Euroliga: Alighanem búcsút inthet a Barca a rájátszásnak

A Barcelona az eddig idegenben még nyeretlen Galatasaraytól is ki tudott kapni odahaza, a Darüssafaka viszont bravúros győzelmet aratott a városi rivális Fenerbahce ellen, így a katalánok már hárommeccses lemaradásban vannak a nyolcadik helytől. Az Olympiakosz ha nem is könnyen, de hozta a Zalgiris elleni fellépését és tartja a lépést a Reallal és a CSZKA-val.

Alapszakasz, 22. forduló

Darüssafaka Dogus (török, 11-11) – Fenerbahce (török, 14-8) 72-65

Kijavította a múlt heti, 25 pontos előnyből elszenvedett milánói botlását a Darüssafaka, miután másodszor is legyőzte a városi rivális Fenerbahcét az isztambuli derbin. A hazaiaknak ez a győzelem azt jelenti, hogy továbbra is tartják a lépést a nyolcadik helyen az Efesszel, a Fener viszont kétmeccses hátrányba került a dobogósokkal szemben, és még nagy harc vár rá a rájátszásbeli pályaelőny megszerzéséért. Pedig a meccset az Obradovics-legénység kezdte sokkal jobban, 15-5-ös rajtot vettek, majd az első félidőben szinte végig vezettek, a negyedik negyednek pedig 47-47-es döntetlenről futottak neki a felek. Az áttörést aztán Will Clyburn (20/9 pont, 3 lepattanó) feljavulása hozta meg a Darüssafakának, az amerikai ugyanis a negyedik negyedben 9 pontot szerezve lépett elő az egyaránt dupla-duplát szállító Brad Wanamaker (12/3 pont, 11 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Ante Zizic (14 pont, 10 lepattanó, 7/6 mezőnyből) mellé, a Fener ennek a három embernek az egy időben mutatott jó játékával már nem tudott mit kezdeni. A sárga-kékek húzóembereri közül talán csak Bobby Dixon (14/6 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) volt igazán hatékony, Bogdan Bogdanovics (18/3 pont, 4 lepattanó) 18 pontja mellé 8/1-es triplamutatót hozott csak össze, a 100. Euroliga-blokkját elérő Ekpe Udoh (14 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) pedig a szezon során először gyűjtött kevesebb indexpontot, mint ahány pontot dobott.

A Darüssafaka legjobb dobói: Clyburn 20/9, Zizic 14, Wanamaker 12/3
A Fenerbahce legjobb dobói: Bogdanovics 18/3, Udoh 14, Dixon 14/6

 

Olympiakosz (görög, 16-6) – Zalgiris Kaunas (litván, 9-13) 73-64

Ha nem is ment könnyen, de az Olympiakosz azért amolyan „olympiakoszosan” legyűrte a Zalgirist és megszerezte sorozatban hetedik hazai győzelmét is, amivel rendületlenül tartják magukat a Real Madrid és a CSZKA Moszkva mögött a tabella második-harmadik helyén. Az első három negyed során egyszer sem vezetett 4 pontnál nagyobb különbséggel a pireuszi had, a szívósan küzdő litvánok a 19-19-re végződő első negyed, a 35-35-ös félidő és az 56-54-gyel záruló harmadik játékrész végén is ott loholtak ellenfelük nyakán. Hiába azonban az ismét magas szintű csapatmunka, a Zalgirisnek nagyon hiányzott egy olyan vezéregyéniség, mint amilyen volt az Olympiakosz számára Jorgosz Printezisz (17/9 pont, 10 lepattanó), aki ismét szinte csak jót csinált az egész mérkőzésen és 30-as indexmutatójával a mezőny kimagaslóan legjobbja volt. A vendégek elfáradtak, nem volt aki túllendítse őket a holtponton, így a negyedik negyedben mindössze 10 pontot szereztek és a görögök végül bedarálták őket.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 17/9, Lojeski 12/6, Szpanulisz 11/9
A Zalgiris legjobb dobói: Lekavicius 11/3, Jankunas 10

 

FC Barcelona Lassa (spanyol, 8-14) – Galatasaray Odeabank (török, 7-15) 62-69

Hiába a pénzmegvonás a játékosoktól és a szakmai stábtól az idáig mutatott gyenge teljesítmény miatt, a Barcelona vesszőfutása ebben a fordulóban is tovább folytatódott, hiszen ezúttal a ligautolsó Galatasaraytól sikerült kikapniuk a katalánoknak. Ráadásul úgy, hogy a törökök eddig még nem nyertek meccset idegenben, és a gránátvörös-kékek saját közönségük előtt mindössze 62 dobott pontra voltak képesek a liga egyik leggyengébb védelme ellen. Nem csoda hát, ha a lelátón ismét előkerültek a rettegett fehér zsebkendők, Barcokasz mesternek alighanem bőven lesz miért izgulnia az elkövetkező napokban. Pedig ha nem is szemkápráztató játékkal, és annak ellenére, hogy az első 15 triplakísérletük kimaradt, Szasa Vezenkov (18/6 pont) és Petteri Koponen (15/9 pont, 5 lepattanó) vezérletével három negyed után még 50-45-ös előnyben voltak a hazaiak. A záró játékrészre aztán teljesen elfogyott a Barca, a Galata a palánkokat uraló Alex Tyus (19 pont, 9 lepattanó, 2 blokk), a megint roppant sokoldalú Blake Schilb (16/3 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és a kintről hibátlanul tüzelő Jon Diebler (14/12, 4/4 tripla) főszereplésével állva hagyta a katalánokat. Az isztambuliak kétszer annyi pontot szerezve, 24-12-re nyerték meg az utolsó negyedet és teljesen megérdemelt győzelmet arattak.

A Barcelona legjobb dobói: Vezenkov 18/6, Koponen 15/9
A Galatasaray legjobb dobói: Tyus 19, Schilb 16/3, Diebler 14/12

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
UNICS Kazany – Real Madrid 77-81
Anadolu Efes – EA7 Emporio Armani Milano 90-86
CSZKA Moszkva – Crvena Zvezda mts 102-80
Maccabi FOX Tel-Aviv – Baskonia Vitoria Gasteiz 85-84
Panathinaikosz Superfoods – Brose Baskets Bamberg 81-72

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus