Euroliga: Az idei első El Clásicót rendezik ma

A mindig nagyszerű Real-Barca csatán kívül egy másik klasszikus Final Four párharc is lesz ma: az Olympiakosz a CSZKA-t fogadja.

Top 16, 6. forduló

E-csoport

Galatasaray (török, 2-3) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 4-1) (19.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Jó eséllyel kihagyja a Galatasaray soron következő meccsét Carlos Arroyo, a törökök vezérének szereplése az orvosi tesztek eredménye után dőlt csak el véglegesen. A Galata teljesítménye az elmúlt évek során egyébként is nagyban függött karmesterük szereplésétől, ezúttal pedig ez fokozottan igaz. Amennyiben Arroyo tényleg nem játszik, úgy szinte teljesen Ender Arslanra hárul majd a Galata irányítása, ami nem lesz egyszerű feladat a Maccabi ellen. A címvédő ugyanis bombaformába lendült, legutóbbi négy meccsét megnyerte az Euroligában, az elmúlt két meccsen a Barcelona és a Real Madrid is fejet hajtottak előttük. A szezon elejével ellentétben nem lehet most már egyenlővé tenni a Maccabi játékát Devin Smith teljesítményével, hiszen az amerikai klasszison kívül a többiek is egyre jobb formában kosaraznak. Big Sofo és Jeremy Pargo egyre nagyobb kedvvel játszanak, Alex Tyus rendkívül kiegyensúlyozott, legutóbb a Real ellen pedig Sylven Landesberg és Marquez Haynes hozott olyan extrát a padról, ami az ilyen rangadók megnyeréséhez szükséges. Alaposan fel van adva tehát a lecke a Galatának ma este, pedig nagyon kellene a törököknek egy győzelem, hogy ne szakadjon nagyon ketté az E-csoport. 

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 1-4) – Zalgiris Kaunas (litván, 1-4) (20.45)

A Crvena Zvezda teljesítette a 0-4-es kezdése után a kötelezőt, azaz legyőzte odahaza az ALBA Berlint. Most egy újabb begyűjtendő győzelem vár Marjanovicsékra, hiszen a szintén egyetlen győzelemmel árválkodó Zalgirisszel meccselnek, újfent csak Belgrádban. A nagyon minimum a Zvezdától, hogy ezt az akadályt is sikerrel vegyék, csak utána van értelme bármilyen számolgatásnak is részükről a továbbiakkal kapcsolatban. Ugyanezt megfordíthatjuk a litvánok oldalára is, ők is ugyanabban a cipőben járnak, mint az aktuális ellenfelük. Ugyanakkor a két csapat játékerejét, és elsősorban a hazai pálya előnyét figyelembe véve meglepetés lenne, ha nem a Zvezda nyerné meg ezt a meccset.

 

Real Madrid (spanyol, 4-1) – FC Barcelona (spanyol, 3-2) (20.45)

A Real Madrid számára újabb komoly erőpróba következik, hiszen a címvédő Maccabi elleni rangadó után a Barcelona elleni El Clásico jön számukra. A két csapat a nyári változások ellenére is betéve ismeri egymást, aligha okozhatnak egymásnak nagy meglepetést, így valószínűleg most is a pillanatnyi forma dönt majd. Az elmúlt két Euroliga elődöntőben a Real bizonyult jobbnak, a Barca azonban a bajnoki döntőben, illetve az ACB Liga idei alapszakaszában is visszavágott már. A meccs egyik legjobban várt párharca az Ante Tomic-Felipe Reyes ütközet lesz, a horvát centert épp a madridiak engedték el a nagy riválishoz. Azóta ez egyértelműen hibás döntésnek bizonyult, Tomic a katalánok talán legjobbja, Reyes pedig bombaformában játszik, múlt héten pedig az Euroliga történetének legjobb lepattanózója lett. Érdeklődve várjuk tehát ezt a csatát is, csakúgy, mint az egész meccset, melynek végkimenetele szinte megjósolhatatlan.

 

F-csoport

Olympiakosz (görög, 4-1) – CSZKA Moszkva (orosz, 5-0) (20.45, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Nem kerül képernyőre az El Clásico a DIGI Sporton, köszönhetően annak, hogy a játéknapon egy másik hasonlóan nagy rangadót is rendeznek. Az F-csoport egyetlen mai összecsapásán a még veretlen CSZKA Moszkva a múlt héten a Top 16-ban először kikapó Olympiakoszhoz látogat, garantáltnak tűnik a remek szórakozás ezen az összecsapáson is. A legjobb védelem találkozik a legjobb támadósorral, hiszen a görögök 69,7 kapott, illetve az oroszok 89,7 dobott pontja egyaránt a legjobb a sorozatban, nagy kérdés tehát, hogy melyik fél tudja ráerőltetni akaratát a másikra. A hétvégén a VTB Ligában pont került a CSZKA kereken 30 meccses győzelmi sorozatának végére, ami talán nem is baj számukra, hiszen ez néha már kezdett teherré válni. A két csapat először találkozik a 2012-es elődöntő (69-52) óta, az azt megelőző évben pedig a döntőben csapott össze a két gigász, akkor a kosárlabda történetének egyik legnagyszerűbb fordítását bemutatva 19 pontos hátrányból nyert 62-61-re az Olympiakosz. Van tehát miért visszavágniuk a moszkvaiaknak, akik többnyire győzni járnak a Béke és Barátság Sportcsarnokba, a 2000-es években ugyanis mindössze egyszer távoztak innen vesztesen. Ezt most nehezítheti, hogy a több meccset kihagyó Sonny Weems mellett Aaron Jackson játéka is kérdéses, ám a csapatok múltja és jelene is garancia arra, hogy egy jó meccset láthassunk.


Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

    
A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus