Euroliga: Bambergben zárják a Top16-ot Hangáék

A Laboral Kutxa akár még az F-csoportot is megnyerheti, ehhez mindenek előtt nyerniük kellene Hangáéknak az utolsó fordulóban.

A Laboral Kutxa akár még az F-csoportot is megnyerheti, ehhez mindenek előtt nyerniük kellene Hangáéknak az utolsó fordulóban. A nap mérkőzése a Real-Himki élet-halál derbi lesz, ahol a győztes minden bizonnyal továbbjut, a vesztes pedig kiesik. A Barcelona számára szintén a rájátszás a tét Kaunasban, a Pana pedig a pályaelőny megszerzésének reményében lép pályára Isztambulban.

 

Top16, 14. forduló

E-csoport

Anadolu Efes (török, 6-7) – Panathinaikosz (görög, 9-4) (19.30)

Az Efes háza táján abban reménykedtek az elmúlt hetek során, hogy az utolsó fordulóban majd egy élet-halál meccsen fogadhatják a Panathinaikoszt. Ez azonban nem így történt, hiszen a nagy rivális Fenerbahce alapos verésben részesítette legutóbb Saricékat az isztambuli rangadón, így a Zvezda elleni rosszabb egymás elleni eredmény miatt már nem juthatnak tovább a törökök. Így tétje már csak a Pana számára van ennek a mérkőzésnek, hiszen a második helyet és az ezzel járó pályaelőnyt még megszerezhetik az athéniak, ez mondani sem kell, hogy mennyit dobna az ő továbbjutási esélyeiken a playoffban. Ahhoz, hogy ez összejöjjön nekik, az kell, hogy megnyerjék ezt az összecsapást, a Loko pedig holnap vereséget szenvedjen a Darüssafaka otthonában.

 

F-csoport

Zalgiris Kaunas (litván, 2-11) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 7-6) (18.45, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A továbbjutásért versengő Barcelona, Bamberg, Real Madrid, Himki Moszkva, Olympiakosz ötösfogatból a katalánok vannak a legjobb helyzetben, hiszen azon túl, hogy a saját kezükben van a sorsuk, a csoport leggyengébb csapatával játszanak a záró fordulóban. A Barca csak abban a szélsőséges esetben esne ki, ha kikapna Kaunasban, a Bamberg, a Himki és az Olympiakosz pedig egyaránt nyerni tudna. Egy győzelemmel viszont a harmadik helyen végeznének a gránátvörös-kékek és elkerülnék a Fenerbahcét a rájátszásban, illetve automatikusan kiejtenék a Bamberget és az Olympiakoszt. Bár – különösen az idei sorozatban – minden megtörténhet az Euroligában, de azért nehéz elképzelni, hogy az elmúlt hetekben nagyon jó formát mutató katalánok ne húznák be ezt a számukra oly sokat jelentő mérkőzést.

Brose Baskets Bamberg (német, 6-7) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 9-4) (20.00, TV: DIGI Sport 2, felvételről 23.05-kor)

Hanga Ádám és a Laboral Kutxa Bambergben fejezi be a Top16-os menetelését, és ezen a meccsen tehetik fel a koronát a második csoportkörben nyújtott teljesítményükre a baszkok. Ádámék ugyanis még a brutálisan erős csoportjuk élén is végezhetnek abban az esetben, ha ma nyernek a német bajnok otthonában, holnap pedig a CSZKA kikap az Olympiakosz elleni idegenbeli rangadón. Ahogy az előző meccsnél említettük, a Bamberg nem juthat tovább, ha a Barcelona nyer Kaunasban, ezt az eredményt azonban még nem tudhatják a germánok a feldobás pillanatában, így várhatóan egy minden mindegy alapon küzdő ellenféllel néz majd farkasszemet a Laboral. Hazai pályán egyébként is roppant veszélyes a Bamberg, 9-1-es mérleggel rendelkeznek a Brose Arenában.

Real Madrid (spanyol, 6-7) – Himki Moszkva (orosz, 7-6) (20.45)

A Real Madrid és a Himki Moszkva számára egy játéknappal korábban kezdődik a playoff, hiszen egy győzelem a továbbjutást, egy vereség pedig a kiesést jelentheti mindkét csapat számára. Ez a Himki esetében ténylegesen is így van, a Realnál pedig úgy néz ki a matek, hogy győzelmük esetén csak akkor nem jutnának tovább, ha a Zalgiris, a Laboral és az Olympiakosz egyaránt győzne, amire eléggé kevés az esély. A Real számára aranyat érhet tehát, hogy szinte mindenkivel szemben jobbak egymás elleni összevetésben, és így lesz ez a Himki ellen is, hiszen Llullék nyerni tudtak Moszkvában a hetedik fordulóban. Ehhez azonban mindenek előtt meg kell nyerniük ezt a meccset a spanyoloknak, ami nagyon nem lesz egyszerű feladat a nagy lehetőség előtt álló moszkvaiak ellen. A Himki ráadásul tudja a receptjét, hogy hogyan kell nyerni Madridban, hiszen az alapszakaszban egyszer már legyőzték a királyiakat a spanyol fővárosban. Ez azonban teljesen más kávéház lesz már, ahol mindkét csapat megmutathatja, hogy méltán harcolhat tovább a Final Fourba kerülésért.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus