposan feljavult, a litvánok újabb eladott labdája után pedig az utóbbi kezébe került a labda, aki 70-72-nél egy okos betörés után ki is harcolta a hosszabbítást. A túlóra során aztán már felváltva estek a kosarak, ismét a Zalgiris tűnt befutónak, ám 81-83-nál McCallum ismét eljutott a kaunasi gyűrűig és egalizált. Ezúttal azonban még maradt 1,9 másodperc, ami egy kiválóan felrajzolt bedobás-figurának köszönhetően elegendő volt Edgaras Ulanovas (10 pont, 4 lepattanó) számára a meccsnyerő dobáshoz, méghozzá egy egyáltalán nem könnyű és tiszta, hatméteres középtávoli formájában. A Zalgiris tehát fellélegezhetett, végül nem fizettek rá a 20 pontos előnyük leadására.

A Malaga legjobb dobói: McCallum 19/3, Brooks 16/3
A Zalgiris legjobb dobói: Pangos 21/15, Milaknis 13/6, White 10/3, Ulanovas 10

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus