Euroliga: A Zalgiris és a Nyizsnyij jutottak a Top 16-ba

Az alapszakasz utolsó játéknapján a Nyizsnyij Novgorod és a Zalgiris Kaunas is nagy csatában nyert, így a Kazany maradt le a Top 16-ról.

Az Euroliga alapszakaszának zárása méltó volt a nagyszerű idényhez, hiszen a Nyizsnyij Novgorod az orosz derbin egész meccses hátrányból felállva verte a Kazanyt, így kettejük közül ők jutottak tovább. A Zalgiris kis híján elszórakozta a Top 16-ba jutást, a Sassari elleni kötelezőt James Anderson hősies dobásával a sírból hozták vissza a litvánok. Bombaridó Athénban, zárt kapus meccs Belgrádban. Lássuk az újabb nagyszerű játéknap részleteit!

 

Alapszakasz, 10. forduló

A-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5-5) – UNICS Kazany (orosz, 5-5) 78-74

Drámai csatában nyerte meg a Nyizsnyij Novgorod a Kazany elleni ki-ki meccset, ezzel ők jutottak a Top 16-ba, a tatárföldiek pedig huszáros hajrájuk, és zsinórban megnyert négy meccsük ellenére is a Eurocupban folytatják. Hatalmas szívvel küzdöttek a szinte végig hátrányban játszó hazaiak, nem elcsépelt közhely ez esetben, hogy lelki erejüknek köszönhetik továbbjutásukat. Taylor Rochestie nélkül előbb az Efes ellen idegenben megmenekült a Nyizsnyij, ezúttal pedig szintén a legjobb pontszerző hiányában megnyerték az élet-halál meccset, így abszolút megérdemelt a fekete-fehérek továbbjutása.

A tavalyi pontkirály, Keith Langford (24/3 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) tarthatatlan volt a vendégeknél, ismét ő volt az alfája és omegája a Kazany játékának. Rajta kívül talán csak James White (15/3 pont, 4 lepattanó) volt az, aki magára vállalt néhány kritikus helyzetet, ez az egypólusú támadójáték pedig visszaütött a tatároknál. Többször tíz ponttal is vezetett az UNICS, a Nyizsnyij viszont nem hagyta leszakítani magát, mindig visszajöttek 1-2 kosárnyi távolságba. Ez az előny nem előny a kosárlabdában, így hiába kontrollálta a meccset nagyon sokáig a Kazany, a végére kiestek a ritmusból, ez pedig elég volt a hibákat jól kihasználó hazaiaknak. 56-60-nál a novgorodiak 10-0-s etappal kapták el a ritmust, majd a három egységre zárkózó vendégek kosarába egy hihetetlen nagy hármast süllyesztett el Dimitrij Kvosztov. Erre Curtis Jerrells hasonló „bemákolt” triplával felelt ugyan, de Kvosztov dobása, majd rögtön ezt követően Trey Thompkins (17/3 pont, 5 lepattanó) emberről dobott tempója végleg megtörte a Kazanyt. A hazaiaknál Tarance Kinsey (23/6 pont, 6 lepattanó) volt az, aki a vendégeknél Langford, a nehéz helyzetekben mindig ő tartotta meccsben csapatát, de társaitól jóval több segítséget kapott, ami végül döntőnek bizonyult.

A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Kinsey 23/6, Thompkins 17/3, Parahuszki 10, Kvosztov 10/6
A Kazany legjobb dobói: Langford 24/3, White 15/3, Jerrells 11/9

 

Zalgiris Kaunas (litván, 5-5) – Dinamo Sassari (olasz, 1-9) 80-79

Nagyon kicentizte a Zalgiris a továbbjutást, játszott a tűzzel, és kis híján megégette magát a litván gárda. Egyszer már kikapott a Sassaritól a Kaunas, egy újabb vereség pedig a kiesést jelentette volna, hiszen a csoport másik, korábban véget ért meccsén a Kazany kikapott, így győzniük kellett a továbbjutáshoz a Krapikas-tanítványoknak. Sokáig semmi nem utalt rá, hogy utolsó másodpercekben szerzett kosár kell majd a litvánoknak ehhez, hiszen az első félidőben még simán vezetett a Zalgiris. A félidőben 50. születésnapja alkalmából köszöntötték a litván kosárlabdázás élő legendáját, Arvydas Sabonist, a ceremónia után pedig szintén jól kezdtek a hazaiak, és már 60-46-ra vezettek, úgy tűnt minden a legnagyobb rendben megy a szempontjukból. A Sassari-játékosok azonban elkezdték behajigálni a triplákat, aminek köszönhetően vérszemet kaptak, az érthetetlenül leálló zöld-fehérekkel szemben így egy hatalmas, 27-4-es szériát repesztettek a taljánok.

Ettől (is) szép az Euroliga, hiszen egy régen kiesett, mindössze egy győzelemmel álló csapat is könnyen eldönthette volna a továbbjutás sorsát, és magával ránthatta volna Litvánia elsőszámú csapatát. Ez azonban végül nem így lett, pedig három perccel a vége előtt, 68-77-nél nagyon úgy tűnt, hogy elúszik a hajó a hazaiaknak. Mindent beleadott és elkezdett felzárkózni a Zalgiris, erőfeszítéseiket pedig siker koronázta, köszönhetően az ismét nagyszerű James Anderson (26/15 pont, 3 lepattanó, 3 gólpassz) 2,5 másodperccel a vége előtt, 77-79-es állásnál faulttal együtt bedobott nehéz közelijének. A büntető is jó volt, az ellentámadásból pedig csak egy kiszorított dobás jutott a Sassarinak, így végül egy emberként örülhetett a Zalgirio Arena mintegy 10 ezres közönsége.

A Zalgiris legjobb dobói: Anderson 26/15, Songaila 13, Lekavicius 10/6
A Sassari legjobb dobói: Chessa 14/9, Logan 11/9, Sosa 10/3

 

B-csoport

ALBA Berlin (német, 4-6) – Cedevita Zagreb (horvát, 3-7) 67-70

Meglepetésre legyőzte a német fővárosban a Cedevita az ALBA Berlint, ezzel a germánok lecsúsztak a csoport harmadik helyéről, amit így a Malaga szerzett meg. Alighanem aláírták volna a csoportkör előtt ezt a forgatókönyvet az ALBA háza táján, mégis érdekes, hogy a papíron talán legkönnyebb meccsüket bukták el a németek. Pedig a hazaiak többször is 13 pont különbséggel vezettek még a harmadik negyedben, ám a horvátok becsületből megfordították a meccset, és szépen zárták Euroliga szereplésüket. A harmadik és a negyedik negyedet áthidalva 18-2-es rohamot vezényeltek Roko Ukicék, a hajrában pedig jól koncentráltak, és nem engedték kicsúszni a meccset a kezükből. Csapatként voltak kiválóak a zágrábiak, hiszen 11-en is pontot szereztek közülük, miközben csak ketten lépték át a tízpontos határt, ők is épphogy. Érdekes, hogy két idegenbeli győzelmet is begyűjtött a Cedevita, ám mivel otthon csak egyszer nyertek, így nem volt esélyük továbbjutni.

Az ALBA Berlin legjobb dobói: McLean 16, Renfroe 13/9, Giffey 11/6
A Cedevita legjobb dobói: Bilan 12, Babic 10/6

 

C-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 8-2) – FC Bayern München (német, 2-8) 87-81

Az előzetes esélyeknek megfelelően nem nagy különbséggel, de végig vezetve, izgalmak nélkül nyert a Fenerbahce a Bayern München ellen. A meccsnek tétje már nem volt, de Bo McCalebb tavaly még a Fenert erősítette, illetve még a nagy ellenfél Efes játékosaként Dusko Szavanovics sok borsot tört a hazaiak orra alá, így az ő Isztambulba való visszatérésük adott némi pikantériát a mérkőzésnek. McCalebb (16/9 pont, 5 gólpassz) jó játékkal rukkolt elő, Nihad Djedoviccsal (19/9 pont) karöltve ők voltak a Bayern legjobbjai. Ez azonban kevés volt, hiszen a Fener triója, Nemanja Bjelica (14 pont, 6 lepattanó, 2 blokk), Oguz Savas (15 pont) és Bogdan Bogdanovics (16/6 pont, 4 gólpassz) ellenállhatatlanok voltak, 16 duplakísérletükből 15 sikeres volt, ez rendkívüli teljesítmény, ami győzelmet is eredményezett

A Fenerbahce legjobb dobói: Bogdanovics 16/6, Savas 15, Bjelica 14
A Bayern München legjobb dobói: Djedovics 19/9, McCalebb 16/9, Bryant 11

 

Panathinaikosz (görög, 5-5) – FC Barcelona (9-1) 67-80

Bombariadó zavarta meg a Panathinaikosz és a Barcelona mérkőzését, ám a meccset szerencsére be tudták fejezni a felek. Kis túlzással ez volt a legizgalmasabb dolog a mérkőzésen, hiszen a Barca újabb tanári előadással idegenben is simán tudott nyerni, így megnyerte a C-csoportot a Fenerbahce előtt. Egy 11-0-s első negyedbeli rohamnak köszönhetően 21-10-re nyerték a katalánok az első negyedet, ekkor már minden lényegi kérdésre választ is kaptunk, eldőlt a meccs. Az egy órás szünet sem zavarta meg a Barcát, akiknek a legjobbja ismét Marcelinho Huertas (17/3 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) volt. A Pana szellemi vezére, Dimitrisz Diamantidisz nélkül lépett pályára, ám nagyon jó hír a görögöknek, hogy súlyos sérülése után az alapembernek szánt irányító, DeMarcus Nelson bemutatkozhatott új csapatában az Euroligában.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Focisz 14/6, Mavrokefalidisz 10
A Barcelona legjobb dobói: Huertas 17/3, Thomas 15/3, Lampe 10

 

D-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 6-4) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 5-5) 90-82

Nemcsak a Galatasaray, hanem a Crvena Zvezda is kapott zártkapus büntetést az Isztambulban történt, tragikus végkimenetelű események miatt. A mindig jó hangulatú Abdi Ipekci Arena után a Kombank Arenát is nagyon fura volt így látni, nem megszokott dolog Belgrádban (sem) a cipőcsikorgást hallgatni. Marcus Williamsre (23/9 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) viszont lehet, hogy jó hatással volt a csend, több gyenge teljesítmény után ismét kiválóan játszott az amerikai klasszis, a mezőny legjobbjaként vezette győzelemre csapatát. A tíz meccs alatt hetedik dupla-dupláját hozó Boban Marjanoviccsal (12 pont, 12 lepattanó) nagyszerű tandemet alkottak, a második félidei jó játékuknak köszönhetően végül felülmúlták a szerbek a Laboralt. Jó kis meccset játszott a két csapat egymással, melyen eldöntötték a második hely sorsát, amit így a Zvezda szerzett meg.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Williams 23/9, Marjanovics 12, Blazic 11/3, Mitrovics 10
A Laboral Kutxa legjobb dobói: Bertans 16/12, Tillie 14/6, James 13, Causer 10/3


A forduló korábbi eredményei:

A-csoport
Real Madrid – Anadolu Efes 90-70

B-csoport
CSZKA Moszkva – Limoges CSP 88-56
Maccabi Tel-Aviv – Unicaja Malaga 81-73

C-csoport
PGE Turow – EA7 Emporio Armani Milano 96-101

D-csoport
Valencia Basket – Neptunas Klaipeda 103-65
Galatasaray – Olympiakosz 79-74


A csoportok végeredménye:

A Top 16 csoportbeosztása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus