Euroliga: Az ALBA Berlin újabb bravúrja

Jó játékkal nyert a Real Madrid, a CSZKA és a Fenerbahce is, a csütörtöki eredmények közül az ALBA isztambuli diadala a legszembetűnőbb.

Top 16, 4. forduló

E-csoport

Galatasaray (török, 2-2) – ALBA Berlin (német, 2-2) 65-75

A Barcelona legyőzése után második nagy bravúrját is bemutatta az ALBA Berlin, ezúttal Isztambulban leckéztették meg a germánok a Galatasarayt. A meccs felvezetőjében említettük, hogy egy győzelemmel tehetnék értékessé a törökök az eddigi eredményeiket, így viszont ha úgy tetszik, lenullázták a múlt heti, belgrádi bravúrjukat. „Mentségükre” szóljon, hogy a zártkapus büntetésen túl ezúttal vezérük, Carlos Arroyo nélkül léptek pályára a bordó-sárgák, az ő hiányát pedig ezzel a kerettel nem bírják el, úgy tűnik, még egy ALBA Berlin szintű csapat ellen sem. Finoman szólva nem volt túl sok kreativitás a Galata játékában, a hazai pályán dobott 65 pont is önmagáért beszél. A stabil dobószázalékkal előrukkoló ALBA (duplák: 35-20, 57%; triplák: 20-10, 50%) ezt jól ki is használta, két és fél negyeden keresztül jól tartotta magát, ezt követően pedig már a vezetést is többször átvette. Négy perccel a vége előtt még mindig csak két pont volt a különbség (60-62), ekkor azonban Reggie Redding (16/6 pont, 5 lepattanó) és Vojdan Sztojanovszki (8/6 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) triplái, valamint Jamel McLean (8 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) zsákolása hirtelenjében 10 pontos előnybe jutatta a berlinieket. Innen már nem tudott visszajönni az enervált Galata, a csapatként nagyszerűen teljesítő ALBA újabb szép győzelmet aratott, amire büszkék lehetnek a német fővárosban. 

A Galatasaray legjobb dobói: Erceg 19/9, Micov 15/12, Carter 13
Az ALBA Berlin legjobb dobói: Redding 16/6, Banic 12, King 11

 

Real Madrid (spanyol, 4-0) – Panathinaikosz (görög, 2-2) 83-65

Negyedik meccsét is roppant magabiztosan húzta be a Real Madrid, a Panathinaikosz sem tudta megállítani a nagy formában pattogtató blancókat. Erre nem is volt sok esélyük az elsősorban hazai pályán remeklő athéniaknak, hiszen a triplavonalon túlról nem ültek a dobásaik (26/7, 27 %), ráadásul eladtak 22 labdát, így elvették maguktól az esélyt ellenfelük megszorítására. Pedig az elején még döcögött a Real játéka is, ám a Pana ezt sem tudta kihasználni, hiszen ők sem vették még fel a meccs ritmusát. Az első negyed végére aztán bemelegedtek a madridi kezek, a helyére küldtek néhány triplát, így már rögtön 10 pont körüli lett a csapatok közti differencia, ami félidőig meg is maradt (39-29). A folytatásban sem engedte felzárkózni ellenfelét a Real, az ismét élete formájában játszó Felipe Reyes (18 pont, 9 lepattanó) most is nagyon élt, az ő vezérletével tartotta távol riválisát a Madrid. A végére a különbség is nagy lett, elfáradt a négy játékosát is otthonhagyó, így karcsú rotációs lehetőséggel rendelkező Pana. Reyes mellett Rudy Fernandez (15/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Sergio Rodriguez (10 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) is remekelt a spanyoloknál, míg a Zöldek közül egyedül Esteban Batista (15 pont, 9 lepattanó) ért el kétszámjegyű index pontot, ami igencsak beszédes adat.

A Real Madrid legjobb dobói: Reyes 18, Fernandez 15/3, Llull 14/12, Rodriguez 10
A Panathinaikosz legjobb dobói: Batista 15, Slaughter 12/9

 

F-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 4-0) – Unicaja Malaga (spanyol, 0-4) 101-74

Nando De Colo (28/12 pont, 11/11 mezőnyből) újabb parádés játékával a főszerepben simán verte a CSZKA Moszkva a Malagát. A francia játékmester az elmúlt hét MVP-je cím után ismét bejelentkezett erre az elismerésre, hiszen 28 pontját 100%-os dobóteljesítménnyel szerezte, duplát, triplát, és büntetőt sem hibázott, összesen 32 index pontot ért el. De Colo mellett Milos Teodoszics (13/6 pont, 14 gólpassz, 3 labdaszerzés) sem tétlenkedett, a fantasztikus zsugákat kiosztó szerb klasszis 14 gólpassza ráadásul Top 16-os rekordot is jelent.

A meccs sok izgalmat nem tartogatott, bár az elején még teljesen egyenrangú partnere volt a Malaga az oroszoknak. Egy 10-0-s rohammal törte meg aztán a meccs addigi ritmusát a CSZKA, ami után 54-41-re vezettek a hazaiak a félidőben. A Malaga innen már nem tudott látótávolságon belülre kerülni, az ismét nagyon impresszív teljesítménnyel előrukkoló moszkvaiak egyre csak növelték előnyüket, a végén pedig a 100 pontot is elérték.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 28/12, Teodoszics 13/6, Kaun 13, Nichols 13/9
A Malaga legjobb dobói: Kuzminskas 11/3, Thomas 11, Vasziliadisz 10/6, Vazquez 10

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 1-3) – Fenerbahce Ülker (török, 2-2) 71-82

Második idegenbeli meccsét is megnyerte a Fenerbahce, így továbbra is kapaszkodik a csoport éllovasai, a CSZKA és az Olympiakosz mögött. A törökök játéka a második félidőben volt igazán meggyőző, hiszen mindig meg tudtak újulni és kontrolljuk alatt tartották a meccset. De a Milanot is dicséret illeti, ezúttal nem estek szét és mindent megpróbáltak a házigazdák, ezúttal ez ennyire volt elég.

Szórakozatóan indult a meccs a lombard szalonközönség legnagyobb örömére, a védekezéssel nem sokat törődtek a gyors támadásokat vezető csapatok, így az első tízperc 24-28-as eredménnyel zárult. A folytatásban aztán alábbhagyott a kezdeti nagy lendület, és állandósult a Fener néhány pontos vezetése. MarShon Brooks (24/6 pont, 3 gólpassz) kosaraival tartotta ekkor meccsben magát az Olimpia, ám fordulás után egyre inkább érződött a Fener palánk alatti dominanciája. A kis híján dupla-duplázó Nemanja Bjelica (14 pont, 9 lepattanó) és Jan Vesely (15 pont, 8 lepattanó, 3 blokk) uralták a festéket, Bogdan Bogdanovics (11/6 pont, 8 gólpassz) pedig ezúttal önzetlen oldaláról is bemutatkozott, így a törökök előnye tartósan 10 pont körülire kúszott fel. A Milano azonban sohasem adta fel, Daniel Hackett (12 pont, 10 lepattanó) 2+1-es játékával és Alessandro Gentile nagy kosarával 70-74-re zárkóztak fel. Ekkor azonban jött Vesely, aki egy visszapöcizett labdával és egy hatalmas zsákolással újra megnyugtató előnyhöz juttatta övéit, majd pedig Bogdanovics egy labdaszerzés utáni villámgyors ziccerrel tett pontot a találkozó végére.

A Milano legjobb dobói: Brooks 24/6, Gentile 14/3, Hackett 12
A Fenerbahce legjobb dobói: Vesely 15, Bjelica 14, Ziszisz 11/3, Bogdanovics 11/6, Savas 11

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus