Euroliga: Bajnokot vert a Fener

Második idegenbeli meccsén is kikapott a címvédő Real Madrid, ezúttal a Fener bizonyult jobbnak náluk a harmadik forduló rangadóján.

Második idegenbeli meccsén is kikapott a címvédő Real Madrid, ezúttal a Fener bizonyult jobbnak náluk a harmadik forduló rangadóján. Ismét kiütötték a Zvezdát, miközben már csak három csapat veretlen, köztük a Lokomotiv és a Malaga.

 

Alapszakasz, 3. forduló

A-csoport

Himki Moszkva (orosz, 2-1) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 1-2) 91-53

Nagyon nem néz ki jól a Crvena Zvezda együttese jelen pillanatban, hiszen a madridi 27 pontos vereség után ezúttal majd 40-nel kaptak ki a Radonjics-tanítványok a Himkitől. Ez a széteső játék sosem volt jellemző a szerbekre, és erre még a meggyengült játékoskeret és a több egyéb probléma sem lehet magyarázat. A Himkinek kellett ugyan néhány perc az elején mire bemelegedtek és felvették a ritmust, utána viszont repesztettek egy 18-2-es, majd a második félidőben egy 19-3-as rohamot. A Zvezda sorra adta el a labdákat, összesen 26 volt nekik a mérkőzésen, az oroszok pedig szebbnél szebb labdajáratásokkal és gyorsindításokkal büntettek. A belgrádiak közül egyedül a minden labdáért nagyot küzdő, és izmos dupla-duplát összehozó Maik Zirbest (15 pont, 14 lepattanó) lehet kiemelni, az oroszok közül viszont minden pályára lépő játékos hozzátett ehhez a végtelenül sima győzelemhez.

A Himki Moszkva legjobb dobói: Augustine 14, Dragic 12/9, Koponen 10/6.
A Crvena Zvezda legjobb dobója: Zirbes 15.

Fenerbahce Ülker (török, 2-1) – Real Madrid (spanyol, 1-2) 77-66

Nagy várakozás előzte meg a Fenerbahce és a Real Madrid idei első összecsapását, a tavalyi egyik elődöntő „visszavágóján” 12 ezer török fanatikus teremtett nagyszerű hangulatot. Ők kifejezetten élvezhették is a pályán látottakat, hiszen a Fener tulajdonképpen simán, végig vezetve verte meg a tavalyi bajnokot. Roppant fizikális, és a kevés pont ellenére élvezhető meccset játszottak a csapatok, akik várhatóan idén is előkelő helyen lesznek a végelszámolásnál.  A Real nagyon szenvedett a kinti dobásaival, félidőig 17/3-at dobtak triplából, és ez rányomta a bélyegét a királyiak első két negyedére. A nagyszünetre megszerzett 39-32-es előnyével jól gazdálkodott a Fener, a jó védekezés mellett Bogdan Bogdanovics (12/6 pont) több nagy kosara is átsegítette a holtpontokon a törököket. Jan Vesely ezúttal nem tündökölt, ám Ekpe Udoh (15 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) személyében most van egy szintén kiemelkedően atletikus társa a palánk alatt, ez pedig hosszú távon is sokat jelenthet a Fenernek. A Real kisembereinek nagyon nem ment a mai napon, ráadásul egyedül a kapitány, Felipe Reyes (15 pont, 7 lepattanó) jutott el 10 pont fölé a spanyolok közül, ami sosem jelent sok jót számukra.

A Fenerbahce legjobb dobói: Udoh 15, Datome 15/3, Bogdnovics 12/6.
A Real Madrid legjobb dobója: Reyes 15.

FC Bayern München (német, 2-1) – Strasbourg IG (francia, 1-2) 76-61

A Bayern München-Strasbourg találkozón sem tört meg az A-csoport eddigi tendenciája, azaz a kilencedik meccsen is hazai győzelem született. A bajorok számára az újabb remek védekezésbeli teljesítmény hozta meg a győzelmet, hiszen ennek köszönhetően végig kézben tartották a mérkőzést. A végeredmény ebből a szempontból csalóka, hiszen nem volt ilyen nagy előnye a németeknek a meccs egészét tekintve, ez csak az utolsó negyedben alakult ki. Ekkor a mezőny két legjobbja, Nihad Djedovics (22/12 pont, 6 gólpassz) és Dusko Szavanovics (18/6 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) vezetett egy 10-0-s rohamot, ami sok volt a galloknak, innen már nem tudtak visszajönni. 

A Bayern München legjobb dobói: Djedovics 22/12, Szavanovics 18/6
A Strasbourg legjobb dobói: Golubovics 22, Campbell 11/9

 

B-csoport

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 1-2) – Olympiakosz (görög, 2-1) 66-71

A végjátékban ismét megmutatták a vendégek, hogy mitől Olympiakosz az Olympiakosz, hiszen ha nem is sziporkázó játékkal, de a maguk javára tudták fordítani a görögök a Milano elleni meccsüket. Pedig a bombaformában lévő Alessandro Gentile (24/6 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) vezérletével az olaszok is végig meccsben voltak, amit a jó kezdésük alapozott meg számukra. A pireusziak sokáig Patric Young (18 pont, 4 lepattanó, 7/6 mezőnyből) domináns játékára támaszkodtak, a fiatal center igazán hatékony volt a palánk alatt. A végén aztán jött az Olympiakosz két ikonja, hiszen az egyébként is jól játszó Jorgosz Printezisz (16/3 pont, 6 lepattanó) és Vaszilisz Szpanulisz (14/9 pont, 4 gólpassz) is kulcsjátékokat mutatott be 60-54-es hazai vezetés után. Előbb vezetésükkel egy 10-0-s rohamot produkált a vendégcsapat, majd 64-64-nél Billy egy védjegyévé vált tempóval, Printezisz pedig egy faultos zsákolással végezte ki a jól küzdő Milanót. A meccs pikantériáját Daniel Hackett visszatérése jelentette a Mediolanum Forumba, ahol a honosított olasz az eddigi legjobb olympiakoszos meccsét játszotta 9 ponttal és 5 lepattanóval.

A Milano legjobb dobói: Gentile 24/6, Simon 11/6.
Az Olympiakosz legjobb dobói: Young 18, Printezisz 16/3, Szpanulisz 14/9.

 

C-csoport

Stelmet Zielona Gora (lengyel, 0-3) – Lokomotiv Kubany (orosz, 3-0) 75-83

A C-csoport nyeretlen és a veretlen csapatainak találkozóján nem tört meg a felek eddigi sorozata, a Lokomotiv behúzta a harmadik győzelmét is. A Zielona Gora szemszögéből nem történt változás a tekintetben sem, hogy a lengyelek úgy állnak 0-3-mal, hogy mindegyik meccsüket az utolsó percben bukták el, hiszen ezúttal is egészen a legvégéig volt győzelmi esélyük. Sokat elárul a meccsről, hogy még a záró játékrészben is nyolcszor változott a vezető csapat személye, illetve hétszer álltak döntetlenre a felek. Végül aztán ismét az ilyen szintű rutintalansága okozta a vesztét a Zielona Gorának, hiszen előbb Chris Singleton kapart ki egy már-már veszettnek tűnt helyzetből egy kosarat, majd az utolsó támadásnál még az egyenlítésért mehettek volna a hazaiak, ám Dontaye Draper lefülelt egy felelőtlen keresztpasszt, amivel eldőlt a találkozó. A Lokóban ezúttal is szenzációsan játszott Malcolm Delaney (25/6 pont, 5 gólpassz), illetve Victor Claver (13/3 pont, 8 gólpassz) is nagyon hasznos volt.

A Zielona Gora legjobb dobói: Moldoveanu 16/6, Bost 16/3.
A Lokomotiv legjobb dobói: Delaney 25/6, Claver 13/3, Broekhoff 12/9.

 

D-csoport

Unicaja Malaga (spanyol, 3-0) – Darüssafaka Dogus (török, 1-2) 81-69

A Lokomotivhoz hasonlóan a Malaga is megőrizte veretlenségét, a CSZKA mellett ez a két csapat hibátlan már csak három meccs után az egész sorozatot figyelembe véve, erre nem sokan fogadtak volna a szezon előtt. A Malaga ugyanakkor teljes joggal áll úgy ahogy, hiszen ezen a meccsen is végig irányítottak a spanyolok, az történt a pályán amit ők akartak. A Darüssafaka a szemmel láthatóan nagyon jó fizikai állapotban lévő Semih Erden (17 pont, 9 lepattanó) révén igyekezett tartani magát, ám a második félidőben ez már csak arra volt elég, hogy ne nőjön tartósan 10 pont fölé a különbség. A Malagában ezúttal Edwin Jackson (18/9 pont, 4 gólpassz) volt az elsőszámú húzóerő, hiszen a francia három triplát süllyesztett el a második negyedben, amikor ellépett riválisától az andalúz alakulat.

A Malaga legjobb dobói: Jackson 18/9, Kuzminskas 12, Thomas 11/3, Hendrix, Vazquez 10-10.
A Darüssafaka legjobb dobói: Erden 17, Gordon 12/6, Harangody 11/3, Bjelica 10/6.

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
B-csoport
Anadolu Efes – Cedevita Zagreb 75-81
Limoges CSP – Laboral Kutxa Vitoria 71-107

C-csoport
Pinar Karsiyaka – Zalgiris Kaunas 66-68
FC Barcelona Lassa – Panathinaikosz 77-52

D-csoport
CSZKA Moszkva – Brose Baskets Bamberg 83-77
Maccabi FOX Tel-Aviv – Dinamo Banco di Sargedna Sassari 79-63

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus