Euroliga: CSZKA-Laboral derbi a csoportelsőségért

Hanga Ádámékra az eddigi talán legnagyobb kihívás vár, hiszen a bombaerős CSZKA ellen meccselnek, ami akár a csoportgyőzelemről is dönthet.

Hanga Ádámékra az eddigi talán legnagyobb kihívás vár, hiszen a bombaerős CSZKA ellen meccselnek, ami akár a csoportgyőzelemről is dönthet. Ezt a derbit aztán egy még nagyobb rangadó követi, hiszen El Clásicót is rendeznek ma a Barcelona pályaválasztásával. A két kiemelt találkozó mellett egy Pana-Loko csata, egy isztambuli derbi és az edzőváltáson átesett Himki bambergi látogatása teszi teljessé ezt az igen erős játéknapot.

 

Top16, 11. forduló

E-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 9-1) – Darüssafaka Dogus (török, 3-7) (19.00)

Látszólag igencsak egyoldalúnak tűnik a Fenerbahce és a Darüssfaka összecsapásának kimenetele, hiszen a két csapat mérlegét tekintve szakadéknyi a távolság a felek között, illetve ezt leszámítva is sok borsot tört már a Fener a városi riválisa orra alá. Bogdanovicsék ugyanis idén mind a négy meccsükön legyőzték Erdenéket, a bajnokságban kétszer, az Euroligában idegenben, illetve a vendégek számára legfájóbb meccsen, a török kupa döntőjében is. Ezek azonban egy kivétellel igencsak szoros derbik voltak, melyek csak a végjátékban dőltek el. A Darüssafakát tehát fűti a bizonyítási vágy, teher nem nyomja a vállukat, a Fener viszont egy újabb győzelemmel nagy lépést tehet a csoportgyőzelem felé.

Panathinaikosz (görög, 6-4) – Lokomotiv Kubany (orosz, 7-3) (20.15)

A múlt héten a Lokomotiv nagy csatában kikapott odahaza a Fenertől, így az oroszoknak elúszni látszik a csoportgyőzelem, most pedig a Panathinaikosz otthonában már inkább a második helyük megtartása lehet a cél. A Loko ebben a szezonban már háromszor legyőzte ugyan a Panát, de például a legutóbbi, oroszországi meccs sem volt egyáltalán sima, akkor a hajrában Draper extra kinti dobásai jelentették a különbséget a csapatok között. Ezt a meccset 9 ponttal a Loko nyerte, erre a különbségre adott esetben mindkét csapatnak érdemes lesz majd odafigyelnie. A görögök remekül bevált új igazolásának, Elliot Williamsnek a játéka sérülés miatt kérdéses ezen a meccsen, az ő esetleges hiánya nagyban befolyásolhatja a találkozó végkimenetelét, ahol a győzelemre előzetesen mindkét csapatnak nagyon hasonló esélyei vannak.

 

F-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 7-3) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 7-3) (18.00, TV: DIGI Sport 2, felvételről 23.05-kor)

Ha úgy tetszik az F-csoport megnyeréséért csap össze egymással a 11. fordulóban a CSZKA Moszkva és a Laboral Kutxa. Az első mecset hatalmas csata után Hangáék nyerték 81-71-re, és ha újra bravúrt érnének el a baszkok a moszkvai kirakatcsapat ellen, akkor duplán előnybe kerülhetnének velük szemben az egymás elleni eredmény miatt. A realitás és a papírforma azonban a CSZKA sikerét ígéri ezúttal, ráadásul az Itudisz-legénység igencsak készül a visszavágásra. A sérült Hjapa, Nichols és Korobkov mellett ugyanis a kulcsemberek többségét, Teodoszicsot, De Colót, Hinest és Voroncevicset is pihentették a hétvégén a VTB Ligában az oroszok, ezzel is jelezve, hogy mennyire fontos számukra ez a mérkőzés.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 5-5) – Real Madrid (spanyol, 6-4) (20.45)

A Barcelona a múlt héten egy elképesztő végjátékban, hosszabbítás után múlta felül a CSZKA Moszkvát, köszönhetően Justin Doellman utolsó másodpercekben szerzett 5 pontjának. Az amerikai teljesítménye kísértetiesen hasonlított arra, ahogy a Barca a Realt egyszer már megverte a sorozatban, ennek a két bravúrnak köszönhetik lényegében a katalánok, hogy ismét jó helyzetbe kerültek a pokolian nehéz csoportban. Sőt, ezen a meccsen ezt a pozíciójukat még tovább erősíthetik, hiszen a Real újbóli legyőzésével már a harmadik helyen találnák magukat a gránátvörös-kékek. Abrines, Navarro és Perperoglu játéka azonban egyaránt kérdéses náluk ezen a meccsen, még nem tudni, hogy közülük ki tudja vállalni a játékot az ősi rivális ellen. A madridiakhoz viszont visszatért a hétvégén a hátműtétje után Rudy Fernandez, ami nagy lökést adhat az egyébként is az ilyen meccseken extrán motivált és jól teljesíteni képes címvédő számára.

Brose Baskets Bamberg (német, 4-6) – Himki Moszkva (orosz, 5-5) (22.00)

A VTB Ligában zsinórban négy vereségnél tartó, illetve az Euroligában a 4-1-es kezdése után most 5-5-tel álló Himki Moszkva kétségtelenül nagy gödörben van. Erre a megoldást a vezetőség a csapatot öt éve szolgáló vezetőedző, Rimas Kurtinaitis leváltásában igyekezett megtalálni, és helyére kinevezte a nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező, ám az utóbbi néhány évben nem éppen sikeres Dusko Ivanovicsot a következő szezon végéig. Az idegenben 2-7-es mérleggel álló Himkinek most a Bamberg otthonában kellene kikecmeregnie a hullámvölgyből, ahol ráadásul egy igazán feltüzelt csapat vár rájuk. A német bajnok ugyanis az Olympiakosz újbóli bravúros legyőzése után visszakapta a reményt a továbbjutásra.  Ha a moszkvaiakat is meg tudnák verni a germánok, illetve a Barca is kikapna, úgy holtversenyben a negyedik helyen állhatnának, amire a Zalgiris elleni veresége után nem sokan gondoltak volna, hogy még egyáltalán lehet lehetőségük.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus