Euroliga: Betlizett a CSZKA, a Real nyerte a rangadót

A CSZKA legnagyobb sztárjai, azaz De Colo és a Madridba visszatérő Rodriguez is gyenge napot fogtak ki, így az újabb veszteségeket elszenvedő Real megérdemelten nyerte meg a forduló csúcsrangadóját. Hosszabbítás után megszerezte első győzelmét a Fener is, míg Norris Cole a Maccabit, Nick Calathes pedig a Panát vezette győzelemre.

Alapszakasz, 2. forduló

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 2-0) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 0-2) 74-68

A padjáról érkező energikus játékosainak köszönhetően a Maccabi a Bamberg után a Baskoniát is legyőzte, így 2-0-val kezdték a szezont az utóbbi években csalódást keltő izraeliek. Norris Cole (24/6 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó), DeShaun Thomas (17/6 pont) és Alex Tyus (8 pont, 8 lepattanó) egyaránt csereként szálltak be és adtak lendületet a tel-aviviaknak, és főleg ennek a triónak köszönhetően a Maccabi kispadja 53 ponttal vállalt oroszlánrészt a győzelemből. A Baskonia kezdte jobban a meccset, Pierre Jacksonék nem találták a ritmust, ám Cole és Thomas beállásával egy 13-0-s rohamot repesztett és fordított a Maccabi. Innentől aztán végig a hazaiak kezében volt az irányítás, ám a szintén csereként érkező Rodrigue Beaubois (22/6 pont) a baszkok élére állt, és 66-64-nél ismét csak egy labdabirtoklásnyi volt a különbség a felek között. A hajrában aztán ki más, mint Cole és Thomas villantak ismét, így az izraeliek nem engedték kiénekelni a sajtot a szájukból.

A Maccabi legjobb dobói: Cole 24/6, Thomas 17/6
A Baskonia legjobb dobói: Beaubois 22/6, Diop 12, Shengelia 11
 

Panathinaikosz Superfoods (görög, 1-1) – Brose Bamberg (német, 0-2) 93-83

Ha nem is feledtették, de mindenesetre javítottak borzalmas szezonkezdetük után a Pana játékosai, akik különösebb gond nélkül húzták be első győzelmüket a Bamberg elleni találkozón. A görögök mindössze 40 másodpercig játszottak hátrányban ezen a mérkőzésen, ezt követően aztán triplaesőt zúdítottak a németekre (9/6 az első félidőben, egymást követő 3 a második félidő elején), így 57-39-nél már 18 pont volt az előnyük, amit könnyedén őriztek a meccs végéig. Az Euroliga-karriercsúcsát beállító Nick Calathes (23/9 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) tanári vezére volt a Panának, mellé pedig a mind a 15 pontját a második félidőben szerző Chris Singleton (15/6 pont, 10 lepattanó) is felzárkózott időközben. A Bambergnek viszont két fecske is kevés volt, hiszen Leon Radosevic (19 pont, 6 lepattanó, 10/8 mezőnyből) és Ricky Hickman (19/12 pont, 3 lepattanó) mellett senki nem érte el a tízpontos határt a németeknél.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Calathes 23/9, Singleton 15/6, Gist 11/3, Vojukasz 11, Lekavicius 10/3
A Bamberg legjobb dobói: Hickman 19/12, Radosevic 19
 

AX Armani Exchange Milano (olasz, 0-2) – Fenerbahce Dogus (török, 1-1) 86-92 h.u.

A malagai veresége után Milánóban is alaposan megszenvedett a címvédő Fenerbahce, ám Itáliában már sikerrel járt, és végül hosszabbítás után megszerezte idei első győzelmét az Obradovics-legénység is. A Milano ezzel szemben a kitűnő moszkvai helytállása után ezúttal is csak a szimpatikus vesztes szerepét tölthette be, pedig tényleg mindent megtettek a bravúr érdekében az olaszok, akiknek a vesztét Kosztasz Szlukasz (17/9 pont, 9 gólpassz, 3 lepattanó) és Brad Wanamaker (16/3 pont) mellett két honfitárs játékosuk, a dupla-duplázó Nicolo Melli (15/6 pont, 11 lepattanó) és Luigi Datome (16/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) okozták. A Fener a mérkőzés nagy részében vezetett, a negyedik negyednek még tízpontos előnyről (54-64) futottak neki a vendégek. A Milano azonban nem esett szét, Amath M’Baye (16/12 pont, 3 lepattanó, 5/4 tripla) és Dairis Bertans (16/9 pont) nagyon jól dobták náluk a triplákat, Jordan Theodore (15 pont, 7 gólpassz) pedig jól mozgatta őket, így elkezdték faragni hátrányukat, majd 8 másodperccel a vége előtt Vladimir Micov (15/6 pont, 4 lepattanó) egy hatalmas triplával egyenlíteni tudott. Ezt követően aztán Wanamaker a győzelemért eleresztett dobását még elhibázta, ám a hosszabbításban javította hibáját, és az ő 5 pontja volt az, ami végleg megpecsételte a házigazdák sorsát.

A Milano legjobb dobói: Bertans 16/9, M’Baye 16/12, Theodore 15, Micov 15/6
A Fenerbahce legjobb dobói: Szlukasz 17/9, Datome 16/6, Wanamaker 16/3, Melli 15/6, Thompson 10
 

Real Madrid (spanyol, 2-0) – CSZKA Moszkva (orosz, 1-1) 82-69

Elsősorban a CSZKA Moszkva miatt elmaradt a várva várt parázs csata a Real Madrid és az oroszok között, a gyenge napot kifogó vendégeknek nem igazán volt reális esélyük ezen az estén a győzelemre a spanyol fővárosban. A CSZKA két legnagyobb sztárja, Nando De Colo (9 pont, 8/1 mezőnyből) és a szórványos füttyel fogadott, ellenfélként most először visszatérő Sergio Rodriguez (8/6 pont, 0 gólpassz) alaposat betliztek, így pedig nem is csoda, hogy a moszkvaiaknak nem volt sanszuk a sikerre. Mindezek ellenére az erejét megmutató Real öröme sem lehet felhőtlen, hiszen Sergio Llull után várhatóan komoly térdsérülést szenvedett Ognjen Kuzmics is, illetve Anthony Randolph (16/6 pont) vállsérülése sem tűnt túl biztatónak, utóbbi ráadásul kiválásáig a madridiak legjobbja volt. A Real kezdte jobban a meccset, a félidő előtt pedig már 45-31-re is vezetett a királyi alakulat. Fordulás után aztán – De Colóval és Rodriguezzel a padon – elkezdett felzárkózni a CSZKA, elsősorban Will Clyburn (15/3 pont, 9 lepattanó) volt az, aki az oroszok élére állt. 56-53 után azonban elfogyott a vendégek puskapora, a Realban pedig mindig volt valaki, aki lendíteni tudott a csapaton. Ezt az állítást alátámasztja, hogy a három center, Ayon, Reyes és Kuzmics kivételével mind a kilenc többi kerettag bedobott legalább egy triplát a mérkőzésen.

A Real Madrid legjobb dobói: Randolph 16/6, Doncic 14/3
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Clyburn 15/3, Higgins 11/3

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus