Euroliga: Csodát tett a Cedevita és a Turow

Az Euroliga negyedik fordulójának csütörtöki rangadóján mindössze két pont döntött a Fenerbahce és a Barcelona között. Két hatalmas meglepetés is született, a címvédő Maccabi és a Bayern is beleszaladt a késbe a még nyeretlen Cedevita illetve Turow ellen. James Anderson parádéjával a Zalgiris újabb rangadót nyerve robog tovább, az Efes pedig visszatalált a győzelem útjára. Íme a játéknap összefoglalója!

Alapszakasz, 4. forduló

A-csoport
    
Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-3) – Anadolu Efes (török, 3-1) 66-76

A visszatérő Dario Saric (18/3 pont, 6 lepattanó, 10/7 dupla) vezérletével, Nenand Krsztics nélkül is simán nyerni tudott az Efes a Nyizsnyij Novgorod otthonában. Az első negyedben még úgy ahogy tartani tudták magukat az oroszok, félidőre azonban eldőltek a lényegi kérdések (24-42). A Volga-parti játékosok statikusak voltak, legtöbbször csak erőlködtek, aminek tenisznyelven szólva legtöbbször kikényszerített hiba lett a vége. Ez betudható a kiváló irányító, Tarence Kinsey hiányának is, de a máskor szintén húzóembernek számító Art Parahuszkitól mindössze 5 pont érkezett, Taylor Rochestie pedig 19 pontot szerzett ugyan, de mindezt nem túl acélos mezőnyszázalékkal tette (15/6, 40%), illetve eladott mellé 8 labdát. Ez nem fér bele egy Efes szintű ellenfél ellen, a törökök kőkeményen megbüntettek minden hibát, és különösebb megerőltetés nélkül gyűjtötték be második idegenbeli sikerüket, amivel javítottak múlt heti, Zalgiris elleni kisiklásuk után.

A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Rochestie 19/6, Antonov 16/9, Thompkins 14/6
Az Efes legjobb dobói: Saric 18/3, Bjelica 14/6

 

Zalgiris Kaunas (litván, 3-1) – UNICS Kazany (orosz, 1-3) 77-71

Folytatta remeklését a Zalgiris, a Kazany elleni győzelemmel immár sorozatban harmadik meccsüket nyerték meg a litvánok. Keith Langford (24/6 pont, 15/9 mezőnyből) one man show-jával kezdődött a mérkőzés, a vendégek amerikai kisemberének az első öt duplakísérlete mind sikeres volt, vezetett is ekkor még a csapata. Csapattársai azonban egyáltalán nem voltak játékban, így a rendre jó megoldást választó Zalgiris átvette a vezetést. A litvánoknak is megvolt a maguk „Langfordja” az ex-philadelphiai James Anderson (27/6 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 1 blokk) személyében, a két játékos már 15 illetve 14 pontnál tartott félidőben.

Fordulás után aztán a hazaiaktól az addig mezőnykísérlet nélkül álló Arturas Milaknis (14/12 pont, 5/4 tripla) lépett elő, aki a harmadik negyedben mind az öt rádobását – amiből négy tripla volt – értékesítette, ennek köszönhetően tízzel meglépett a Zalgiris (56-46). Abszolút a litvánokról szólt a mérkőzés, a Kazany azonban meccsben tartotta magát, és valamilyen úton-módon mindig visszakapaszkodott néhány pontos különbségig. Anderson és Langford csatája a végjátékban ismét kiéleződött, ezt is és a meccset is a hazai oldal nyerte. Anderson egészen sokoldalú teljesítményt tett le az asztalra, 27 pontja mellett fontos lepattanókkal, gólpasszokkal és labdaszerzésekkel jelentkezett, sőt, a hajrában egy nagyon fontos sapkát is kiosztott, 38 index pontjával kimagaslóan a meccs legjobbja volt.

A Zalgiris legjobb dobói: Anderson 27/6, Milaknis 14/12
A Kazany legjobb dobói: Langford 24/6, Kajmakoglu 11

 

B-csoport

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 2-2) – Cedevita Zagreb (horvát, 1-3) 73-83

Nemcsak a forduló, hanem az idény eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatta a meccs előtt még nyeretlen Cedevita azzal, hogy győztesen tudták elhagyni a Nokia Arenát. Tény, hogy a horvátok meccsről meccsre javuló játékot nyújtottak, de erre aligha számított bárki is a fordulót megelőzően. Ráadásul úgy nyert a Cedevita, hogy a Maccabi összesen 20 másodpercig tudott vezetni a találkozón, mindig mindenre volt válasza Repesa mester fiainak.

Szinte csak a triplákra építettek a horvátok, több kísérletük volt a triplavonalon túlról, mint azon belülről. Ennek oka az utolsó negyedben elsősorban a fáradtság és a Maccabi feljavuló védekezése volt, ám ebből a helyzetből is jól jöttek ki a vendégek. Roko Ukic (17/9 pont, 6 gólpassz) visszatérése rengeteget jelent csapatának, a rutinos irányító az utolsó percekben is rendre jó játékokat hívott, ennek köszönhetően a Cedevita túlélte a nagy nyomást, ami rájuk nehezedett. Pedig az addig kintről pocsékul dobó címvédő is elkezdett betalálgatni kintről, de egy-egy nagy dobás Gordicstól, Pilepictől vagy éppen Ukictól átlendítette a zágrábiakat a holtpontokon, így végül világra szóló, ám teljesen megérdemelt győzelmet arattak.

A Maccabi legjobb dobói: Pargo 24/9, Smith 14/6, Szkorcanitisz 10
A Cedevita legjobb dobói: Ukic 17/9, Gordics 16/12, Pilepic 14/12, Delas 10, Bilan 10

 

C-csoport

PGE Turow (lengyel, 1-3) – FC Bayern München (német, 1-3) 89-78

A Cedevita bravúrja mellett akadt még egy eredmény is a csütörtöki meccsek közül, amire mindenki felkapja a fejét, hiszen a Turow is megszerezte első Euroliga győzelmét, méghozzá a Bayern München ellenében. A halálcsoportban a lengyelek elleni vereség könnyen a Top 16-ba kerülhet egy-egy csapat számára, ebbe a pofonba pedig most alaposan beleszaladtak a bajorok. Az első félidő végén szereztek sorsdöntőnek bizonyuló előnyt a hazaiak, mikor 21-27-nél az ismét kiváló Damian Kulig (22/12 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) illetve Tony Taylor (15 pont, 5 lepattanó, 8/6 dupla) vezérletével egy 18-4-es rohanással megfordították a meccset. A második félidőben már megérezte a győzelem lehetőségét a Turow, így hiába próbált meg mindent a Bayern, ezt a meccset nem tudta visszahozni az extra napot kifogó hazaiak ellen. Lepattanózásban (is) nagyon elverte a lengyel bajnok a Münchent (41-24), ez kulcsfontosságú faktor volt a mérkőzésen.

A Turow legjobb dobói: Kulig 22/12, Taylor 15, Jaramaz 14/12, Wright 10
A Bayern München legjobb dobói: Djedovics 16/6, Benzing 12/3, Szavanovics 12/9, Bryant 11

 

Fenerbahce Ülker (török, 2-2) – FC Barcelona (spanyol, 4-0) 78-80

Igazi rangadóhoz méltó meccset játszott egymással a Fenerbahce és a Barcelona, amit a katalánok pár perces ellenállhatatlan szériája és tulajdonképpen Brad Oleson (16/12 pont, 3 labdaszerzés, 4/4 tripla) döntött el. Sokáig kéz a kézben jártak a csapatok, a 4-5 pontos különbség már tetemes előnynek számított. Luka Zoric (18 pont, 10 lepattanó, 10/9 mezőnyből) volt egészen káprázatos ekkortájt, amit a horvát magasember rádobott, abból kosár lett. 58-51-nél a Fener lélegezhetett fel egy kicsit, ekkor voltak a szinte végig vezető törökök a legnagyobb előnyben.

Ezen a ponton azonban gyökeres fordulat állt be a mérkőzésen, bemutatta a Barca, hogy jelenleg miért Európa talán legjobb csapata, hiszen néhány elhibázott hazai támadást kőkeményen megbüntettek a katalánok. Jól megérezték a gránátvörös-kékek, hogy az addig jellemző kontrollált játékot felválthatják a rohanós kosárlabdával, amivel villámgyorsan megfordították a meccset. A már említett Oleson kíméletlenül bevert három triplát, illetve amíg ő fogta, addig szinte teljesen kivette a játékból a Fener motorját, Andrew Goudelockot. A Barca szempontjából a mínusz 7-ből hamarosan plusz 8 lett, 21-6-os szériát repesztettek Navarróék. Innentől a Fener csak futott az eredmény után, amit az utolsó másodpercekben kis híján utol is ért. A Barca is tudott hibázni, néhány támadás elment a semmibe részükről, így két pontos hátrányban három esélye is volt a Fenernek. Ricky Hickman azonban ziccert és triplát is hibázott, Emir Preldzic pedig alaposan mellépörkölte a győzelemért eleresztett trojkát, így ha kicsit izgulósan is, de azért behúzta a meccset a Barcelona.

A Fenerbahce legjobb dobói: Zoric 18, Goudelock 16/3, Bjelica 14/3, Preldzic 11
A Barcelona legjobb dobói: Oleson 16/12, Doellman 12/3, Tomic 12, Navarro 11/6

 


A forduló korábbi meccsén:

A-csoport
Real Madrid – Dinamo Sassari 115-94


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus