Euroliga: Az Efes és a CSZKA játsszák az idei döntőt

A vitoriai Final Four elődöntőiben az Efes Larkin és Micics parádéjával lesimázta az esélyesebbnek tartott városi rivális Fenert, a CSZKA pedig 14 pontos hátrányból fordítva egy óriási meccsen verte a tavalyi bajnok Realt.

 

Final Four, elődöntők

Fenerbahce (török, 1.) – Anadolu Efes (török, 4.) 73-92

Az Euroliga vitoriai Final Fourjának első elődöntőjében a két török csapat, a Fenerbahce és az Efes csapott össze egymással. Az isztambuli derbit kisebb-nagyobb meglepetésre a Hangáékat kiejtő kék-fehérek nyerték meg, méghozzá teljesen megérdemelten, sokkal jobban játszva a Datome nélkül pályára lépő alapszakasz-győztesnél, így történetük során először bejutottak a döntőbe. Nagyon jól álltak bele a meccsbe az Ataman-tanítványok, már az elején kiválóan dobták a triplákat és szedték a lepattanókat, igaz ekkor még az eredményben nem mutatkozott meg a csapatok közti különbség, a 40-45-ös félidei állás a Fenerre nézve volt hízelgő.

A nagyszünet után viszont az említett szegmensekben továbbra is nagyon jól teljesített az Efes (végül 32/14, 44% és 21-41), illetve két extraklasszis teljesítmény is érkezett részükről, az összesen 55 pontot termelő Shane Larkin (30/15 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó, 2 labdaszerzés) – Vaszilij Micics (25/9 pont, 5 lepattanó) duóra ugyanis semmilyen válasza nem volt a Fenernek. De Szlukaszék nemcsak védekezésben kerültek megoldhatatlan feladatok elé, a támadásaik is lassúak, körülményesek voltak, rossz döntések és dobáskiválasztások jellemezték őket. Az Efes 100%-ban uralta a második félidőt, a vezetésük egyre csak nőtt, a 73-92-es végeredmény pedig hűen tükrözi a pályán látottakat. Larkin egyébként a 43 indexpontjával Final Four rekordot döntött.

A Fenerbahce legjobb dobói: Vesely 14, Green 13/3, Kalinics 12/3
Az Efes legjobb dobói: Larkin 30/15, Micics 25/9, Anderson 10/9

Larkin és Micics extraklasszis produkciója:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

CSZKA Moszkva (orosz, 2.) – Real Madrid (spanyol, 3.) 95-90

A CSZKA Moszkva és a Real Madrid közti második elődöntő egy remek meccset hozott, ahol az oroszok 14 pontos második félidei hátrányból fordítva tudtak diadalmaskodni. A Real kezdett jobban, Edy Tavares (6 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) mindkét oldalon korlátlan úr volt a palánkok alatt, ám 11-22 után a túloldalon Sergio Rodriguez (23/9 pont, 4 gólpassz) is előlépett fantasztikus megoldásaival, így 26 pontnál kiegyenlített a CSZKA. A moszkvaiaknál is jött aztán a hullámvölgy, 4 perc alatt egyetlen pontot tudtak csupán szerezni a félidő előtt, de ez akkor még nem került nekik sokba (43-45 a félidőben).

Fordulás után újra a Real percei következtek, Fabien Causeur (18/3 pont) továbbra sem tudott hibázni, vezérletével a spanyolok többször is eljutottak a gyűrűig, míg az ötlettelen CSZKA-nak nem volt ekkor válasza, 50-64-nél benne volt a levegőben, hogy ez is egy sima meccs lehet. Itudisz mester azonban jót húzott Othello Hunter és Daniel Hackett pályára küldésével, elsősorban az ő védekezésük felpörgette a pirosakat, míg a Real kissé kényelmessé vált. Rodriguez mellé a másik sztárhátvéd, Nando De Colo (23/6 pont, 4 lepattanó) is előlépett aztán, így egyre csak fogyott a tavalyi bajnok előnye, a CSZKA pedig fokozatosan építette fel magát. Az utolsó perc volt hivatott dönteni, De Colo triplája után átvette a vezetést a CSZKA (87-85), ezt követően pedig már kényszerpályán mozgott a Real, a meccsvégi faultok sem segítettek, az oroszok jó büntetőzéssel lezárták a meccset és átlépve saját árnyékukon a vasárnapi döntőbe jutottak.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Rodriguez 23/9, De Colo 23/6, Clyburn 18/9, Higgins 11
A Real Madrid legjobb dobói: Causeur 18/3, Llull 13/3, Randolph 12/3, Fernandez, Campazzo 10/3-10/3

De Colo, Rodriguez és Clyburn vezették sikerre a CSZKA-t:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus