Euroliga: Barca-CSZKA klasszikussal zárul a forduló

A főleg a katalánok számára nagy jelentőségű rangadó mellett a Zvezda-Pana ütközet is kiemelkedik a mai műsorból.

A főleg a katalánok számára nagy jelentőségű rangadó mellett a Zvezda-Pana ütközet is kiemelkedik a mai műsorból. A Real kötelező győzelemért utazik Kaunasba, a másik csoportban pedig a két török csapat az utolsó szalmaszálat igyekszik megragadni a másik kárára.

 

Top16, 10. forduló

E-csoport

Darüssafaka Dogus (török, 3-6) – Anadolu Efes (török, 3-6) (19.30)

A két török gárda, a Darüssafaka és az Efes élet-halál meccset vívnak egymással, hiszen a győztes utána eredhet a Zvezdának és a Panathinaikosznak, hogy elcsípje az utolsó playoff-helyet. Aki most nyer, annak is pokolian nehéz dolga lesz az utolsó négy fordulóban, a vesztes viszont egészen biztosan kiszáll a versenyfutásban. Ez főleg az Efes esetében lenne hatalmas blama, a kék-fehérek nem így indultak neki a Top16-nak. A most még a vajkezű Jon Dieblert is nélkülözni kényszerülő vendégek egyébként is pocsék formában vannak, az elmúlt négy fordulóban mind a négy rájátszás-helyen álló riválisuktól kikaptak, így nem csoda, hogy úgy állnak ahogy. A Darüssafaka csillaga ezzel szemben egyértelműen emelkedőben van, hiszen az utolsó négy meccsükből hármat megnyertek Gordonék, és most már a rájátszás lehetőségét is említhetjük velük kapcsolatban.

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 5-4) – Panathinaikosz (görög, 6-3) (20.00)

Nagyon fontos, ha úgy tetszik „hatpontos” meccset játszik egymással a Crvena Zvezda és a Panathinaikosz, ami sok mindről dönthet. Az E-csoport harmadik és a negyedik helyének birtokosa egyaránt bebiztosítaná helyét a playoffban, és minél jobb helyet szerezne magának. Jelenleg a Pana áll egy győzelemmel jobban, így ha nyernének a görögök, úgy előnyük kétmeccses lenne a szerbekkel szemben. Ha viszont a Zvezda nyerne, úgy másodszor is legyőznék a görögöket, így nemcsak beérnék őket, hanem egymás elleniben is jobbak lennének. A továbbjutás mellett a harmadik hely megszerzése is célja lehet mindkét klubnak, amivel valószínűleg el tudnák kerülni a CSZKA Moszkvát a playoffban, ehhez azonban mindkettejüknek győzniük kellene ma. A nagyon összeállt Pana egyébként ötmeccses győzelmi sorozatban van, a Zvezda pedig otthon bárkit képes legyőzni, a tét és a mutatott forma alapján is remek mérkőzésre van tehát kilátás.

 

F-csoport

Zalgiris Kaunas (litván, 2-7) – Real Madrid (spanyol, 5-4) (18.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Klasszikus Euroliga-párharc a Zalgiris Kaunas és a Real Madrid összecsapása, az örökmérleget tekintve a spanyolok vezetnek eddig 15-6-ra. Ezúttal is a Real az esélyes, sőt, egyenesen kötelező a győzelem a címvédő számára, egy esetleges litvániai vereség nagyon sokba kerülhetne a blancóknak (ahogy az Olympiakosznak is sokba fog valószínűleg). A madridiak ezt a meccset követően sorrendben a Barcelonához, az Olympiakoszhoz majd Hangáékhoz látogatnak, ezt figyelembe véve még fokozottabban kell nekik ma a siker.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 4-5) – CSZKA Moszkva (orosz, 7-2) (20.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Az F-csoportban egy másik nagy múltú csatára is sor kerül, hiszen a Barcelona a CSZKA Moszkvát fogadja. Az elmúlt években ötször találkozott a két csapat a Final Fourokban, de ez a párharc azért a jelenben is jóval nagyobb rangadónak minősül, mint például a Zalgiris-Real ütközet. A CSZKA múlt héten Madridban is nyerni tudott, így oda-vissza verték a spanyolokat, és most nyilvánvalóan a katalánokkal is ugyanezt tennék, hogy továbbra is az élen maradjanak. Az első meccset 93-82-re nyerte a CSZKA, és a két csapat jelenlegi helyzetét tekintve most is inkább a moszkvaiak az esélyesek. A Barca számára nagyon kellene a győzelem, hiszen egy esetleges sikerrel beérnék a negyedik helyen az őket múlt héten nagyon elverő Himkit a gránátvörös-kékek, illetve előnybe kerülnének az egyaránt 4-6-os mérleggel álló Olympiakosszal és Bamberggel szemben. A győzelem kulcsa mindig az a CSZKA-val szemben, hogy a Teodoszics-De Colo hátvádsort mennyire sikerül lelassítani, akik ráadásul most még bombaformában is vannak. Ez általában megoldhatatlan feladat az ellenfelek számára, az egyre csak öregedő, egyébként sem a védekezéséről híres Arroyo-Navarro duó esetében pedig ez még hatványozottabban igaz.
    


Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):

E-csoport
Lokomotiv Kubany – Fenerbahce Ülker 52-55
Cedevita Zagreb – Unicaja Malaga 78-91

F-csoport
Brose Baskets Bamberg – Olympiakosz 72-71
Laboral Kutxa Vitoria – Himki Moszkva 98-83

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus