Euroliga: A szezon eddigi legjobb meccse Isztambulban

Az Euroliga hatodik fordulójában nem mindennapi módon ért véget a Galata-Zvezda derbi. Címszavakban: kétszeri hosszabbítás, gólpasszrekord Williamstől, 10 méteres egalizáló tripla, klasszis teljesítmények. A Real nagy nehézségek árán megmenekült Kaunasban, de a Malagának és a Nyizsnyijnek is csak a győzelem számított. Lássuk a pénteki játéknap főbb történéseit!

(A mérkőzések statisztikái az eredményekre kattintva elérhetők)

Alapszakasz, 6. forduló

A-csoport   

Zalgiris Kaunas (litván, 3-3) – Real Madrid (spanyol, 5-1) 66-68

Egészen pocsék, izzadtságszagú játéka ellenére is nyerni tudott valahogy a Real Madrid a Zalgiris vendégeként. A hazaiak nagyon elfáradtak a végére, így a három és fél perccel a vége előtt még meglévő 9 pontos előnyük (65-56) kevésnek bizonyult a végén. Mindezek ellenére is csak az elismerés hangján szólhatunk a litvánokról, akik nagy erőket mozgósítottak azért, hogy a szoros végjátékon túl a győzelemre is legyen esélyük.

A Real az első negyedben játszott csak úgy, ahogy ezzel a kerettel elvárható lenne tőlük hosszabb szakaszokban is. A jó hazai kezdést (14-9) a már ekkor kilenc pontos Zalgiris-nevelés, Jonas Maciulis vezetésével egy 15-0-s rohammal fordította meg a Madrid. Ez az előny aztán félidőre tovaszállt, elsősorban James Anderson (21/9 pont, 9 lepattanó) ellenállhatatlan játékának köszönhetően a nagyszünetben már egyenlő volt az állás. A szintén remek Paulius Jankunas (17/9 pont, 8 lepattanó, 4/3 tripla) harmadik triplája után hosszú idő után újra vezetett a Zalgiris (52-49). Rossz volt nézni ekkor a Real játékát, semmilyen helyzetből, többnyire még a büntetővonalról is képtelenek voltak betalálni a spanyolok.

A fordulópont a már említett 65-56-os állásnál következett be, mikor egymást követő két támadást is triplával fejezett be a Real Sergio Llull és Andres Nocioni révén. Megérezték a vérszagot a vendégek, mindeközben pedig elfogyott az erő a litvánoknál, Anderson például görcsölve sántikált le a pályáról. 65-66-nál Jankunas nem élt az ajándékba kapott büntetőivel, csak az egyiket dobta be, így a Real teher nélkül támadhatott az utolsó 9 másodpercben. Sergio Rodriguezt (14/6 pont, 7 gólpassz) faultolták, ő nem hibázott, az utolsó dobás pedig az időközben visszatérő Andersoné volt, de nem tudta hosszabbításra menteni a találkozót. Sajnálhatja az elszalasztott nagy lehetőséget a Zalgiris, hiszen még akár meleg is lehet a pite a 3-1-es mérleggel kezdő Krapikas-legénységnek.

A Zalgiris legjobb dobói: Anderson 21/9, Jankunas 17/9
A Real Madrid legjobb dobói: Rodriguez 14/6, Nocioni 11/6, Llull 11/3


Dinamo Sassari (olasz, 1-5) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 3-3) 82-89

Hatalmasat hajrázva győzte le a Nyizsnyij Novgorod a Sassarit, ezzel nagyon fontos győzelmet aratott és továbbra is tartja jó pozícióját a csoporton belül. 74-68-nál egy 14-0-s hajrát vágott ki a Nyizsnyij, amivel fordult a kocka, a szárdok pedig már nem tudtak erre érdemben válaszolni. Ebből a rohamból a karriercsúcsot elérő Taylor Rochestie (29/15 pont, 7 gólpassz) 8 ponttal vette ki a részét, csapatához hasonlóan az amerikai is bombaformában pattogtat az elmúlt hetekben. Tarence Kinsey (15/3 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) és Trey Thompkins (13 pont, 15 lepattanó) személyében még volt két másik húzóemberük is az oroszoknak, akik a mezőnyben is hatalmas munkát végeztek. Ez volt a döntő faktor, a Sassari hiába játszott az egész meccset tekintve jól, a végjátékban sokkal több jó döntést hozott a Nyizsnyij, Rochestie pedig klasszis megmozdulásokkal lendített csapatán.

A Sassari legjobb dobói: Sanders 17/6, Sosa 13/6, Brooks 13/9, Dyson 10/3
A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Rochestie 29/15, Kinsey 15/3, Thompkins 13, Parahuszki 12, Baburin 11/6

 

B-csoport

Unicaja Malaga (spanyol, 4-2) – Cedevita Zagreb (horvát, 1-5) 82-73

Nagyszerűen helytállt a Cedevita a Malaga otthonában, a spanyolok azzal nyerték meg ezt a meccset, hogy egyszerűen többen voltak, mint ellenfelük. A végén a kulcsjátékosok, így elsősorban Miro Bilan (21 pont, 8 lepattanó) és Roko Ukic (15/3 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) már levegőt is alig kaptak, nagyrészt ennek tudható be, hogy az utolsó öt percben mindössze 4 pontot tudtak szerezni a horvátok. A Malaga ezzel szemben hozott egy átlagos, ám nagyon fizikális játékot, ami ezen a meccsen elégnek bizonyult, a végére felőrölték ellenfelüket a hazaiak. Elsősorban a lepattanózásban voltak nagy fölényben Vazquezék, a hajrában a védőlepattanókat sem tudták megszerezni már a zágrábiak, így ha nem is túl nagy hatékonysággal, de újra és újra támadhatott az Unicaja, amikből előbb-utóbb pontok születtek. Nehéz kiemelni bárkit is a Malagából, de Ryan Toolson (19/9 pont, 4 gólpassz) és Vladimir Golubovics (13 pont, 9 lepattanó) voltak talán azok, akik legtöbbet tudtak lendíteni a spanyolokon.

A Malaga legjobb dobói: Toolson 19/9, Kuzminskas 14, Golubovics 13, Vasziliadisz 10/6
A Cedevita legjobb dobói: Bilan 21, Ukic 15/3

 

D-csoport

Galatasaray (török, 3-3) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 3-3) 110-103  2 h.u.

Az idei szezon eddigi legjobb meccsét játszotta egymással a Galatasaray és a Crvena Zvezda, mely csak kétszeri hosszabbítás után dőlt el. Volt itt minden, ami csak szem-szájnak ingere, elsősorban a támadó kosárlabdát kedvelők számára. Andrew Goudelock múlt heti 10 triplás performansza után ezúttal a gólpasszrekord dőlt meg, Marcus Williams ugyanis 17 asszisztot adott csapattársainak, ennyit még korábban egy meccsen soha senki az Euroliga történetében (15 volt az eddigi legtöbb).

A meccs kiegyenlített volt, az első félidőben a hazaiak, a másodikban pedig a vendégek voltak jobbak, de összességében egyik fél sem tudta ráerőltetni akaratát a másikra. Zoran Erceg (32/12 pont, 7 lepattanó, 14/14 büntető) heroikus teljesítménnyel szinte egymaga tartotta meccsben csapatát a rendes játékidőben, miközben a brutálisat dupla-duplázó Boban Marjanovics (23 pont, 17 lepattanó, 10/7 mezőnyből), illetve Nikola Kalinics (21/9 pont, 4 lepattanó) sorra szerezték a kosarakat a végjátékban. A Galata azonban valahogy mégis mindig lőtávolban maradt, két másodperccel a vége előtt pedig egy egészen hihetetlen, 10 méterről, fordulásból elengedett triplával ki más, mint Erceg kiharcolta a hosszabbítást a törököknek.

A Zvezdában az első félidei remeklés után ismét erőre kapó, toronymagasan karriercsúcsot döntő ifjú csapatkapitány, Luka Mitrovics (30/12 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) lépett elő, de Ercegnek is érkezett végre segítsége. Kerem Gönlüm (15 pont, 7 lepattanó, 7/6 mezőnyből) mindig megjátszható volt, valamint az addig inkább csak erőlködő, összességében 17 (!!!) triplát eldurrantó Carlos Arroyo (26/18 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) is betalált végre. Az első ráadás még nem döntött, Arroyo viszont a másodikban igen, három tripláját is ekkor süllyesztette el a purto ricoi klasszis. Nem tudott újítani a Zvezda, eldőlt a meccs, de arra még futotta a szerbek erejéből, hogy Mitrovics két utolsó másodperces büntetőjével egymás elleni összevetésben jobbak maradjanak a belgrádiak, miután hazai pályán 76-68-ra ők nyertek. Nagyon sűrű a C-csoport mezőnye az Olympiakosz mögött, így könnyen lehet, hogy ennek az egy pici pontnak még jelentősége lesz a végelszámoláskor.

A Galatasaray legjobb dobói: Erceg 32/12, Arroyo 26/18, Gönlüm 15, Arslan 15/6, Güler 10/3
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Mitrovics 30/12, Marjanovics 23, Kalinics 21/9

 

A forduló korábbi eredményei:

A-csoport
UNICS Kazany – Anadolu Efes 67-64

B-csoport
CSZKA Moszkva – ALBA Berlin 95-66
Limoges CSP – Maccabi Tel-Aviv 73-79

C-csoport
FC Bayern München – FC Barcelona 77-99
PGE Turow – Panathinaikosz 69-79
EA7 Emporio Armani Milano – Fenerbahce Ülker 74-80

D-csoport
Neptunas Klaipeda– Laboral Kutxa Vitoria 80-79
Olympiakosz – Valencia Basket 77-76


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus